Boormachine koppel: wat is het en is het belangrijk?

© CIDimport

Boormachine koppel: wat is het en is het belangrijk?

Tuin & klussen

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 11:18

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Een van de aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe boormachine is het koppel. Met koppel druk je de kracht van een accuboormachine uit, bijvoorbeeld de kracht om een schroef in het hout te draaien. In dit artikel leggen we je graag uit wat het koppel van een accuboormachine precies betekent, welke meeteenheid we gebruiken om koppel uit te drukken en wat je met een boormachine met hoog koppel precies kunt.

Koppel staat gelijk aan de kracht van een boormachine

Het koppel van een boormachine wordt ook wel de draaikracht van een boormachine genoemd. We drukken de meeteenheid uit in Nm (Newtonmeter). Accuboormachines en schroefboormachines kennen vaak verschillende koppelstanden. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger, sneller en dieper je dus kunt schroeven en boren. Concreet kun je met een hoger koppel grotere gaten boren, langere schroeven inschroeven en met harder materiaal werken. Je gebruikt dus een hoger koppel wanneer je werkt met een harder materiaal, zoals een harde houtsoort. Voor een zachter materiaal kies je echter voor een lager koppel. Denk aan een gipsplaat, waar je met een hoog koppel zo doorheen zou boren! Ook voorkom je met een lager koppel dat je een bitje doordraait.

Maar wat zegt de meeteenheid Nm nu precies? Om je op weg te helpen, zetten we wat algemene spelregels op een rijtje. Bij het kopen van een nieuwe boormachine kun je ongeveer de volgende ezelsbruggetjes aanhouden:

• Een koppel tot 25Nm is voldoende om lichte schroefwerkzaamheden mee uit te voeren.

• Een koppel tussen de 25Nm en 50Nm is in de meeste gevallen voldoende voor alle overige werkzaamheden in en om het huis.

• Een hoger koppel is geschikt voor zware (professionele) klussen. Een boormachine met een hoog koppel kun je ook gebruiken voor ander zwaar werk, zoals bijvoorbeeld het mengen van verf en stucspecie.

Afhankelijk van je boormachine kun je het koppel vaak op twee verschillende manieren instellen. Veel accuboormachines hebben bijvoorbeeld een draaiende ring met cijfers, die meestal achter de boorkop geplaatst is. Elk cijfer correspondeert met een koppel uitgedrukt in Nm. Maakt jouw boormachine gebruik van zo'n koppelring? In dat geval vind je aan het einde van de draairing meestal ook nog een boorstand die je natuurlijk enkel gebruikt om te boren. Andere boormachines hebben twee aparte standen: 1) een stand met een hoog koppel en laag toerental om te schroeven, en 2) een stand met een laag koppel en hoog toerental om te boren.

Andere aandachtspunten

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle boormachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000