Wasdroger, wasrek of de buitenlucht: voordelen en nadelen
De was is niet klaar zodra je je kleding uit de wasmachine haalt. Alles moet eerst drogen voordat je kunt strijken, vouwen en opruimen. Maar wat is nu eigenlijk de handigste manier om de was te drogen? Stop je altijd alles in de wasdroger of hang je je wasgoed in het trapgat aan een rekje? Ontdek de voordelen en nadelen van elke manier van drogen.
In dit artikel lees je wat de voordelen en nadelen zijn van de verschillende manieren van de was drogen: *** Binnen aan een wasrek** *** Buiten in de buitenlucht** *** In de wasdroger** Ook gaan we in op een nieuwe manier van je was droog krijgen: de SpeedDryer.
Lees ook: 9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was
Old school: binnen op het wasrek
©nito
Al jaren bekend en voor veel mensen de eerste keus: de was ophangen aan een wasrek. Ze zijn er in allerlei modellen: staand, uitklapbaar in de breedte, als droogmolen voor binnen en buiten en uitgevoerd als waslijnen tussen twee muren. Voor elke kamer of zolder is er wel een model te vinden dat past bij de ruimte en je budget. De voordelen zijn duidelijk: na aanschaf heb je er geen verdere kosten aan, het drogen zelf kost ook niets en je hoeft de was niet verder te sorteren: in principe kan alles aan de lucht drogen. Als je wasverzachter of wasparfum gebruikt, ruikt de was ook nog eens lekker. De nadelen zijn er natuurlijk ook: ophangen is een karweitje dat lang niet iedereen leuk vindt. Ook duurt het, zeker in de winter, erg lang voor de was droog is. De was kan erg gekreukeld blijven na het drogen en vaak blijft wasgoed erg hard en stijf, wat zeker bij bijvoorbeeld handdoeken niet fijn is.
➕ Voordelen: Voordelig, niet sorteren, was ruikt lekker
➖ Nadelen: Handmatig ophangen, drogen duurt lang, was wordt stijf
Lekker geurtje aan je was toevoegen?
Kies eens wasparfum in plaats van wasverzachter!
Van voorjaar tot herfst: buiten aan de lucht drogen
©Oleksandr Kondriianenko
Veel mensen zweren erbij: een droogmolen of droogrek in de tuin, wat wind erdoor en hoppa: in een paar uur tijd is je was droog. Dat klopt, maar uiteraard alleen in de warme en droge seizoenen. De voordelen zijn eigenlijk hetzelfde als bij drogen binnenshuis: het is goedkoop en zeker in de zomer met een zonnetje erbij is de was erg snel droog. Let wel op wat je ophangt aan de zonkant: sommige kleding kan verbleken als het lang in de zon hangt. De frisse geur van was die buiten heeft gehangen is voor sommige mensen een pluspunt. Maar nadelen zijn er natuurlijk ook: de was kan ook hard en stijf worden, je moet opletten dat het niet ineens gaat regenen en overvliegende vogels kunnen je was vuil maken.
💡 Tip: Investeer in een goede set wasknijpers, want kleine stukken zoals sokken kunnen makkelijk wegwaaien als je ze niet vastzet.
➕ Voordelen: Voordelig, niet sorteren, was ruikt lekker en is vaak snel droog
➖ Nadelen: Risico op wegwaaien of omvallend wasrek bij wind, wegwaaiende kledingstukken, weersverwachting in de gaten houden
Nieuw: de SpeedDryer Vind je een wasrek ideaal, heb je geen plek voor een wasdroger, maar vind je het zo eindeloos lang duren voordat alles droog is? Check dan eens de SpeedDryer, het nieuwe draaiende wasrek dat nog niet te koop is, maar binnenkort op de markt komt. Het is een traditioneel model wasdroogrek, zoals je die weleens in tuinen ziet staan, maar dan op een draaiende voet. Volgens de makers kost een droogbeurt maar 5 cent aan energie en is je was binnen 2 uur droog. Voor in een rommelkamertje is ‘ie waarschijnlijk te groot omdat de was wat uitzwenkt tijdens het ronddraaien. Het apparaat doet denken aan een draaimolen, en wie weet is het de vinding die we over een paar jaar allemaal op zolder hebben staan.
Wasdroger: zachte was, maar neemt de tijd
©Praewphan
Veel (jonge) gezinnen kunnen niet zonder: de elektrische wasdroger. Handdoeken en beddengoed en zaken als onderbroeken en sokken komen zacht en droog uit de trommel. Ook kreukels verdwijnen vaak tijdens het drogen in een wasdroger, wat ook een voordeel is. Moderne warmtepompdrogers gebruiken stukken minder energie dan traditionele modellen, maar vanwege de lagere temperatuur duurt het drogen wel urenlang. Andere nadelen zijn er zeker ook: de machines zijn vrij prijzig in de aanschaf en gebruiken best wat energie tijdens het drogen. Niet alles kan erin. Truitjes met een opdruk, beha’s, overhemden en delicate stukken kun je beter op een andere manier drogen. Je moet de was dus wel sorteren en vergeet ook het onderhoud niet: na elke droogbeurt kun je het best het pluizenfilter even leegmaken. De wasdroger is dus een apparaat dat veel gemak biedt, maar waarbij je wel oog moet hebben voor de bijkomende zaken.
➕ Voordelen: Zachte was, machine doet het werk, minder kreukels, gemak
➖ Nadelen: Aanschafprijs en energieverbruik, was sorteren, terugkerend onderhoud
Lees ook: Condens of warmtepomp: welke wasdroger moet je hebben?
Zoek je een wasdroger?
Kijk, vergelijk & kies
Conclusie
Elke manier van de was drogen heeft voordelen en nadelen. Wasrekken zijn voordelig in de aanschaf maar alles ophangen en eraf halen kost best wat tijd. Wasdrogers bieden vooral veel gemak en maken de was lekker zacht. Wil je de voordelen van beide manieren combineren, dan is de SpeedDryer misschien een optie.