Natte kleding drogen in de magnetron: ja of nee?
Je hebt net je favoriete shirt gewassen en wilt het graag aantrekken. Maar het is nog nat. Of je komt 's avonds zeiknat thuis na een fikse regenbui. De volgende ochtend wil je natuurlijk niet naar buiten met een jas die nog nat is. De verleiding is groot om kleding snel even in de magnetron te drogen. Maar is dat wel een goed idee?
Mag natte kleding in de magnetron? Spoiler alert: nee. Waarom dat zo is, leggen we uit in dit artikel. Natuurlijk geven we je alternatieven, zodat je toch natte kleding snel droog kunt krijgen. En we vertellen je ook welk textiel er wél in de magnetron mag.
Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?
Nee, natte kleding mag niet in de magnetron. Dit is waarom:
Het drogen van kleding in de magnetron is riskant en wordt sterk afgeraden. Microgolven verwarmen door watermoleculen in beweging te brengen. In een kledingstuk zijn deze moleculen ongelijk verdeeld, wat leidt tot ongelijke verwarming. Bovendien is kleding gemaakt van verschillende soorten vezels, zoals katoen, polyester en soms zelfs metallic garen voor decoratie. Deze materialen reageren verschillend op microgolven. Ook heeft kleding meestal knopen, ritsen of andere metalen onderdelen. Metaal kan vonken veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Bovendien kunnen synthetische materialen zoals polyester smelten bij hoge temperaturen. Niet goed voor je kleding, maar zeker ook niet goed voor je magnetron!
©Andrey Popov
Zo krijg je natte kleding toch snel droog
Wat je in ieder geval als eerste moet doen, is het natte kledingstuk oprollen in een droge handdoek. Zo verwijder je overtollig water. Daarna kun je een van onderstaande manieren proberen om je kleding snel(ler) droog te krijgen.
Luchtdrogen buiten
Schijnt de zon? Hang het kledingstuk dan buiten op. Als er ook nog een klein briesje staat, is het echt zo droog!
Luchtdrogen binnen
Hang het kledingstuk op een droogrek in een goed geventileerde ruimte: luchtcirculatie versnelt het droogproces. Voor zowel buiten ophangen als binnen ophangen geldt dat het de meest energiezuinige en zachte manier om je kleding te drogen.
Wasdroger
Gebruik een wasdroger als je die hebt: dit is de meest effectieve en veilige manier om kleding te drogen. Het kost je uiteraard wel energiekosten.
Lees ook: Zo maak je je wasdroger hygiënisch schoon
Ventilator
Als je sneller wilt drogen dan met luchtdrogen, maar geen wasdroger wilt gebruiken, is een ventilator een goed alternatief. Doordat er lucht over het kledingstuk wordt geblazen, werkt dit eigenlijk hetzelfde als aan de lucht drogen, alleen gaat het sneller.
Strijkijzer
Met een strijkijzer kun je kleding ook drogen, en je slaat meteen twee vliegen in één klap!
Föhn
Heb je echt haast? Gebruik dan een föhn op een lage stand. Houd de föhn wel op een veilige afstand om het kledingstuk niet te beschadigen.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als ik synthetische stoffen in de magnetron droog?
Synthetische stoffen zoals polyester kunnen smelten of vervormen bij blootstelling aan de hoge temperaturen in een magnetron. Dit kan niet alleen je kledingstuk ruïneren, maar ook een brandgevaar opleveren.
Wat als het kledingstuk 100% katoen is?
Ook al is het kledingstuk van 100% katoen (dat niet zal smelten in de magnetron), dan nog zitten er waarschijnlijk knopen en/of een rits aan of in. Beter niet doen dus.
Is er textiel dat wél in de magnetron mag?
Ja, je kunt bijvoorbeeld handdoeken of theedoeken wel in de magnetron stoppen. Er zijn dan wel een paar dingen waar je op moet letten. Check of er geen metalen haakje of lusje aan zit en of ze niet van synthetische stoffen gemaakt zijn (ook niet deels!). Maak de handdoek of vaatdoek licht vochtig en leg hem in een magnetronbestendige schaal. Stel de magnetron in op laag vermogen en verwarm in korte intervallen van 20 tot 30 seconden. Controleer tussendoor de temperatuur.
©Siro46
Kan ik sokken drogen in de magnetron?
Verleidelijk, vooral als het koud is: lekker warme sokken. Maar net als andere kledingstukken bevatten sokken vaak materialen die niet geschikt zijn voor de magnetron. Je sokken in de magnetron doen is dus geen goed idee.