Azijn in je wasmachine: wel of niet doen?
Azijn in de wasmachine: het is één van de meest gebruikte huis-tuin-en-keukentrucjes. Het is een natuurlijke (en voordelige) wasverzachter én een prima ontkalker. Maar er zitten ook nadelen aan. Dus doe je nou wel of juist geen azijn in de wasmachine?
Je kent het huismiddeltje vast wel: met schoonmaakazijn in plaats van wasverzachter wordt je was minstens zo zacht. Maar is dat wel zo? In dit artikel lees je: Welke soorten azijn geschikt zijn voor de wasmachine | Welke voor- en nadelen azijn gebruiken heeft | Welke misverstanden er heersen.
Ook interessant: Zes tips voor altijd zijdezachte handdoeken (ook als je géén wasdroger hebt)
Beste soort azijn voor de wasmachine
Azijn ken je ongetwijfeld, niet in de laatste plaats door de zure geur. Het wordt in salades gebruikt, maar ook in huishouden. Beste een gekke combinatie. Wat is azijn eigenlijk?
Azijn is een zure vloeistof die wordt verkregen door de fermentatie van alcoholhoudende vloeistoffen, zoals wijn. Samen met water en zuurstof zorgt een azijnbacterie (acetobacter) ervoor dat azijn ontstaat. Het heeft veel toepassingen, van het op smaak brengen van gerechten tot schoonmaken. Ook wordt het veel gebruikt in de wasmachine, als ontkalker of wasverzachter.
Er zijn verschillende soorten azijn, de ene sterker dan de andere. Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld een goede keuze voor het ontkalken van de wasmachine, omdat het een hoge concentratie azijnzuur bevat en geen kleurstoffen of andere toevoegingen heeft. Schoonmaakazijn lost mineralen (zoals kalk) op en verwijdert die uit de machine. Hierdoor was je ook nog eens zuiniger en blijft je wasmachine langer goed.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat. Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Voordelen van azijn gebruiken in de wasmachine
Azijn heeft vooral een plekje in het washok om twee redenen:
als ontkalker;
in plaats van wasverzachter.
Azijn wordt als ontkalker ingezet omdat het voordeliger en natuurlijker is dan de middelen die je kunt kopen. Daarbij is het ook milieuvriendelijker. Vooral in gebieden met hard water is het aan te raden om je wasmachine regelmatig te ontkalken. Je kunt azijn direct in de trommel doen en die vervolgens leeg laten draaien, bij voorkeur op een hoge temperatuur.
Ook als natuurlijke wasverzachter doet azijn het goed. Je krijgt er zelfs handdoeken zacht mee, zonder droger. Niet iedereen vindt de wasverzachters die je koopt fijn. Vaak zijn die flink geparfumeerd. Bovendien zijn ze niet altijd goed voor textiel. Azijn is een prima huismiddel. Je gebruikt het in het bakje voor de wasverzachter.
Verder heeft azijn nog een aantal toepassingen: zo kun je kleding erin weken om te voorkomen dat kleuren uitlopen en kun je het gebruiken voor sportkleding om geurtjes te neutraliseren. Ook voor witte was is het geschikt!
©Pasta Design
TIP
Was je eigenlijk nooit op een hogere temperatuur dan 40 graden? Dan is ontkalken niet zo vaak nodig. Kalk ontstaat namelijk op warme oppervlakken. Bij relatief lage temperaturen heeft het verwarmingselement van je wasmachine veel minder snel last van kalkaanslag. De hardheid van het water in je woonplaats heeft er overigens ook wel invloed op.
Zitten er nadelen aan azijn in de wasmachine?
Er zijn wasmachinefabrikanten die zeggen dat azijn zorgt dat bepaalde delen van de machine eerder slijten. De bijtende stoffen (zuur) zouden er onder andere voor zorgen dat de rubbers uitdrogen, waardoor deze kunnen gaan lekken. In principe is dat mogelijk, vooral bij het gebruik van schoonmaakazijn. Die soort bevat de grootste concentratie azijnzuur. Maar, dan moet je er wel veel van gebruiken en ook heel vaak. Je voorkomt uitdroging door de azijn, nadat je de rubbers of de trommels ermee hebt schoongemaakt, weg te wrijven met een vochtige of droge doek.
Azijn is een zuur en kan daarom reageren met bepaalde metalen, zoals glimmend staal en aluminium. Bij herhaaldelijk gebruik van azijn in de wasmachine kan het metaal beschadigd raken, waardoor het zijn glans en gladde afwerking kan verliezen.
Ook kun je in de garantievoorwaarden van je wasmachine controleren of de garantie vervalt wanneer je azijn gebruikt.
De wastrommel is bij de meeste wasmachines overigens gemaakt van inox. Inox is in feite roestvrijstaal. Het is een legering van verschillende metalen, waaronder chroom en nikkel, die niet roest. In principe kan dat materiaal goed tegen azijn, maar je kunt het voor de zekerheid beter mengen met water. Het kan trouwens niet goed tegen chloor.
Gebruik voor de zekerheid dus niet te veel azijn. Het is voordelig en milieuvriendelijk, dus in dat opzicht hoef je er niet zuinig mee te zijn. Maar voor de levensduur van de machine is een beetje dosering geen gek idee.
Misverstanden over het gebruik van azijn bij de was
Er doen ook wat broodje aap-verhalen de ronde over azijn. Hoe zit het dan? Deze beweringen verwijzen we naar het rijk der fabelen:
Je kunt azijn NIET gebruiken om babykleertjes mee te ontsmetten. Hiervoor kies je een hypoallergeen wasmiddel en was je op hoge temperatuur. Azijn is geen ontsmetter.
Azijn is NIET geschikt als wasmiddel. Het verwijdert eenvoudigweg geen vlekken uit textiel. Het lost mineralen (zoals kalk) op, maar bijvoorbeeld geen vet.
Azijn geeft je kleding GEEN zure geur. Het neutraliseert juist geutjes. Daarom kun je stinkende sportkleding bijvoorbeeld eerst in azijn laten weten, voordat je het wast.
Wat wel klopt:
Dat azijn statische elektriciteit vermindert, is WEL waar. Handig bij bijvoorbeeld beddengoed.
Ook is azijn WEL een natuurlijk alternatief. Wassen of schoonmaken met azijn is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Ook klopt het dat je azijn NIET samen met chloor of bleekmiddel kunt gebruiken. Er ontstaat dan chloorgas, dat slecht voor je is.
Azijn vervangt je wasmiddel niet
Dus zorg voor een flinke voorraad poeder of vloeibaar wasmiddelWel of geen azijn in de wasmachine?
Je kunt azijn prima gebruiken als hulpmiddel bij het wassen. Doe het met mate en gebruik je gezonde verstand. Kijk voor de zekerheid ook in de gebruiksaanwijzing van de wasmachine. Staat daar uitdrukkelijk in dat je geen azijn kunt gebruiken, dan kun je dat ook beter niet doen.
Lees ook: Wasmachine ontkalken, zo doe je dat!