ID.nl logo
DIY: zo bouw je zelf een insectenhuisje
Huis

DIY: zo bouw je zelf een insectenhuisje

Met een insectenhuisje trek je al deze nuttige insecten naar je tuin. Je kunt er een kopen, maar nog leuker is het om (samen met je kinderen) een insectenhuisje te maken. Met deze tips knutsel je ‘m in een middagje in elkaar.

De planten en bloemen in je tuin hebben insecten nodig; de hommels en de bijen helpen bij de bestuiving van planten, het lieveheersbeestje eet bladluis op, net als de gaasvlieg en de graafwespen. Graafwespen helpen trouwens ook met je tuin cicaden en bladkeverlarven vrij te houden.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat heb je nodig voor een insectenhuisje?

Voor het insectenhotel kun je allemaal oude materialen gebruiken die je toch al hebt. Zo ruimt je schuur weer een beetje op. Let er wel op dat het hout onbewerkt is, of alleen bewerkt is met een milieu- en diervriendelijke verf of lak.

o Een zaag of een decoupeerzaag
o Een potlood
o Spijkers of schroeven van zo'n 1,5 bij 20 millimeter en 1,8 bij 30 millimeter
o Een liniaal
o Een hamer
o Een schroevendraaier
o Een boormachine met boortjes van 2 tot 3 millimeter
o Een nietmachine voor hout
o Een kniptang
o Haakjes om het insectenhuis op te hangen of bakstenen om 'm op neer te zetten
o Een houten plank van ongeveer 3 centimeter dik en 18 tot 25 centimeter breed, met deze plank maak je de achterkant
o Een houten plank tussen 1 en 1,5 centimeter dik en zo’n 10 tot 15 centimeter breed
o Een houten plank van 2 tot 3 cm dik
o Een massief stuk hout
o Vulling voor het insectenhuis, zoals takken met zachte binnenkant, bamboe, riet, een blok hout, houtwol, schors, houtsnippers, gebroken terracottapotten, mos en hooi of stro
o Een klein stukje fijnmazig kippengaas

Tip: wil je geen roestplekken in jouw insectenhuisje? Koop dan verzinkte spijkers of schroeven.

Stap 1: begin bij de achterkant

Pak de plank voor de achterkant erbij. Teken aan de bovenkant twee diagonale punten, zodat de plank een vorm van een huisje met een dak krijgt. Meet hiervoor de breedte van de plank op en deel dit getal door tweeën. Meet deze afstand vanaf de hoeken langs de zijkant naar beneden en zet een streepje. Meet de bovenkant van de plank en zet hier in het midden een streepje. Trek nu met de liniaal een lijn van de streepjes aan de zijkant naar de streep aan de bovenkant. Zaag nu de getekende hoeken eraf, zodat de plank de vorm van een huisje heeft.

Wij hebben ervoor gekozen om de achterkant 45 centimeter hoog te maken en 30 centimeter breed. Voor het dak hebben we 20 centimeter van de zijkant gerekend. Hierdoor is het een redelijk breed en groot insectenhuis geworden.

Stap 2: het dak maken

Dan is het nu tijd om het dak te maken. Maak dit van de houten plank van 2 tot 3 centimeter dik. Laat het dak iets aan de voorkant uitsteken, dus iets langer dan de plank aan de zijkant, zodat hij bescherming biedt tegen de regen. Meet de zijkanten van het dak op. Je maakt de twee planken voor het dak niet even lang. Een plank moet tegen de andere plank aan gaan bij het puntje van het dak. Dus als de ene plank 14 centimeter lang is, moet de andere plank 12 centimeter lang zijn.

Voor ons insectenhotel hebben we dakplanken gemaakt van 15 centimeter breed, 27 en 29 centimeter lang.

Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig

Stap 3: zaag de zijkanten van het insectenhuisje

De zijkanten van het insectenhotel maak je van de dunnere plank. Hierdoor is er meer ruimte in het insectenhuisje om kamers te maken voor de gasten. Meet de zijkanten vanaf de zijkanten van het dak op en zaag de plank twee keer in deze lengte.

