ID.nl logo
DIY: zo bouw je zelf een insectenhuisje
Huis

DIY: zo bouw je zelf een insectenhuisje

Met een insectenhuisje trek je al deze nuttige insecten naar je tuin. Je kunt er een kopen, maar nog leuker is het om (samen met je kinderen) een insectenhuisje te maken. Met deze tips knutsel je ‘m in een middagje in elkaar.

De planten en bloemen in je tuin hebben insecten nodig; de hommels en de bijen helpen bij de bestuiving van planten, het lieveheersbeestje eet bladluis op, net als de gaasvlieg en de graafwespen. Graafwespen helpen trouwens ook met je tuin cicaden en bladkeverlarven vrij te houden.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat heb je nodig voor een insectenhuisje?

Voor het insectenhotel kun je allemaal oude materialen gebruiken die je toch al hebt. Zo ruimt je schuur weer een beetje op. Let er wel op dat het hout onbewerkt is, of alleen bewerkt is met een milieu- en diervriendelijke verf of lak.

o Een zaag of een decoupeerzaag
o Een potlood
o Spijkers of schroeven van zo'n 1,5 bij 20 millimeter en 1,8 bij 30 millimeter
o Een liniaal
o Een hamer
o Een schroevendraaier
o Een boormachine met boortjes van 2 tot 3 millimeter
o Een nietmachine voor hout
o Een kniptang
o Haakjes om het insectenhuis op te hangen of bakstenen om 'm op neer te zetten
o Een houten plank van ongeveer 3 centimeter dik en 18 tot 25 centimeter breed, met deze plank maak je de achterkant
o Een houten plank tussen 1 en 1,5 centimeter dik en zo’n 10 tot 15 centimeter breed
o Een houten plank van 2 tot 3 cm dik
o Een massief stuk hout
o Vulling voor het insectenhuis, zoals takken met zachte binnenkant, bamboe, riet, een blok hout, houtwol, schors, houtsnippers, gebroken terracottapotten, mos en hooi of stro
o Een klein stukje fijnmazig kippengaas

Tip: wil je geen roestplekken in jouw insectenhuisje? Koop dan verzinkte spijkers of schroeven.

Stap 1: begin bij de achterkant

Pak de plank voor de achterkant erbij. Teken aan de bovenkant twee diagonale punten, zodat de plank een vorm van een huisje met een dak krijgt. Meet hiervoor de breedte van de plank op en deel dit getal door tweeën. Meet deze afstand vanaf de hoeken langs de zijkant naar beneden en zet een streepje. Meet de bovenkant van de plank en zet hier in het midden een streepje. Trek nu met de liniaal een lijn van de streepjes aan de zijkant naar de streep aan de bovenkant. Zaag nu de getekende hoeken eraf, zodat de plank de vorm van een huisje heeft.

Wij hebben ervoor gekozen om de achterkant 45 centimeter hoog te maken en 30 centimeter breed. Voor het dak hebben we 20 centimeter van de zijkant gerekend. Hierdoor is het een redelijk breed en groot insectenhuis geworden.

Stap 2: het dak maken

Dan is het nu tijd om het dak te maken. Maak dit van de houten plank van 2 tot 3 centimeter dik. Laat het dak iets aan de voorkant uitsteken, dus iets langer dan de plank aan de zijkant, zodat hij bescherming biedt tegen de regen. Meet de zijkanten van het dak op. Je maakt de twee planken voor het dak niet even lang. Een plank moet tegen de andere plank aan gaan bij het puntje van het dak. Dus als de ene plank 14 centimeter lang is, moet de andere plank 12 centimeter lang zijn.

Voor ons insectenhotel hebben we dakplanken gemaakt van 15 centimeter breed, 27 en 29 centimeter lang.

Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig

Stap 3: zaag de zijkanten van het insectenhuisje

De zijkanten van het insectenhotel maak je van de dunnere plank. Hierdoor is er meer ruimte in het insectenhuisje om kamers te maken voor de gasten. Meet de zijkanten vanaf de zijkanten van het dak op en zaag de plank twee keer in deze lengte.

Vogels in je tuin: nuttig en leuk om naar te kijken

Geef ze een eigen plek met een vogelhuisje

Stap 4: de vloer en de tussenschotten maken

Voor dit insectenhuisje maak je in ieder geval twee driehoekige kamers en een rechthoekige kamer. Zaag de plank voor de bodem op maat (de breedte van het hotel min de dikte van de zijkant). Zaag precies nog zo’n plank om te plaatsen onder het dak. En maak nog een plank die vanaf deze plank naar het dak komt.

Voor ons insectenhotel hebben we op het laatste moment nog een plank gemaakt die diagonaal in het insectenhuis kan. Gaandeweg kun je dus nog ervoor kiezen om meer kamers in het huisje te maken.

Stap 5: zet het insectenhuisje in elkaar

Nu heb je in totaal acht planken liggen, namelijk de achterkant, de helften van het dak, de zijkanten, de bodem, nog een plank in dezelfde maten als de bodem en een plank om verticaal in het insectenhuis te plaatsen. Wil je meer kamers maken? Zaag dan meer plankjes om meer kamers te creëren. Je zet het bouwpakket in elkaar door van binnenuit naar buiten te werken.

  1. Maak het verticale plankje vast aan het horizontale plankje. Deze plank moet vanuit het midden naar het punt van het dak komen.

  2. Maak een van de horizontale planken vast tegen de verticale plank. Je hebt nu een omgekeerde T gecreëerd tegen de achterkant van het insectenhuis.

  1. Bevestig de bodem aan de achterkant.

  2. Bevestig de zijkanten aan de achterkant en de bodem.

  3. Maak de dakdelen vast, waarbij je eerst het kortere dakdeel bevestigt aan de achterkant en zijkant. Leg nu het langere dakdeel eroverheen en maak dit vast aan de zijkant, de achterkant en het dakdeel.

  4. Wil je het insectenhuisje ergens tegenaan hangen, of wil je het huisje op een paal bevestigen die je in de grond steekt? Hang er dan een haakje aan, zodat je het huisje aan een uitstekende spijker hangt.

Stap 6: het insectenhuisje vullen

Nu je het insectenhuisje in elkaar hebt gezet, is het tijd om de vulling erin te maken. Je hebt drie of meer kamers om te vullen. Doe in een kamer wat takken met zachte binnenkant, riet en bamboe. Maak er een mix van, want bijen houden van de holle bamboetakken en riet, de graafwespen maken graag zelf holletjes in takken met een zachte binnenkant. Doe er zoveel mogelijk van dit materiaal in, zodat het stevig blijft zitten in het insectenhuisje. Blijft het materiaal niet stevig staan? Bind de takken vast met wat touw, zodat je het zo rechtop in het insectenhotel doet.

Plaats in een andere kamer een massief stukje hout en boor hier gaatjes van verschillende groottes in van 4 tot 8 millimeter dik. Dit zijn ook fijne holletjes voor de bijen. En stop in het insectenhotel houtwol, houtsnippers, schors, hooi of stro. Dit is het favoriete materiaal van gaasvliegen, torren en lieveheersbeestjes. Span hier een stukje fijnmazig kippengaas overheen en niet dit vast. Knip het resterende gaas weg met de kniptang. Nu kan het materiaal niet uit het insectenhuisje waaien of door vogels worden meegenomen.

Lees ook: Groen, slim en geautomatiseerd: de revolutie in tuinieren

Let ook nog even hierop bij het maken van een insectenhotel

  • Je hotelgasten vinden het fijn als het insectenhuisje op een zonnige plek op kniehoogte hangt. Het liefst nog onder een stukje afdak. Je kunt 'm ook op een laag tafeltje neerzetten of een stapeltje bakstenen.
  • Je hoeft het insectenhuisje niet perfect te maken. Insecten houden juist van kiertjes, dus heb je materiaal in het schuurtje liggen dat wat kleiner of groter is? Maak het dan daar gewoon mee.
  • Lak, verf of lijm het hout liever niet, daar houden insecten niet zo van. Wil je het huisje toch beschermen tegen de weersomstandigheden? Gebruik dan milieu- en diervriendelijke verf.
  • Maak het insectenhuisje niet schoon, maar verwijder wel eens in de zoveel tijd spinnenwebben met een plumeau. Controleer ook af en toe of al het materiaal nog in het insectenhuisje zit en vul het aan als dit niet zo is.
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote koelkast met energielabel A? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken koelkasten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 1100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense RB440N4ACA

Wie de vele positieve reviews op Kieskeurig.nl leest, weet genoeg. De Hisense RB440N4ACA is een aanrader! Het gaat weliswaar om een vrijstaande koel-vriescombinatie, maar je kunt het apparaat tóch netjes in een bestaande keuken kwijt. De behuizing is namelijk even diep als een standaard aanrecht. Fijn is bovendien dat je de draairichting van beide deuren kunt wijzigen. Volgens de gegevens op het A-energielabel 'trekt' dit model jaarlijks zo'n 109 kilowattuur stroom. Kortom, het kost je slechts een paar tientjes per jaar.

Opvallend veel reviewers waarderen de stille werking. Het opgegeven volumeniveau van 35 decibel is dan ook behoorlijk laag. Het koelgedeelte heeft een ruime inhoud van 238 liter. Dankzij de aanwezigheid van twee lades, vier dragers en vier deurvakken kun je heel wat producten koud bewaren. Er is ook nog een flessenrek inbegrepen. Bovenin het koelgedeelte zit een felle ledlamp met een bedieningspaneel. Hierop kies je de gewenste temperatuur. Verdeeld over drie lades is de vriezer goed voor een inhoud van 98 liter. Dankzij no frost-ondersteuning hoef je de RB440N4ACA nooit te ontdooien. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

LG GBP62MCNAC

Ondanks een riante inhoud van 384 liter voldoet de LG GBP62MCNAC aan de eisen van energielabel A. Ga ongeveer uit van een jaarlijks stroomverbruik van slechts 110 kilowattuur. Zodra je de bovenste deur opentrekt, heb je toegang tot een groot koelvak van 277 liter. De vier legplanken bestaan uit gehard glas. Die zullen niet zo gauw breken, zodat je zorgeloos een flinke hoeveelheid drinkpakken en blikjes koud bewaart. Verder telt het koelgedeelte twee lades en vier deurvakken.

