ID.nl logo
Alles wat je moet weten over cafeïnevrije koffie
© anastasianess - stock.adobe.com
Huis

Alles wat je moet weten over cafeïnevrije koffie

Trillende handen, spanning in de schouders, ‘s nachts elke minuut op de wekker zien wegtikken terwijl je linkervoet nerveus een eigen dansroutine volgt. Weer te veel koffie gedronken. Of te laat. De cafeïne kan flinke effecten hebben. De oplossing? Cafeïnevrije koffie! Lees er alles over.

Dit artikel in het kort:

  • Cafeïnevrije koffie is nooit helemaal cafeinevrij. De koffie mag 0,3 procent cafeïne bevatten om alsnog cafeïnevrij te mogen heten.
  • Doordat het gehalte aan cafeïne zo laag is, zul je de effecten nagenoeg niet merken.
  • Er zijn verschillende methoden om de cafeïne uit koffie te krijgen. De smaak blijft tegenwoordig ook bij cafeïnevrije koffie goed behouden.
  • Wel zin in cafeïne? Lees dan: Groene koffiebonen thuis branden - zo drink jij de lekkerste koffie

Wat is cafeïnevrije koffie en is het hetzelfde als ‘decafé’?

Cafeïnevrije koffie, ook bekend als 'decaf' of ‘decafé’, is koffie waaruit bijna alle cafeïne is verwijderd. Cafeïne is een stof die van nature in koffiebonen voorkomt en die ervoor zorgt dat je meer energie krijgt en alerter wordt.

Hier komt de clou: cafeïnevrije koffie is nooit helemaal cafeïnevrij. In de Europese Unie wordt koffie beschouwd als cafeïnevrij als deze minder dan 0,3 procent cafeïne bevat. Dat is heel weinig.

Drie manieren om cafeïne uit koffie te halen

Er zijn verschillende manieren om cafeïne uit koffiebonen te halen.

1: Bij de meest voorkomende methode worden koffiebonen geweekt in een oplosmiddel (bijvoorbeeld ethylacetaat of dichloormethaan) totdat de cafeïne eruit is verdwenen. Hierna wordt het oplosmiddel afgespoeld en de bonen gebrand. Deze methode is het goedkoopst.

2: Een andere methode is de Zwitserse watermethode. Dit houdt in dat koffiebonen worden geweekt en vervolgens worden weggegooid. Het watermengsel wordt door een koolstoffilter gepompt om de cafeïne te verwijderen. Vervolgens worden nieuwe bonen toegevoegd om de cafeïne op te nemen. Het water is verzadigd met de rest van de voedingsstoffen en neemt dus alleen nog cafeïne op. Uiteraard is er veel verspilling bij deze methode, zowel van koffiebonen als van water.

3: Een derde methode, de CO2-methode, is het spoelen van de bonen met vloeibare koolstofdioxide om de cafeïne op te lossen. Daarna wordt de CO2 verdampt, waardoor pure cafeïne achterblijft. Bij deze methode worden de smaak en aroma's van de koffiebonen behouden. Het is wel iets duurder.

Over het algemeen zou de voedingswaarde van cafeïnevrije koffie bijna identiek moeten zijn aan die van gewone koffie, met uitzondering van het lagere cafeïnegehalte.

Lees ook: Je eerste espressomachine! Waar let je op bij de aanschaf?

©CYB3RUSS - stock.adobe.com

Feit of fabel: 100% cafeïnevrij is smaakloos

Zelfs met de meest geavanceerde decafeïneringsmethoden blijft er altijd een zeer kleine hoeveelheid cafeïne achter in de bonen.

Het volledig verwijderen van alle cafeïne uit koffiebonen zou een zeer intensief en kostbaar proces zijn. Bovendien zouden de bonen waarschijnlijk hun smaak en aroma verliezen als alle cafeïne zou worden verwijderd. Daarom wordt meestal gestreefd naar het verwijderen van minstens 97 procent van de cafeïne, waardoor de koffie nog steeds als cafeïnevrij kan worden beschouwd, maar met behoud van de smaakkwaliteit.

Is cafeïnevrije koffie beter voor je?

Cafeïnevrije koffie is niet per se gezonder dan gewone koffie. Vergeet niet dat koffie best goed voor je is. Als je maar niet te veel drinkt. Het zit bomvol antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je cellen en houden ze gezond. Zowel gewone koffie als cafeïnevrije koffie bevatten die antioxidanten, net als andere voedingsstoffen die goed kunnen zijn voor je gezondheid.

Een paar kopjes koffie per dag, zowel gewone als cafeïnevrije, kunnen het risico op diabetes, hartziekten en beroertes verlagen. Filterkoffie en Senseo zijn de gezondste opties omdat het papier sommige stoffen tegenhoudt die het cholesterol verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Ook interessant: Hard of zacht, uit de kraan of uit een fles: zo beïnvloedt water de smaak van jouw koffie

Watch on YouTube

Cafeïne in koffie heeft een stimulerend effect, maar dat verdwijnt na enkele uren. Daarom kiezen sommige mensen voor cafeïnevrije koffie als ze gevoelig zijn voor cafeïne of het stimulerende effect willen vermijden. De decaf koffie bevat nog steeds ongeveer 3 milligram cafeïne per kopje. In de praktijk is dat verwaarloosbaar.

De voordelen van decafé

Sommige mensen zijn gevoelig voor cafeïne en kunnen negatieve bijwerkingen ervaren, zoals nervositeit, slapeloosheid, hartkloppingen of maagproblemen. Voor hen kan cafeïnevrije koffie een betere keuze zijn. Er zijn ook mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartritmestoornissen of angststoornissen, die cafeïne beter kunnen vermijden.

Als je koffie wilt drinken in de avonduren, is decaf een uitstekende keuze. Cafeïne kan je slaap verstoren. Vijf uur na het drinken van koffie is nog de helft van de cafeïne over in je lijf. Als je om 14:00 uur ’s middags een kop koffie drinkt, is rond middernacht nog zo’n 20 procent van de cafeïne over. Hoe gevoelig jij bent voor het slaapverstorende effect is persoonlijk. Meestal hebben mensen die meer koffiedrinken er minder last van. Je bouwt een soort weerstand op.

Veel artsen en gynaecologen adviseren ook om tijdens de zwangerschap minder of geen koffie te drinken. Dan kan cafeïnevrij vaak nog wel (maar overleg even voor de zekerheid).

Wat is cafeïne precies? Cafeïne is een natuurlijk voorkomende stof die tot de klasse van chemische verbindingen genaamd xanthines behoort. Het staat ook bekend als methylxanthine. Je komt cafeïne tegen in koffiebonen, theebladeren, cacaobonen en sommige nootachtige planten.

De belangrijkste rol van cafeïne is om vermoeidheid tegen te gaan en alertheid te bevorderen. Normaal gesproken bouwen de hersenen gedurende de dag de neurotransmitter adenosine op. Dit zorgt voor een gevoel van slaperigheid. Cafeïne blokkeert deze neurotransmitter. Tegelijkertijd verhoogt het de aanmaak van dopamine en noradrenaline, en het verhoogt de hartslag en bloeddruk.

Bij te veel cafeïne ga je vaak trillen en krijg je last van nervositeit. Wanneer dit gebeurt, verschilt per persoon. Over het algemeen wordt tot maximaal zes koppen koffie per dag als oké gezien.

Leuk weetje: volgens de overlevering ontdekte een herder genaamd Kaldi koffie nadat zijn kudde geiten enkele rode bessen had gegeten van een bijzondere struik. De geiten werden buitengewoon levendig en vol energie, zelfs 's nachts bleven ze actief. Kaldi bracht dit opmerkelijke fenomeen onder de aandacht van een lokale monnik, die besloot om een drankje te maken van deze bessen. Hij ontdekte dat het hem hielp om gedurende de hele dag alert te blijven, zelfs tijdens de avondgebeden. De monnik deelde zijn bevindingen met zijn medebroeders, en al snel verspreidde het verhaal van deze opwekkende bessen zich naar het Arabische schiereiland. Dit gebeurde in Ethiopië. Of het waar is, weet niemand. Koffie als drank vindt in elk geval wel zijn oorsprong in Ethiopië.

©OlgaLIS - stock.adobe.com

Je koffie smaakt het best uit een fijn kopje

Groot of klein, effen of kleurig: voor jouw smaak is er genoeg te vinden!

Cafeïnevrije koffie en gewone koffie: het verschil

De smaak van cafeïnevrije koffie is in de loop der jaren steeds beter geworden. Het is echt niet vies meer. Wel wordt decafé vaak gemaakt van bonen van iets lagere kwaliteit. Dat komt omdat premium bonen, zoals single origin of single estate, populair zijn.

Cafeïnevrije koffie wordt op minder plekken gemaakt vanwege de lagere vraag. Maar de productie vindt wel op grote schaal plaats in fabrieken. Het gaat dan om bulkbonen, die in het groot worden ingekocht. Bij die bonen wordt minder gelet op de kwaliteit.

Kwaliteitsbonen maken lekkere koffie (net als je juiste branding en maling). Als die basis minder sterk is, is de koffie ook minder goed van smaak. Dat is bij cafeïnevrije koffie nu nog het geval.


Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine

Bij ID.nl zijn we gek op apparaten die het dagelijks leven nét een beetje makkelijker maken. En wat is er nu – zeker tijdens warme dagen – makkelijker dan altijd ijsblokjes of ijskoud water binnen handbereik? We zetten vijf modellen op een rij die uitblinken in comfort en gebruiksgemak.

Een koelkast met ingebouwde ijsdispenser is niet alleen handig, maar ook hygiënisch. Je hebt altijd direct toegang tot ijsblokjes, crushed ice of koud water, zonder dat je de vrieslade of een waterfles hoeft te openen. Sommige modellen werken met een vaste wateraansluiting, andere met een hervulbaar reservoir – handig als er geen waterleiding in de buurt is. Daarnaast zijn veel dispensers voorzien van filters die ongewenste smaakjes of deeltjes uit het water halen. Een slimme toevoeging voor wie gemak, hygiëne en een frisse smaak belangrijk vindt.

Samsung RS6HA8880B1 (Family Hub)

Ben je op zoek naar een koelkast die meer doet dan alleen koelen? De Samsung RS6HA8880B1 is een slimme Amerikaanse koelkast met een indrukwekkende inhoud van 614 liter. Dankzij SpaceMax-technologie blijft de buitenmaat compact, terwijl de binnenkant verrassend ruim is. Het geïntegreerde Family Hub-scherm doet dienst als digitaal prikbord, kookassistent en entertainmenthub. Met camera's binnenin zie je zelfs onderweg wat er nog in de koelkast ligt. De ijs- en waterdispenser is aangesloten op de waterleiding en bevat een UV-nanofilter voor optimale hygiëne. Twin Cooling Plus zorgt voor aparte luchtstromen in het koel- en het vriesgedeelte, wat de versheid van jouw voedsel ten goede komt.

Toepassingen: Gezinnen die smartfuncties en ruimte willen combineren Bijzonderheden: Family Hub-display, Twin Cooling, UV-filter, 36 dB geluidsniveau

Hisense RS694N4TFE

Zoek je een ruime en betaalbare koelkast met ijsdispenser? Dan zit je goed met de Hisense RS694N4TFE. Deze stijlvolle zwarte side-by-side heeft een inhoud van 562 liter, verdeeld over een koel- en een vriesgedeelte. Het apparaat beschikt over Total No Frost, wat handmatig ontdooien overbodig maakt. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling, wat bederf tegengaat. Handig: de ijs- en waterdispenser werkt met een intern waterreservoir van 4,5 liter, zodat een vaste aansluiting niet nodig is.

Toepassingen: Grote huishoudens, zonder vaste wateraansluiting Bijzonderheden: Intern reservoir, Total No Frost, strak zwart design

LG GSXE90EVDD

Deze ruime Amerikaanse koelkast van LG biedt met 628 liter voldoende plek voor alles wat je gekoeld wilt bewaren. Het model combineert een fraai zwart design met slimme technologie zoals LinearCooling, waarmee temperatuurschommelingen worden geminimaliseerd. Dankzij No Frost en de water- en ijsdispenser met waterleidingaansluiting geniet je van optimaal gemak. De inverter-compressor maakt het apparaat stil en energiezuinig. Dit model is bovendien voorzien van de InstaView-functie, waarbij je door twee keer kloppen de inhoud kunt bekijken zonder de deur te openen.

