ID.nl logo
Planten op een balkon: waar moet je op letten en wat is geschikt voor jouw balkon?
© annanahabed - stock.adobe.com
Huis

Planten op een balkon: waar moet je op letten en wat is geschikt voor jouw balkon?

Wil je jouw balkon opvrolijken met wat groen? Dan is het goed om uit te zoeken welke planten geschikt zijn voor jouw buitenruimte, afhankelijk van de hoeveelheid zon of schaduw. Door daarbij ook te letten op de bloeitijd voorkom je dat je het merendeel van het jaar tegen kale planten aan zit te kijken. Lees er alles over in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • waar je op moet letten als je planten op je balkon plaatst;
  • welke klimplanten geschikt zijn voor op een balkon;
  • welke (bloeiende) planten geschikt zijn voor een balkon met veel, weinig of geen schaduw.

🌻 Lees ook: Tuinieren op een balkon - er kan meer dan je misschien denkt!

©HristinaIvanova | Hristina - stock.adobe.com

Tips voor planten op je balkon

Om te beginnen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van planten op je balkon. Zo kun je de hoogte in werken om meer planten kwijt te kunnen, is het belangrijk de afwatering in de gaten te houden en kun je niet zomaar alle planten bij elkaar zetten. We zetten wat belangrijke tips voor je op een rij:

  • Let op de zonnestand
    Wil je potten of bakken vullen voor op je balkon? Let dan eerst even goed op de stand van de zon gedurende de dag. Niet alle planten doen het namelijk even goed in de schaduw en/of in de zon. Verderop in dit artikel lees je per type balkon welke planten het meest geschikt zijn.

  • Kies maximaal drie of vier tinten
    De kleuren die je kiest hebben veel invloed op de sfeer die je creëert op je balkon. Zo geven paars, rood, geel en oranje vooral energie, terwijl wit, blauw, groen, roze en grijs voor meer rust zorgen. Mix daarom niet zomaar alle kleuren door elkaar, maar bedenk eerst welke sfeer jouw voorkeur heeft. En om te voorkomen dat het alsnog een kleurexplosie wordt, kun je aanhouden dat maximaal drie tot vier tinten een mooie variatie geeft voor een mooi geheel.

  • Kies voor ademende materialen
    Gebruik zoveel mogelijk bakken en potten die zijn gemaakt van ademende materialen, zoals aardewerk of hout. Het nadeel hieraan is dat je de planten erin vaker water moet geven, maar een groot voordeel is dat de aarde minder gevoelig is voor mos of schimmels.

  • Zet de juiste planten bij elkaar
    Weet dat niet alle planten het goed doen samen in dezelfde bak. Sommige planten gaan heel goed samen, anderen kwijnen juist weg als ze bij elkaar in dezelfde pot staan. Verdiep je daar dus eerst in, voordat je hele bakken vult zonder dat het je het gewenste plezier oplevert.

  • Zorg voor goede grond
    Om zo lang en zoveel mogelijk plezier te hebben van de planten op je balkon kan het helpen je te verdiepen in de samenstelling van de grond die je gebruikt. Er is niks mis met een gewone zak potgrond, maar daar zitten niet (altijd) veel voedingsstoffen in. Het kan daarom voor sommige planten goed zijn om deze grond bijvoorbeeld te mengen met kleigrond, bosgrond, mest of compost.

  • Gebruik de hoogte van je balkon
    Door de vloer vol te zetten met potten raakt een balkon al snel vol en misschien is je ruimte al erg beperkt. Ga daarom de hoogte in en hang bijvoorbeeld hangplanten aan de muur of het plafond, plantenbakken aan de reling of werk met een plantenklimrek, ook wel een trellis genoemd. Andere manieren om extra ruimte te creëren is met plantenrekken of etagères waarmee je planten op verschillende lagen kunt plaatsen.

Lees ook: Verticaal tuinieren: zo maak je een groene wand

©Aul Zitzke - stock.adobe.com

De beste klimplanten voor op het balkon

Klimplanten zijn een ideale manier om verticaal te tuinieren op je balkon. En naast dat ze mooi zijn, zijn klimplanten ook een handige optie om een grauwe muur eenvoudig te camoufleren. Klimplanten zijn er in verschillende soorten en maten, van bloemrijke varianten tot bijna jungle-achtige klimplanten. Sommige zijn wintergroen, terwijl andere hun blad verliezen in de winter.

De beste klimplanten voor op het balkon zijn onder andere:

  • Kamperfoelie: een rankende klimplant die heel geschikt is voor een warme zonnige locatie. Je plaatst de kamperfoelie het beste in een ruime pot tegen een hekwerk, waarbij je de wortels en pot beschermt door deze in de schaduw (van bijvoorbeeld andere planten) te zetten.

