Een milieuvriendelijk huishouden: zo wordt afval scheiden appeltje eitje
Natuurlijk ziet iedereen inmiddels wel het belang in van afval scheiden, maar in de praktijk wordt dat door huisgenoten nog weleens ‘vergeten’. Omdat het toch nog een extra handeling is om het papier bij het papier te gooien en het plastic te scheiden van het restafval.
Leuk hoor, afval scheiden. Maar waar laat je al dat papier trouwens? Zo’n berg kranten weggemoffeld in een hoekje maakt het huis er ook niet netter op. In dit artikel noemen we handige apparaten en apps die afval scheiden net even makkelijker maken.
Lees ook: Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen
Met zonder handen
De oplossing voor mensen die liever lui dan moe zijn of vergaande smetvrees hebben? Een prullenbak met sensor! Je hoeft slechts je hand boven de klep te houden en hij opent vanzelf. Sluiten doet hij ook uit zichzelf, dus makkelijker kunnen we het niet maken. En dat praktisch en stijlvol prima hand in hand kunnen gaan, bewijzen de mooie prullenbakken met sensor.
Dubbele prullenbak
Afval scheiden gaat een stuk makkelijker als je een prullenbak hebt met 2, 3 of zelfs 4 compartimenten. Zo scheid je in je dagelijkse leven meteen het gft van het restafval en is er eventueel ook plek voor plastic en papier. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Met meerdere binnenemmers krijg je al snel een gestapelde vuilnisbak met verschillende compartimenten, zoals deze prullenbak met vier vakken. Vind je dat voor de keuken een iets te grote sta in de weg, dan zou je deze ook in de schuur, garage of bijkeuken kunnen neerzetten.
Brabantia heeft dubbele prullenbakken die je niet hoeft te verstoppen achter een keukendeur of in de bijkeuken, want ze zijn er in verschillende kleuren of zelfs op chique pootjes.
©Brabantia
Plastic pletten
Ook al doen jij en onze overheid nog zo ons best, ongemerkt verzamel je toch aardig wat plastic. Scheid je dit van het andere afval omdat dit apart wordt opgehaald of omdat je dit zelf wegbrengt? Dan is een afvalbak met daarin een pers superhandig. De Pressboy heeft een pletsysteem waarmee jouw afval tot miniformaat wordt geplet. Zo wordt jouw afvalberg kleiner en hoef je de PMD-vuilniszak niet om de haverklap te legen. Je kunt de afvalbak natuurlijk ook voor ander afval gebruiken.
Keukenafval kun je hergebruiken!
Maak er milieuvriendelijke compost van!Papier verzamelen
Papier scheiden doen we in Nederland al best goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Volgens Milieucentraal verzamelen we per persoon 59 kilo papier en karton per jaar en 46 kilo daarvan wordt nu al apart ingeleverd. Dat betekent dus een behoorlijke papierberg in huis, soms zijn het zelfs complete muren van karton in de garage. Want waar laat je al die dozen waarin je online aankopen zaten? Een aantal tips:
Maak alle dozen meteen klein, want als ze plat zijn, nemen ze in ieder geval minder plek in beslag.
Gebruik 1 grote doos voor het verzamelen van al het andere papier en karton. Doe dit als het even kan op een plek waar je ook het andere afval verzamelt. Zo heb je een centraal afvalstation.
Kieper je alle folders van de plaatselijke supermarkt meteen bij het oud papier? Plak dan vandaag nog een NEE-NEE sticker op je brievenbus. Deze haal je op bij de gemeente waarin je woont.
Niet alles dat gemaakt is van papier of karton mag bij het papier verzameld worden. Drinkpakken moeten bijvoorbeeld bij het restafval of plastic afval. In deze papierscheidingswijzer vind je een handig lijstje.
©John McLenaghan
Welke afvalbak is deze week aan de beurt?
Heb jij verschillende kliko’s voor de deur en wordt het plastic of papierafval ook nog opgehaald? Dan heb je niet altijd scherp welke afvalbak deze week op straat moet worden gezet. De meeste gemeentes delen aan het begin van een nieuw kalenderjaar een afvalkalender uit en online kun je ze ook raadplegen. Help jezelf een handje door deze data meteen in je agenda te zetten, met een tijdige pushnotificatie.
Sommige gemeentes hebben een eigen app waarin je de kalender kunt vinden en kunt koppelen aan je agenda, maar er zijn ook een aantal apps zoals Afvalwijzer en Afvalkalender Cyclus. Alleen niet elke plaats in Nederland heeft zijn gegevens aan deze apps gekoppeld, dit check je door je postcode en huisnummer in te vullen.
Lees ook: Hoe maak je een kliko schoon?