ID.nl logo
Van French press en filter tot slow drip en espressomachine: hoe zet jij je koffie?
© Romolo Tavani
Huis

Van French press en filter tot slow drip en espressomachine: hoe zet jij je koffie?

Er zijn heel, heel veel manieren om koffie te zetten. Heb je echt niets anders voorhanden, dan kan het zelfs met een sok en kokend water! Al die verschillende zetmethoden geven allemaal een andere smaak aan de koffie. Ook verschilt het per methode welke koffie je kunt gebruiken. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. Tip: probeer alle manieren vooral uit en proef zelf!

  • De espressomachine is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Met zo’n machine is het zetten van één bakje koffie makkelijk.
  • ‘Ouderwetse’ koffie zetmethoden zie je ook weer terugkomen. Met filterkoffie is niets mis.
  • Zelfs koude koffie kun je vers zetten. Als je voldoende tijd hebt tenminste.
  • Koffieliefhebber die graag zelf bonen maalt? Lees: Koffiemolen kiezen: de beste tips om het ideale apparaat te vinden.

Trends in koffie: neem de tijd

Hoe je koffie proeft en hoe de zetmethoden de smaak beïnvloeden, hebben we gevraagd aan barista-instructeur Joost Leopold. Hij richtte De Koffieschool’ op en schreef ‘Water, koffiebonen en melk’.

Volgens Joost is de zetmethode niet het belangrijkste voor de smaak. Wat is wel belangrijk? Natuurlijk de soort koffie die we kiezen, de blend en de bonen. Maar vooral: de versheid van de gemalen bonen.

Koffiebonen bevatten etherische oliën, die heel snel vervliegen. Binnen een minuut verlies je de helft van de smaak! Daarom is een goede koffie vooral een kwestie van lekkere bonen die net voor de bereiding pas gemalen zijn. Investeer dus in een bonenmaler!

Om die reden zorgen apparaten die gebruikmaken van cupjes of voorgeproduceerde pads meestal niet voor de lekkerste koffie. De bonen die daarvoor gebruikt zijn, zijn namelijk al veel langer geleden gemalen. Soms worden nog smaken toegevoegd om er wat van te maken. Caramel macchiato, anyone?

Met verse bonen en een van onderstaande hulpmiddelen kun je een heel goede bak koffie zetten. De smaak wordt gegeven door de bonen. Natuurlijk speelt hoeveel koffie je gebruikt een rol, net als de branding en de grofheid van de maling. Het apparaat is verder vooral een hulpmiddel.

De apparaten die met een filter werken zijn iets minder ‘snel’. Je moet even de tijd nemen. Koffie wordt steeds meer een beleving. Een kleine zenmomentje, wie knapt er niet van op?

Verschillende methoden om koffie te zetten

Het bakkie troost is terug van nooit weggeweest. Onze economie draait zowat op koffie. In de afgelopen jaren zijn veel koffiedrinkers ook koffiekenners geworden. We weten graag wat we drinken. Ook experimenteren we meer met verschillende zetmethoden. Welke zijn er? Een heleboel. De lijst is in principe nooit compleet, maar dit zijn de meest gebruikte manieren om koffie te zetten in Nederland.

🞅 French press
🞅 Perculator (Moka pot)
🞅 Espressomachine
🞅 Filterkoffie
🞅 AeroPress
🞅 Slow drip/cold drip
🞅 Vacuümpot (Siphon)
🞅 Instant koffie

French press (Cafetière)

De French press, ook wel cafetière genoemd, is een chic apparaat om lekkere koffie mee te zetten. Het bestaat uit een glazen, roestvrijstalen of plastic cilinder met een duwer en een deksel. Het is niet de snelste manier om koffie te zetten, maar het resultaat is meestal wel erg lekker.

Koffie zetten met een cafetière is niet ingewikkeld. Voeg grof gemalen koffie toe aan de French press en giet vervolgens heet water over de koffie. Is de koffie te fijn gemalen, dan gaat het door de filter heen. Niet lekker. Roer kort door en plaats het deksel op de French press. Je laat de koffie een minuut of vier trekken. Daarna druk je langzaam de duwer (‘plunjer’) naar beneden om de gemalen koffie te scheiden van de koffie. Je kunt de koffie direct uitschenken.

  • Smaak: afhankelijk van de gekozen koffiebonen en de maling. Door het gebruik van een metalen filter blijven enkele natuurlijke bestanddelen in de koffie bewaard, wat diepe smaken behoudt. Dat geldt ook voor glas. Het behoudt overigens niet alleen subtiele aroma’s, maar helaas ook stoffen als cafestol, wat cholesterolverhogend zou zijn. Overigens is die stof pas problematisch bij dagelijkse consumptie van vier tot vijf koppen cafetièrekoffie.

  • Geschikt voor: geweldig voor medium tot donker gebrande koffiesoorten zoals Arabica. Het brengt de nuances van de koffie naar voren en is perfect voor liefhebbers van een stevige, smaakvolle kop koffie.

©Matucha12

Ook interessant: Feiten & fabels over koffie en je gezondheid

Percolator (Moka Pot)

De percolator of Moka pot, ook bekend als een Italiaans koffieapparaat, is een compacte, driekamerige koffiezetter. Het bestaat uit een kamertje onderin voor water, een middelste filtermandje voor koffie en een bovenste verzamelkamer voor de gezette koffie.

Het potje heeft een kenmerkende zeshoekige vorm en doet heel Italiaans aan. Niet gek, want daar werd de percolator ooit ontworpen. Hij is vaak gemaakt van roestvrij staal, aluminium of zelfs koper en heeft een handvat en een tuitje. In Nederland wordt de percolators veel gebruikt op de camping, al maken ze ook thuis een comeback voor koffieliefhebbers.

Koffie zetten is een makkie. Je vult het onderste gedeelte met water en voegt fijngemalen koffie toe aan het filtermandje in het midden. Plaats de pot op een warmtebron. Vroeger moest dit gas zijn, nu zijn er ook potjes voor elektrisch en inductie. Het water wordt verhit en stijgt door de gemalen koffie. Hier neemt het de smaak van op. Het stijgt door en wordt verzameld in het bovenste deel van de pot. Zodra je gepruttel hoort, is de koffie klaar.

Bij een nieuwe percolator (of één van slechte kwaliteit) kan de koffie een beetje metaalachtig smaken. Na een poosje komt er een vettig laagje aan de binnenkant, die dit voorkomt. Om die reden was je je percolator het liefst niet met zeep of in de vaatwasser.

  • Smaak: sterk, vergelijkbaar met espresso, hoewel de druk lager is (ongeveer 1,5 bar). Hierdoor ontbreekt een cremalaagje, dat espresso wel heeft. Vaak wordt niet alleen zeer fijngemalen koffie gebruikt, zoals voor espresso, maar ook 'normale' gemalen koffie.Het is voor de smaak van de koffie ook belangrijk om de koffie niet te lang te laten pruttelen. De koffie kookt dan en wordt hierdoor flink bitter. Direct van het vuur als het pruttelen begint.

  • Geschikt voor: ideaal voor donker gebrande koffiesoorten zoals Robusta. De Moka pot kan zowel fijngemalen koffie als standaard gemalen koffie verwerken. De druk en hitte zorgen voor een intense smaak die doet denken aan authentieke Italiaanse espresso. Hiermee is het ook een prima basis voor cappuccino of latte.

©ADSealey

Lees ook: 6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden

Espressomachine

Een espressomachine is speciaal is ontworpen voor het maken van espresso, een geconcentreerde koffiedrank met een rijke smaak en een crema laagje. Espresso koffie komt uit Italië. Het was de eerste koffie die snel, ‘express’, voor één persoon werd gemaakt (al zijn er mensen die zeggen dat de naam komt van ‘es presso’, onder druk). Deze machines zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en uitvoeringen, zoals halfautomatische, volautomatische en modellen met een piston (hendel).

De espressomachine werkt op basis van het principe van druk. Eerst wordt water onder hoge druk verwarmd tot ongeveer 95 °C. Vervolgens wordt dit hete water met een druk van 9 tot 16 bar door een compacte hoeveelheid fijngemalen koffie (meestal 7 gram) gestuwd. Dit gebeurt gedurende een korte tijd, meestal tussen de 23 en 28 seconden, om een enkele espresso (ongeveer 30 ml) te produceren. Het is de druk die het crema laagje op de koffie geeft.

Espressomachines hebben vaak een strak en modern ontwerp. Ze zijn voorzien van een waterreservoir, soms een piston (de hendel waar de gemalen koffie in gaat), een stoompijpje voor het opschuimen van melk en een groep voor het zetten van espresso. Sommige espressomachines hebben een ingebouwde bonenmaler.

  • Smaak: rijk en vol. De crema bovenop de espresso voegt een romige textuur.

  • Geschikt voor: intense koffie met een volle smaak. De espressomachine is ideaal voor donker gebrande koffiesoorten, zoals Robusta, die goed gedijen onder de hoge druk en temperatuur. Bovendien kun je met een espressomachine verschillende koffiedranken bereiden, zoals cappuccino, latte en Americano.

Filterkoffie

Filterkoffie is een traditionele en een van de meest bekende manieren om koffie te zetten. Tot een jaar of tien geleden had bijna ieder huishouden in Nederland een filterkoffiezetapparaat. Inmiddels zijn ze eerder ‘retro’, maar ze komen langzaamaan weer terug. Niet gek, de koffie is lekker en het is niet duur.

Het proces is eenvoudig. Bij filterkoffie wordt de koffie gezet met hulp van zwaartekracht. Heet water, ongeveer tussen de 92 en 96 °C, wordt gelijkmatig over de gemalen koffie gegoten. Door de poreuze papieren filter druppelt het water langzaam naar beneden, waarbij het de smaak van de koffiebonen opneemt. Dit resulteert in een lekker kopje koffie. De sterkte kun je redelijk goed zelf bepalen, met de hoeveelheid koffie, de maling en de bonensoort.

Een filterautomaat heeft vaak een eenvoudig ontwerp met een waterreservoir bovenop, een filterhouder en een glazen kan eronder. Dat kan overigens ook een warmhoudkan zijn.

  • Smaak: Filterkoffie staat bekend om een evenwichtig smaakprofiel. De langzame extractie zorgt ervoor dat de smaken subtiel blijft. Je herkent de gebruikte koffiebonen goed. Je kunt dus variëren, om de koffie naar je eigen smaak in te vullen.

    💡Volgens Joost Leopold van de koffieschool is filterkoffie het meest geschikt om smaken te testen. Bijvoorbeeld om te kijken wat jij lekker vindt.

  • Geschikt voor: veel verschillende koffiesoorten. Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van koffie met een gebalanceerd smaakprofiel. Zowel lichtere als donkerdere brandingen kunnen goed tot hun recht komen in een filterkoffiezetapparaat. Experimenteer met verschillende soorten koffiebonen om jouw favoriete smaak te ontdekken.

©Leung Chopan

💡 Echte koffieliefhebbers drinken koffie vooral uit filterapparaten. Een tijdje waren espressomachines in trek, maar met een filter blijven de smaken het puurst aanwezig. Joost Leopold van De Koffieschool is ook fan van filterkoffie. De meeste machines zijn prima, maar hij tipt de Moccamaster 🔗. Deze pot heeft een soort tuitje, waardoor de verse koffie onderin de kan terechtkomt. Bij de meeste potten druppelt de koffie van boven in de kan. Leopold: “Eigenlijk altijd als je een koffie bereidt is het onderste deel in de kan het sterkst. Het bovenste deel is best slap. Onderin is de smaak een beetje zuur en bovenin een beetje bitter. Door het staafje van de Moccamaster krijg je dat de zuren naar boven komen en de bitters naar onderen. Op die manier vermengen ze veel beter met elkaar. Je krijgt veel meer één geheel. Veel mooiere smaken.”

AeroPress

De AeroPress is een innovatieve draagbare methode om koffie te zetten, ook onderweg.

Het apparaat bestaat uit een cilindervormige koffiekamer met aan één kant een filterdrager voor een papieren filter en aan de andere kant een opening voor de zuiger met een afdichtring.

Bij het gebruik van de AeroPress plaats je een papieren filter in de filterdrager aan het ene uiteinde. Aan de andere kant voeg je fijngemalen koffie toe. Vervolgens giet je heet water in de koffiekamer. Met behulp van de zuiger druk je uiteindelijk het water met kracht door de gemalen koffie en het filter.

De AeroPress maakt gebruik van luchtdruk. De zuiger fungeert als een pers, waardoor het hete water door de gemalen koffie wordt geduwd, wat resulteert in een verrassend smaakvolle kop koffie.

  • Smaak: AeroPress-koffie is helder van smaak. Subtiele smaken van de gebruikte koffie kunnen prima overeind blijven. Het is geweldig voor het benadrukken van de nuances in koffie. De materialen geven geen smaak af. Alleen de gebruikte koffie doet dat.

  • Geschikt voor: in feite voor bijna alle koffiesoorten. Net wat jij lekker vindt. Experimenteer met smaken en technieken.

©Rabizo Anatolii

Lees ook: Verschillende soorten koffiebonen: welke kies je?

Slow drip

Slow drip, ook wel bekend als cold drip, is een methode om koude koffie te zetten. Je hebt hier wel een beetje geduld voor nodig. Vandaar dat ‘slow’ gedeelte.

Bij slow drip-koffie druppel je koud water heel langzaam door een laag gemalen koffie in een speciaal ontworpen apparaat. Het proces kan enkele uren tot zelfs een hele dag (of nacht) duren, afhankelijk van de gewenste sterkte. Het langzame druppelen zorgt voor een milde smaakopname, waarbij de koffiearoma's geleidelijk worden opgenomen door het water.

Een typisch slow drip-apparaat bestaat uit een waterreservoir dat boven op een druppelsysteem zit, en een glazen karaf waarin de koffie wordt opgevangen. Het heeft vaak een hip, minimalistisch ontwerp.

  • Smaak: zacht en verfijnd. Het gebrek aan hitte bij het zetproces resulteert in een koffie met minder bitters en zuren, waardoor de zoete en bloemige tonen van de koffiebonen goed tot hun recht komen. Het eindproduct is verfrissend. Ideaal voor warme dagen.

  • Geschikt voor: licht tot medium gebrande koffiesoorten. Het langzame zetproces benadrukt de delicate smaken en aroma's van de bonen, waardoor je kunt genieten van een koffie met smaaknuances. Slow drip-koffie is perfect voor liefhebbers van verfrissende en smaakvolle koffie, vooral tijdens de zomermaanden.

©bong - stock.adobe.com

Vacuümpot (Siphon)

De vacuümpot, ook wel bekend als de sifon of siphon, is een methode om koffie te zetten waarbij een balans is tussen drukopbouw en vacuüm. Dit proces doet denken aan de scheikundeles en vereist enige oefening en ervaring om onder de knie te krijgen. Maar wanneer je het beheerst, kun je genieten van een koffie met een lichte body en een verfijnde, langdurige heldere smaak. Deze methode staat bekend om het onthullen van een diepere complexiteit in de smaak van de koffie. En: het staat ook wel interessant in je keuken. De vacuümpot ziet er namelijk uit als een combinatie van kunst en wetenschap. Je zou ‘m alleen al voor z’n looks willen hebben!

Het apparaat bestaat uit twee glazen kamers die met elkaar zijn verbonden door een buis. Tijdens het zetproces wordt water in het onderste gedeelte verwarmd, waardoor de druk toeneemt. Dit duwt het water naar het bovenste gedeelte, waar de gemalen koffie zit. Wanneer het vuur wordt uitgeschakeld, creëert het afkoelen een vacuüm dat de gezette koffie door een filter naar beneden trekt en scheidt van de gemalen koffie.

  • Smaak: als de zetmethode goed wordt uitgevoerd (niet makkelijk), dan brengt het een pure koffiesmaak naar voren.

  • Geschikt voor: een medium tot grove maling is ideaal voor de vacuümpot. Deze methode is perfect voor koffieliefhebbers die van een schone, smaakvolle koffie houden. Het is een zetmethode die geduld en oefening vereist, maar de beloning is een enorm lekkere bak troost.

©Milkchocolate

Instant koffie

Veel koffieliefhebbers noemen dit geen echte koffie (hear, hear). Toch nemen we ‘m mee, vooral omdat de smaak het meest afwijkt van de rest van de zetmethodes.

Instant koffie, of oploskoffie, is een snelle en makkelijke manier om koffie te drinken. Oploskoffie wordt wel gemaakt van ‘verse koffie’.

Het proces begint met het zetten van verse koffie, die vervolgens wordt gedroogd, resulterend in een koffie-extract. Dit extract wordt via de vriesdroogmethode omgezet in kleine korrels. Hierdoor wordt de smaak redelijk behouden.

Het gemak zit vooral in het feit dat je alleen kokend water nodig hebt om een bakje oploskoffie te zetten.

  • Smaak: aan oploskoffie worden vaak smaakjes toegevoegd. De basis is dan meestal niet de beste koffie. Goede oploskoffie, bijvoorbeeld van Arabica-bonen, kan flink aromatisch zijn. Toch is de smaak meestal minder vol dan bij ‘verse koffie’. Waarschijnlijk komt dat door de extra bewerkingsslag van het vriesdrogen. We leerden al dat bonen vers malen de truc is. Bij instant is er niets vers meer aan. Maar houd je van oploskoffie, schaam je dan vooral niet. Niets zo persoonlijk als smaak!

©Виктория Попова

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
eXodus - dit zijn alternatieven voor X
© gguy - stock.adobe.com
Huis

eXodus - dit zijn alternatieven voor X

Wat hebben organisaties als KRO-NCRV, NS, Bits of Freedom en Oxfam Novib met elkaar gemeen? Dat ze niet langer actief zijn op het socialmediaplatform X. Waarom willen ze dat niet meer? Wat speelt er bij X? Welke alternatieven zijn er?

In dit artikel bespreken we de ondergang van X en welke alternatieven er voor X zijn:

  • Fediverse
  • Mastodon
  • Threads
  • Bluesky

Ben je een pionier? Dan heb je misschien ook wel interesse in één van deze alternatieve browsers

Sinds juli 2023 voegden veel media maandenlang ‘Twitter’ toe achter elke vermelding van X. Velen moesten namelijk nog wennen aan de nieuwe naam. Elon Musk, die Twitter in oktober 2022 voor 44 miljard dollar kocht, vond dat X beter paste bij zijn visie om het microblogging-platform om te vormen tot een allesomvattend digitaal ecosysteem, vergelijkbaar met WeChat in China. Musk lijkt trouwens een opvallende affiniteit te hebben met de letter X, wat ook zichtbaar is in projecten als SpaceX, Tesla Model X en xAI. Veel gebruikers waren niet gerust op deze overname, en niet geheel onterecht, want Musk heeft inmiddels ingrijpende veranderingen doorgevoerd.

X: aanpassingen

Kort na de overname herstelde Musk eerder geschorste accounts, waaronder die van controversiële figuren als Donald Trump, Andrew Tate en Kanye West. Het platform stopte bovendien met het handhaven van het beleid tegen desinformatie rond Covid-19. En waar vroeger een gratis verificatiesysteem was, waarbij Twitter invloedrijke personen en organisaties een blauw vinkje gaf, is dat nu puur commercieel: wie betaalt, krijgt een vinkje. Het staat niet langer voor authenticiteit, maar toont enkel aan dat een gebruiker betaalt voor X Premium en zo extra functionaliteit en zichtbaarheid krijgt.

Daarnaast introduceerde X de For You-feed, een sectie met aanbevelingen op basis van gebruikersvoorkeuren en -gedrag, maar ook beïnvloed door strategische beleidsbeslissingen. Dit gebeurt via een AI-gestuurd algoritme, waarvan slechts delen openbaar zijn gemaakt, wat vragen oproept over transparantie en mogelijke bias.

Het moderatiebeleid veranderde eveneens. Tweets die de richtlijnen schenden, worden niet meer verwijderd, maar zijn enkel minder zichtbaar (‘Freedom of Speech, Not Reach’). Daarnaast is er een verschuiving naar gemeenschapsgestuurde moderatie (‘Community Notes’), waardoor factchecking minder centraal en vaak trager verloopt.

De algoritmen van X roepen bij velen vragen op over de transparantie en mogelijke bias.

Fediverse

Musk zelf noemt deze aanpassingen democratischer, maar voor veel gebruikers hebben deze aanpassingen geleid tot een meer toxische inhoud. Daarbij worden specifieke groepen kritisch bekeken en beoordeeld, onder wie liberalen en de LGBTQ+-gemeenschap.

De cijfers lopen uiteen, maar de meeste bronnen zijn het er wel over eens dat heel wat gebruikers en organisaties het platform hebben verlaten sinds de overname door Musk.

Twee jaar geleden leek er maar één echt alternatief te zijn: Fediverse, dat gebruikers meer controle gaf over hun data en de moderatie.

Fediverse is een samentrekking van ‘federated’ en ‘universe’ en kun je zien als een netwerk van onderling verbonden platformen en servers, die onafhankelijk worden beheerd door organisaties of individuen. Bij traditionele socialmediaplatforms ben je afhankelijk van één centrale organisatie. Daardoor kun je met bijvoorbeeld een Instagram-account niet zomaar gebruikers van X bereiken. De gemeenschappelijke protocollen binnen het Fediverse, zoals het populaire ActivityPub, maken onderlinge communicatie juist wel mogelijk. Je kunt dus een account aanmaken op een server en vervolgens communiceren en gegevens uitwisselen met gebruikers op andere platformen. Binnen het Fediverse beweeg je dus vrijelijk tussen verschillende servers en platformen.

Het Fediverse-netwerk bevat talrijke platformen, waarvan de meeste door het ActivityPub-protocol zijn verbonden (afbeelding: Per Axbom, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons).

Mastodon

Mastodon was – en is nog steeds – het populairste Fediverse-platform, maar dat bleek helaas niet geschikt voor het grote publiek. Veel (mainstream) gebruikers vonden het namelijk verwarrend dat ze zelf een server moesten kiezen bij registratie. Ook de interface en gebruikerservaring waren minder gestroomlijnd dan bij Twitter/X. Door de decentrale structuur werkten sommige servers ook traag of werden ze slecht beheerd.

Daarnaast bood Mastodon slechts beperkte ondersteuning voor video en live-updates en ontbraken universeel doorzoekbare inhoud en trending topics, waardoor populaire discussies moeilijker te volgen waren. Bekende personen waren er ook nauwelijks actief, en veel gebruikers hadden moeite om hun sociale netwerk opnieuw op te bouwen. Eind 2023 bereikte Mastodon een piek in regelmatige bezoekers, maar de groei vlakte al snel af.

De interface van Mastodon, met vertrouwde ingrediënten als tijdlijn, meldingen en favorieten.

Threads

Mastodon behoudt weliswaar een niche bij privacybewuste en opensource-enthousiastelingen, maar bleek dus te ingewikkeld en gefragmenteerd voor de doorsneegebruiker. Vanaf eind 2023 zochten velen daarom hun toevlucht tot traditionelere sociale netwerken als LinkedIn, Instagram en vooral Threads.

Dit laatste platform werd medio 2023 door Meta (Mark Zuckerberg) gelanceerd als reactie op de groeiende kritiek op Twitter/X. Het is direct gekoppeld aan Instagram, waardoor gebruikers hun bestaande account kunnen gebruiken.

De interactiemogelijkheden binnen Threads lijken sterk op die van X, met opties als liken, citeren, posten en reageren. Ook doet het veel denken aan het oude Twitter: je volgt zelf mensen of vertrouwt op het algoritme. Volgens veel gebruikers is dit algoritme vooral ontworpen om politieke discussies en nieuwsverwijzingen te mijden. Al kun je zelf wel bepaalde mensen volgen. Het platform toont daarnaast vaak berichten die reacties willen uitlokken (‘engagement bait’). Op dit platform vind je veel beroemdheden en influencers, en de meeste content is vrij luchtig.

Threads werkt trouwens ook aan ondersteuning voor het ActivityPub-Fediverse, wat de dienst compatibel maakt met onder meer Mastodon.

Ook bij Threads kun je zelf bepalen wie je wilt volgen.

Bluesky

Hoewel Threads momenteel veel meer maandelijkse gebruikers heeft (circa 275 miljoen), trekt ook het microblogging-platform Bluesky tegenwoordig een groeiend aantal voormalige X-gebruikers aan (circa 30 miljoen). Ter vergelijking: X zou nu nog zo’n 500 miljoen maandelijkse gebruikers tellen, terwijl Mastodon er ongeveer 15 miljoen heeft.

Bluesky wordt gerund door Bluesky Social. Het werd begin 2023 officieel gelanceerd, maar ontstond al in 2021, opgericht door Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter.

Net als Mastodon is Bluesky een gedistribueerd netwerk, maar het is wel gebruiksvriendelijker, mede dankzij het modernere, open protocol AT (Authenticated Transfer). Het platform streeft naar transparantie en wil ook gebruikers zelf hun eigen algoritme laten maken en verfijnen.

Er zijn nog geen advertenties en de tijdlijn toont berichten in chronologische volgorde, zonder verborgen algoritme. In principe kun je ook zelf een server kiezen, al is dat in de praktijk nagenoeg altijd hostingprovider bsky.social. Gevorderde gebruikers kunnen zelfs een eigen server hosten (PDS, personal data server).

Bluesky wordt momenteel vooral bevolkt door Amerikaanse gebruikers, en het valt nog af te wachten in welke mate ook het aantal actieve Nederlandse en Vlaamse gebruikers zal toenemen. In het vervolg van dit artikel maken we grondiger kennis met Bluesky, waarbij we vooral focussen op hoe je volgaccounts en berichtgeving meer naar eigen hand kunt zetten, met onder meer migratie, startpakketten, lijsten, feeds en ook extra diensten.

Meer dan Threads verwelkomt Bluesky ook politieke discussies.

Account

Je kunt Bluesky gebruiken via je browser of de app, beschikbaar in de officiële appstores van Android en Apple. Na installatie kies je de interface-taal (waaronder Nederlands) en registreer je je met een e-mailadres, wachtwoord, geboortedatum en ‘gebruikershandle’. Vervolgens upload je een profielafbeelding of kies je een avatar, en na het aanduiden van je interesse(s) kun je direct aan de slag. Je moet nog wel even een verificatiecode invullen die je via e-mail krijgt.

Bluesky: na een snelle registratie ben je er klaar voor.

Ontdekken en volgen

Wanneer je de startpagina opent, zie je twee secties: Discover en Following. In Discover verschijnen direct berichten, gebaseerd op de interesses die je bij registratie hebt opgegeven. Je ziet hier ook trending topics en populaire posts binnen de gemeenschap. Je kunt deze feed personaliseren via aangepaste feeds, door er zelf een te creëren of een passend algoritme te kiezen.

In de sectie Following zie je berichten van accounts die je volgt. Aanvankelijk is deze leeg, behalve het Bluesky-account. Om iemand te volgen, houd je de muis boven de post header (met accountnaam, tijdstip en berichttitel) en klik je op +Volgen. Dit verandert in Volgend; klik hierop als je het account niet langer wilt volgen. Berichten van gevolgde accounts verschijnen vervolgens in de sectie Following.

Het vergt slechtsr een muisklik om iemand te (ont)volgen.

Zoeken en migreren

Er zijn verschillende manieren om snel extra accounts aan je volglijst toe te voegen. Open de rubriek Zoeken (tik in de mobiele app op het pictogram met drie streepjes) en vul in de zoekbalk een onderwerp in, zoals Artificial intelligence. Selecteer een geschikt account en klik op +Volgen.

Wil je accounts van Twitter/X ook op Bluesky volgen, dan gaat dit het snelst met de browserextensie Sky Follower Bridge, beschikbaar in de officiële Chrome- en Firefox-webstores. Na installatie start je de extensie en meld je je aan met je Bluesky-handle of e-mailadres en een app-wachtwoord.

Om zo’n wachtwoord (met beperkte machtigingen) te maken, ga je in Bluesky naar Instellingen, kies je Privacy en beveiliging, selecteer je App-wachtwoorden en klik je op +App-wachtwoord toevoegen. Geef het een naam, bijvoorbeeld SkyFollowerBridge, bevestig met Volgende, kopieer of noteer het wachtwoord en klik pas daarna op Gereed.

Na aanmelding open je je lijst met gevolgde accounts op X via www.x.com/<je_accountnaam>/following. Klik op de extensieknop en kies Find Bluesky Users. De extensie zoekt naar actieve Bluesky-accounts in je lijst. Klik op View Detected Users en daarna op Follow on Bluesky om de gewenste accounts te volgen.

Sky Follower Bridge automatiseert het migratieproces van gevolgde accounts van X naar Bluesky.

Startpakketten

Een andere handige manier om je volglijst uit te breiden is met startpakketten. Als je een interessant account vindt, klik je erop om de profielpagina te openen en ga je naar het onderdeel Startpakketten. Met wat geluk heeft deze persoon al pakketten aangemaakt: dit zijn verzamelingen accounts rond een specifiek onderwerp. Open zo’n pakket, bekijk de tabbladen Personen en Berichten en volg gewenste accounts via de knop +Volgen.

Je kunt ook zelf startpakketten maken. Ga naar Profiel en open het tabblad Startpakketten. Klik op Aanmaken, geef je pakket een naam en voeg een beschrijving toe. Druk op Volgende en voeg minstens acht accounts toe die relevante berichten posten. Klik weer op Volgende om eventueel feeds toe te voegen of kies voor Overslaan. Daarna kun je anderen uitnodigen via een QR-code of door de link te kopiëren.

Je kunt ook je eigen startpakketten creëren en deze met anderen delen.

Lijsten en feeds

Je kunt zelf ook een reeks gebruikers opsommen en deze lijsten eventueel delen. Open hiervoor de rubriek Lijsten en klik op +Nieuw. Vul een naam en omschrijving in en bevestig met Opslaan. Voeg gebruikers toe en bekijk hun berichten vanuit de lijst. Klik op Vastzetten op startpagina om de lijst als aparte feed naast Discover en Following te tonen.

Je beheert feeds rechtstreeks via de rubriek Feeds. Onder Ontdek nieuwe feeds kun je voorgestelde feeds toevoegen of zelf zoeken via de zoekbalk. Klik op een feed bij Mijn feeds om de berichten te bekijken.

Gebruik het tandwielpictogram bij Feeds om feeds via het pinicoon op je startpagina vast te zetten of hieruit weg te halen. Niet-vastgezette feeds kun je hier ook verwijderen.

Je kunt eigen feeds creëren, bijvoorbeeld met een no-code tool als Skyfeed.app. Meld je aan met je Bluesky-account en een app-wachtwoord (zie ook de paragraaf ‘Zoeken en migreren’). Klik op Create your first feed en voeg in de Visual Editor (of JSON Editor) de gewenste blokken toe, zoals Input, Remove, RegEx, Sort by en Limit. Bevestig met Publish Feed.

Kopieer de feed-ID achteraan de gegenereerde link en deel deze met anderen. Zij hoeven alleen de rubriek Feeds in Bluesky te openen en het ID in de zoekbalk Search feeds te plakken om je feed toe te voegen.

Met een app als Skyfeed kun je ook eigen feeds creëren en deze met anderen delen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Alweer geen telefoon of internet? Zo zit het met recht op compensatie (en zo vraag je het aan)
Huis

Alweer geen telefoon of internet? Zo zit het met recht op compensatie (en zo vraag je het aan)

Vandaag zijn het vooral Odido-abonnees die te kampen hebben met storing, maar ook als je klant bent bij bijvoorbeeld KPN, VodafoneZiggo, Ben, Simpel of Delta komt het voor: je kunt niet bellen en/of internetten. Als zo'n storing wat langer duurt, kun je recht hebben op compensatie. In dit artikel lees je wanneer je waar recht op hebt en hoe je die compensatie kunt aanvragen.

Een landelijke storing bij je internet, tv of telefoon is niet alleen vervelend, maar kan ook financiële gevolgen hebben. Gelukkig is in Nederland wettelijk vastgelegd dat je in sommige gevallen recht hebt op een vergoeding. Maar hoe werkt dat precies? Wanneer heb je recht op compensatie, hoe hoog is die vergoeding en waar kun je terecht bij jouw provider?

Volgens de Telecommunicatiewet heb je als consument of kleinzakelijke gebruiker recht op compensatie als er sprake is van een volledige netwerkstoring die twaalf uur of langer duurt. Dat betekent dat alle onderdelen van je abonnement uitvallen: dus bijvoorbeeld zowel internet als televisie en telefonie. Regionale storingen vallen ook onder deze regeling, zolang je binnen het getroffen gebied woont of werkt. Sommige providers hanteren uit zichzelf een iets soepelere norm en keren al bij acht uur storing een vergoeding uit, maar dat is niet verplicht. De wettelijke grens ligt op twaalf uur.

De hoogte van de vergoeding is gekoppeld aan de maandelijkse kosten van je abonnement. Bij een storing van twaalf tot vierentwintig uur ontvang je één dertigste van je maandbedrag. Duurt de storing langer, dan loopt het bedrag op met telkens nog een dertigste per extra dag. Voor prepaid-gebruikers geldt een vergoeding van vijftig cent per dag. De vergoeding wordt meestal verrekend op je volgende factuur. Je hoeft er als klant wel iets voor te doen: in de meeste gevallen moet je zelf een aanvraag indienen via de website of app van je provider.

Verzamel bewijs

Heb je last gehad van een storing, controleer dan altijd eerst hoe lang die precies heeft geduurd. De meeste providers publiceren actuele storingsmeldingen op hun website. Noteer de begindatum en -tijd en maak eventueel een screenshot als bewijs. Zodra de storing voorbij is, kun je je aanvraag indienen. Meestal kan dat nog tot enkele maanden na de storing, maar wacht niet te lang. Het aanvragen van compensatie gaat soms via een speciale pagina, in andere gevallen moet je daarvoor contact opnemen met de klantenservice. Hieronder staan handige links naar de grootste providers om je verder te helpen.

©Website Odido

Bron: Odido

Compensatie aanvragen doe je zo:

Bij KPN kun je een compensatieverzoek indienen via je persoonlijke KPN-pagina, waar je moet inloggen met je KPN ID.
👉 Meer lezen/aanvragen compensatie KPN


Vodafone-klanten kunnen hun aanvraag doen via de Vodafone-app of de klantenservice.

👉 Meer lezen/aanvragen compensatie Vodafone


Ziggo heeft een aparte compensatiepagina, waar je een storing kunt melden en direct je vergoeding kunt aanvragen. Die staat hier:

👉 Meer lezen/aanvragen compensatie Ziggo


Ook bij Odido geldt de wettelijke grens van twaalf uur. Op de veelgestelde vragen-pagina lees je hoe je een claim kunt indienen. Odido zegt zelf een formulier online te zetten wanneer een storing langer dan twaalf uur geduurd heeft.

👉 Meer lezen/aanvragen compensatie Odido


Ben, dat gebruikmaakt van het netwerk van Odido, heeft dezelfde regeling. Informatie over compensatie vind je op:

👉 Meer lezen/aanvragen compensatie Ben


Simpel, dat ook gebruikmaakt van het Odido-netwerk, verwijst je naar je persoonlijke accountomgeving voor het melden van een storing. De klantenservicepagina staat hier:

👉 Meer lezen/aanvragen compensatie Simpel


Bij Delta kun je compensatie aanvragen via MijnDELTA of per brief. Uitleg staat op:

👉 Meer lezen/aanvragen compensatie Delta

Dus: meer dan twaalf uur storing? Compensatie!

Samengevat: bij een volledige uitval van je netwerk van twaalf uur of meer heb je recht op een vergoeding van minimaal één dertigste van je maandbedrag. Bij sommige providers kun je al eerder compensatie krijgen, maar dat is geen wettelijke verplichting. De meeste providers maken het aanvragen makkelijk via hun eigen omgeving of app. Heb je geen toegang tot je account, dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice. De verwerking duurt meestal een paar weken. Laat je niet afschepen als je recht hebt op compensatie. De regeling is wettelijk vastgelegd!