5 slimme wasmachinefuncties van bekende merken
Veel A-merk wasmachinefabrikanten hebben hun eigen technieken ontwikkeld om het wasproces – naar eigen zeggen – te verbeteren. Ook zien we regelmatig dat een meer algemene techniek een eigen naam heeft gekregen van een fabrikant. In dit artikel zetten we een paar specifieke handige merk-features voor je op een rijtje.
In dit artikel lees je over vijf moderne slimme wasmachine-technieken van bekende merken.
Wasmachinefabrikanten proberen hun machines steeds slimmer te maken. Zo kunnen wij - consumenten - nog makkelijker, energiezuiniger en sneller de was doen. Superfijn, maar wat houden al die nieuwe slimme features eigenlijk in? We bekijken van de vijf populairste wasmachine-merken op Kieskeurig.nl de 'unieke features'.
Ook interessant voor jou: Dit wil je weten over de wasprogramma’s van je wasmachine
1 - Samsung EcoBubble
Samsung heeft als unieke wastechnologie EcoBubble ontwikkeld, wellicht van naam wel de bekendste slimme technologie. Het idee achter EcoBubble is dat de machine bubbels creëert, die volgens de fabrikant als voordeel hebben dat ze razendsnel in je wasgoed doordringen. Een nog groter voordeel is dat deze truc al werkt vanaf zeer lage temperaturen, volgens Samsung al vanaf 15 graden. Dat betekent dat verwarmen van water niet tot nauwelijks nodig is, wat heel veel energie moet besparen.
TIP: Koud wassen Koud wassen kan tegenwoordig in diverse machines. Daarbij is het wel zaak om even te checken of jouw wasmiddel (of wasballen) ‘compatibel’ zijn met onverwarmd water.
2 - Bosch Home Connect
Bosch gebruikt Home Connect, geschikt voor iedereen die de huidige thuisautomatisering inclusief handige apps omarmt. Slimme Bosch-wasmachines die voorzien zijn van deze techniek bepalen voor jou het beste wasprogramma voor de hoeveelheid wasgoed die jij in de machine hebt gestopt. De app houdt je op de hoogte van het wasproces, bijvoorbeeld door een pushbericht te sturen als de machine klaar is. Ook kan een Home Connect-wasmachine gekoppeld worden aan slimme assistenten en andere clouddiensten zoals Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT. Je kunt daardoor bijvoorbeeld een spraakopdracht via je slimme speaker geven om daarmee de wasmachine op zolder te starten.
Home Connect is een breder automatiseringsplatform, waarvoor Bosch ook een scala aan andere huishoudapparaten heeft, waaronder wasdrogers, koelkasten, kookplaten, ovens en koffiemachines. Een onderdeel van Home Connect specifiek voor wasmachines is bijvoorbeeld het nieuwe i-DOS wasmiddeldoseersysteem. Daarmee wordt altijd precies genoeg wasmiddel toegevoegd aan je wasgoed. Dat scheelt weer geld én is goed voor het milieu.
TIP: Slim huis Als je voor een specifiek merk kiest voor al je huishoudelijke apparatuur, vergemakkelijkt dat de bediening per app enorm. Waarbij dan wel geldt dat al die apparaten ook over connectiviteit moeten beschikken.
3 - Siemens sensoFresh
Siemens heeft als een van de huiseigen technieken sensoFresh aan boord. Deze techniek moet ervoor zorgen dat vervelende geuren snel verdwijnen, ook uit delicaat en zelfs niet-wasbaar textiel. Dat laatste biedt vanzelfsprekend mogelijkheden als het gaat om spullen die echt niet tegen een wasbeurt kunnen. Met deze techniek in je Siemens-wasmachine wordt namelijk geen echt wasprogramma gestart, maar wordt volgens Siemens actieve zuurstof gebruikt om vrijwel alle soorten kleding op te frissen zónder het gebruik van water. Ook je unieke en/of dure kleding is op deze manier thuis van een frisse geur te voorzien, zonder naar de stomerij te moeten.
