DIY: zo bouw je zelf een insectenhuisje
Met een insectenhuisje trek je al deze nuttige insecten naar je tuin. Je kunt er een kopen, maar nog leuker is het om (samen met je kinderen) een insectenhuisje te maken. Met deze tips knutsel je ‘m in een middagje in elkaar.
De planten en bloemen in je tuin hebben insecten nodig; de hommels en de bijen helpen bij de bestuiving van planten, het lieveheersbeestje eet bladluis op, net als de gaasvlieg en de graafwespen. Graafwespen helpen trouwens ook met je tuin cicaden en bladkeverlarven vrij te houden.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Wat je nodig hebt om een insectenhotel te maken
- Welke stappen je moet zetten om het te maken en in elkaar te zetten
- Waar je op moet letten bij het maken van een insectenhuisje Lees ook: Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar (inclusief slim vogelhuisje)
Wat heb je nodig voor een insectenhuisje?
Voor het insectenhotel kun je allemaal oude materialen gebruiken die je toch al hebt. Zo ruimt je schuur weer een beetje op. Let er wel op dat het hout onbewerkt is, of alleen bewerkt is met een milieu- en diervriendelijke verf of lak.
o Een zaag of een decoupeerzaag
o Een potlood
o Spijkers of schroeven van zo'n 1,5 bij 20 millimeter en 1,8 bij 30 millimeter
o Een liniaal
o Een hamer
o Een schroevendraaier
o Een boormachine met boortjes van 2 tot 3 millimeter
o Een nietmachine voor hout
o Een kniptang
o Haakjes om het insectenhuis op te hangen of bakstenen om 'm op neer te zetten
o Een houten plank van ongeveer 3 centimeter dik en 18 tot 25 centimeter breed, met deze plank maak je de achterkant
o Een houten plank tussen 1 en 1,5 centimeter dik en zo’n 10 tot 15 centimeter breed
o Een houten plank van 2 tot 3 cm dik
o Een massief stuk hout
o Vulling voor het insectenhuis, zoals takken met zachte binnenkant, bamboe, riet, een blok hout, houtwol, schors, houtsnippers, gebroken terracottapotten, mos en hooi of stro
o Een klein stukje fijnmazig kippengaas
Tip: wil je geen roestplekken in jouw insectenhuisje? Koop dan verzinkte spijkers of schroeven.
Stap 1: begin bij de achterkant
Pak de plank voor de achterkant erbij. Teken aan de bovenkant twee diagonale punten, zodat de plank een vorm van een huisje met een dak krijgt. Meet hiervoor de breedte van de plank op en deel dit getal door tweeën. Meet deze afstand vanaf de hoeken langs de zijkant naar beneden en zet een streepje. Meet de bovenkant van de plank en zet hier in het midden een streepje. Trek nu met de liniaal een lijn van de streepjes aan de zijkant naar de streep aan de bovenkant. Zaag nu de getekende hoeken eraf, zodat de plank de vorm van een huisje heeft.
Wij hebben ervoor gekozen om de achterkant 45 centimeter hoog te maken en 30 centimeter breed. Voor het dak hebben we 20 centimeter van de zijkant gerekend. Hierdoor is het een redelijk breed en groot insectenhuis geworden.
Stap 2: het dak maken
Dan is het nu tijd om het dak te maken. Maak dit van de houten plank van 2 tot 3 centimeter dik. Laat het dak iets aan de voorkant uitsteken, dus iets langer dan de plank aan de zijkant, zodat hij bescherming biedt tegen de regen. Meet de zijkanten van het dak op. Je maakt de twee planken voor het dak niet even lang. Een plank moet tegen de andere plank aan gaan bij het puntje van het dak. Dus als de ene plank 14 centimeter lang is, moet de andere plank 12 centimeter lang zijn.
Voor ons insectenhotel hebben we dakplanken gemaakt van 15 centimeter breed, 27 en 29 centimeter lang.
Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
Stap 3: zaag de zijkanten van het insectenhuisje
De zijkanten van het insectenhotel maak je van de dunnere plank. Hierdoor is er meer ruimte in het insectenhuisje om kamers te maken voor de gasten. Meet de zijkanten vanaf de zijkanten van het dak op en zaag de plank twee keer in deze lengte.
Vogels in je tuin: nuttig en leuk om naar te kijken
Geef ze een eigen plek met een vogelhuisje
Stap 4: de vloer en de tussenschotten maken
Voor dit insectenhuisje maak je in ieder geval twee driehoekige kamers en een rechthoekige kamer. Zaag de plank voor de bodem op maat (de breedte van het hotel min de dikte van de zijkant). Zaag precies nog zo’n plank om te plaatsen onder het dak. En maak nog een plank die vanaf deze plank naar het dak komt.
Voor ons insectenhotel hebben we op het laatste moment nog een plank gemaakt die diagonaal in het insectenhuis kan. Gaandeweg kun je dus nog ervoor kiezen om meer kamers in het huisje te maken.
Stap 5: zet het insectenhuisje in elkaar
Nu heb je in totaal acht planken liggen, namelijk de achterkant, de helften van het dak, de zijkanten, de bodem, nog een plank in dezelfde maten als de bodem en een plank om verticaal in het insectenhuis te plaatsen. Wil je meer kamers maken? Zaag dan meer plankjes om meer kamers te creëren. Je zet het bouwpakket in elkaar door van binnenuit naar buiten te werken.
Maak het verticale plankje vast aan het horizontale plankje. Deze plank moet vanuit het midden naar het punt van het dak komen.
Maak een van de horizontale planken vast tegen de verticale plank. Je hebt nu een omgekeerde T gecreëerd tegen de achterkant van het insectenhuis.
Bevestig de bodem aan de achterkant.
Bevestig de zijkanten aan de achterkant en de bodem.
Maak de dakdelen vast, waarbij je eerst het kortere dakdeel bevestigt aan de achterkant en zijkant. Leg nu het langere dakdeel eroverheen en maak dit vast aan de zijkant, de achterkant en het dakdeel.
Wil je het insectenhuisje ergens tegenaan hangen, of wil je het huisje op een paal bevestigen die je in de grond steekt? Hang er dan een haakje aan, zodat je het huisje aan een uitstekende spijker hangt.
Stap 6: het insectenhuisje vullen
Nu je het insectenhuisje in elkaar hebt gezet, is het tijd om de vulling erin te maken. Je hebt drie of meer kamers om te vullen. Doe in een kamer wat takken met zachte binnenkant, riet en bamboe. Maak er een mix van, want bijen houden van de holle bamboetakken en riet, de graafwespen maken graag zelf holletjes in takken met een zachte binnenkant. Doe er zoveel mogelijk van dit materiaal in, zodat het stevig blijft zitten in het insectenhuisje. Blijft het materiaal niet stevig staan? Bind de takken vast met wat touw, zodat je het zo rechtop in het insectenhotel doet.
Plaats in een andere kamer een massief stukje hout en boor hier gaatjes van verschillende groottes in van 4 tot 8 millimeter dik. Dit zijn ook fijne holletjes voor de bijen. En stop in het insectenhotel houtwol, houtsnippers, schors, hooi of stro. Dit is het favoriete materiaal van gaasvliegen, torren en lieveheersbeestjes. Span hier een stukje fijnmazig kippengaas overheen en niet dit vast. Knip het resterende gaas weg met de kniptang. Nu kan het materiaal niet uit het insectenhuisje waaien of door vogels worden meegenomen.
Lees ook: Groen, slim en geautomatiseerd: de revolutie in tuinieren
Let ook nog even hierop bij het maken van een insectenhotel
- Je hotelgasten vinden het fijn als het insectenhuisje op een zonnige plek op kniehoogte hangt. Het liefst nog onder een stukje afdak. Je kunt 'm ook op een laag tafeltje neerzetten of een stapeltje bakstenen.
- Je hoeft het insectenhuisje niet perfect te maken. Insecten houden juist van kiertjes, dus heb je materiaal in het schuurtje liggen dat wat kleiner of groter is? Maak het dan daar gewoon mee.
- Lak, verf of lijm het hout liever niet, daar houden insecten niet zo van. Wil je het huisje toch beschermen tegen de weersomstandigheden? Gebruik dan milieu- en diervriendelijke verf.
- Maak het insectenhuisje niet schoon, maar verwijder wel eens in de zoveel tijd spinnenwebben met een plumeau. Controleer ook af en toe of al het materiaal nog in het insectenhuisje zit en vul het aan als dit niet zo is.