5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen
Kleding, handdoeken en beddengoed doe je natuurlijk in de wasmachine. Maar weet je dat er veel meer spullen zijn die je gewoon kunt wassen? Van dierenmandjes tot douchegordijnen: 5 x verrassend wasbaar!
deze 5 dingen kun je gewoon in de wasmachine stoppen:
- Kussens en dierenmandjes
- Pluizige knuffels
- Microvezeldoekjes
- Herbruikbare boodschappentassen
- Douchegordijn In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je deze spullen in de trommel stopt en hoe je ze het beste wast.
Lees ook: Slimmer wassen: koud is het nieuwe warm
Veel mensen gebruiken hun wasmachine vaak alleen voor het wassen van hun kleding en beddengoed. Logisch, want daar heb je hem waarschijnlijk voor in huis gehaald. Hoe gemakkelijk dat ook al is (vroeger waste je met de hand), de wasmachine is een veelzijdiger dan je denkt. Kijk maar eens wat er allemaal óók in kan!
Lees ook: Kleding, textiel en beddengoed – hoe vaak was je ze?
Kussens en dierenmandjes
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je gewoon je kussens zo nu en dan in de wasmachine kunt stoppen. Veel mensen wassen die dingen jarenlang niet en dat is ontzettend onhygiënisch. Het maakt overigens niet uit of het om polyester, katoen, veren of dons gaat – vrijwel alles kan in de trommel. Alleen de kussens met memory foam kun je beter op een andere manier opfrissen, aangezien de wasmachine de structuur van dat kussen kan slopen wanneer je hem in de machine wast.
Stop maximaal twee (grote) kussens tegelijkertijd in de trommel. En als je maar één kussen hoeft te wassen, doe je goed aan een handdoek te gebruiken (of twee) als tegengewicht. Dat zal per trommel verschillen.
In het verlengde hiervan is het overigens mogelijk dierenmandjes te wassen in de wasmachine, maar doe dat dan wel los van kussens of andere dingen die niet van je huisdieren zijn. Voordat je de mand of kussens van je kat of hond in de machine stopt, kun je ze het beste eerst nog even zoveel mogelijk stof- en haarvrij maken met een stofzuiger.
Voor zowel kussens als dierenmandjes geldt dat er waarschijnlijk een waslabel aan zit. Check dat label goed om te zien wat precies de wasinstructies zijn. Meer daarover lees je in het artikel Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?
©Wesley Akkerman | ID.nl
Pluizige knuffels
Knuffels kunnen ook gewoon de wasmachine in, al zal je kind dat misschien aanvankelijk niet fijn vinden. We hebben het dan wel over de knuffels zonder allerlei fratsen. Zit er elektronica in, bijvoorbeeld een lichtje of een onderdeel waardoor de knuffel geluid kan maken? Dan moet je kijken of je dat er eerst uit kunt halen. Is de knuffel oud of heel waardevol? Dan is misschien met de hand wassen een beter idee. Maar voor alle normale knuffels, waar gewoon mee gespeeld wordt, geldt dat je ze op een lage temperatuur kunt wassen, zonder al teveel wasmiddel.
Microvezeldoekjes
Veel mensen maken tegenwoordig schoon met microvezeldoekjes. Je kunt die dingen bijna overal op en voor gebruiken. Dat is heel gemakkelijk, maar daar schuilt ook een gevaar in. Als je het doekje verplaatst van oppervlakte naar oppervlakte, dan kan het zijn dat je ook de bacteriën en viezigheid meeneemt. Sowieso moet je ze na gebruik goed uitspoelen, maar ze geregeld in de wasmachine stoppen is ook slim. Zorg er wel voor dat je ze niet samen met je kleding wast.
Herbruikbare boodschappentassen
De tijd dat je telkens ene nieuw plastic tasje kocht wanneer je boodschappen ging doen ligt al lang achter je. Herbruikbare boodschappentassen zijn inmiddels helemaal ingeburgerd. Lekker duurzaam, maar: ze worden na verloop van tijd wel vies.
In tegenstelling tot plastic tassen kun je herbruikbare boodschappentassen gewoon in de wasmachine gooien. Meestal zijn ze gemaakt van polyester of katoen. Keer ze binnenstebuiten, verwijder eventueel wat er nog in zat (ze zijn een soort fuk voor eindeloze hoeveelheden kassabonnen) en check het label voor de wasinstructies.
Douchegordijn
Tot slot kijken we nog even naar het douchegordijn. Dat krijgt namelijk heel wat te verduren tijdens douchepartijen. Niet alleen kan er schimmel op gaan groeien, ook kan er een soort film overheen komen te liggen van resten shampoo of doucheschuim. In beide gevallen oogt het onprettig en kan de boel flink gaan stinken, waardoor een wasbeurt dus op z’n plaats is. Mocht je die vlekken zien zitten (of ruiken), dan hoef je dus niet meteen een nieuw douchegordijn te kopen.
Voordat je het douchegordijn in de wasmachine gooit, maak je uiteraard eerst eventuele haken of ringetjes los. Die mogen niet mee de wasmachine in! Vul de trommel eventueel bij met handdoeken (die je ook moest wassen) of het badkamerkleedje, zodat de trommel in balans blijft. Check altijd het waslabel. Over het algemeen doe je er goed aan te wassen op een hoge temperatuur en een speciaal (waarschijnlijk synthetisch) programma op je wasmachine. Je kunt het gordijn laten drogen door het gewoon op te hangen.
Lees ook: Douche en don'ts: de beste tips voor het wassen van je douchegordijn
©AK | ID.nl
Anders nog iets?
Zijn er nog meer dingen die gewoon in de wasmachine kunnen? Jazeker. Denk dan aan haarbanden, schoenen en tassen die gemaakt zijn van canvas, elektrische dekens (maar lees daarvoor eerst de handleiding!), gymtassen en vloerkleden. Ook gordijnen, autostoelhoezen, yogamatten en stoelkussens kunnen gewoon in de was.