Help! Eerste hulp bij verbranding door de zon
Vergeten om jezelf in te smeren op het strand? Of jezelf ingesmeerd maar toch verbrand? Au! Kom meteen in actie met deze 5 tips die verbranding door de zon verzachten.
Verbrand? In dit artikel lees je wat je kunt doen de pijn te verminderen en je huid sneller te laten herstellen. Ook geven we tips waarmee je kunt voorkomen dat je verbrandt. We leggen bovendien uit wat een zonnesteek is en wat zonneallergie is.
Lees ook: Dit kun je doen tegen muggen en muggenbeten: 10 tips voor een zorgeloze zomer
1. Natte handdoeken
Je kunt de verbranding door de zon verzachten door de huid te koelen met natte handdoeken. Is je huid maar licht verbrand, dan trekt het binnen een paar dagen weg. Maar is je huid ernstiger verbrand, dan ga je vervellen en krijg je nieuwe huid. Deze huid is heel gevoelig voor zonlicht. Het beste blijf je een aantal dagen uit de zon.
©Jacob Lund Photography
2. Aftersun gebruiken
Aftersun producten zijn verkoelend en kalmerend voor de huid. Na zonverbranding (en eventueel verkoeling met een natte handdoek) smeer je de rode huid ermee in. Het helpt de huid herstellen en zorgt voor hydratatie. Het beste kies je voor een product op basis van natuurlijke ingrediënten. En kies er eentje die waterig is van structuur, vanwege het hydraterende effect en omdat het makkelijk uit te smeren is - dus minder pijnlijk.
Voorkomen is beter dan genezen: zonnebrandcrème Een goede zonnebrandcrème is een must. Smeer jezelf een half uur voordat je de zon ingaat in met een hoge factor (minimaal 30). Vergeet je nek, je gezicht, je neus en je oren niet. De hoofdhuid kan ook heel gevoelig zijn. Daar denk je mogelijk niet direct aan, omdat je misschien denkt dat je haren ervoor zitten. Dat is niet altijd het geval, bijvoorbeeld als je een scheiding hebt of dunner haar. Een zonnehoed of leuke pet beschermt! Denk er ook aan dat één keer smeren op een dag niet voldoende is. Je kunt het beste elke twee uur smeren.
3. Hydrateren hydrateren!
Ben je ondanks voorzorgsmaatregelen toch verbrand? Drink vooral veel water (liters!). En laat de alcohol even staan, want die droogt uit. Je lijf heeft nu heel veel vocht nodig.
4. Koelen: ice packs
Koelen met icepacks kan ook. Koelen zorgt ervoor dat de huid al die warmte kwijt kan. Breng de icepacks nooit direct op je huid aan, maar wikkel er een zachte handdoek omheen. Deze koude pack breng je tien minuten aan. Daarna wacht je even tien minuten. Dan kun je weer tien minuten koelen. Zo voorkom je bevriezing. Geen icepack bij de hand? Je kunt ook een washandje vullen met ijsblokjes.
©janvier - stock.adobe.com
5. Pijnstillers
Als de zonneverbranding heel erg is, dan merk je dat doordat de huid dik wordt en er blaren op komen. Blijf er vooral vanaf en prik ze niet door. Geef de huid rust. Heb je erg veel pijn, dan kun je paracetamol nemen.
Zijn er veel blaren of voel je je niet lekker, ga dan naar de huisarts (zie hieronder). Je huid verbrandt sneller als je een lichte huid hebt of wanneer de zonkracht hoog is. Apps voor zonbescherming kunnen helpen bepalen hoe hoog de zonkracht is op jouw locatie.
Bron: Rode Kruis
Voorkomen is beter dan genezen: zonnebescherming-app
Er zijn apps die je helpen om je beter tegen de zon te beschermen. Een handige app is Uvlens. Deze app geeft aan wanneer het veilig is om in de zon te zijn voor jouw locatie. Hij geeft aan wanneer er de meeste UV-straling is en wanneer je kunt verbranden.
Je kunt ook een persoonlijk profiel aanmaken voor jouw huidtype. Hoe snel de huid verbrandt, is afhankelijk van het type huid. En hoewel verbranding door de zon geneest, kan blootstelling aan zoveel zonnestraling op de langere termijn huidkanker veroorzaken. Belangrijk dus om het goed in de gaten te houden!
©zolfqar - stock.adobe.com
Wat is een zonnesteek en hoe herken je het?
Door lang in de zon te zijn, kun je ook een zonnesteek krijgen. Een zonnesteek ontstaat als je lichaam te lang en te veel is blootgesteld aan directe warmte en zonnestraling. Je lichaamstemperatuur wordt dan te hoog en je lichaam kan de warmte uit zichzelf niet meer kwijt (door zweten). Je ervaart klachten als hoofdpijn, je slap voelen, duizeligheid, een hele warme huid, kramp in de spieren, hartkloppingen of koorts.
Heb je een zonnesteek? Ga dan meteen uit de zon, laat het lichaam afkoelen onder een koude douche, drink veel water en geef je lichaam rust. Het kan zelfs een aantal dagen duren voordat het over gaat. Op thuisarts.nl vind je meer informatie, ook over hoe je een ernstige zonnesteek herkent.
Zonneallergie
Zonneallergie is weer iets anders. Je krijgt jeukende rode blaasjes, bultjes of vlekjes op de plekken van de huid waarmee je in de zon bent geweest. Zelfs als je achter glas in de zon zit, kun je het krijgen. Na een paar dagen verdwijnen de plekjes vanzelf.
Je kunt zonneallergie voorkomen door je huid eerst te laten wennen aan de zon en bijvoorbeeld maar 20 minuten in de zon te gaan. En daarnaast kun je tijdens de heetste uren van de dag de zon vermijden. Heel gek: de overgevoeligheid kun je zomaar opeens krijgen en je kunt er ook zomaar opeens weer van af zijn. Meer informatie vind je op Thuisarts.nl.
©Tum Jakkapan
Doen: blijf op het warmste moment uit de zon
Wees verstandig en blijf op het heetste moment van de dag uit de zon. En: smeer je niet alleen in als je naar het strand of het zwembad gaat, maar eigenlijk altijd als de zon schijnt. Dus ook als je naar het terras gaat: hup, insmeren, zonnebrandcrème in de tas en genieten maar.