  • Passiebloem: er zijn wel vijfhonderd soorten van de passiebloem, stuk voor stuk echte eye-catchers voor op je balkon. De meest bekende soort van de passiebloem is de caerulea, met blauwe bloemen. Deze passiebloem is het meest winterhard en daarom een vaak geziene favoriet in Nederland.

  • Clematis: een snelle en makkelijke klimmer die er in allerlei soorten en maten is. Met kleine en grote bloemen, in diverse kleuren en zowel vroegbloeiend als laatbloeiend. Met de clematis kun je dus alle kanten op, afhankelijk van de wensen voor jouw balkon. Plaats de clematis in een pot en bemest de plant regelmatig. Dan gaat de klimplant extra snel de hoogte in.

Tip Zet klimplanten op je balkon in een diepe pot met goede potgrond. Wil je dat jouw klimplant echt groot wordt? Dan is de keuze voor de juiste pot extra belangrijk, want je kunt een klimplant niet meer verpotten als deze eenmaal is gaan groeien.

Behalve klimplanten zijn natuurlijk nog veel meer verschillende planten geschikt om een balkon mee op te fleuren. Vul daarom potten, bloembakken en hangpotten met al jouw favorieten voor een mooi geheel. Let daarbij, zoals eerder al gezegd, wel goed op de zonnestand om te voorkomen dat je planten kiest die het niet lang volhouden. Om je op weg te helpen bij de keuzes bespreken we hieronder welke planten geschikt zijn voor een balkon met veel of weinig schaduw.

©Tanouchka - stock.adobe.com

Planten voor een balkon met veel schaduw

Een balkon op het noorden levert de hele dag schaduw op. Heb jij op jouw balkon ook vooral veel schaduw? Niet getreurd, ook in de schaduw kunnen verschillende planten heel goed groeien. Voorbeelden van eenjarige planten die heel geschikt zijn voor een schaduwbalkon:

  • Begonia's: zowel knol- en hangbegonia's hebben volle bloemen die een balkon de hele zomer lang opfleuren.

  • Fuchsia's: een plant met hangende bloemen die weer helemaal terug van weggeweest is.

  • Browallia americana: een kruidenachtige plant met blauwe of witte bloemen, ook wel bekend als het Jamaicaanse vergeet-mij-nietje, de amethistbloem of het struikviooltje.

  • Vlijtig liesjes: een veelzijdig plantje met mooie bloemetjes, verkrijgbaar in allerlei kleuren. Je kunt het vlijtig liesje ook goed zelf stekken, zodat je er iedere zomer veel plezier van hebt.

Meer planten die geschikt zijn voor een schaduwbalkon zijn: springzaad, hosta, camelia, klimop, skimmia en bergenia.

Natte voeten Let er zeker op een schaduwbalkon op dat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. Als de grond in een pot te lang vochtig blijft, kunnen plantenwortels namelijk gaan rotten.

Planten voor een balkon in halfschaduw

Heb je op jouw balkon bijvoorbeeld twee dagdelen zon en één dagdeel schaduw of is het 50/50 verdeeld? Dan heb je misschien wel de mooiste situatie als het gaat om planten waaruit je kunt kiezen. Een aantal eenjarige opties voor op een halfschaduwbalkon zijn: geraniums, (grootbloemige en kleinbloemige) petunia's, becopa's, fuchsia's en lobelia's. Maar ook sommige vaste planten zijn heel geschikt voor een halfschaduwbalkon, zoals de vinca (maagdenpalm) of de campanula.

©AgaMurawska - stock.adobe.com

Planten voor op een zonnig balkon

Een zonnig balkon, op het zuiden, geeft een hele ruime keuze aan planten, maar vraagt wel wat meer onderhoud. De kleurrijke bloeiers krijgen op een zonnig balkon namelijk graag elke dag water en op echt warme dagen het liefst zelfs twee keer per dag. In de regel zijn alle grijsbladige planten heel geschikt voor in de zon en deze hebben wat minder water nodig.

Voorbeelden van bloeiende planten die zeer geschikt zijn voor een zonnig balkon zijn onder andere rozen, geraniums, lobelia's, verbena's, lavendel, petunia's, de Spaanse margriet, druiven en de ijsbloem.

Tip Kies op een zonnig balkon voor ruime potten, zodat de aarde in de potten het water langer vast kan houden. Ook kun je op een zonnig balkon beter kiezen voor kunststof of geglazuurde potten om te voorkomen dat het water verdampt. Zeker tijdens extra zonnige dagen zorgt dat ervoor dat planten het langer volhouden.

Balkon op het westen?

Ligt jouw balkon op het westen? Dan heb je vaak het meeste last van veel wind. Zorg daarom voor grote en stevige potten die niet snel kunnen omwaaien. En kies voor een balkon op het westen voor sterke en laagblijvende planten, zoals de laurier, buxus en lelies of denk aan siergrassen. Vergeet ook op een westzijde balkon niet om je planten regelmatig water te geven, want door de hoeveelheid wind kunnen potten sneller uitdroger.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger