Dit zijn 6 veelgemaakte fouten bij het strijken
Je zou denken dat strijken geen specifieke instructies vereist, maar er zijn zes dingen die je tijdens dit huishoudelijke klusje beter kunt laten. Vermijd deze veelgemaakte fouten, zodat je sneller en beter strijkt zónder je kleding te beschadigen.
Strijken wordt een stuk aangenamer als het efficiënt gaat en je dus geen uren achter je strijkplank hoeft te staan. Het scheelt een hoop als je de volgende veelvoorkomende fouten niet maakt:
- De verkeerde temperatuur instellen
- Was niet binnenstebuiten keren
- Te droge kleding strijken
- Vuile kleding strijken
- Het strijkijzer niet schoonmaken
- Een verkeerd strijkijzer gebruiken
Lees zeker ook: Zo komt je kleding minder gekreukeld uit de wasmachine
We snappen het als strijken niet je meest favoriete onderdeel van het huishouden is. Vooral in grote huishoudens kan strijken voelen als een eindeloze taak die soms maar weinig bevredigend is. Zo lijken sommige kreukels in kleding onmogelijk glad te strijken en als het al lukt, zitten er na een uur dragen waarschijnlijk toch alweer nieuwe plooien in. Toch hoeft strijken echt niet zo vervelend te zijn, mits je weet hoe je zo efficiënt mogelijk strijkt. Doe deze dingen in ieder geval niet!
1- De verkeerde temperatuur instellen
Misschien staat jouw strijkbout altijd ingesteld op dezelfde temperatuur. Dat lijkt handig, maar is voor het strijken niet altijd even bevorderlijk. Zo kunnen delicate stoffen als zijde en synthetisch materiaal verschroeien of smelten bij een te hoge temperatuur. Aan de andere kant zijn hoge temperaturen bij bepaalde stoffen juist nodig om hardnekkige kreukels glad te strijken. Om de juiste temperatuur voor elke stof te kiezen, is het belangrijk om altijd het wasetiket te controleren. Staat er een streep door het strijkijzersymbool? Dan kun je het kledingstuk beter helemaal niet strijken.
Check hier meer info over strijksymbolen: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?
©Olga Yastremska, New Africa, Afr
2- Was niet binnenstebuiten keren
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je mooie stoffen, keer je ze voor het strijken het liefst binnenstebuiten. Zo slijt de stof aan de buitenkant veel minder snel en blijven de structuur en kleur beter behouden. Kragen, manchetten en zomen strijk je sowieso altijd aan de binnenkant om te voorkomen dat details beschadigen. Hetzelfde geldt voor donkere stoffen: daarop kan de hitte van de strijkbout glansplekken achterlaten.
3- Te droge kleding strijken
Strijk je je wasgoed altijd pas als het volledig is opgedroogd? Niet doen! Op die manier duurt het strijken veel langer dan nodig. Het is slimmer om je wasgoed te strijken als het nog licht vochtig is. Dan beweegt de strijkbout soepeler over de stof heen én gaan de kreukels er een stuk makkelijker uit. Lees je dit te laat en is je wasgoed al opgedroogd? Nevel er dan wat vocht overheen met een sprayflacon of gebruik de stoomfunctie als je strijkijzer die heeft. Let op: sommige stoffen, zoals zijde, zijn gevoelig voor watervlekken en kunnen dus beter wél droog worden gestreken.
©ALES MUNT
Houd je kleding netjes na het strijken met een handig kledingrek
Zo blijft alles georganiseerd en kreukvrij!4- Vuile kleding strijken
Wanneer een gedragen kledingstuk er niet meer zo netjes uitziet maar je het nog niet wilt wassen, moet je bij een tweede strijkbeurt extra voorzichtig zijn. De hitte van het strijkijzer kan eventuele vlekken namelijk in de stof 'bakken', waardoor ze moeilijker te verwijderen zijn. Strijk dus om vlekken heen of bedenk andere manieren om het kledingstuk er weer netjes uit te laten zien. Je kunt het bijvoorbeeld in de badkamer ophangen terwijl je (warm) doucht of het verticaal stomen met je strijkijzer. Er zijn ook speciale sprays voor kreukels te koop.
5- Het strijkijzer niet schoonmaken
Als kalk en vuil zich ophoopt in de stoomgaten van je strijkijzer, kan het apparaat minder goed zijn werk doen. Vergeet je strijkijzer daarom niet regelmatig schoon te maken en te ontkalken, zo ongeveer eens per maand. Ontkalken kan door het waterreservoir te vullen, het ijzer op te warmen en het vervolgens leeg te stomen boven een wasbak. Veel strijkijzers hebben ook een speciale reinigingsknop die helpt om kalk en vuil krachtig uit het apparaat te blazen. Ook de zool van je strijkijzer kan erg vies worden, wat natuurlijk niet handig is als je pasgewassen kleding strijkt. Wij verzamelden drie tips om de strijkzool schoon te maken.
©Alex
6- Een verkeerd strijkijzer gebruiken
Deze tips hebben allemaal weinig zin als jouw strijkijzer niet van goede kwaliteit is. Een verouderd of goedkoop strijkijzer kan immers allerlei gebreken vertonen die het strijken niet bepaald makkelijker maken. Maar wat is dan een goed strijkijzer? Een goed strijkijzer heeft onder andere een fijne brede strijkzool met spitse punt en een effectieve stoomfunctie. Moet je wekelijks bergen was wegstrijken? Gun jezelf dan een stoomgenerator. Dat is een strijkijzer met een extern reservoir waarin tot wel twee liter water gaat, waardoor je ononderbroken kunt strijken. Extra prettig aan dit type strijkbout is dat je hem vóór het strijken uit het waterreservoir haalt en hij dus extra licht van gewicht is. Zo is strijken misschien helemaal zo vervelend nog niet!