Groene alternatieven om onkruid te bestrijden
Onkruid: een constante bron van ergernis voor tuiniers en tuinliefhebbers. Het lijkt soms uit het niets tevoorschijn te komen, en het groeit en verspreidt zich razendsnel. Als je er niets aan doet, raakt je tuin in korte tijd overwoekerd. Hoewel chemische bestrijdingsmiddelen een optie zijn, zijn er ook milieuvriendelijker manieren om onkruid te bestrijden. Met behulp van de volgende tips geniet je op een duurzame manier van een prachtige, onkruidvrije tuin.
Dit artikel presenteert milieuvriendelijke methoden om onkruid te bestrijden:
-
Gebruik mulch om het onkruid van zonlicht af te schermen
-
Bodembedekkers voorkomen de groei van onkruid
-
Bedek de grond met folie om langdurig onkruidvrij te blijven
-
Kalk, verticuteren en bemesten van het gazon helpen bij de bestrijding van onkruid
-
Onkruid houdt niet van heet water
-
Kies voor afbreekbare middelen
-
Verwijder onkruid tussen tegels met behulp van vuur
-
Begin vroeg in het jaar met onkruid verwijderen
-
Een onkruidsteker, hark en schoffel zijn onmisbare gereedschappen in de tuin
-
Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte
Geen ontkiemende onkruidzaden meer
Voorkomen is beter dan genezen. Dit bereik je door bijvoorbeeld te mulchen. Daarvoor bedek je de bodem van je tuin met een laag organisch materiaal, zoals compost, bladeren, grasmaaisel, stro of houtsnippers. Deze mulchlaag voorkomt dat zonlicht het onkruid bereikt en vermindert de groei doordat onkruidzaden niet kunnen ontkiemen. Onkruidzaden die door vogels en de wind worden verspreid, belanden óp de mulchlaag, waardoor die ook minder snel ontkiemen. Als er toch onkruid ontkiemt, gebeurt dat in de luchtige bodem onder de mulchlaag, waardoor je het gemakkelijk verwijdert.
Bodembedekkers laten geen ruimte over voor onkruid
Bodembedekkers zijn planten die horizontaal in plaats van in de hoogte groeien. Ze bedekken de bodem van je tuin en sluiten deze volledig af met hun kruipende twijgen en bladeren. Hierdoor bereikt het zonlicht de bodem niet en ontkiemen onkruidzaden niet. Plant deze bodembedekkers in de herfst, zodat ze in het voorjaar snel en goed groeien. Op die manier creëer je een dichtbegroeid tapijt waarin onkruid geen kans krijgt. Er zijn talloze soorten bodembedekkers, zoals maagdenpalm en schaduwkruid, dus er is altijd wel een bodembedekker die je mooi vindt.
De grond afdekken met folie
Een mulchlaag verteert na ongeveer vijf maanden, waardoor het vermogen om onkruid tegen te gaan afneemt. Als je geen zin hebt om elke vier tot vijf maanden opnieuw mulch aan te brengen, kies je voor een afbreekbare folie. Dat heeft een langere levensduur en vereist slechts één keer aanbrengen. Het ziet er misschien minder mooi uit in je tuin, maar het werkt goed als bescherming tegen onkruid.
Helpt anti-worteldoek als preventief middel tegen onkruid? De meningen zijn verdeeld over het gebruik van anti-worteldoek om onkruid te voorkomen. Het doek werkt effectief tegen wortelonkruiden zoals zuring, brandnetel, haagwinde en paardenbloem. Maar het helpt niet tegen álle soorten onkruid. Het worteldoek onder bestrating voorkomt ook niet dat onkruid van bovenaf groeit.
Tips voor het gazon
Ook je gazon kan onkruid bevatten, zoals mos. Dat gebeurt vaak wanneer het gazon in slechte staat verkeert en kale plekken heeft. Je voorkomt dat door kalk over het gras te strooien, omdat mos graag groeit op een zure bodem. Maai het gras niet te kort (niet korter dan 3 centimeter), zodat er niet te veel zonlicht doordringt en onkruid meer kans krijgt om te groeien. Verticuteer het gazon minstens één keer in het voorjaar of najaar om onkruid en mos te verwijderen. Zaai kale plekken opnieuw in.
Het bemesten van het gazon is ook belangrijk, omdat onkruid minder kans heeft om te groeien in een gezonde en dichte grasmat. Bemest het gazon in het voorjaar, de zomer en het najaar met speciale gazonmest.
Gooi heet water in de strijd om onkruid te verwijderen
Heb je voorzorgsmaatregelen genomen, maar staat er nu nog wel onkruid in de tuin? Giet dan warm of heet water over het onkruid. Onkruid houdt niet van warm water, omdat het de eiwitten in de plant beschadigt. Hierdoor dood je ook het onkruid dat nog niet zichtbaar is met het blote oog. Let wel op dat je geen heet water over de planten en bloemen giet die je wilt behouden, want dat is zonde!
Met de hand wieden
Je kunt ook handmatig onkruid verwijderen door het met je handen uit te trekken. Draag hierbij wel tuinhandschoenen. Trek het onkruid met de wortel uit de grond en tussen de tegels vandaan, zodat het minder snel terug groeit. Een speciale onkruidborstel is ook handig om het onkruid tussen de voegen van tegels weg te borstelen.
©Elena Masiutkina
Brand het onkruid weg
Een andere optie is het wegbranden van onkruid. Het vuur zorgt ervoor dat het onkruid tot aan de wortel wegbrandt, waardoor je het definitief verwijdert. Deze methode is alleen geschikt voor onkruid tussen de tegels. Wees voorzichtig om gras en planten niet per ongeluk te verbranden.
Natuurlijke onkruidverdelgers
Tegenwoordig zijn er ook onkruidverdelgers op de markt die 100 procent afbreekbaar zijn. Hiermee kun je het onkruid gemakkelijk besproeien zonder schadelijke stoffen in de bodem achter te laten. Gebruik in elk geval geen schoonmaakazijn om onkruid te verwijderen. Hoewel het vanwege de zure eigenschappen effectief is tegen onkruid, is het schadelijk voor planten en insecten in je tuin.
De beste periode om onkruid te bestrijden
Begin vroeg met het bestrijden van onkruid – bij voorkeur in het voorjaar – en blijf dat doen tot minstens oktober. Op deze manier voorkom je dat het onkruid bloeit en zich verder verspreidt. Verwijder het onkruid wanneer het net opkomt en nog niet bloeit. Als je een natuurlijk onkruidbestrijdingsmiddel gebruikt, doe dat dan bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius, en met nachttemperaturen niet lager dan 5 graden Celsius. Een warme, droge en windstille dag is ideaal voor dit klusje.
©JorKel
Handig gereedschap om onkruid te verwijderen
Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen bij het bestrijden van onkruid. Een onkruidsteker is handig bij het handmatig verwijderen van onkruid, zodat je niet continu hoeft te bukken. Zo voorkom je rugklachten. Een hark en schoffel zijn ook onmisbaar bij het handmatig wieden van onkruid, net als een onkruidkrabber. Als je ervoor kiest om het onkruid weg te branden, is een elektrische onkruidbrander de beste keuze. Deze heeft geconcentreerdere hitte dan een gasbrander en je hebt geen gasflessen nodig.
Een goede afwatering helpt om groene aanslag en mos op je tegels te voorkomen. Heb je toch last van groene tegels? Met deze tips verwijder je groene aanslag.