Wil je daar overigens niet speciaal een wasmachine voor aanschaffen, dan kun je ook een kledingstomer overwegen.
4 - Miele SingleWash
Ai, morgen een belangrijke vergadering waarbij je graag goed voor de dag wilt komen maar je favo jurkje of broek is vies? Dan biedt Miele SingleWash uitkomst. Dit wasprogramma is specifiek voor één kledingstuk bedoeld dat even snel gewassen moet worden. De wastijd is aanzienlijk korter dan bij een normaal wasprogramma, terwijl het energieverbruik fors lager is. Zo was je een overhemd op het 'Overhemden-wasprogamma' in 01:31 uur, terwijl dat in een SingleWash-programma 0:39 uur duurt. Zo kun je zonder schuldgevoel een keer één kledingstuk wassen, voor als je dat echt even nodig hebt.
TIP: Enkel kledingstuk Natuurlijk kun je in elke wasmachine een enkel kledingstuk wassen. Alleen verloopt het wasproces dan niet bepaald geoptimaliseerd. Kies in zo’n geval bij voorkeur een kort wasprogramma, dat scheelt al een slok op een borrel.
5 - Whirlpool 6th Sense
Whirlpool heeft wasmachines met 6th Sense, oftewel een zesde zintuig. De techniek zorgt voor extra slimheid van het apparaat. Zo past hij zich aan aan ’t laadgewicht, maar ook kiest het programma’s die het best passen bij een bepaald soort wasgoed. Zorgt niet alleen voor schoner wasgoed, maar ook voor veilig wassen van meer kwetsbare kledingstukken. Verder geldt dat je daardoor volgens de fabrikant altijd verzekerd bent van optimalisatie ... waarmee bedoeld wordt een zo laag mogelijk energieverbruik, maar ook zo kort mogelijke wastijden. 6th Sense is ook te vinden in tal van andere Whirlpool-apparaten, waaronder drogers, vaatwassers, kookplaten en meer.
TIP: Wegen en meten Veel moderne wasmachines nemen tal van beslissingen aan de hand van het gewicht van wasgoed in de trommel, en metingen tijdens het wassen en centrifugeren. De bekende rondstampende wasmachine in je badkamer wordt daarmee bijvoorbeeld voorkomen.
Maakt je wasmachine lawaai? Zo krijg je hem stil!
Wikken en wegen voor aanschaf
Het loont de moeite om voor aanschaf van een nieuwe wasmachine zeker eens te kijken naar bijzondere merkafhankelijke snufjes die bepaalde wasmachines aan boord hebben. De allergoedkoopste instapmodellen hebben die extraatjes trouwens lang niet altijd, maar vanaf ten minste het middensegment is er volop keuze. Een extraatje dat perfect bij jouw wensen past, maakt wellicht dat je zomaar voor een ander merk kiest dan je eerst van plan was.
Anderzijds moet je je ook niet gek laten maken door de vele opties. Als jij je goed voelt bij je ‘vertrouwde’ merk is daar natuurlijk ook niks mis mee. Zoals gezegd bevatten veel machines soortgelijke trucs, alleen dan niet voorzien van een flitsende eigen naam. Wat wel zeker is, is dat moderne wasmachines (en dan vooral vanaf het middensegment) tegenwoordig bomvol techniek zitten om wassen zo energiezuinig en optimaal mogelijk te laten verlopen. In dat opzicht moet je je wellicht niet te snel laten verleiden tot budget-machines en (of) B-merken. Goedkoop blijkt dan op termijn duurkoop.
©RossHelen - rh2010
Energielabel
Check voor aankoop zeker ook het energielabel van je beoogde wasmachine, zeker als je veel gezinswas draait bespaar je met een energiezuinige machine al snel veel meer geld dan een goedkope machine met een (soms veel) hoger energieverbruik!
Verder lezen: Last van vetluis in je wasmachine? Dit moet je doen!