Planten op een balkon: waar moet je op letten en wat is geschikt voor jouw balkon?
Wil je jouw balkon opvrolijken met wat groen? Dan is het goed om uit te zoeken welke planten geschikt zijn voor jouw buitenruimte, afhankelijk van de hoeveelheid zon of schaduw. Door daarbij ook te letten op de bloeitijd voorkom je dat je het merendeel van het jaar tegen kale planten aan zit te kijken. Lees er alles over in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- waar je op moet letten als je planten op je balkon plaatst;
- welke klimplanten geschikt zijn voor op een balkon;
- welke (bloeiende) planten geschikt zijn voor een balkon met veel, weinig of geen schaduw.
🌻 Lees ook: Tuinieren op een balkon - er kan meer dan je misschien denkt!
©HristinaIvanova | Hristina - stock.adobe.com
Tips voor planten op je balkon
Om te beginnen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van planten op je balkon. Zo kun je de hoogte in werken om meer planten kwijt te kunnen, is het belangrijk de afwatering in de gaten te houden en kun je niet zomaar alle planten bij elkaar zetten. We zetten wat belangrijke tips voor je op een rij:
Let op de zonnestand
Wil je potten of bakken vullen voor op je balkon? Let dan eerst even goed op de stand van de zon gedurende de dag. Niet alle planten doen het namelijk even goed in de schaduw en/of in de zon. Verderop in dit artikel lees je per type balkon welke planten het meest geschikt zijn.Kies maximaal drie of vier tinten
De kleuren die je kiest hebben veel invloed op de sfeer die je creëert op je balkon. Zo geven paars, rood, geel en oranje vooral energie, terwijl wit, blauw, groen, roze en grijs voor meer rust zorgen. Mix daarom niet zomaar alle kleuren door elkaar, maar bedenk eerst welke sfeer jouw voorkeur heeft. En om te voorkomen dat het alsnog een kleurexplosie wordt, kun je aanhouden dat maximaal drie tot vier tinten een mooie variatie geeft voor een mooi geheel.Kies voor ademende materialen
Gebruik zoveel mogelijk bakken en potten die zijn gemaakt van ademende materialen, zoals aardewerk of hout. Het nadeel hieraan is dat je de planten erin vaker water moet geven, maar een groot voordeel is dat de aarde minder gevoelig is voor mos of schimmels.Zet de juiste planten bij elkaar
Weet dat niet alle planten het goed doen samen in dezelfde bak. Sommige planten gaan heel goed samen, anderen kwijnen juist weg als ze bij elkaar in dezelfde pot staan. Verdiep je daar dus eerst in, voordat je hele bakken vult zonder dat het je het gewenste plezier oplevert.Zorg voor goede grond
Om zo lang en zoveel mogelijk plezier te hebben van de planten op je balkon kan het helpen je te verdiepen in de samenstelling van de grond die je gebruikt. Er is niks mis met een gewone zak potgrond, maar daar zitten niet (altijd) veel voedingsstoffen in. Het kan daarom voor sommige planten goed zijn om deze grond bijvoorbeeld te mengen met kleigrond, bosgrond, mest of compost.Gebruik de hoogte van je balkon
Door de vloer vol te zetten met potten raakt een balkon al snel vol en misschien is je ruimte al erg beperkt. Ga daarom de hoogte in en hang bijvoorbeeld hangplanten aan de muur of het plafond, plantenbakken aan de reling of werk met een plantenklimrek, ook wel een trellis genoemd. Andere manieren om extra ruimte te creëren is met plantenrekken of etagères waarmee je planten op verschillende lagen kunt plaatsen.
Lees ook: Verticaal tuinieren: zo maak je een groene wand
©Aul Zitzke - stock.adobe.com
De beste klimplanten voor op het balkon
Klimplanten zijn een ideale manier om verticaal te tuinieren op je balkon. En naast dat ze mooi zijn, zijn klimplanten ook een handige optie om een grauwe muur eenvoudig te camoufleren. Klimplanten zijn er in verschillende soorten en maten, van bloemrijke varianten tot bijna jungle-achtige klimplanten. Sommige zijn wintergroen, terwijl andere hun blad verliezen in de winter.
De beste klimplanten voor op het balkon zijn onder andere:
Kamperfoelie: een rankende klimplant die heel geschikt is voor een warme zonnige locatie. Je plaatst de kamperfoelie het beste in een ruime pot tegen een hekwerk, waarbij je de wortels en pot beschermt door deze in de schaduw (van bijvoorbeeld andere planten) te zetten.
Passiebloem: er zijn wel vijfhonderd soorten van de passiebloem, stuk voor stuk echte eye-catchers voor op je balkon. De meest bekende soort van de passiebloem is de caerulea, met blauwe bloemen. Deze passiebloem is het meest winterhard en daarom een vaak geziene favoriet in Nederland.
