Bespaar energie in winter én zomer met slimme zonwering

© Luxaflex

Bespaar energie in winter én zomer met slimme zonwering

Geplaatst: 19 april 2023 - 10:32

Aangepast: 27 juli 2023 - 12:58

Robert Zomers

Energie besparen? Dan denk je misschien meteen aan kachel lager en korter douchen. Waar je misschien níet meteen aan denkt is goede zonwering - terwijl je daar niet alleen je energierekening maar ook je meubels mee kunt ontzien, zowel 's zomers als 's winters. In dit artikel lees je alles over slimme zonwering voor binnen én voor buiten.


In dit artikel gaan we in op hoe slimme zonwering kan helpen bij het regelen van de tempratuur in huis. Na het lezen weet je het volgende: Hoe je energie kunt besparen met slimme zonwering in de zomer | Hoe je energie kunt besparen met slimme zonwering in de winter | Waarom slimme zonwering je niet alleen beschermt tegen een hoge energierekening, maar ook goed is voor je meubels

Lees ook: Je slimme meter uitlezen: altijd zicht op je verbruik


Slimme zonwering maakt gebruik van sensoren, controllers en motoren om automatisch de hoeveelheid zonlicht die binnenkomt te regelen. Sensoren detecteren de intensiteit van het zonlicht en de temperatuur binnen en buiten. De controller ontvangt deze informatie van de sensoren en beslist of het nodig is om de zonwering te openen of te sluiten om de temperatuur te reguleren en energie te besparen.

☀️ Hoe bespaart slimme zonwering energie in de zomer?

Slimme zonwering kan op verschillende manieren energie besparen. De meest voor de hand liggende energiebesparing is het tegenhouden van zonlicht, wat in de zomer ervoor zorgt dat je minder energie kwijt bent aan airconditioning en ventilatoren. Zeker nu de zomers warmer worden, nemen steeds meer mensen maatregelen tegen de hitte in huis. Daarbij speelt zonwering een belangrijke rol.

Slimme zonwering houdt de temperatuur binnenin huis stabiel door te regelen hoeveel zonlicht er binnenkomt. Dit vermindert de noodzaak om airconditioning te gebruiken om de temperatuur te regelen, waardoor energie wordt bespaard. De meest effectieve manier om dit te doen zijn rolluiken aan de buitenzijde van de woning. Lees hiervoor ook het artikel over slimme rolluiken. Deze zorgen ervoor dat er geen licht naar binnenkomt en zoveel mogelijk warmte buiten het de woning blijft.

Dakvenster met rolluik

© U. J. Alexander - stock.adobe.com

Op zoek naar een rolluik?

Probeer dit universele model mét afstandsbediening!

Ook met gordijnen aan de binnenkant van het raam kun je zonlicht weren in huis. Met slimme gordijnen kun je ervoor zorgen dat ze automatisch sluiten bij een bepaalde hoeveelheid zonlicht. Als je meerdere sensoren hebt, kunnen ze meedraaien met de zon. Als de zon in de ochtend op de voorkant van het huis staat, kun je ervoor zorgen dat de zonwering dan gesloten blijft. Gedurende de dag draait de zon naar de andere kant van het huis en kun je de gordijnen aan de voorzijde openen en juist aan de achterkant laten sluiten. Het slimme systeem regelt dit op basis van de informatie die het van de sensoren krijgt. Op deze manier heb je geen omkijken naar je gordijnen, aangezien de sensoren vanzelf detecteren als het eerder of later licht wordt. Ook van zomer- of wintertijd heeft dit systeem geen last.

Geen sensoren, maar toch slimme gordijnen

Complete slimme systemen met sensoren kunnen prijzig zijn. Gelukkig kun je ook zonder sensoren slimme gordijnen in huis halen. Mocht je geen zonlichtsensor hebben, maar wel slimme gordijnen, dan kun je zelf een schema instellen waardoor de gordijnen sluiten op de meest zonnige uren van de dag. Let wel op dat je het schema aanpast als de zon eerder of later opkomt en weer ondergaat.

In een ander artikel hebben we al uitgebreid stilgestaan over waar je slimme gordijnen kunt kopen en hoe je je huidige gordijnen slim kunt maken. Lees hier waar je op moet letten bij het installeren van slimme gordijnen. Zo kan de kleur van gordijnen bepalend zijn voor hoeveel zonlicht een woning binnenkomt.

Bespaar energie in winter én zomer met slimme zonwering-22448895

Wist je dat er ook slimme jaloezieën bestaan?

(voor als je geen type voor gordijnen bent)

❄️ Hoe bespaart slimme zonwering energie in de winter?

Niet alleen kan slimme zonwering ervoor zorgen dat er minder warmte binnenkomt, maar kan het ook helpen om warmte binnen te houden. Wanneer gordijnen gesloten zijn, zorgen ze dat warmte minder snel via de ramen de woning kan verlaten en andersom dat de kou kan binnendringen. Zeker als de woning nog geen dubbel of driedubbel glas heeft, kan dit een verschil maken. Slimme gordijnen kunnen zo worden ingesteld dat ze dichtgaan op het moment dat buiten de temperatuur daalt. Hierbij is het wel van belang dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen. Anders kunnen de radiatoren de woning niet efficiënt verwarmen.

In combinatie met een lichtsensor kunnen rolluiken of andere typen zonwering ook geopend worden op het moment dat er wel veel zonlicht is op een bepaalde kant van het huis. Door juist op de meest zonnige momenten van de dag wél zonlicht binnen te laten in de winter, kun je de zon de woning laten verwarmen in plaats van dat je de verwarming aan (of hoger) moet zetten.

Bonus: slimme zonwering helpt ook bij het behoud van meubels

Wie wel eens een paar weken een boek in de vensterbank heeft laten liggen, heeft ondervonden welk effect zonlicht kan hebben op inboedel. De rug van een boek krijgt na slechts een paar weken in de zon in de vensterbank een andere kleur dan de kaft. Dat gebeurt ook met meubels, waardoor deze verkleuren en minder mooi worden.

Door de hoeveelheid zonlicht die binnenkomt te regelen, kan slimme zonwering de levensduur van meubels en andere inboedel verlengen. Bij veel slimme gordijnsystemen kun je instellen hoever ze openen of sluiten. Je kunt op die manier bijvoorbeeld op de momenten met veel zonlicht het gordijn precies zo ver laten dichtgaan dat een de bank in de schaduw komt te staan. Op die manier beperk je de verkleuring van je bank, maar krijg je nog wel zonlicht binnen via de opening.


0

Powered by

logo

Nóg duurzamer bezig zijn?

Check op Kieskeurig.nl welke warmtepomp bij jouw huis past

Vraag een offerte aan voor zonwering:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten