ID.nl logo
Douche en don'ts: de beste tips voor het wassen van je douchegordijn
© Nikita Buida
Huis

Douche en don'ts: de beste tips voor het wassen van je douchegordijn

Badderen wordt al snel minder aantrekkelijk wanneer je plotseling levensvormen ontdekt op je douchegordijn. Meestal zijn het grijze vlekjes van schimmel of zelfs een flinke gloed van roze schimmel (technisch gezien een bacterie, Serratia marcescens). Deze micro-organismen verschijnen vaak geleidelijk, maar ineens zit er een hele waas op je douchegordijn. Tijd om je douchegordijn te wassen!

  • Doordat je douchegordijn in een vochtige ruimte hangt, heb je kans op schimmels en bacteriën.
  • Gelukkig kan je douchegordijn in de wasmachine. Probeer dit één keer per maand (maar minstens één keer per seizoen) te doen.
  • Schimmels en bacteriën kun je wegwassen. Als je er op tijd bij bent, gaan ze in de machine weg. Anders kun je bleekmiddel inzetten.
  • Lees ook: Hoe verwijder je vlekken uit kleding die niet in de wasmachine mag?

Waarom is je douchegordijn wassen een goed idee?

Het lijkt tegenstrijdig: juist in de ruimte waarin je jezelf schoon wast, wordt je douchegordijn op den duur heel vies. Ligt niet aan jou: dat gebeurt bij iedereen. De ruimte wordt vaak gebruikt, is heel vochtig en van het (grotendeels onzichtbare) vuil dat je wegwast, spat ook het een en ander op. Bovendien kunnen mineralen in het water ook aanslag veroorzaken. De hardheid van je water kan je douchegordijn dus viezer maken. Goed om te weten: de meeste viezigheid zit dan ook aan de onderkant van je douchegordijn.

Dé twee redenen om je douchegordijn regelmatig te wassen

🛁 Schimmel- en bacteriebestrijding. Door je douchegordijn regelmatig te wassen, kun je de groei van schimmel en bacteriën tegengaan. Die groeien goed in een warme, vochtige omgeving, zoals je badkamer. Regelmatig wassen voorkomt ook meteen onaangename geurtjes.
🛁 Frisse uitstraling. Een schoon douchegordijn zorgt ervoor dat je badkamer er verzorgd uitziet. Zo’n vergrijsde lap voor je douche of bad ziet er gewoon niet fris uit.

©Ursula Page Photography

Hoe vaak moet je een douchegordijn wassen?

Ideaal gezien stop je je douchegordijn één keer per maand in de was. In feite is het zo gebeurd, want het materiaal is gemaakt om snel te drogen.

Lukt eens in de maand niet, probeer dan in elk geval een keer per kwartaal je douchegordijn te wassen. Hiermee voorkom je schimmels en aanslag. Wacht je te lang met wassen, dan krijg je dat er op den duur niet meer uit krijgt.

De do’s en don’ts voor het wassen van je douchegordijn

Het douchegordijn kan gewoon in de wasmachine, maar een handwasje kan ook. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je verderop. We kijken eerst naar wat je moet doen én naar wat je moet laten wanneer je je douchegordijn in de wasmachine stopt.

✅ Do’s voor een machinewas:

  • Laat de ringen hangen aan de stang, of haal ze in elk geval van het douchegordijn af voordat je het wast.

  • Was niet te heet. Maximaal veertig graden, maar dertig is beter. De (synthetische) stof kan anders aangetast raken. Het ‘smelt’.

  • Een fijnwas- of wolwasprogramma is geschikt voor je douchegordijn. Als je wasmachine het heeft, kan een handwasprogramma ook.

  • Gebruik vloeibaar wasmiddel. Eventueel kun je azijn in het wasverzachterbakje doen. Dit is vooral goed tegen de minerale aanslag (zoals kalk).

  • Gouden tip: stop één of twee handdoeken bij je douchegordijn in de trommel. Deze zorgen voor extra wrijving, waardoor je douchegordijn schoner wordt.

  • Is het douchegordijn heel vies? Stop dan eventueel ook nog een vaatwastablet in de trommel. Ook kun je het douchegordijn voorbehandelen met een oplossing van chloor en water, dat je in een sprayflacon stopt. De ergste plekken even insprayen en klaar.

❌ Don’ts voor het wassen van je douchegordijn in de wasmachine

  • Laat het wasje niet lang centrifugeren. Dit is niet goed voor de stof.

