ID.nl logo
Een milieuvriendelijk huishouden: zo wordt afval scheiden appeltje eitje
© Suzi Media - stock.adobe.com
Gezond leven

Een milieuvriendelijk huishouden: zo wordt afval scheiden appeltje eitje

Natuurlijk ziet iedereen inmiddels wel het belang in van afval scheiden, maar in de praktijk wordt dat door huisgenoten nog weleens ‘vergeten’. Omdat het toch nog een extra handeling is om het papier bij het papier te gooien en het plastic te scheiden van het restafval.

Leuk hoor, afval scheiden. Maar waar laat je al dat papier trouwens? Zo’n berg kranten weggemoffeld in een hoekje maakt het huis er ook niet netter op. In dit artikel noemen we handige apparaten en apps die afval scheiden net even makkelijker maken.

Lees ook: Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen

Met zonder handen

De oplossing voor mensen die liever lui dan moe zijn of vergaande smetvrees hebben? Een prullenbak met sensor! Je hoeft slechts je hand boven de klep te houden en hij opent vanzelf. Sluiten doet hij ook uit zichzelf, dus makkelijker kunnen we het niet maken. En dat praktisch en stijlvol prima hand in hand kunnen gaan, bewijzen de mooie prullenbakken met sensor.

Dubbele prullenbak

Afval scheiden gaat een stuk makkelijker als je een prullenbak hebt met 2, 3 of zelfs 4 compartimenten. Zo scheid je in je dagelijkse leven meteen het gft van het restafval en is er eventueel ook plek voor plastic en papier. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Met meerdere binnenemmers krijg je al snel een gestapelde vuilnisbak met verschillende compartimenten, zoals deze prullenbak met vier vakken. Vind je dat voor de keuken een iets te grote sta in de weg, dan zou je deze ook in de schuur, garage of bijkeuken kunnen neerzetten.

Brabantia heeft dubbele prullenbakken die je niet hoeft te verstoppen achter een keukendeur of in de bijkeuken, want ze zijn er in verschillende kleuren of zelfs op chique pootjes.

©Brabantia

Plastic pletten

Ook al doen jij en onze overheid nog zo ons best, ongemerkt verzamel je toch aardig wat plastic. Scheid je dit van het andere afval omdat dit apart wordt opgehaald of omdat je dit zelf wegbrengt? Dan is een afvalbak met daarin een pers superhandig. De Pressboy heeft een pletsysteem waarmee jouw afval tot miniformaat wordt geplet. Zo wordt jouw afvalberg kleiner en hoef je de PMD-vuilniszak niet om de haverklap te legen. Je kunt de afvalbak natuurlijk ook voor ander afval gebruiken.

Keukenafval kun je hergebruiken!

Maak er milieuvriendelijke compost van!

Papier verzamelen

Papier scheiden doen we in Nederland al best goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Volgens Milieucentraal verzamelen we per persoon 59 kilo papier en karton per jaar en 46 kilo daarvan wordt nu al apart ingeleverd. Dat betekent dus een behoorlijke papierberg in huis, soms zijn het zelfs complete muren van karton in de garage. Want waar laat je al die dozen waarin je online aankopen zaten? Een aantal tips:

  • Maak alle dozen meteen klein, want als ze plat zijn, nemen ze in ieder geval minder plek in beslag.

  • Gebruik 1 grote doos voor het verzamelen van al het andere papier en karton. Doe dit als het even kan op een plek waar je ook het andere afval verzamelt. Zo heb je een centraal afvalstation.

  • Kieper je alle folders van de plaatselijke supermarkt meteen bij het oud papier? Plak dan vandaag nog een NEE-NEE sticker op je brievenbus. Deze haal je op bij de gemeente waarin je woont.

  • Niet alles dat gemaakt is van papier of karton mag bij het papier verzameld worden. Drinkpakken moeten bijvoorbeeld bij het restafval of plastic afval. In deze papierscheidingswijzer vind je een handig lijstje.

©John McLenaghan

Welke afvalbak is deze week aan de beurt?

Heb jij verschillende kliko’s voor de deur en wordt het plastic of papierafval ook nog opgehaald? Dan heb je niet altijd scherp welke afvalbak deze week op straat moet worden gezet. De meeste gemeentes delen aan het begin van een nieuw kalenderjaar een afvalkalender uit en online kun je ze ook raadplegen. Help jezelf een handje door deze data meteen in je agenda te zetten, met een tijdige pushnotificatie.

Sommige gemeentes hebben een eigen app waarin je de kalender kunt vinden en kunt koppelen aan je agenda, maar er zijn ook een aantal apps zoals Afvalwijzer en Afvalkalender Cyclus. Alleen niet elke plaats in Nederland heeft zijn gegevens aan deze apps gekoppeld, dit check je door je postcode en huisnummer in te vullen.

Lees ook: Hoe maak je een kliko schoon?


▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.