Gratis een zakje wild bloemenzaad aanvragen – help de insecten!

© The Pollinators

Gratis een zakje wild bloemenzaad aanvragen – help de insecten!

Geplaatst: 11 april 2024 - 12:07

Redactie ID.nl

Op maandag 22 april is het Nationale Zaaidag 2024. Tussen 11 en 22 april wordt er op duizenden plekken in Nederland gratis zakjes inheems gifvrij bloemzaad uitgedeeld. Haal ergens zo’n zakje en ga zelf aan de slag! Help de bijen, vlinders en allerlei andere insecten.

De bestuivende insecten hebben het moeilijk in Nederland. Veel van de plantjes die we uit het tuincentrum halen, blijken namelijk vol te zitten met gif en sommige plantjes zijn zo ver doorgekweekt dat de bloemen weliswaar heel mooi zijn, maar de nectar op een onbereikbare plek zit. Eén manier om daar wat aan te doen is het op allerlei plekken zaaien van een mix van wild, inheems en gifvrij bloemenzaad.

Maar hoe weet je wat het juiste zaad is en hoe kom je daaraan? In de periode aanlopend naar die Nationale Zaaidag zijn er verschillende organisaties die samenwerken om het iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om de bijen, vlinders en allerlei andere vliegende insecten te helpen: door het uitdelen van gratis zakjes zaad van het juiste soort.

Nationale Zaaidag: Voer de bij bij

© ID.nl

Hoe kom ik aan zo’n zakje bloemenzaad?

Vanaf 11 april ga je naar de website van The Pollinators en klik je op Ik wil zaaien op 22 april. Kijk op de kaart naar alle plekken in Nederland waar er vrijwilligers zijn die zakjes zaad uitdelen. In Nederland zijn er zo’n 5000 zogenoemde voedselbanken voor bijen en in België ongeveer 1000. Via de kaart zie je welk afhaalpunt er bij jou in de buurt zit en of ze nog voorraad hebben. Volg de instructies en maak een afspraak met zo’n buurtbewoner om een zakje zaad op te halen.

National Zaaidag

Ik heb een zakje bloemenzaad, wat nu?

Als je eenmaal een zakje bloemenzaad hebt, dan hoef je uiteraard niet te wachten tot 22 april. Ga direct aan de slag als je wilt. En later kan het ook. In principe kun je bijna het hele jaar door dergelijk bloemenzaad zaaien. De meest geschikte momenten zijn het najaar en het vroege voorjaar. De mix van zaadjes is heel divers en heel flexibel. Afhankelijk van de grond, de temperatuur, het vochtgehalte en de hoeveelheid zon gaan simpelweg de plantjes groeien die zich het best voelen bij die omstandigheden. Je weet dus bijna nooit welke bloemetjes je krijgt, het is een echte verrassing.

Eén zakje bloemenzaad (2 gram) is voldoende voor het inzaaien van wel 2 m². Dat kunnen ook een heleboel potten en plantenbakken zijn!

Zaaien kun je in de tuin of op je balkon of dakterras doen, in de volle grond of in een pot of balkonbak. We hebben het zelf in het verleden geprobeerd met gewone potgrond, tuinaarde, een mix met compost en andere aarde: het werkt allemaal. Wel moet de grond vrij zijn (gewone zwarte aarde). Dus zaaien op een grasveldje, dat werkt niet.

Wilde bloemen in de tuin

© Basicmoments

Weinig maaien

Bloemetjes moeten de kans krijgen om tot bloei te komen, dus de maaimachine kun je voorlopig beter in de schuur laten staan. Je kunt ook een strook van je gazon afsteken, daar bloemenzaad in strooien en gedurende het groeiseizoen de rest van je gazon wel gewoon maaien. De bloemenstrook sla je dan over. Later in de zomer als je je bloemenweitje wel een keer gaat kortwieken, dan kan het handig zijn om een trimmer te gebruiken als de plantjes te hoog zijn voor de grasmaaier. Bij een klein stukje of plantenbakken werkt een handheggenschaar ook.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten