Zo maak je je gourmetstel in drie stappen schoon

Zo maak je je gourmetstel in drie stappen schoon

Keukenapparatuur

Geplaatst: 23 december 2022 - 18:27

Saskia van Weert

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

Schoon en mooi gourmetstel

Gourmetten deden we lang alleen met pannetjes, maar de nieuwste modellen bieden doorgaans twee opties: bovenop grillen, onderop pannenkoeken en eitjes bakken. Beide soorten zijn betrekkelijk makkelijk schoon te houden. Dat is belangrijk voor de hygiëne, maar ook om je apparaat mooi te houden. Ingebrande (vet)vlekken zien er niet zo aantrekkelijk uit.

Ook een gourmetstel heeft onderhoud nodig. Een schoonmaakbeurt na gebruik is bijvoorbeeld een vereiste.

Watch on YouTube

Wil je meer video’s zien, abonneer je het op het YouTube-kanaal van ID.nl

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten zien de pannetjes er waarschijnlijk niet meer zo fris uit. Laat de gootsteen of een teiltje vollopen met warm water en afwasmiddel, en doe de pannetjes erbij. Laat ze een minuut of 5 tot 10 weken en veeg ze daarna schoon met een (microvezel)doekje. Droog ze goed af en laat ze daarna nog een tijdje aan de lucht drogen met de handvatten omhoog. Let wel op: sommige pannetjes hebben houten grepen, die mogen meestal niet in het water. Die pannetjes kun je dus wel in een sopje reinigen, maar het hout moet er dan boven of buiten blijven.

Gourmetten met de kerstdagen?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Het handigst is om te beginnen met keukenpapier als de bakplaat nog handwarm is. Eventuele vettige resten zijn nog niet gestold en kun je goed opnemen met ruim keukenpapier. Gebruik daarna een vochtige doek om de oppervlakken helemaal mee schoon te wrijven. Schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol raden we af: die kunnen de coating aantasten of krassen veroorzaken.

Als het apparaat helemaal is afgekoeld, maak je de buitenkant en de randen schoon met een licht vochtige schoonmaakdoek. Vergeet ook het snoer niet; dat zit vaak vol met vetspettertjes. Even een dubbelgevouwen keukenpapiertje insprayen met anti-vetspray en je haalt de spetters er zo van af. De stekker maak je uiteraard niet nat om problemen rondom kortsluiting te voorkomen.

 Tips voor een schone tafel

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij, dus als je een wegwerptafelkleed gebruikt, kan dat meteen na het eten de vuilnisbak in. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000