Zo repareer je een lekkende radiator
Je ziet opeens een plas water onder je radiator liggen. Wat nu? Hoe stop je water dat zomaar uit je verwarming loopt? Geen paniek, want in deze handleiding leggen we het stap voor stap uit.
Heb je een lekkende radiator en wil je die zelf repareren? Dat kan! Bovendien kost deze klus niet veel tijd, heb je weinig gereedschap nodig en zijn de benodigde materialen niet duur. Volg de onderstaande stappen en herstel zelf een lekkende verwarmingseenheid. Na het lezen van dit artikel weet je:
- hoe je het lek opspoort;
- op welke manier je een radiator leeg laat lopen;
- hoe je de radiator herstelt.
Ben je op zoek naar de beste methode om een radiator te ontluchten? Lees dan dit artikel.
Gereedschap & benodigdheden
☐ Grote Engelse sleutel (Bahco), steeksleutel of waterpomptang
☐ Emmer of andere bak om het water op te vangen
☐ Ontluchtingssleutel
☐ Inbussleutel
☐ Hennepdraad
☐ Afdichtingspasta
Oorzaken van een lekkende radiator
Er ligt plotseling een plas water onder je radiator. Dit is best even schrikken! Gelukkig valt de schade over het algemeen best mee. Meestal is het water ontsnapt op de plek van een verbindingspunt. Bij radiatoren zijn dat bijna altijd schroefdraadverbinding. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is feite niets meer dan een overgang waar de onderdelen op elkaar geschroefd zijn. Bij een radiator is dat de overgang van radiator naar een leiding. De benaming 'verbindingsstuk' wordt ook gebruikt. Een minder vaak voorkomende oorzaak is een lek in de radiator zelf, meestal omdat er een scheur inzit.
©Andrey Popov
Dit zijn de plekken waarop een radiator kan lekken:
☐ de radiatorkraan;
☐ het ontluchtingsventiel: bovenaan de radiator, aan de andere kant van de radiatorkraan;
☐ de blindstop: sluit ongebruikte leidingen af, ook wel dichtstop of blindplug genoemd. Op deze plek zit de aftapkraan;
☐ het voetventiel: afvoer van de radiator, zit recht onder de radiatorknop;
☐ een lek in radiator zelf.
Je vindt de plek van het lek eenvoudigweg door het spoor van het water te volgen.
Lees ook: Wanneer moet je de cv-ketel vervangen?
Is een lekkende verwarming gevaarlijk?
Een lekkende radiator is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig is het niet heel gevaarlijk, zolang het water maar niet in aanraking komt met elektrische circuits. Die zitten niet in een radiator, maar pas wel op met apparaten die in de buurt staan, zoals lampen en luidsprekers. Hou er verder rekening mee dat het water schade aan kan richten. Vooral aan je (houten) vloer. Wanneer er erg veel water vrijkomt, ontstaat er potentieel verdere waterschade, bijvoorbeeld aan de constructie van je woning. Maar daarvoor moet de verwarming wel ernstig en voor lange tijd lekken.
Stappenplan bij een lekkende schroefdraadverbinding
Voor de reparatie maken we een onderscheid tussen een lekkende schroefdraadverbinding en een lek in de radiator zelf. Meestal is een schroefdraadverbinding de oorzaak van het probleem. Gelukkig maar, want dat probleem lossen we als klussers gewoon zelf op.
Stap 1: De koppelpunten aandraaien
De eerste oplossing is wellicht simpeler dan je denkt. Begin met het strakker aandraaien van de schroefdraadverbinding die lekt. Controleer de blindstop, het voetventiel, de radiatorkraan en het ontluchtingskraantje. Het kan voorkomen dat een verbinding scheef zit en daardoor lekt. Draai de koppeling op de plek die je verdenkt strakker aan.
Alleen verwarmen in de kamer waar je bent?
Een mobiele radiator rijd je zo naar de gewenste plek©Ruslan Ivantsov
Controleer nadat je alles aan hebt gedraaid of de radiator nog steeds lekt. Meestal lekt een radiator niet extreem veel. Dus het duurt een paar uur of zelfs dagen voordat het water zichtbaar is.
Ook interessant: Je woning op de energietestbank
Stap 2: Water uit de radiator laten lopen
Heeft stap 1 niet gewerkt? Dan gaan we nu echt aan de slag. Om een schroefdraadverbinding te repareren moet je het water uit de radiator laten lopen. Bij een modern verwarmingssysteem gaat dat redelijk eenvoudig:
☐ Zet je cv-ketel uit.
☐ Draai de radiatorkraan dicht.
☐ Draai het voetventiel dicht met een inbussleutel. Vaak zit er over dit ventiel een plastic kapje dat je eerst los moet halen.
☐ Zet een bak onder de aftapkraan. Indien aanwezig is het handig om de slang te gebruiken, dat werkt iets makkelijker.
☐ Gebruik de verwarmingssleutel om het ontluchtingsventiel open te draaien.
☐ Draai vervolgens aan de aftapkraan om het water weg te laten vloeien.
Tip: leg onder de bak een handdoek om overtollig water op te vangen.
Stap 3: Hennepdraad en afdichtingspasta
Nu beginnen we met de reparatie. We gebruiken hennepdraad en afdichtingspasta om een lek te dichten. Teflontape wordt ook weleens als oplossing genoemd. Maar dat is toch een stuk minder betrouwbaar. Je koopt hennepdraad bij iedere bouwmarkt, soms onder de naam vlas. Hetzelfde geldt voor afdichtingspasta, dat ook als fitterskit bekendstaat. Draai het lekkende verbindingsstuk open. Wikkel daar vervolgens een plukje hennepdraad omheen, met de schroefdraadrichting mee (kloksgewijs).
©Hajrudin Hodzic
Smeer er daarna een beetje afdichtingspasta overheen. Daarna draai je de schroefdraadverbinding weer dicht. De hennepdraad en pasta zorgen samen voor een waterdichte afdichting en het geheel zet na het aanbrengen nog iets uit.
Draai de verbinding vervolgens weer vast. Open de radiatorkraan en het voetventiel en draai het ontluchtingsventiel dicht. Zet de cv-ketel weer aan en als het goed is, lekt je radiator nu niet meer! Omdat je water uit de radiator hebt gehaald is de druk in je cv-systeem waarschijnlijk aan de lage kant. Vul dit weer aan volgens de instructies die bij je cv-ketel horen.
Het water loopt uit de radiator zelf
Een radiator waarbij het water uit de constructie zelf loopt, komt minder vaak voor. Gelukkig maar, want dit is lastig te repareren. Controleer of je nog garantie hebt en neem contact op met de leverancier. Over het algemeen ontstaat een zo'n lek echter door ouderdom. Door bijvoorbeeld roest is er een scheurtje ontstaan. In theorie is dat zelf op te lossen, bijvoorbeeld door met kneedbaar metaal aan de slag te gaan. Maar over het algemeen is dit slechts een tijdelijke oplossing en heb je binnen de kortste keren dezelfde problemen. Daarom raden we aan om de radiator te vervangen wanneer het water uit de verwarmingseenheid zelf loopt.