Toepassingen: Moderne huishoudens met focus op comfort en design Bijzonderheden: InstaView-deur, LinearCooling, 35 dB, wateraansluiting

Bosch KAD93AIDP (Serie 6)

De Bosch KAD93AIDP is een solide en stijlvolle keuze met een netto-inhoud van 533 liter. Dankzij de anti-fingerprint RVS-look blijft hij er netjes uitzien, ook bij intensief gebruik. De VarioZone-indeling biedt flexibiliteit, met uitneembare plateaus en lades. De ijs- en waterdispenser levert zowel ijsblokjes als crushed ice, en is aangesloten op een vaste waterleiding. Total No Frost voorkomt ijsvorming, en met functies als superkoelen en supervriezen ben je altijd voorbereid op grotere hoeveelheden boodschappen.

Toepassingen: Gezinnen die functionaliteit en duurzaamheid zoeken Bijzonderheden: Crushed ice, anti-fingerprint RVS, VarioZone

Siemens KF96DAXEA (iQ500)

Met zijn French-door ontwerp en een inhoud van 574 liter biedt de Siemens KF96DAXEA een moderne uitstraling en veel gebruiksgemak. Deze koelkast beschikt over een hyperFresh-lade op 0 °C voor vlees en vis, en houdt dankzij multiAirflow een constante temperatuur. De water- en ijsdispenser werkt via een vaste aansluiting, en levert naast ijsblokjes ook crushed ice. Het model is voorzien van ledverlichting, een digitaal display en een deur-alarm. Met een geluidsniveau van 39 dB is hij bovendien opvallend stil.

Toepassingen: Designliefhebbers en versfanaten Bijzonderheden: HyperFresh-lade, crushed ice, 39 dB, French-door design

▼ Volgende artikel
11 ergernissen in Windows 11 en hoe je ze uit de weg ruimt
© MehmetDinler
Huis

11 ergernissen in Windows 11 en hoe je ze uit de weg ruimt

Wanneer je naar Windows 11 overstapt, zijn er ongetwijfeld zaken waaraan je moet wennen. Maar soms kunnen die dingen ronduit irritant zijn. Daarom bekijken we de grootste ergernissen van Windows 11 én de manieren om ze te verhelpen.

In dit artikel laten we zien hoe je de grootste ergernissen in Windows 11 aanpakt en het systeem naar je hand zet:

  • Schakel onnodige opstart-apps en achtergrondprocessen uit
  • Zet hinderlijke widgets, badges en meldingen uit
  • Beperk of verwijder OneDrive-synchronisatie en koppeling
  • Verwijder de Microsoft Edge-browser en andere bloatware
  • Zet de Game Bar en Game Mode uit als je geen gamer bent
  • Herstel het klassieke startmenu met Open-Shell
  • Beperk reclame en tracking via de privacy-instellingen
  • Maak Windows stiller en overzichtelijker met Niet storen
  • Ruim je systeem op door handmatig ongewenste vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen

Lees ook: Geen fan van Windows Verkenner? Dit zijn je alternatieven

Wat voor de een ergernis is, kan voor de ander simpelweg een verrassende functie zijn. Alles draait om persoonlijke perceptie. We zijn in de fora van Windows 11-gebruikers gedoken om de pijnpunten te vinden. De belangrijkste klachten zijn: de dagelijkse prestatieproblemen die worden veroorzaakt door te veel achtergrondprocessen, Microsoft stuurt je voortdurend richting haar betaalde diensten en overdreven bemoeizucht bij meldingen, badges en reclame. In plaats van te klagen, zorgen wij voor een oplossing. 

Opstartvertraging

Onnodige opstartapps zijn altijd al een bron van ergernis geweest in Windows. Ze belasten de pc doordat ze waardevolle cpu-bronnen aanspreken en zorgen voor een opstartvertraging. Windows 11 bevat zelfs meer bloatware dan Windows 10. Bloatware is een term voor toepassingen die je niet nodig hebt en die het systeem afremmen. Deze toepassingen worden vaak voor de aankoop op nieuwe apparaten geïnstalleerd of ze sluipen op je pc via downloads waarin ze gebundeld zitten. Hoe meer programma’s je hebt, hoe meer achtergrondprocessen die het opstarten kunnen vertragen.

Je kunt ze te slim af zijn door ze te beëindigen in Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies voor Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op alle processen die zijn gekoppeld aan ongebruikte applicaties en gebruik de opdracht Beëindigen. Daarna schakel je de onnodige opstartapps definitief uit. Druk op Windows-toets+I om de Instellingen te openen. Ga naar Apps / Opstarten en zet de apps uit waarvan je niet wilt dat ze samen met het systeem automatisch opstarten.

Wees terughoudend wat betreft toepassingen die automatisch opstarten.

Nieuwsfeeds uitschakelen

Widgets zijn een soort mini-apps. Ze tonen bijvoorbeeld de weersverwachting, een overzicht van je agenda-afspraken of de voetbalresultaten. Standaard toont Microsoft ook zijn nieuwsfeed van het MSN-netwerk, wat doorgaans geen toegevoegde waarde heeft. Oorspronkelijk waren widgets bedoeld om nieuwsfeeds en sociale media in het besturingssysteem te integreren.

Sommige gebruikers houden ervan, anderen haten de widgets hartgrondig, omdat er toch al van alle kanten steeds meer nieuws en sociale info op ons afkomen. Wie zit te wachten op de volgende vondst die meer van hetzelfde levert? Als je tot deze laatste groep behoort, dan kun je de functie uitschakelen. Ga naar Instellingen / Persoonlijke instellingen / Taakbalk / Taakbalkitems en schakel daar Widgets uit.

Gebruik je de widgets zelden of nooit, zet ze dan uit.

OneDrive beperken

Microsoft heeft er een handje van om je met zachte hand naar haar online opslagdienst OneDrive te dirigeren. Bij de eerste set-up krijg je de vraag om OneDrive te gebruiken en daarna maakt OneDrive automatisch en zonder waarschuwing verschillende back-upmappen op OneDrive aan. Dat lijkt op een assertieve dienstverlening, maar de waarheid is dat je als gebruiker op die manier sneller tegen de limiet van 5 gigabyte gratis OneDrive-opslagruimte aanbotst. Het is een marketingtactiek van Microsoft waardoor je gedwongen wordt om te upgraden. Hierdoor ga je sneller overwegen om een betaald abonnement te nemen. Met een Personal Microsoft 365-account krijg je 1 TB aan opslag en 6 TB met een Microsoft Family-abonnement.

Je kunt je overigens afvragen in hoeverre hier een loopje wordt genomen met je privacy. Online back-ups zijn handig, maar ben je ermee gediend dat je gegevens op de servers van Microsoft worden opgeslagen? Misschien wil je liever gebruikmaken van een andere online back-updienst? Nu wordt de indruk gewekt dat de concurrentie tweede keuze is. Ben je het niet eens met deze overijverige OneDrive-synchronisatie, dan klik je met rechts op het pictogram van OneDrive in het systeemvak. Vervolgens selecteer je het tandwieltje rechtsboven om de Instellingen van OneDrive te openen om naar het tabblad Synchroniseren en back-up maken te gaan. Dan klik je op Back-up beheren. Daar kun je aangeven om documenten, afbeeldingen of je bureaublad niet online te bewaren.

Bepaal zelf de mappen waarvan OneDrive een back-up moet maken.

OneDrive ontkoppelen

Wanneer je OneDrive niet vaak gebruikt, kun je deze dienst op je Windows-apparaat ontkoppelen en zelfs verwijderen. Door de koppeling met je Microsoft-account zijn de persoonlijke bestanden in OneDrive beschikbaar op elk apparaat waarop je bent ingelogd met hetzelfde Microsoft-account. Je bent dus niet meer aan een vaste werkplek gebonden. Door te ontkoppelen weet je zeker dat de lokale map niet meer kan synchroniseren met de online opslag.

Klik met rechts in het systeemvak op het pictogram van OneDrive (het wolkje). Kun je dit pictogram niet zien? Klik dan eerst op het PijltjeOmhoog van het systeemvak. Daarna open je het instellingenvenster van OneDrive en ga je naar het tabblad Account. Onder je account selecteer je Deze pc ontkoppelen / Account ontkoppelen. De gegevens die al in OneDrive staan, blijven hierdoor onaangeroerd en de speciale OneDrive-map op de computer verandert in een normale map. Je kunt er bestanden in plaatsen, verwijderen en verplaatsen, maar ze worden niet langer automatisch gesynchroniseerd in de cloud.

Ook al ontkoppel of verwijder je OneDrive, de virtuele map blijft staan in het navigatievenster van Windows Verkenner.

Weg met OneDrive en Edge

Ben je OneDrive echt helemaal beu? Weet dan dat je OneDrive zelfs kunt verwijderen. Het zal je Windows-pc niet beschadigen. Ga naar Instellingen / Apps en open het lijstje met Geïnstalleerde apps. Daar vind je Microsoft OneDrive. Klik op de drie puntjes achter de naam van deze app en selecteer Verwijderen net zoals je dat met elk ander programma zou doen. Het duurt een paar seconden voor de app is verwijderd. Ondertussen heeft Microsoft er ook voor gezorgd dat je op dezelfde manier de browser Edge kunt verwijderen. In het begin van Windows 11 was deze functie nog lichtgrijs gemarkeerd.

Dankzij de nieuwe antimonopoliewet kun je sinds maart 2024 ook de browser van Microsoft verwijderen.

Game Bar voor niet-gamers

De instellingen van Windows 11 bevatten een speciaal onderdeel bedoeld voor gaming. Wanneer je de toetscombinatie Windows-toets+G gebruikt, open je de Windows Game Bar. Daarmee kun je schermafdrukken en clips vastleggen van games die door Microsoft zijn geverifieerd. Eigenlijk is deze functie bedoeld voor het vastleggen van Xbox-games, maar je kunt hem ook gebruiken voor schermopnames van gewone programma’s.

Geen kwaad woord over de Windows Game Bar. Maar als je geen of zelden games speelt, heeft het geen zin om de Game Bar en Game Mode op de computer in te schakelen. Bovendien kan deze applicatie veel cpu en geheugen gebruiken. Om de Game Bar uit te schakelen, ga je weer naar het instellingenvenster van Windows. Daar kies je Gaming / Game Bar. Vervolgens schakel je bovenaan de optie uit bij Je controller mag Game Bar openen. Daarna ga je terug naar het venster Gaming en je kiest het tabblad Gamemodus om ook hier de optie Gamemodus uit te zetten.

Ben je geen gamer, schakel dan de Game Bar uit.

Badges in de kiem smoren

Windows 11 toont voortdurend meldingen op de taakbalk die je waarschuwen voor onder meer updates en nieuwe e-mail. Deze zogenaamde badges staan standaard ingeschakeld. Ze blijven eindeloos opduiken. Bankwebsites sturen je constant badges, maar ook browserextensies doen dat. Het wordt snel te veel van het goede. Nogal wat gebruikers ergeren zich hieraan, wat heel begrijpelijk is.

Je kunt de badges uitschakelen door met rechts op de taakbalk te klikken en dan te kiezen voor Taakbalkinstellingen. Scrol aan de rechterkant naar beneden en klik op Taakbalk. Vervolgens scrol je nog wat verder naar beneden tot je bij Gedrag van taakbalk bent. Hier kun je de optie uitschakelen bij Badges weergeven in taakbalk-apps. Dit is trouwens ook de plaats waar je de uitlijning van de taakbalk wijzigt. Standaard staan de pictogrammen gecentreerd op de taakbalk. Hier kun je aangeven dat die links moeten worden uitgelijnd. Hierdoor wordt het Startmenu aan de linkerkant weergegeven zoals vroeger.

In de taakbalk kun je de badges verbergen.

Terug naar bekend startmenu

Mis je het startmenu van Windows 10? Er is een interessante tweak waarbij je het Windows 11-startmenu vervangt door het type uit Windows 10. Download Open-Shell van de GitHub-website. De laatste versie op het moment van schrijven is OpenshellSetup 4.4.195. Je hebt de keuze tussen een zelfuitvoerbaar exe-bestand of een gecomprimeerd 7Z-bestand. Wij gaan voor het exe-bestand.

