Van rommel naar rendement: duurzame klusideeën
Hoe klus je duurzaam? In dit artikel lees je welke materialen en technieken je als milieubewuste doe-het-zelver kunt gebruiken.
Dit artikel in het kort: klussers zijn over het algemeen best milieubewust. Zeker als je een echte opknapper bent en spullen een tweede kans geeft. Maar het kan natuurlijk altijd beter! Daarom vind je hier praktische tips waarmee je nog duurzamer aan de slag gaat.
Voor tips over duurzaamheid ben je op de juiste plek. Lees bijvoorbeeld dit artikel over een milieuvriendelijk huishouden.
Bouwmaterialen hergebruiken
Wist je dat geld besparen en milieubewust klussen perfect te combineren zijn? Eigenlijk is dat best logisch, want doe-het-zelvers kunnen alles gebruiken. Denk aan het hergebruik van tegels, bakstenen en hout.
Een mooi voorbeeld zijn houten pallets. Die vind je overal en zijn meestal gemaakt van prima hout. Even de boel uit elkaar halen en je hebt een paar mooie en stevige planken.
Lees ook: Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg
©Iryna
Oude spullen opknappen
Als rasechte klusser ben je in staat om van alles een tweede kans te geven. Denk aan het herstellen van een antieke stoel, het opknappen van een massief houten deur of het schuren en verven van een oude scheepskist om te gebruiken voor opslag en als decoratie. Je eigen creativiteit is eigenlijk de enige limiet!
Het gebruik van duurzaam hout
Omdat hout een natuurlijk product is geloven veel mensen dat je met dit materiaal geen fouten kan maken. Helaas is dat niet het geval. Want ontbossing is wereldwijd een enorm probleem. Wat kun je daar als klusser aan doen? Door te letten op het keurmerk op hout is het mogelijk om alleen houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken. Let op de volgende keurmerken:
FSC: staat voor Forest Stewardship Council. Een organisatie die standaarden van bosbeheer en houtkap opzet. Ze controleren niet per bos, maar kijken naar de regelgeving in het desbetreffende land. Ze reguleren het kappen van hout in Europa en Noord-Amerika.
PEFC: staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification. Deze organisatie controleert wel per bos of er duurzaam wordt gekapt. Ze gaan voornamelijk over hout uit de rest van de wereld.
Kort samengevat geven beide keurmerken geven aan dat je het hout met een gerust hart kunt kopen. Maar lokaal hout heeft de voorkeur omdat hier minder vervoer voor nodig is en dus leidt tot minder CO2-uitstoot. Je vindt de FCS- en PEFC-labels trouwens niet alleen op 100 procent houtproducten. Ook afgeleide materialen kunnen dit keurmerk krijgen.
©Ash
Nauwkeurig meten wat je nodig hebt
Als duurzame doe-het-zelver verspil je natuurlijk het liefst geen materialen. Meet daarom nauwkeurig wat je nodig hebt, bijvoorbeeld met een rolmaat. Bij de meeste bouwmarkten is het trouwens toegestaan om niet aangesneden materialen gewoon weer terug te brengen.
Kastjes of schilderijen op dezelfde hoogte ophangen?
Met een kruislaser zie je direct waar je moet boren of timmeren!
Schakel online markten in
Ga jij je schutting vervangen, het grind uit je tuin halen of creëer je een nieuwe eethoek? Het zou zonde zijn om je oude producten weg te gooien. Op online marktplaatsen plaats je snel en gemakkelijk een aanbieding. Vraag een kleine vergoeding of geef je spullen of materialen gratis weg. Want voor jou is het ook handig wanneer iemand kosteloos het grind uit je tuin komt scheppen en meeneemt.
Welke verf is een milieubewuste keuze?
Verf in doe-het-zelfwinkels moeten aan hoge milieueisen voldoen. Je koopt als consument dus niet zomaar klimaatbelastende verf. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Onder andere in de basis, de kleurstoffen, het verdunningsmiddel en zelfs de verpakking. Het is lastig om dit allemaal iedere keer zelf uit te zoeken. Gelukkig zijn er handvatten. Want het EU Ecolabel wordt alleen toegekend aan soorten verf die aan strenge eisen voldoen. Verf met dit keurmerk vind je in alle bouwmarkten in Nederland.
©Kai
De kunst van duurzaam schilderen
Verf kopen die het milieu niet nodeloos belast, is een mooie eerste stap. Maar zoals altijd is het ook belangrijk om hier duurzaam mee om te gaan. Een verflaag die langer blijft zitten geniet altijd de voorkeur. Daarom raden we aan om zorgvuldig onderzoek te doen naar het soort verf dat je gebruikt. Hou onder andere rekening met de ondergrond en of het om schilderwerk voor binnen of buiten gaat.
Ook interessant: Weg schilderstress: zo kies je de juiste verfsoort voor jouw klus in huis
Een milieuvriendelijke woning
Zelf klussen is op zich al milieuvriendelijk. Het begint bij het niet inschakelen van een professional. Hierdoor beperk je de CO2-uitstoot, omdat diegene niet met een bestelbusje naar je huis komt rijden. Verder zijn er ook klussen die je huis milieuvriendelijker maken. Goede isolatie ligt voor de hand. Maar wacht dacht je van een groen dak, zonnepanelen of een warmtepomp? Dat zijn geen projecten die je zomaar even zelf doet. Maar een deel van het voorbereidende werk, of juist de afwerking, is voor een handige doe-het-zelver geen probleem.
Ga actief op zoek naar inspiratie voor een duurzamere leefomgeving. Want we zeiden het al eerder: met een beetje creativiteit is niets onmogelijk!