Vogels in je tuin: nuttig en leuk om naar te kijken

Geef ze een eigen plek met een vogelhuisje

Stap 4: de vloer en de tussenschotten maken

Voor dit insectenhuisje maak je in ieder geval twee driehoekige kamers en een rechthoekige kamer. Zaag de plank voor de bodem op maat (de breedte van het hotel min de dikte van de zijkant). Zaag precies nog zo’n plank om te plaatsen onder het dak. En maak nog een plank die vanaf deze plank naar het dak komt.

Voor ons insectenhotel hebben we op het laatste moment nog een plank gemaakt die diagonaal in het insectenhuis kan. Gaandeweg kun je dus nog ervoor kiezen om meer kamers in het huisje te maken.

Stap 5: zet het insectenhuisje in elkaar

Nu heb je in totaal acht planken liggen, namelijk de achterkant, de helften van het dak, de zijkanten, de bodem, nog een plank in dezelfde maten als de bodem en een plank om verticaal in het insectenhuis te plaatsen. Wil je meer kamers maken? Zaag dan meer plankjes om meer kamers te creëren. Je zet het bouwpakket in elkaar door van binnenuit naar buiten te werken.

  1. Maak het verticale plankje vast aan het horizontale plankje. Deze plank moet vanuit het midden naar het punt van het dak komen.

  2. Maak een van de horizontale planken vast tegen de verticale plank. Je hebt nu een omgekeerde T gecreëerd tegen de achterkant van het insectenhuis.

  1. Bevestig de bodem aan de achterkant.

  2. Bevestig de zijkanten aan de achterkant en de bodem.

  3. Maak de dakdelen vast, waarbij je eerst het kortere dakdeel bevestigt aan de achterkant en zijkant. Leg nu het langere dakdeel eroverheen en maak dit vast aan de zijkant, de achterkant en het dakdeel.

  4. Wil je het insectenhuisje ergens tegenaan hangen, of wil je het huisje op een paal bevestigen die je in de grond steekt? Hang er dan een haakje aan, zodat je het huisje aan een uitstekende spijker hangt.

Stap 6: het insectenhuisje vullen

Nu je het insectenhuisje in elkaar hebt gezet, is het tijd om de vulling erin te maken. Je hebt drie of meer kamers om te vullen. Doe in een kamer wat takken met zachte binnenkant, riet en bamboe. Maak er een mix van, want bijen houden van de holle bamboetakken en riet, de graafwespen maken graag zelf holletjes in takken met een zachte binnenkant. Doe er zoveel mogelijk van dit materiaal in, zodat het stevig blijft zitten in het insectenhuisje. Blijft het materiaal niet stevig staan? Bind de takken vast met wat touw, zodat je het zo rechtop in het insectenhotel doet.

Plaats in een andere kamer een massief stukje hout en boor hier gaatjes van verschillende groottes in van 4 tot 8 millimeter dik. Dit zijn ook fijne holletjes voor de bijen. En stop in het insectenhotel houtwol, houtsnippers, schors, hooi of stro. Dit is het favoriete materiaal van gaasvliegen, torren en lieveheersbeestjes. Span hier een stukje fijnmazig kippengaas overheen en niet dit vast. Knip het resterende gaas weg met de kniptang. Nu kan het materiaal niet uit het insectenhuisje waaien of door vogels worden meegenomen.

@Raanan Cohen

Lees ook: Groen, slim en geautomatiseerd: de revolutie in tuinieren

Let ook nog even hierop bij het maken van een insectenhotel

  • Je hotelgasten vinden het fijn als het insectenhuisje op een zonnige plek op kniehoogte hangt. Het liefst nog onder een stukje afdak. Je kunt 'm ook op een laag tafeltje neerzetten of een stapeltje bakstenen.
  • Je hoeft het insectenhuisje niet perfect te maken. Insecten houden juist van kiertjes, dus heb je materiaal in het schuurtje liggen dat wat kleiner of groter is? Maak het dan daar gewoon mee.
  • Lak, verf of lijm het hout liever niet, daar houden insecten niet zo van. Wil je het huisje toch beschermen tegen de weersomstandigheden? Gebruik dan milieu- en diervriendelijke verf.
  • Maak het insectenhuisje niet schoon, maar verwijder wel eens in de zoveel tijd spinnenwebben met een plumeau. Controleer ook af en toe of al het materiaal nog in het insectenhuisje zit en vul het aan als dit niet zo is.
▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!