Zo maak je de wasdroger hygiënisch schoon in 8 stappen
Je wasdroger ziet er misschien schoon uit, maar vanbinnen kan hij barsten van de bacteriën en schimmels. Dat is niet alleen onhygiënisch, het kan ook leiden tot stank en een slechtere werking van je wasdroger. Daarom is regelmatig schoonmaken van je wasdroger belangrijk. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dat het best kunt aanpakken.
In dit artikel lees je:
-
Waarom het belangrijk is om je wasdroger schoon te maken
-
Hoe vaak je dat idealiter moet doen
-
Een stappenplan om je wasdroger grondig schoon te maken
-
Handige schoonmaaktips voor specifieke onderdelen
-
Welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn
-
Antwoord op veelgestelde vragen over wasdroger schoonmaken
-
Ook interessant: 9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was
Waarom is schoonmaken belangrijk?
Wasdrogers werken vaak op hoge temperaturen en met veel water. Dat zorgt voor een vochtige, warme omgeving waar bacteriën en schimmels goed gedijen. Ook pluisjes en zeepresten van de was kunnen zich ophopen in filters en afvoerslangen. Als je de wasdroger niet regelmatig schoonmaakt, kunnen zich zo geurtjes ontwikkelen en kan je was minder fris ruiken na het drogen. Bovendien werkt een vervuilde wasdroger minder efficiënt, wat zorgt voor langere droogtijden en een hoger energieverbruik. Kortom: regelmatig onderhoud is essentieel voor optimale prestaties, een frisse geur en hygiëne.
Je wasdroger schoonmaken in 8 stappen
Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je in acht stappen je wasdroger hygiënisch schoonmaakt.
Stap 1: Haal de stekker uit het stopcontact
Zorg dat de wasdroger is uitgeschakeld en haal de stekker uit het stopcontact. Dat is een veiligheidsmaatregel zodat je droger niet per ongeluk kan inschakelen tijdens het schoonmaken.
Stap 2: Leeg de pluizenfilters
Open het pluizenfilterklepje aan de onderkant van je wasdroger. Hier vind je meestal twee filters: het pluizenfilter en het condensfilter. Haal beide filters eruit en spoel ze onder de kraan schoon. Laat ze goed drogen voordat je ze terugplaatst.
Stap 3: Reinig de condensor
De condensor zit meestal achter een apart klepje op de achterkant van de wasdroger. Haal voorzichtig met een vochtige doek alle stof en pluisjes van de lamellen. Maak het klepje en het gebied eromheen ook goed schoon met een vochtige doek.
Stap 4: Inspecteer de afvoerslang
Koppel de afvoerslang los en inspecteer deze op verstoppingen. Spoel de slang goed door onder de kraan en maak hem aan de binnen- en buitenkant schoon. Bevestig de slang daarna weer stevig op z'n plek.
Stap 5: Reinig de binnenzijde
Veeg de binnenkant van de trommel schoon met een vochtige microvezeldoek. Gebruik zo nodig een allesreiniger voor hardnekkige vlekken. Maak ook de rubbers rondom de trommel schoon.
Stap 6: Maak de buitenkant schoon
Veeg alle oppervlakken aan de buitenzijde schoon met een vochtige doek en allesreiniger. Maak het bedieningspaneel alleen schoon met een licht bevochtigde doek.
Stap 7: Laat de deur open
Laat na het schoonmaken de deur van je wasdroger open staan om vocht te laten verdampen en schimmelvorming te voorkomen.
Stap 8: Draai een lege droogcyclus
Voer tot slot een droogprogramma uit zonder was, op de hoogste temperatuur. Dit droogt eventuele vochtige plekken en doodt de laatste bacteriën in de machine.
Belangrijk bij het schoonmaken:
- Maak alle afneembare onderdelen regelmatig schoon, zoals filters en condenser.
- Gebruik milde schoonmaakmiddelen en voorkom schurende materialen.
- Droog alle onderdelen goed voordat je ze terugplaatst.
- Voer na elke schoonmaakbeurt een lege droogcyclus uit.
- Ventileer je wasdroger goed na gebruik en reiniging.
©Shi
Hoe vaak moeten onderdelen worden gereinigd?
Niet alle onderdelen hoeven even vaak gereinigd te worden. Dit schema geeft een indicatie:
- Pluizenfilters: om de 1 à 2 maanden
- Condensor: 2 à 4 keer per jaar
- Afvoerslang: 2 à 4 keer per jaar
- Binnenzijde trommel: 2 à 4 keer per jaar
- Buitenzijde: indien nodig
Merk je toch geurtjes op of neemt de droogprestatie van je wasdroger af? Voer dan een extra schoonmaakbeurt uit.
Nieuwe droger nodig?
Hier vind je de nieuwste modellen met de modernste snufjes!Schoonmaaktips voor specifieke onderdelen
Voor sommige onderdelen van je wasdroger zijn speciale schoonmaaktips. We zetten ze voor je op een rijtje.
©detry26
Schoonmaakmiddelen voor je wasdroger
Voor het optimale resultaat gebruik je speciale wasdroger-schoonmaakmiddelen. Die zijn speciaal ontworpen om kalk, vet en andere vervuiling in wasdrogers te verwijderen. Let wel op dat schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor jouw type wasdroger. Lees hiervoor goed de verpakking.
Ook handig zijn reinigingstabletten of -strips. Die plaats je in de trommel, waarna je een schoonmaakprogramma uitvoert. Ze lossen hardnekkig vuil en geurtjes op. Gebruik deze reinigers echter niet te vaak, om aantasting van rubbers en onderdelen te voorkomen.
Ben je een ecological hero? Dan kun je ook milieuvriendelijk citroenzuur gebruiken als natuurlijk alternatief. Meng 5 eetlepels citroenzuur met 1 liter water en giet dit mengsel in de wasmiddellade. Voer vervolgens een schoonmaakprogramma uit op 90 graden.
Veel gestelde vragen over het schoonmaken van wasdrogers
Tot slot nog enkele veel gestelde vragen over het schoonmaken van je wasdroger.
Kan ik een stoomreiniger gebruiken in mijn wasdroger?
Nee, stoomreinigers kunnen de binnenkant van je wasdroger beschadigen. Gebruik een vochtige microvezeldoek om de binnenkant schoon te maken.
Wat te doen tegen zwarte schimmel in mijn wasdroger?
Dat komt door bacteriën. Reinig de rubber ring, filter en afvoerslang grondig. Spoel na met azijn en draai op 90°C leeg. Boen de wasdroger ook vaker schoon.
Waarom ruikt mijn was na het drogen muffig?
Controleer het pluizenfilter, maak de condensor schoon en reinig de afvoerslang. Voer ook regelmatig een programma op 90°C uit om bacteriën te doden.