  • Stop je douchegordijn niet in de droger. Dat is niet nodig, want het materiaal is gemaakt om snel op te drogen. Bovendien kan de hitte van de droger het materiaal aantasten. Je kunt je gewassen douchegordijn gewoon aan de ringen hangen. Doe het gordijn dicht zodat je zoveel mogelijk van het oppervlak ziet: zo wordt het maximaal blootgesteld aan de lucht. Zorg voor ventilatie, dus zet een raam of deur open of zorg dat de afzuiging aanslaat.

  • Laat het douchegordijn niet in de machine zitten. Was het dus als je thuis bent, zodat je het meteen kunt uithangen.

Chloor en bleekmiddel Chloor doodt schimmels, zowel in kleding als bijvoorbeeld op de muur. Bleekmiddel bevat chloor, tenzij er specifiek op de fles staat dat dat niet zo is. Bleekmiddel geeft wel lelijke vlekken in kleding, vooral als het onverdund is. Hoe werkt dat? Dat heeft te maken met chromoforen. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het zijn eigenlijk gewoon stoffen die verantwoordelijk zijn voor de kleuren die we zien. Ze hebben de eigenschap om bepaalde delen van het lichtspectrum te reflecteren. Denk bijvoorbeeld aan een blauwe jurk: de chromoforen kaatsen alleen het blauwe licht terug. Stel dat je bleekmiddel op de blauwe stof smeert. Dan begint een proces van oxidatie. Zuurstofmoleculen worden vrijgegeven en verbreken de chemische bindingen van die chromoforen. En hier komt het bijzondere deel: de chromofoormoleculen veranderen. Ze verliezen hun vermogen om kleur te reflecteren. Ze kunnen geen kleur meer laten zien of ze vertonen een kleur die buiten ons zichtbare spectrum valt. Wat betekent dat? Het lijkt alsof de kleur volledig verdwenen is en we zien gewoon wit. Of nou ja, als een lelijke bleekvlek. Wil je dat voorkomen? Door het te verdunnen, doodt bleekmiddel wel bacteriën, maar geeft het geen uitgebeten vlekken meer.

©Michael Tieck

Zo was je je douchegordijn met de hand

Je kunt je douchegordijn ook prima met de hand wassen. Vermijd het gebruik van te heet water. Je kunt wasmiddel toevoegen aan het water, eventueel met een scheutje azijn. Als er veel schimmel aanwezig is, kun je ook een beetje bleekmiddel gebruiken. Let wel op dat dit de kleuren van je douchegordijn kan aantasten, als je te veel gebruikt. Voeg het bleekmiddel toe aan de emmer voordat je het douchegordijn erin plaatst en meng het goed (met de hand of een lepel) om lelijke bleekplekken te voorkomen. Nadat je alles hebt gemengd, laat je het douchegordijn een flinke poos staan, bijvoorbeeld een hele nacht. Zo hebben de schoonmaakmiddelen de tijd om hun werk te doen. Wring het uit en hang je douchegordijn meteen weer op.

Je kunt je douchegordijn ook alleen aan de onderkant ‘wassen’. Het is dan meer een opfrisbeurt. Vul een hoge emmer met warm water en wasmiddel. Dat kan vloeibaar wasmiddel zijn, maar ook afwasmiddel. Of chloor, bij veel schimmel.

💡 Een vies douchegordijn voorkomen

Om te voorkomen dat er op je douchegordijn schimmels of bacteriën groeien, hebben we ook tips:

  • Vul een sprayflacon met een scheut bleek en gewoon water. Spray af en toe gelijkmatig je douchegordijn in, met de nadruk op de onderkant. Een vlekverwijderaar kan overigens ook.

  • Met glansspoelmiddel voor de vaatwasser kun je je douchegordijn een extra laagje geven, waardoor het water er makkelijker afloopt en vuil minder goed aan de stof hecht. Doe een laagje (duimdik ongeveer) in een sprayflacon en vul met water. Spray na het douchen even het douchegordijn na.

  • Zet alles open na het douchen. Heb je afzuiging die aanslaat als het licht brandt? Laat die dan nog even aan staan als je al klaar bent. Hoe minder vochtig de ruimte is, hoe minder vies je douchegordijn wordt.

  • Doe je douchegordijn ‘dicht’ na het douchen, zodat het uitgetrokken hangt.

Op zoek naar een nieuw douchegordijn?

Bekijk & vergelijk het aanbod

▼ Volgende artikel
Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen
Huis

Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Googles online tekst- en spreadsheet-bewerkers zijn een fijne, gratis alternatief voor Microsofts Office-suite. De mogelijkheden zijn vrijwel net zo uitgebreid. Het delen en samenwerken in bestanden is misschien nog wel makkelijker dan bij Word en Excel, maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voor je ongebreideld bestanden gaat delen.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je Google Docs en Sheets deelt met anderen
  • Waar je op moet letten
  • Hoe je je documenten beveiligt

Ook interessant: Repetitief werk? Met templates maak je het jezelf zo veel makkelijker

Google Docs en Sheets

Google Docs, ook wel Documenten, is Googles tegenhanger van Microsoft Word, terwijl Sheets een concurrent voor Excel is. Anders dan bij Office-programma's werken Googles diensten in de cloud. De offline-functies zijn echter ook prima, en je kunt de tools prima gebruiken zonder internetverbinding. Het fijne aan dit cloud-first-idee is dat je in principe altijd en overal bij je bestanden kunt, en je niet vooraf hoeft te plannen wanneer en waar je je bestanden wilt openen. 

Back-up maken van bestanden

Voor je bestanden gaat delen, is het handig om eerst een back-up te maken van het te delen bestand, helemaal als je van plan bent om bepaalde mensen - of iedereen met de deellink - bewerkingsrechten te geven. 

Een back-up maken van een Docs- of Sheets-bestand is simpel genoeg. Open het document, ga in de menubalk bovenaan naar Bestand en klik op Kopie maken. Geef je kopie een naam, of laat de huidige naam staan. Het vinkje bij Delen met dezelfde mensen kan handig zijn, maar die wil je nu juist uit laten, als je het bestand al met iemand hebt gedeeld. Klik op Een kopie maken, en het bestand staat nu als los document in je map. 

Werk je veel met teksten en spreadsheets?

Investeer in een fijne muis: je pols is je dankbaar!

Bestand delen

Nu kun je originele bestand daadwerkelijk gaan delen. Klik op de grote Delen-knop rechtsboven. Standaard staat een bestand op Alleen voor jou, met de dropdown op Beperkte toegang. Via de adresbalk bovenaan kun je specifieke mensen uitnodigen - ze hoeven niet per se een Google-account te hebben, je kunt elk e-mailadres invullen. 

Via de dropdown onderaan kun je het bestand ook openstellen voor iedereen die de link heeft. Vanzelfsprekend moet je hier voorzichtig mee omspringen, want je hebt zelf weinig invloed op waar de link allemaal terechtkomt. 

Heb je iemand toegevoegd of heb je de link opengesteld, dan zie je een extra dropdown verschijnen, die standaard op Kijker staat. Zet je die op Reageerder, dan kunnen mensen reacties achterlaten in het document; met Bewerker krijgen ze volledige edit-rechten. Vandaar de back-up die we eerder hadden gemaakt: iemand kan per ongeluk (of expres!) het hele document wissen, zonder dat je er zelf nog veel aan kunt doen. 

Docs.new

Werk je veel met documenten, spreadsheets en presentaties, dan heeft Google een handige shortcut ingebouwd die je op de lange termijn veel tijd kan schelen. Je kunt namelijk direct een nieuw bestand openen zonder eerst naar de homepage van Google Docs te gaan. Dat doe je door docs.new in je adresbalk te typen en op Enter te drukken. Nu opent direct een nieuw Google-document. Hetzelfde geldt voor Sheets (sheets.new), Presentaties (slide.new) en Formulieren (form.new). 

Wachtwoord instellen?

Vreemd genoeg biedt Google geen optie om bestanden te beveiligen met een wachtwoord, al kan een wachtwoord natuurlijk net zo makkelijk gedeeld worden als een link. Wat je wel kunt doen, is een bestand maken in Word en Excel, daar een wachtwoord op zetten, en dat bestand vervolgens importeren in Google Docs of Sheets. 

Het is een wat omslachtige manier, en veel meer beveiliging dan een downloadlink biedt het niet, maar het is een optie. 

Tot slot

Bestanden delen via Google Docs of Sheets is nog makkelijker dan via Microsoft Word of Excel, je moet alleen wel even weten wat je doet. Zorg ervoor dat je niet meer mensen toegang geeft dan nodig, deel de openbare link alleen als je de mensen met wie je samenwerkt vertrouwt, geef niet zomaar iedereen bewerkingsrechten, en vergeet vooral geen back-up te maken, zodat je altijd een originele versie van het bestand in je persoonlijke Drive hebt staan.


▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen

Een toestel als de Motorola Moto G35 kan laten zien hoe goed een smartphone-ervaring kan zijn, zelfs als je er minder dan 200 euro voor betaalt. Dit model heeft een adviesprijs van 179 euro en biedt daarvoor een aantal mooie eigenschappen aan.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Strak ontwerp
  • Groothoeklens
  • Prijs
  • Accuduur
  • Updatebeleid
  • Camerakwaliteit
  • Werkgeheugen

Net zoals bij seriegenoot Moto G55 kunnen we het ontwerp en de gekozen materialen voor de behuizing waarderen. De Motorola Moto G35 oogt strak en ligt lekker in de hand. Hij glijdt er bovendien niet snel uit, vanwege het polycarbonaat op de achterkant. Het toestel is niet waterdicht, maar is wel waterafstotend – dat is tenminste iets. Verder waarderen we het lage gewicht van 188 gram, de koptelefoonaansluiting onderop en de vingerafdrukscanner in de powerknop. De G35 voelt derhalve compleet aan, in elk geval op het gebied van hardware.

De Moto G35 heeft een aantal overeenkomsten met de 70 euro duurdere Moto G55. Zo heeft het riante lcd-scherm van 6,72 inch veel dezelfde eigenschappen. De (HDR-)kleuren en het contrast ogen mooi, maar de kijkhoek is niet fraai. De maximale helderheid ligt lekker hoog, waardoor je op zonnige dagen goed ziet wat er gebeurt. Daarnaast is er een hoge resolutie (1080 × 2400 pixels) en verversingssnelheid van 120 Hertz. Ook dit model heeft helaas last van die goedkoop ogende luchtlaag en bijbehorend schaduwspel aan de randen.

©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman

Begrijpelijke keuzes

Onder de motorkap zit de relatief onbekende Unisoc T760-processor, die qua prestaties net iets achterloopt op de cpu van de Sony Xperia 10 VI (de Snapdragon 6 Gen 1). Als je bedenkt dat de Sony twee keer zo duur is, dan is dat helemaal niet verkeerd voor de prijs.

In tegenstelling tot de Moto G55 merken we soms dat het scherm te snel wil voor de processor. Dat merk je tijdens het scrollen. Het kan daardoor zijn dat het display, ondanks die hoge verversingssnelheid, schokt. Ook hebben apps soms wat tijd en ruimte nodig om op gang te komen.

Dat valt een beetje tegen, maar hoort bij deze prijsklasse. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte, die 4 en 128 GB bedragen. De eerste is echt het minimale voor een Android-apparaat, terwijl de tweede niet meer van deze tijd is gezien de ruimte die we nodig hebben, maar gelukkig kun je die uitbreiden met een micro-SD-kaart. Het updatebeleid is ook niet te scherp, maar voor minder dan 200 euro begrijpelijk. Je krijgt in twee upgrades en drie jaar aan updates. De vergelijkbare Samsung Galaxy A15 doet dat beter met vier en vijf jaar.







Groothoeklens in dit prijssegment?

Net zoals bij de Moto G55 beschikt de Motorola Moto G35 over een hoofdlens van 50 megapixel. Gezien de prijs zijn we iets vergevingsgezinder en willen we graag benadrukken dat het toestel kleurrijke en redelijk gebalanceerde foto's maakt. Echter, het ontbreekt her en der wel een detail. Daarvoor ogen de beelden helaas te wazig, ondanks de autofocus. Avondfotografie is helaas niets om over naar huis te schrijven, aangezien details nog meer opgaan in de achtergrond dan overdag. Als je hier dus een foto mee maakt, doe dat dan in goed verlichte omgevingen.

Wat de Motorola Moto G35 redelijk uniek maakt, is de toevoeging van een groothoeklens. Die komen we niet vaak tegen op toestellen voor minder dan 200 euro. Hoewel we over het algemeen de resultaten van deze cameralens een voldoende willen geven, moet je wel rekening houden met een aantal vervelende zaken. De beelden ogen soms onscherp, een beetje korrelig en ook de kleuren komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Houd het dus lekker op de hoofdcamera voor wanneer je foto's maakt, voor zowel ver weg als heel dichtbij.







Motorola Moto G35 kopen?

Ook de Motorola Moto G55 biedt een accu met een totaalvermogen van 5000 mAh aan. Door de niet al te krachtige processor kun je er daarom van uitgaan dat je hem meer dan een dag kunt gebruiken zonder hem te hoeven opladen. Soms zelfs twee dagen, als je rustig aan doet. Opladen gaat niet ontzettend snel met maximaal achttien watt, waardoor het al snel meer dan twee uur kan duren voordat de batterij weer vol is. De oplader moet je overigens zelf even regelen, omdat die, volgens Europese regels, niet meer in de doos verpakt wordt.

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.