De vriezer is met een inhoud van 107 liter eveneens ruim. Wegens ondersteuning voor no frost zullen de drie lades niet aanvriezen. Is er onverhoopt een technisch probleem? Met behulp van de zogenoemde Smart Diagnosis-functie lees je de apparaatstatus op een smartphone uit. Bekijk hoe je eventuele problemen oplost en onderhoud pleegt. Je plaatst de GBP62MCNAC gerust in een open (woon)keuken, want het geluidsniveau is met 35 decibel erg laag. Deze stijlvolle koelkast is in een matzwarte en zilverkleurige behuizing te koop.

Samsung RB38C607AS9/EF

De Samsung RB38C607AS9/EF heeft op Kieskeurig.nl momenteel de laagste prijs ooit. Daarbovenop ontvangen snelle beslissers ook nog eens tijdelijk een cashback van honderd euro. Deze actie geldt tot en met 2 december 2024. Al met al haal je voor een relatief zacht prijsje een energiezuinige koelkast in huis. Het opgegeven jaarlijkse stroomverbruik komt uit op 108 kilowattuur. Een leuk extraatje is dat je het actuele energieverbruik in de SmartThings-app op een smartphone kunt monitoren. Hiervoor koppel je de koelkast aan je wifi. De RB38C607AS9/EF produceert niet zoveel geluid, want het volumeniveau bedraagt maar 35 decibel.

Deze vijf testers zijn erg te spreken over dit product. Zij prijzen stuk voor stuk de ruime inhoud van in totaal 387 liter. Het koel- en vriesgedeelte zijn goed voor respectievelijk 273 en 114 liter. Voor huishoudens tot vier à vijf personen is dat ruimschoots voldoende. Zoals je van een moderne koelkast mag verwachten, is er no frost-ondersteuning aanwezig. Dat scheelt weer ontdooien! Komt de draairichting van beide deuren niet uit? Geen probleem, want je kunt ze omkeren. In plaats van de hier besproken zilverkleurige uitvoering kun je ook deze zwarte versie overwegen.

Lees ook: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Inventum KV2010B

Een goedkopere koelkast met energielabel A zul je in dit formaat waarschijnlijk niet gauw vinden. Inventum hanteert op zijn website een adviesprijs van 999 euro, maar enkele webshops halen daar een kwart vanaf. De KV2010B is een volwaardige vrijstaande koelkast met een respectabele inhoud van 378 liter. Hiervan is 256 liter gereserveerd voor het koelgedeelte. Ten opzichte van diverse vergelijkbare apparaten is er een behoorlijk deel aan de vriezer toegekend, namelijk 122 liter.

Gunstig is het zéér lage geluidsniveau van 29 decibel. Hierdoor zet je deze koel-vriescombinatie probleemloos naast een keukentafel neer. Ondanks de relatief lage aanschafprijs ondersteunt dit model no frost. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat de drie lades niet kunnen aanvriezen. Nuttig om te weten is dat je de deuren kunt omkeren. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel verbruikt de KV2010B ongeveer 113 kilowattuur per jaar. De fabrikant geeft vijf jaar garantie op dit product.

Bosch KGN392LAF

Bosch staat garant voor een hoge kwaliteit. Dat heeft een zekere prijs, waardoor je nauwelijks energiezuinige koelkasten van het gerenommeerde Duitse merk voor minder dan duizend euro kunt vinden. De KGN392LAF is een uitzondering. Dit witgoedproduct is dan ook op Kieskeurig.nl momenteel goedkoper dan ooit. Indrukwekkend is het nogal lage verwachte stroomverbruik van 104 kilowattuur per jaar. Daarnaast is deze koelkast stiller dan de meeste andere modellen in deze prijsklasse. Ga uit van een geluidsniveau van 29 decibel.

Het koelgedeelte van 260 liter bestaat uit vier dragers, twee lades, een flessenrek en vier deurvakken. De vriezer heeft een inhoud van 103 liter. Wegens no frost-ondersteuning kun je de drie lades altijd soepel schuiven. Op het fraaie aanraakpaneel kies je voor elke sectie de gewenste temperatuur. Dankzij zijn slimme ontwerp plaats je de behuizing eventueel pal tegen de wand. In tegenstelling tot de meeste andere koelkasten hoeft er geen ruimte tussen de achterkant en de muur te zitten. Zit één van de deuren niet helemaal dicht? De KGN392LAF waarschuwt je met een luide pieptoon. Lees deze reviews op Kieskeurig.nl voor ervaringen van andere gebruikers.

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.