In de set-upwizard schakel je de opties Classic Explorer en Classic IE uit. De optie Create a start menu folder moet aangevinkt blijven. Zodra het installatieproces voltooid is, open je via Windows Zoeken de Open-Shell Menu Settings. Daarna kun je kiezen tussen de Classic Style, Classic with two columns of Windows 7 style.

Misschien wil je ook de knop naar het startmenu aanpassen zodat deze op die van Windows 10 lijkt. Hiervoor vink je de optie Replace start button aan. Vervolgens kies je een van de drie voorstellen uit, of je klikt op Pick Image. Zoek op het web naar een afbeelding van het Windows 10-startmenu en selecteer die. Wil je op je schreden terugkeren en Open-Shell verwijderen? Dat doe je via Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps. Selecteer Open-Shell en gebruik de optie Verwijderen.

Geef het startmenu zijn oude look terug.

Advertenties uitschakelen

Windows 11 genereert een unieke identifier, een zogenaamde reclame-ID, om je activiteiten te volgen. Hiervoor gebruikt Microsoft je zoekopdrachten, eerdere aankopen van Microsoft-producten en online activiteiten die gekoppeld zijn aan je Microsoft-account. Adverteerders kunnen die gebruiken om jou gerichte advertenties te sturen wanneer je apps gebruikt. Ben je gevoelig voor je privacy, dan zet je hier ook het mes in.

Open Instellingen en ga naar Privacy en beveiliging. Klik rechts op het onderdeel Algemeen. Zet de schakelaar uit bij Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken. Doe hetzelfde bij Websites hebben toegang tot mijn lijst met talen zodat er inhoud kan worden weergegeven die relevant is voor mijn locatie. Optioneel schakel je ook de optie daaronder uit: Start en zoekresultaten door Windows laten verbeteren door app-lanceringen bij te houden. Tot slot zet je ook de vierde optie uit: Suggesties voor inhoud in de app Instellingen weergeven.

Draag zorg voor je privacy en schakel reclamemeldingen uit.

Meldingen uitschakelen

In het Berichtencentrum komen ook systeemwaarschuwingen, ongelezen berichten, nieuwe artikelen van je favoriete websites en meer meldingen binnen. Deze kunnen nuttig zijn om je op de hoogte te houden van wat er gebeurt, maar het is best mogelijk dat de hoeveelheid meldingen en geluiden overweldigend is en op je zenuwen gaat werken. Daarom kun je meldingen uitschakelen om afleiding te minimaliseren. Open de Instellingen en klik op Systeem. Aan de rechterkant klik je op de pagina Meldingen. Hier kun je de schakelaar Meldingen uitschakelen omzetten. Wil je nog verder gaan, dan zet je de schakelaar Niet storen aan.

Zo, dat scheelt een hoop afleiding.

Snoeien in bloatware

Een nieuwe pc komt met een hoop bloatware en bij Windows 11 is dat niet anders. Het gaat om software waar je niet om hebt gevraagd. Bloatware neemt niet alleen geheugenruimte in beslag, hij verslechtert ook de prestaties van het systeem. Meestal gaat het om spelletjes, testversies van beveiligingssuites en virusscanners, cloudservices en zelfs fotoboeken.

Er zijn freewaretools die scannen naar bloatware, ook wel crapware genoemd, om die automatisch te verwijderen. Maar als je er niet goed in thuis bent, kun je hiermee meer kwaad dan goed doen. Sommige applicaties zijn immers noodzakelijk voor de goede werking van het systeem. De website Should I Remove It is gespecialiseerd in het vinden en verwijderen van bloatware. Hier vind je uitgebreide overzichten van bloatware bij alle belangrijke computermerken. Neem bijvoorbeeld Toshiba, die heeft meer dan dertig applicaties die als testversie worden geïnstalleerd. Snoei de bloatware dus handmatig. Dat doe je via Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps. Daar zie je alle programma’s die op de machine zijn geïnstalleerd. Blader door de lijst en controleer welke programma’s je kunt verwijderen.

Volgens de website Should I Remove It bevat een Toshiba de meeste bloatware.

Watch on YouTube