Clematis: een snelle en makkelijke klimmer die er in allerlei soorten en maten is. Met kleine en grote bloemen, in diverse kleuren en zowel vroegbloeiend als laatbloeiend. Met de clematis kun je dus alle kanten op, afhankelijk van de wensen voor jouw balkon. Plaats de clematis in een pot en bemest de plant regelmatig. Dan gaat de klimplant extra snel de hoogte in.
Tip Zet klimplanten op je balkon in een diepe pot met goede potgrond. Wil je dat jouw klimplant echt groot wordt? Dan is de keuze voor de juiste pot extra belangrijk, want je kunt een klimplant niet meer verpotten als deze eenmaal is gaan groeien.
Behalve klimplanten zijn natuurlijk nog veel meer verschillende planten geschikt om een balkon mee op te fleuren. Vul daarom potten, bloembakken en hangpotten met al jouw favorieten voor een mooi geheel. Let daarbij, zoals eerder al gezegd, wel goed op de zonnestand om te voorkomen dat je planten kiest die het niet lang volhouden. Om je op weg te helpen bij de keuzes bespreken we hieronder welke planten geschikt zijn voor een balkon met veel of weinig schaduw.
©Tanouchka - stock.adobe.com
Planten voor een balkon met veel schaduw
Een balkon op het noorden levert de hele dag schaduw op. Heb jij op jouw balkon ook vooral veel schaduw? Niet getreurd, ook in de schaduw kunnen verschillende planten heel goed groeien. Voorbeelden van eenjarige planten die heel geschikt zijn voor een schaduwbalkon:
Begonia's: zowel knol- en hangbegonia's hebben volle bloemen die een balkon de hele zomer lang opfleuren.
Fuchsia's: een plant met hangende bloemen die weer helemaal terug van weggeweest is.
Browallia americana: een kruidenachtige plant met blauwe of witte bloemen, ook wel bekend als het Jamaicaanse vergeet-mij-nietje, de amethistbloem of het struikviooltje.
Vlijtig liesjes: een veelzijdig plantje met mooie bloemetjes, verkrijgbaar in allerlei kleuren. Je kunt het vlijtig liesje ook goed zelf stekken, zodat je er iedere zomer veel plezier van hebt.
Meer planten die geschikt zijn voor een schaduwbalkon zijn: springzaad, hosta, camelia, klimop, skimmia en bergenia.
Natte voeten Let er zeker op een schaduwbalkon op dat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. Als de grond in een pot te lang vochtig blijft, kunnen plantenwortels namelijk gaan rotten.
Planten voor een balkon in halfschaduw
Heb je op jouw balkon bijvoorbeeld twee dagdelen zon en één dagdeel schaduw of is het 50/50 verdeeld? Dan heb je misschien wel de mooiste situatie als het gaat om planten waaruit je kunt kiezen. Een aantal eenjarige opties voor op een halfschaduwbalkon zijn: geraniums, (grootbloemige en kleinbloemige) petunia's, becopa's, fuchsia's en lobelia's. Maar ook sommige vaste planten zijn heel geschikt voor een halfschaduwbalkon, zoals de vinca (maagdenpalm) of de campanula.
©AgaMurawska - stock.adobe.com
Planten voor op een zonnig balkon
Een zonnig balkon, op het zuiden, geeft een hele ruime keuze aan planten, maar vraagt wel wat meer onderhoud. De kleurrijke bloeiers krijgen op een zonnig balkon namelijk graag elke dag water en op echt warme dagen het liefst zelfs twee keer per dag. In de regel zijn alle grijsbladige planten heel geschikt voor in de zon en deze hebben wat minder water nodig.
Voorbeelden van bloeiende planten die zeer geschikt zijn voor een zonnig balkon zijn onder andere rozen, geraniums, lobelia's, verbena's, lavendel, petunia's, de Spaanse margriet, druiven en de ijsbloem.
Tip Kies op een zonnig balkon voor ruime potten, zodat de aarde in de potten het water langer vast kan houden. Ook kun je op een zonnig balkon beter kiezen voor kunststof of geglazuurde potten om te voorkomen dat het water verdampt. Zeker tijdens extra zonnige dagen zorgt dat ervoor dat planten het langer volhouden.
Balkon op het westen?
Ligt jouw balkon op het westen? Dan heb je vaak het meeste last van veel wind. Zorg daarom voor grote en stevige potten die niet snel kunnen omwaaien. En kies voor een balkon op het westen voor sterke en laagblijvende planten, zoals de laurier, buxus en lelies of denk aan siergrassen. Vergeet ook op een westzijde balkon niet om je planten regelmatig water te geven, want door de hoeveelheid wind kunnen potten sneller uitdroger.