ID.nl logo
Groene alternatieven om onkruid te bestrijden
© stopabox - stock.adobe.com
Huis

Groene alternatieven om onkruid te bestrijden

Onkruid: een constante bron van ergernis voor tuiniers en tuinliefhebbers. Het lijkt soms uit het niets tevoorschijn te komen, en het groeit en verspreidt zich razendsnel. Als je er niets aan doet, raakt je tuin in korte tijd overwoekerd. Hoewel chemische bestrijdingsmiddelen een optie zijn, zijn er ook milieuvriendelijker manieren om onkruid te bestrijden. Met behulp van de volgende tips geniet je op een duurzame manier van een prachtige, onkruidvrije tuin.

Dit artikel presenteert milieuvriendelijke methoden om onkruid te bestrijden:

  • Gebruik mulch om het onkruid van zonlicht af te schermen

  • Bodembedekkers voorkomen de groei van onkruid

  • Bedek de grond met folie om langdurig onkruidvrij te blijven

  • Kalk, verticuteren en bemesten van het gazon helpen bij de bestrijding van onkruid

  • Onkruid houdt niet van heet water

  • Kies voor afbreekbare middelen

  • Verwijder onkruid tussen tegels met behulp van vuur

  • Begin vroeg in het jaar met onkruid verwijderen

  • Een onkruidsteker, hark en schoffel zijn onmisbare gereedschappen in de tuin

  • Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

Geen ontkiemende onkruidzaden meer

Voorkomen is beter dan genezen. Dit bereik je door bijvoorbeeld te mulchen. Daarvoor bedek je de bodem van je tuin met een laag organisch materiaal, zoals compost, bladeren, grasmaaisel, stro of houtsnippers. Deze mulchlaag voorkomt dat zonlicht het onkruid bereikt en vermindert de groei doordat onkruidzaden niet kunnen ontkiemen. Onkruidzaden die door vogels en de wind worden verspreid, belanden óp de mulchlaag, waardoor die ook minder snel ontkiemen. Als er toch onkruid ontkiemt, gebeurt dat in de luchtige bodem onder de mulchlaag, waardoor je het gemakkelijk verwijdert.

©Jon - stock.adobe.com

Mulchen beschermt je planten tijdens droge periodes en geeft je tuin een gezonde boost.

Bodembedekkers laten geen ruimte over voor onkruid

Bodembedekkers zijn planten die horizontaal in plaats van in de hoogte groeien. Ze bedekken de bodem van je tuin en sluiten deze volledig af met hun kruipende twijgen en bladeren. Hierdoor bereikt het zonlicht de bodem niet en ontkiemen onkruidzaden niet. Plant deze bodembedekkers in de herfst, zodat ze in het voorjaar snel en goed groeien. Op die manier creëer je een dichtbegroeid tapijt waarin onkruid geen kans krijgt. Er zijn talloze soorten bodembedekkers, zoals maagdenpalm en schaduwkruid, dus er is altijd wel een bodembedekker die je mooi vindt.

De grond afdekken met folie

Een mulchlaag verteert na ongeveer vijf maanden, waardoor het vermogen om onkruid tegen te gaan afneemt. Als je geen zin hebt om elke vier tot vijf maanden opnieuw mulch aan te brengen, kies je voor een afbreekbare folie. Dat heeft een langere levensduur en vereist slechts één keer aanbrengen. Het ziet er misschien minder mooi uit in je tuin, maar het werkt goed als bescherming tegen onkruid.

Helpt anti-worteldoek als preventief middel tegen onkruid? De meningen zijn verdeeld over het gebruik van anti-worteldoek om onkruid te voorkomen. Het doek werkt effectief tegen wortelonkruiden zoals zuring, brandnetel, haagwinde en paardenbloem. Maar het helpt niet tegen álle soorten onkruid. Het worteldoek onder bestrating voorkomt ook niet dat onkruid van bovenaf groeit.

Tips voor het gazon

Ook je gazon kan onkruid bevatten, zoals mos. Dat gebeurt vaak wanneer het gazon in slechte staat verkeert en kale plekken heeft. Je voorkomt dat door kalk over het gras te strooien, omdat mos graag groeit op een zure bodem. Maai het gras niet te kort (niet korter dan 3 centimeter), zodat er niet te veel zonlicht doordringt en onkruid meer kans krijgt om te groeien. Verticuteer het gazon minstens één keer in het voorjaar of najaar om onkruid en mos te verwijderen. Zaai kale plekken opnieuw in.

Het bemesten van het gazon is ook belangrijk, omdat onkruid minder kans heeft om te groeien in een gezonde en dichte grasmat. Bemest het gazon in het voorjaar, de zomer en het najaar met speciale gazonmest.

Gooi heet water in de strijd om onkruid te verwijderen

Heb je voorzorgsmaatregelen genomen, maar staat er nu nog wel onkruid in de tuin? Giet dan warm of heet water over het onkruid. Onkruid houdt niet van warm water, omdat het de eiwitten in de plant beschadigt. Hierdoor dood je ook het onkruid dat nog niet zichtbaar is met het blote oog. Let wel op dat je geen heet water over de planten en bloemen giet die je wilt behouden, want dat is zonde!

Met de hand wieden

Je kunt ook handmatig onkruid verwijderen door het met je handen uit te trekken. Draag hierbij wel tuinhandschoenen. Trek het onkruid met de wortel uit de grond en tussen de tegels vandaan, zodat het minder snel terug groeit. Een speciale onkruidborstel is ook handig om het onkruid tussen de voegen van tegels weg te borstelen.

©Elena Masiutkina

Onkruid met de hand verwijderen kan natuurlijk ook.

Brand het onkruid weg

Een andere optie is het wegbranden van onkruid. Het vuur zorgt ervoor dat het onkruid tot aan de wortel wegbrandt, waardoor je het definitief verwijdert. Deze methode is alleen geschikt voor onkruid tussen de tegels. Wees voorzichtig om gras en planten niet per ongeluk te verbranden.

Natuurlijke onkruidverdelgers

Tegenwoordig zijn er ook onkruidverdelgers op de markt die 100 procent afbreekbaar zijn. Hiermee kun je het onkruid gemakkelijk besproeien zonder schadelijke stoffen in de bodem achter te laten. Gebruik in elk geval geen schoonmaakazijn om onkruid te verwijderen. Hoewel het vanwege de zure eigenschappen effectief is tegen onkruid, is het schadelijk voor planten en insecten in je tuin.

De beste periode om onkruid te bestrijden

Begin vroeg met het bestrijden van onkruid – bij voorkeur in het voorjaar – en blijf dat doen tot minstens oktober. Op deze manier voorkom je dat het onkruid bloeit en zich verder verspreidt. Verwijder het onkruid wanneer het net opkomt en nog niet bloeit. Als je een natuurlijk onkruidbestrijdingsmiddel gebruikt, doe dat dan bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius, en met nachttemperaturen niet lager dan 5 graden Celsius. Een warme, droge en windstille dag is ideaal voor dit klusje.

©JorKel

Handig gereedschap om onkruid te verwijderen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen bij het bestrijden van onkruid. Een onkruidsteker is handig bij het handmatig verwijderen van onkruid, zodat je niet continu hoeft te bukken. Zo voorkom je rugklachten. Een hark en schoffel zijn ook onmisbaar bij het handmatig wieden van onkruid, net als een onkruidkrabber. Als je ervoor kiest om het onkruid weg te branden, is een elektrische onkruidbrander de beste keuze. Deze heeft geconcentreerdere hitte dan een gasbrander en je hebt geen gasflessen nodig.

Een goede afwatering helpt om groene aanslag en mos op je tegels te voorkomen. Heb je toch last van groene tegels? Met deze tips verwijder je groene aanslag.

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube