Is koffie gezond of ongezond? 7 voordelen en 6 misvattingen op een rij
Over de effecten van koffie op je gezondheid doen allerlei verhalen de ronde. Is het nou goed voor je hart of juist niet? Klopt het dat koffiedrinkers minder risico lopen op diabetes? Is het nou wel of niet verslavend? Krijg je van koffie maagzweren of krijgt je stofwisseling juist een boost? ID.nl zet de feiten en mythen voor je op een rij.
In dit artikel zetten we 7 feiten en 6 mythen over koffie en gezondheid op een rij. Ook leggen we uit hoe het zit met het verband tussen koffie en cholesterol. Helemaal onderaan vind je de bronnen die we voor dit artikel geraadpleegd hebben.
Lees ook: 6 tips om je koffiebonen lekker vers te houden
✅ Dit zijn de gezondheidsvoordelen van koffie:
Bron van antioxidanten ¹
Wist je dat koffie boordevol antioxidanten zit? Deze stoffen helpen vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren en kunnen bescherming bieden tegen een aantal chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten.
Positief effect op mentale scherpte ²
Cafeïne, het actieve ingrediënt in koffie, is een bekende stimulant. Het kan je alerter maken en je concentratie verbeteren.
Lager risico op bepaalde ziekten ³
Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige koffieconsumptie het risico op bepaalde ziekten zoals Parkinson en type 2 diabetes kan verminderen.
Goed voor je stofwisseling ⁴
Koffie kan je stofwisseling een boost geven en daarmee bijdragen aan gewichtsverlies. Cafeïne is een veelvoorkomend ingrediënt in vetverbrandende supplementen. Studies tonen aan dat cafeïne je stofwisseling kan verhogen met 3-11 procent.
Lager risico op leveraandoeningen ⁵
Er is bewijs dat koffieconsumptie geassocieerd is met een lager risico op levercirrose en leverkanker. Het lijkt erop dat koffie je lever beschermt tegen ziektes.
Van koffie leef je langer ⁶
Hoewel het niet het elixer van het eeuwige leven is, suggereren sommige studies dat koffiedrinkers langer leven. Uit een groot onderzoek blijkt zelfs dat het risico op een vroegtijdige dood lager bij koffiedrinkers lager is.
Betere sportprestaties ⁷
Cafeïne kan de afgifte van adrenaline stimuleren, wat je fysieke prestaties kan verbeteren. Een onderzoek laat een verbetering van 11-12 procent zien in fysieke prestaties na cafeïneconsumptie. Een kopje koffie voor de wedstrijd kan dus geen kwaad, integendeel!
©OP38Studio
Hoe zit het ook alweer met cafeïne? Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt in allerlei voedingsmiddelen, maar het meest bekend is van koffie. Het zit in de bonen van de koffieplant. De hoeveelheid cafeïne verschilt per koffiesoort en manier van zetten. Gemiddeld zit er ongeveer 80 tot 100 milligram cafeïne in een kop koffie. Cafeïne zorgt ervoor dat je alert wordt en je hartslag omhoog gaat. Ook vermindert het vermoeidheid. Kleine hoeveelheden cafeïne zijn over het algemeen niet schadelijk. Maar grote hoeveelheden kunnen bijwerkingen geven zoals zenuwachtigheid, slaapproblemen en hartkloppingen.
❌ Deze mythes over koffie kloppen niet
Koffie is slecht voor je hart ⁸
De bewering dat koffie slecht is voor je hart heeft geen solide wetenschappelijke basis. Integendeel, matige koffieconsumptie is zelfs gelinkt aan een lager risico op hartziekten.
Koffie leidt tot uitdroging ⁹
Dit is een veelgehoorde mythe. Hoewel cafeïne ervoor kan zorgen dat je meer moet plassen, is het onvoldoende om tot uitdroging te leiden. Water is nog steeds de beste keuze voor hydratatie, maar koffie droogt je niet uit zoals vaak wordt beweerd.
Koffie verstoort je slaap ¹⁰
Cafeïne kan inderdaad je slaap beïnvloeden als je het laat op de dag binnenkrijgt. De mate waarin dit gebeurt, varieert echter van persoon tot persoon. Het is dus geen algemeen geldende regel. Drink jij voor het slapengaan vaak koffie en heb je het idee dat je slechter slaapt? Stap dan 's avonds over op cafeïnevrije koffie (decaf).
Koffie veroorzaakt botontkalking ¹¹
Dit is een veelgehoorde claim die niet door feiten wordt ondersteund. Hoewel cafeïne de calciumopname kan verminderen, is dit effect minimaal en kan het worden gecompenseerd door een kleine hoeveelheid melk of yoghurt. En met klein wordt echt klein bedoeld: een paar lepeltjes!
Koffie veroorzaakt maagzweren ¹²
Koffie is zuur, maar het is niet de boosdoener achter maagzweren. De meeste maagzweren worden veroorzaakt door een bacterie genaamd Helicobacter pylori en niet door koffieconsumptie. Wel is het zo dat wanneer je eenmaal een maagzweer hebt, matigen met koffie kan helpen om de klachten te verminderen. Net zoals je ook beter minder of geen alcohol, vet eten, scherp gekruid eten, chocola of frisdrank meer nuttigt.
Koffie is verslavend ¹³
Het idee dat koffie verslavend is, is een beetje overdreven. Hoewel sommige mensen zich moe of hoofdpijn kunnen voelen als ze stoppen met koffie, zijn deze symptomen meestal mild en heel tijdelijk van aard.
©Meeboonstudio
Koffie en cholesterol Koffie bevat twee soorten oliën: kahweol en cafestol. Deze oliën kunnen een verhogend effect hebben op je LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol). De mate waarin deze oliën in je kopje koffie terechtkomen, hangt af van de manier waarop de koffie is gezet. Wanneer je koffie zet met een papieren filter, worden kahweol en cafestol grotendeels uit de koffie gefilterd. Daarom heeft filterkoffie over het algemeen een minder groot effect op je cholesterolgehalte dan espresso of koffie gezet met de French press (cafetière), waarbij deze oliën wel in de koffie terechtkomen. Als je al een hoog cholesterolgehalte hebt of andere risicofactoren voor hartziekten, is het een goed idee om met je arts te overleggen over je koffieconsumptie. In dat geval zou je kunnen overwegen om over te stappen op filterkoffie.
Bronnen
Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.