Kleding, textiel en beddengoed – hoe vaak was je ze?
Kleine wasjes, grote wasjes – hoe vaak was jij je kleding? Gemiddeld draaien we met zijn allen 2,9 wasjes per week. Maar hoe vaak moet je kleding en textiel eigenlijk wassen? Elke dag of juist zo min mogelijk? Wij zochten het voor je uit.
Na het lezen van dit artikel weet je van elk item in je kledingkast, aan je kapstok en in je beddengoedlade, hoe vaak je ze het beste kunt wassen. We bespreken:
- Bh's, ondergoed, pyjama's en sokken
- Spijkerbroeken, pantalons, cargobroeken en blazers
- T-shirts, topjes, overhemden en blouses
- Jassen, sjaals, mutsen en handschoenen
- Sportkleding
- Beddengoed en dekbed
- Handdoeken, washandjes, vaatdoekjes en theedoeken
Lees ook: Zo komt je kleding minder gekreukeld uit de wasmachine
Bh’s: hoe vaak wassen?
Ben je misschien bang dat je bh zijn elasticiteit verliest door hem vaak te wassen? Dan kun je hem met een gerust hart wat vaker in de machine doen: je bh verliest namelijk juist rek als de vezels niet schoon zijn. Het beste was je de bh na ongeveer vier keer dragen. Bij warm weer iets vaker vanwege het transpireren. Doe je bh in een waszakje om hem te beschermen tegen beschadigingen door de rotatie van de trommel, wrijving en uitrekken. Wring je bh niet uit na het wassen, want dan verander je de pasvorm. Leg de bh op een handdoek om te drogen, met de cups naar boven.
Eind goed, ondergoed
Uit een onderzoek van een onderbroekenproducent in Amerika blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden twee dagen achterelkaar hetzelfde ondergoed draagt. Hoewel dat geen zonde is, kun je toch beter iedere dag een schone onderbroek aantrekken. Was je ondergoed op 30 of 40 graden in de wasmachine. Tenzij de onderbroek erg vies is, dan is 60 graden beter.
Op welke temperatuur was je je ondergoed? Was een keer per maand je ondergoed op 60 graden, om het helemaal hygiënisch schoon te krijgen. Tijdens de overige wasjes kun je de machine op 30 graden zetten. Een lagere temperatuur is beter voor de stof van je ondergoed.
Spijkerbroeken wassen
Je jeans was je het liefst niet te vaak, zo blijft de spijkerstof mooier. Door het te wassen slijt de stof sneller. Draag de broek bijvoorbeeld vier tot vijf keer voordat je gaat wassen. Hoe minder je je spijkerbroek wast, hoe langer die mooi blijft. Let op: doe je spijkerbroek nooit in de droger. Laat hem aan de lucht drogen, zodat de vezels niet uitrekken. Wil je je spijkerbroek strijken? Doe dat dan binnenste buiten. Ongestreken je spijkerbroeken dragen is nog beter.
©Volodymyr
Koud kunstje Als alternatief voor wassen, kun je je jeans ook in het vriesvak doen om bacteriën te doden. Doe de broek in een plastic tas en leg hem een nachtje in de vrieskou. Heeft je spijkerbroek een eigenaardig geurtje? Hang de broek dan aan de waslijn in de buitenlucht om te luchten voor een frisse geur.
Ook interessant voor jou: 5 tips om kleding weer fris te laten ruiken zonder te wassen
Pantalons, cargobroeken en blazers
Op pantalons en cargobroeken zie je vlekken sneller dan op je jeans. Daarnaast nemen deze broeken ook sneller zweet en de olie van je huid op. Was deze broeken daarom na twee tot maximaal vier keer dragen. Een blazer kan wel vier tot vijf dagen mee zonder te wassen.
Weg met zweetsokken
Heb je last van een schimmelinfectie of een ontsteking van je huid? Dan is het aan te raden om in ieder geval elke dag schone sokken aan te trekken. De schimmels en bacteriën gaan in de stof van je sokken zitten, waardoor de infectie blijft. Het beste was je de sokken op 80 graden om de schimmels te doden. Als je geen last hebt van een schimmelinfectie of ontsteking, mag je de sokken langer dragen, tot wel drie dagen. Heb je zweetvoeten? Dan is het prettiger om elke dag je sokken te verwisselen voor schone. Wollen sokken hoef je trouwens niet te wassen, die zijn zelfreinigend. Hang deze sokken na het dragen buiten in de schaduw op.
T-shirts en topjes in de was
Doe een T-shirt of een topje na een tot twee keer dragen in de was. Een T-shirt neemt veel olie en zweet van je huid op, waardoor het shirt al snel ruikt na een dagje dragen. Vooral tijdens warme zomerdagen of wanneer je iets moet doen wat je spannend vindt.
Alles over-hemden en blouses
Hoe vaak je overhemden en blouses wast, hangt van de pasvorm af. Zo neemt een strakzittend overhemd of blouse sneller zweet en lichaamsolie op dan een overhemd dat ruim zit. Check eerst het overhemd of de blouse na het dragen door eraan te ruiken. Ruikt je overhemd of blouse nog prima en zie je geen zweetkringen onder de oksels, bij de kraag of op de rug? Dan kun je er nog een dagje extra mee doen. Was je blouse of overhemd wel na maximaal drie keer dragen. Ook hierbij geldt dat je in de zomer een overhemd of blouse vaker moet wassen dan in de winter vanwege transpiratie.
Jassen wassen
Is de sneeuw gesmolten, dan vergeet je je winterjas al snel. Toch is het goed om hem minstens een keer per jaar te (laten) wassen of stomen – dat geldt voor ieder soort jas. Doe dit het liefst aan het eind van het seizoen, zodat je hem schoon opbergt en de volgende keer meteen fris tevoorschijn tovert. Controleer het waslabel van de jas om te weten hoe je hem moet wassen. Ruikt je jas vreemd? Was de jas dan ook nog tussendoor een keer. Na het wassen is een jas vaak niet meer waterdicht. Daarom kun je hem opnieuw impregneren. Sommige wasmachines doen dit, maar je kunt er ook een spray voor gebruiken.
©Volodymyr
Schone sjaals, mutsen en handschoenen
Was een sjaal maximaal een keer in de maand. Kijk wel goed op het waslabel hoe je de sjaal moet wassen: op een fijn (koud) wolwasprogramma, met een handwas of laten stomen. Wanneer je sjaal een nare geur heeft, hang je de sjaal buiten op om hem te laten luchten. Was je muts en handschoenen ook een keer in de maand.
Zelf je kleding stomen?
Shop voor kledingstomersSportkleding direct wassen
Lekkere work-out gehad? Gooi je kleding gelijk in de was. Tijdens het sporten, zweet je veel, waardoor je kleding nat is en dat is een feest voor bacteriën. Waterafstotend nylon, zoals een sportjas waaronder je sportkleding draagt, hoef je pas na een aantal keren dragen in de was te doen. Heb je een rustige yogales gevolgd of een meditatieworkshop? Dan kun je jouw outfit nog wel een keertje aan voordat je deze in de was doet.
Pyjama in de wasmand
Wanneer je ’s nachts een pyjama in bed draagt, stop je deze minstens elke week in de wasmachine. Als je ’s nachts veel zweet mag je dit gerust vaker doen.
Beddengoed en dekbed verschonen
De lakens, kussenslopen en het dekbedovertrek was je het beste een keer in de week. Je transpireert ’s nachts en stoot huidcellen af. Ben je ziek of zweet je erg veel tijdens het slapen? Verschoon je bed dan vaker. Ook in je dekbed komen uiteindelijk de dode huidcellen, ondanks het dekbedovertrek eromheen. Lucht daarom regelmatig je dekbed en was hem eens in de vijf jaar. Tenzij je een allergie hebt, was het dekbed dan eens in de drie maanden.
Dekbed: in de wasmachine of laten stomen? Niet elk dekbed kan in de wasmachine. Controleer het waslabel om te zien of jouw dekbed in de wasmachine mag. Gooi vijf tennisballen in de wasmachine bij een donzen dekbed. Hierdoor blijft het dons goed verdeeld over de binnenvoering. Als je een te kleine trommel hebt, doe je het dekbed in de badkuip om te wassen of breng je hem naar de stomerij. Lees ook: Van dons tot wol, van synthetisch tot katoen: dit zit er in je dekbed
Schone handdoeken en washandjes
Na het douchen zie je er schoon uit, maar toch komen er bij het afdrogen nog wel dode huidcellen en huidbacteriën van je lichaam op de handdoek. Dit is geen ramp, maar huidbacteriën vermenigvuldigen zich wel in je handdoek. Daarom is het verstandig om na drie keer gebruiken de handdoek te wassen. Een washandje wordt meestal helemaal nat en blijft lang vochtig, waardoor de bacteriën zich er snel in verspreiden. Was het daarom na een keer gebruiken.
Tijd voor nieuwe handoeken?
Kijk en vergelijk©Nataly
Vaat- en schoonmaakdoekjes elke dag vervangen
De meeste mensen wassen hun schoonmaakdoekjes te weinig: gemiddeld eens per twee weken. Eigenlijk hoor je elke dag je vaatdoekje te vervangen. Doe de was op minstens 60 graden, zodat de bacteriën in het vaatdoekje doodgaan. Wil je liever niet elke dag je vaatdoekje wassen? Gebruik het doekje dan niet voor erg vieze oppervlakken, maar alleen voor het afnemen van de tafel en het aanrecht. Spoel hem goed uit en hang hem op om te drogen. Of nog gemakkelijker: doe hem in de vaatwasser samen met de vaat.
Theedoeken en keukenhanddoeken wassen
Gebruik je dagelijks de theedoek om je schone vaat af te drogen? Dan is het slim om die ook elke dag in de was te gooien. De theedoek wordt erg vochtig door het afdrogen, waardoor bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Als je de theedoek alleen gebruikt om af en toe servies uit de vaatwasser na te drogen, hoef je ‘m niet elke dag te wassen. Doe de theedoek dan om de paar dagen in de was. Voor een keukenhanddoek geldt hetzelfde: bij veelvuldig gebruik waarbij die nat blijft, was je hem dagelijks. Gebruik je de keukenhanddoek ook om deeg te laten rijzen of sla te drogen? Neem dan altijd een schone keukenhanddoek en gooi die daarna meteen in de wasmand.