Wat is een slimme vaatwasser en wat kun je ermee?
Nu zo'n beetje alle apparaten in huis langzaam maar zeker een slimme functie krijgen, kan de vaatwasser uiteraard niet achterblijven. Zodoende voorzien steeds meer fabrikanten het apparaat van een internetverbinding en allerlei slimme opties. Uiteindelijk kunnen ze niet heel veel meer dan de ‘domme’ modellen, maar de verbindingsopties bieden wel interessante mogelijkheden.
Of de slimme vaatwasser in de keuken van de toekomst thuis hoort, hangt af van bijvoorbeeld de prijs. Dan moet je wel weten wat je precies in huis haalt. Daarom weet je na het lezen van dit artikel alles over:
- Wat een slimme vaatwasser is
- Welke functies je kunt verwachten
- Met welke dingen je rekening moet houden als eigenaar
Een vaatwasser is een vaatwasser. Je stopt er je vieze vaat in en de machine klaart de klus waar je zelf geen tijd voor hebt. In die zin is een slimme vaatwasser niets anders. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en met verschillende droogtechnieken. Als je er eentje op het oog hebt, moet je veelal met dezelfde aspecten rekening houden. Past het apparaat wel op de plek die ik op het oog hebt? Wat voor soort tabletten gaan erin? En hoe zit het precies met de prijs en de kosten van het gebruik? Maar daar bovenop zit nog een laag met zaken om rekening mee te houden.
Ook maar een slimme vaatwasser dan?
Neem hier een kijkje voor de grootste bollebozen op wasgebied!
Opties van een slimme vaatwasser
Een slimme vaatwasser heeft wel degelijk een streepje voor op ‘domme’ vaatwassers. Zo kunnen de toegevoegde opties ervoor zorgen dat het apparaat zuiniger met water en energie omgaat, waardoor ze efficiënter te werk gaan. Daarnaast kun je de machine opnemen binnen het netwerk van je eigen smarthome en bijvoorbeeld op specifieke momenten laten aanspringen. Of je kunt hem op basis van een bepaalde stroomprijs laten functioneren. Daar moet je vaak wel wat voor doen, maar met een beetje handigheid en voorbereiding is zoiets dus prima mogelijk.
💦 Voor dit artikel geldt overigens dat het aantal opties en functies per merk en vaatwasser mogelijk sterk varieert. Het is niet zo dat elke slimme vaatwasser over exact dezelfde opties en mogelijkheden beschikt.
Omdat slimme vaatwassers veelal de nieuwste machines zijn, hebben ze vaak ook functies die je niet aantreft op simpelere/oudere modellen. Zo zijn er slimme vaatwassers met een speciale functie om babyflesjes schoon te maken of een derde rek waar je het bestek en keukengerei op kwijt kunt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk de drie rekken in hoogte te verstellen, zodat je meer flexibiliteit hebt qua inruimen. Daarnaast zijn machines met filters die etensresten netjes wegwerken en waterbakken die een deel van het gebruikte water opvangen en recyclen voor de volgende schoonmaakbeurt.
©ronstik
Unieke functies slimme vaatwassers
Bovenstaande opties kun je in principe ook tegenkomen op duurdere vaatwassers zonder slimme opties met een internetverbinding. Maar ze komen vaker voor op slimme modellen, omdat je daar veelal de hoofdprijs voor betaalt. Maar wat slimme vaatwassers echt uniek maakt, is de wifi-functionaliteit en de bediening via een app. Natuurlijk, een vaatwasser met een app bedienen is niet zo bijzonder meer; dat station zijn we inmiddels gepasseerd. Maar het is wel een mooie back-upoptie voor als je alles erin hebt gezet en bent vergeten om de vaatwasser aan te zetten (voor later).
Wat maakt een slimme vaatwasser dan écht bijzonder? Zoals gezegd: de wifi-functie, want daardoor kun je hem onder meer aan andere slimme apparaten koppelen. Voorbeeld: je gaat naar bed en gebruikt dan een stemcommando als ‘welterusten’. Op dat moment weet het systeem dat de vaatwasser aan kan, de verlichting uit moet en de deur op slot. Maar je kunt hem bijvoorbeeld ook verbinden met je zonnepanelen, om ervoor te zorgen dat de machine alleen stroom verbruikt op het moment dat het zonnetje lekker fel schijnt. Verder is het zo dat het systeem kan ‘meedenken’ en op basis van de hoeveelheid (vervuilde) vaat het programma aanpast.
Sommige vaatwassers hebben een optie waarmee je de klep op slot kunt doen, wat handig kan zijn als er kleine kinderen in huis rondlopen. Zo stoten ze geen hoofden of benen en kunnen ze ook niet onverhoopt een scherp mes pakken. Verder kan de vaatwasser via notificaties met je communiceren. Zo weet je precies wanneer de wasbeurt klaar is, wanneer de machine om wasmiddel verlegen zit of wanneer er ergens een probleem opduikt. Via de app krijg je overigens ook vaak een compleet overzicht van het energieverbruik, zodat je als gebruiker precies weet waar je aan toe bent.
©RossHelen
Hebben slimme vaatwassers nadelen?
Op papier lijken slimme vaatwassers een mooie aanwinst voor je smarthome, maar zijn er ook dingen om rekening mee te houden? Jazeker. Ten eerste de aanschafprijs. Je betaalt gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro voor dit soort modellen, wat gemiddeld twee tot drie keer zo veel is als de prijs voor modellen zonder wifi. Maar goed, er zijn ook domme vaatwassers van meer dan 1000 euro te koop. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat dit soort apparaten vaak moeilijk zelf te repareren zijn, maar gelukkig bieden fabrikanten vaak een garantieperiode van tien jaar.
💦 Het zou kunnen dat iemand buiten jouw huishouden je slimme vaatwasser op afstand kan bedienen. Maar dat gebeurt alleen als ze toegang tot jouw wifi-netwerk krijgen. Reden te meer om dat netwerk goed te beveiligen met de juiste protocollen.