Zo krijg je je dekbed weer fris en schoon!
Onze dekbedhoezen worden regelmatig gewassen, maar het dekbed krijgt maar zelden dezelfde behandeling. Te veel gedoe, zo’n enorme lap in de wasmachine, en daarom hangen we ‘m maar weer eens uit het raam. Toch is het goed om het dekbed af en toe te wassen, want bacteriën en andere ongevraagde logés vinden het er maar wat prettig.
Dit artikel in het kort: Waarom een dekbed wassen | Zo vaak moet je je dekbed wassen | In de wasmachine | Schoonmaken zonder wasmachine | Dekbed naar de stomerij.
Ook interessant voor jou: Hoera voor de stoomreiniger: dit kun je er allemaal mee schoonmaken
Waarom een dekbed wassen?
Zoals gezegd: een dekbed is een ideale verstopplek voor bacteriën en ongedierte, zoals huisstofmijt Doordat we tijdens onze slaap veel vocht verliezen en we het ‘s nachts vaak warm hebben, wordt je dekbed iedere nacht wat klam. Precies de goede omstandigheden voor bacteriën om te groeien. Bovendien zijn dekbedden nog weleens slachtoffer van omgestoten theeglazen, kruimels en andere ongelukjes en die vlekken krijg je er met een beetje luchten niet uit.
Zo vaak moet je je dekbed wassen
Wie zijn dekbed regelmatig lucht en het beddengoed iedere week tot twee weken verschoont, hoeft zijn dekbed niet al te vaak te wassen. Eén keer per jaar zou voldoende moeten zijn, mits je iedere zondag een ontbijtje op bed krijgt en de helft hiervan in bed belandt. Te vaak een dekbed wassen is sowieso niet goed, dus houd voor het gemak jaarlijks aan.
©COPYRIGHTED
In de wasmachine
Niet ieder dekbed mag in de wasmachine, kijk dus eerst altijd naar de wasvoorschriften op het label:
o Bij een wollen dekbed wordt de wasmachine meestal afgeraden, al mogen sommige wollen exemplaren wel op maximaal 40 graden gewassen worden.
o Een donzen, katoenen, synthetisch, zijden of bamboe dekbed mag wel in de wasmachine worden gewassen. Op het label kun je lezen op hoeveel graden dit kan en of het dekbed daarna in de droger mag. Wil je dat het dekbed na het wassen net zo fluffy is als daarvoor? Was dan een tennisbal of speciale wasbollen mee! Ook handig bij je donzen winterjas.
Let wel op dat je nog voldoende ruimte overhoudt in de wasmachine - er moet nog een vuist passen tussen de was en de bovenkant van de trommel - en dat het dekbed niet helemaal samengeperst wordt. Heb je een lits-jumeaux-dekbed en een niet al te grote trommel? Dan is het slimmer om het dekbed naar de stomerij te brengen of op de hand te wassen.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Schoonmaken zonder de wasmachine
Wanneer het dekbed niet in de wasmachine past, dan kun je 'm ook met de hand wassen of zelf stomen:
o Met de hand: heb je een bad, dan is dit de ideale wasplek voor een dekbed. Kies er een zonnige dag voor uit. Leg het dekbed in lauw water met wat wasmiddel en spoel hem daarna goed uit. Rol hem dan op om er zoveel mogelijk water uit te krijgen. Laat het dekbed daarna buiten drogen.
o Stoomreiniger: wat de stomerij kan, kan jij ook. Dus heb je een stoomreiniger in huis, dan kun je hiermee ook het dekbed reinigen. De stoom is ook nog eens een echte bacterie-killer. Spreid hiervoor het dekbed over het bed uit en stoom beide kanten. Let op: vlekken verdwijnen niet door een stoomreiniger.
Dekbed naar de stomerij
Zakt de moed je al in de schoenen bij het lezen van de schoonmaaktips voor het dekbed? Dan kun je een keer per jaar ook kiezen voor de stomerij. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de maat en het materiaal, en of het een 4 seizoenen-dekbed is dat uit meerdere lagen bestaat. De prijzen starten rond de 12,50 euro en voor de laatstgenoemde ben je rond de 60 euro kwijt voor een fris en brandschoon dekbed.
Toch liever een nieuwe?
Als de vlekken er niet uitgaan, shop je gewoon een andere ...