Isolerende raamdecoratie: de meest sfeervolle energiebesparing
Ongeveer 10 procent van de warmte in onze huizen gaat verloren via de ramen, en natuurlijk ligt dat percentage nog veel hoger als je ramen met enkel glas hebt. Door elke bron van warmteverlies aan te pakken, help je het huis efficiënter te verwarmen en wordt het energieverbruik lager en milieuvriendelijker. Gordijnen geven je interieur bovendien een behaaglijke uitstraling en vormen een beproefde barrière tegen de koude.
Gordijnen verminderen de luchtuitwisseling tussen een koud raam en de rest van de kamer. Van het allergrootste belang is dat de gordijnen zijn voorzien van een voering van goede kwaliteit, zodat de warmtebarrière nog dikker wordt. Gevoerde gordijnen van goede kwaliteit maken een gevoelig verschil tijdens de koude dagen. Gordijnstof wordt warmer dan glas. Hierdoor voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker dan zonder. Bovendien is er minder kans op tocht. En dat alles zorgt ervoor dat je de verwarming zomaar een graadje lager kunt zetten, terwijl je toch een comfortabel gevoel behoudt.
Gordijnen nodig?
Dan is dit de plek om je vast te oriënteren!Werk in laagjes
De vuistregel voor isolerende gordijnen? Werk in laagjes! De betere gordijnen hebben een isolerende voering aan de achterzijde die de luchtstroom isoleert en tegelijk het geluid dempt. De isolerende waarde neemt nog eens significant toe als de gordijnen tot op de vloer hangen en zich dicht bij de muren en de ruiten bevinden. De isolatie-efficiëntie is daarnaast afhankelijk van het type stof (open of gesloten weefsel), maar ook van het gewicht en zelfs van de kleur.
Realistische percentages
Aanbieders van raamdecoratie schermen helaas met sterk uiteenlopende percentages van onmogelijk te controleren winstbeloftes. We houden het daarom bij een rapport van een onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Salford, die met verschillende proefopstellingen het rendement van raambekleding wetenschappelijk heeft gemeten. Uit dat onderzoek blijkt dat er 15 tot 17 procent minder warmteverlies optreedt als je de gordijnen dichttrekt zodra het begint te schemeren. Je kunt deze winst nog eens verhogen door de gordijnen aan de zijkant met isolatietape tegen de muur te plakken. Dat is uiteraard een afschuwelijk gezicht, maar het werkt wel. De onderzoekers raden daarom aan om deze plakmethode te overwegen op plaatsen waar dat geen afbreuk doet aan het interieur.
Ook interessant: Spouwmuurisolatie: doen, want het is écht rendabel
Bij rolgordijnen is het wel prima mogelijk om eventueel zijgeleiders aan te brengen. Hierdoor blijft de luchtlaag tussen het raam en het gordijn gescheiden van de kamer. De meeste winst boek je met ramen met enkel glas in combinatie met isolerende gordijnen. Ook bij dubbel glas lonen ze de moeite, maar heb je driedubbel glas, dan daalt de energiewinst door extra raambekleding behoorlijk. Ook als je zelden of nooit de gordijnen dicht doet, hebben isolerende gordijnen geen meerwaarde.
Praktische tips
Om de energiefactuur door middel van gordijnen aan banden te leggen, geven we de volgende praktische tips.
Zorg dat de gordijnen de ramen helemaal bedekken en zo dicht mogelijk bij het raam vallen zonder deze aan te raken.
Hoe minder openingen, hoe minder kans om warme lucht te laten ontsnappen.
Doe de gordijnen dicht zodra het donker begint te worden.
Houd de ramen dicht wanneer de verwarming of airconditioning aan staat.
Voeg speciale thermische voering toe als extra isolatielaag.
Die thermische voering helpt niet alleen in de winter; ook in de zomer voorkomt die dat de warmte naar binnen komt.
Let er op dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen, want dan werkt het averechts! Het gordijn blokkeert de radiatoren en je verwarmt de muur in plaats van het interieur. Heb je dus radiatoren onder de ramen staan, dan is raambekleding op maat tussen de kozijnen een betere oplossing.
Op het gebied van energiebesparing is een gordijnkoof interessanter dan een gordijnroede. De lucht tussen het gordijn en het vensterglas koelt af, maar kan niet naar beneden zakken, omdat er via de koof langs de bovenkant geen lucht kan worden aangezogen.
Gordijnen in alle soorten en maten
Ook hier kun je terecht voor allerhande isolerende raamdecoratie!Thermische voering
Er zijn verschillende soorten thermische voering. Het kan gaan om een tweelaags systeem waarbij katoen beplakt is met een dunne fleecelaag. Het lichte katoen is de zichtbare achterzijde van het gordijn. Een andere oplossing is een voering met een gemetalliseerde stof of aluminium coating die de warmtestraling reflecteert. Hierdoor wordt de kamer ook helemaal donker als je de gordijnen dichtschuift.
©Michael Moeller
Typen isolerende raambekleding
Ga je voor gewone gordijnen, voor plisségordijnen, rolgordijnen of voor shutters? Het is blijft een kwestie van smaak, maar ook van isolatie-efficiëntie en prijs.
Isolerende gordijnen
Thermische isolerende gordijnen zijn gemaakt van dik materiaal dat tijdens de koude dagen de warmte binnen en de koude lucht buiten houdt. In de zomer werkt dat andersom. De thermische voering heeft een verduisterende en isolerende werking. Bovendien zorgt de golvende ophanging dat er een isolerende luchtlaag tussen het gordijn en het raam ontstaat. Kamerhoge gordijnen hebben een uitstekende warmte-isolerende werking.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Isolerende rolgordijnen
Rolgordijnen zijn gemaakt van een dunnere stof dan isolerende gordijnen. De isolatiekwaliteit is zodoende afhankelijk van de gebruikte stof. Goede verduisterende rolgordijnen zijn iets dikker dan lichtdoorlatende rolgordijnen. Bovendien zijn ze voorzien van een coating die zowel de warmte als het licht tegenhoudt.
Isolerende rolgordijnen
Hier vind je een aantal zeer praktische oplossingen!©Maliflower73 - stock.adobe.com
Isolerende plisségordijnen
Plisségordijnen bestaan uit een dubbele laag stof die zigzag geplooid is, waardoor horizontale kanaaltjes worden gevormd. De honingraatstructuur staat niet alleen mooi, het zorgt ook voor een stilstaande luchtlaag. Er zijn plisségordijnen die uit slechts één laag stof bestaan, en die isoleren uiteraard minder goed.
Plisségordijnen met aluminium coating in combinatie met gewoon dubbel glas geven een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met HR-glas. Luxaflex heeft bijvoorbeeld het Architella-model dat bestaat uit vier lagen stof en drie isolerende luchtstroken. Hierdoor krijgen die plissé-shades het energielabel A++ voor isolatievermogen en warmtereductie.
Isolerende shutters
De prijs van shutters varieert enorm. Ze worden op maat gemaakt van duurzaam materiaal. Je regelt het binnenvallende licht door de stand van de lamellen aan te passen. Draai je de lamellen helemaal naar beneden, dan komt er geen licht meer binnen, maar in dat geval werken deze shutters ook isolerend.
©Ernest - stock.adobe.com
SLIMME RAAMDECORATIE Luxaflex komt een draadloos smarthome-systeem waarmee je alle raamdecoratie bedient via een afstandsbediening, via de stem of via een app. Hierdoor kun je de gordijnen thuis sluiten wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. Handig dus om inbrekers te weren, want het lijkt alsof je thuis bent. Of wanneer je ’s avonds op kantoor merkt dat de temperatuur daalt en je toch in een aangenaam warm huis wilt thuiskomen. Het is zelfs mogelijk om PowerView (zo heet het systeem) aan een slimme thermostaat te koppelen, zodat de raamdecoratie automatisch sluit wanneer de temperatuur onder een bepaalde graad zakt. PowerView is compatibel met de bekende smarthome-systemen zoals Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa.