Boormachine koppel: wat is het en is het belangrijk?
Een van de aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe boormachine is het koppel. Met koppel druk je de kracht van een accuboormachine uit, bijvoorbeeld de kracht om een schroef in het hout te draaien. In dit artikel leggen we je graag uit wat het koppel van een accuboormachine precies betekent, welke meeteenheid we gebruiken om koppel uit te drukken en wat je met een boormachine met hoog koppel precies kunt.
Koppel staat gelijk aan de kracht van een boormachine
Het koppel van een boormachine wordt ook wel de draaikracht van een boormachine genoemd. We drukken de meeteenheid uit in Nm (Newtonmeter). Accuboormachines en schroefboormachines kennen vaak verschillende koppelstanden. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger, sneller en dieper je dus kunt schroeven en boren. Concreet kun je met een hoger koppel grotere gaten boren, langere schroeven inschroeven en met harder materiaal werken. Je gebruikt dus een hoger koppel wanneer je werkt met een harder materiaal, zoals een harde houtsoort. Voor een zachter materiaal kies je echter voor een lager koppel. Denk aan een gipsplaat, waar je met een hoog koppel zo doorheen zou boren! Ook voorkom je met een lager koppel dat je een bitje doordraait.
Maar wat zegt de meeteenheid Nm nu precies? Om je op weg te helpen, zetten we wat algemene spelregels op een rijtje. Bij het kopen van een nieuwe boormachine kun je ongeveer de volgende ezelsbruggetjes aanhouden:
• Een koppel tot 25Nm is voldoende om lichte schroefwerkzaamheden mee uit te voeren.
• Een koppel tussen de 25Nm en 50Nm is in de meeste gevallen voldoende voor alle overige werkzaamheden in en om het huis.
• Een hoger koppel is geschikt voor zware (professionele) klussen. Een boormachine met een hoog koppel kun je ook gebruiken voor ander zwaar werk, zoals bijvoorbeeld het mengen van verf en stucspecie.
Afhankelijk van je boormachine kun je het koppel vaak op twee verschillende manieren instellen. Veel accuboormachines hebben bijvoorbeeld een draaiende ring met cijfers, die meestal achter de boorkop geplaatst is. Elk cijfer correspondeert met een koppel uitgedrukt in Nm. Maakt jouw boormachine gebruik van zo'n koppelring? In dat geval vind je aan het einde van de draairing meestal ook nog een boorstand die je natuurlijk enkel gebruikt om te boren. Andere boormachines hebben twee aparte standen: 1) een stand met een hoog koppel en laag toerental om te schroeven, en 2) een stand met een laag koppel en hoog toerental om te boren.
Andere aandachtspunten
De kracht van boormachines hangt overigens niet alleen af van het koppel. Een andere belangrijke indicator voor accuboormachines is de spanning, uitgedrukt in Volt. Hoe hoger het voltage, hoe meer kracht de accu kan leveren zonder dat de machine overbelast raakt. Daarnaast kun je kijken naar het toerental (rpm), waarmee het aantal omwentelingen per minuut wordt uitgedrukt. In het algemeen geldt dat je een hoog toerental kiest voor het boren in zachte materialen en het boren van grotere gaten. Als maat voor de kracht van klopboormachines en boorhamers wordt ten slotte gekeken naar het vermogen in Watt. Het hoe hoger het vermogen van de boormachine is, hoe krachtiger de boormachine is.