Droogte de baas: zo overleeft je tuin een droge zomer
Het is de laatste zomers lang achter elkaar droog. En dan ineens regent het een uur keihard. Of het genoeg is voor de planten en het gras in je tuin, is maar de vraag. Hopelijk ben je al druk bezig om je tuin te redden, zo niet: het is tijd om in actie te komen. Met deze tips overleeft jouw tuin een droge zomer.
Na het lezen van dit artikel weet je hoe je:
- slim de tuin water geeft;
- het gazon voorbereidt op warm weer;
- planten gezond houdt tijdens droogte;
- planten uitzoekt die tegen droogte kunnen;
- jouw planten en gazon helpt na een droge periode.
Lees ook: Groen tuinieren: 10 x waterbesparende tips voor de tuin
Geef je tuin slim water
Vergeet je regelmatig om het gazon, bloemen in potten en planten in de tuin water te geven? Dat is met het droge zomerweer funest. Voor je het weet hangen je planten er levenloos bij en ziet je gazon er geel uit. Wanneer je weinig tijd hebt om de planten regelmatig water te geven, of als de planten op een hele zonnige plek staan, is een druppelsysteem een uitkomst. Zo’n systeem geeft de planten precies de juiste hoeveelheid water dat ze nodig hebben. En het aanleggen van het systeem is makkelijker dan je denkt. Je hebt systemen die je op een kraan aansluit, maar er zijn ook systemen met dompelpomp, zodat je het water uit een regenton pompt. Dan ga je ook nog eens heel bewust om met het water geven.
Een andere optie: kies voor een watercomputer. Zo’n computer sluit je aan op een buitenkraan en daaraan komt het druppelsysteem. Nu kun je zelf aangeven wanneer de tuin water moet krijgen. Stel ‘m bijvoorbeeld in om half 6 tot 6 uur ’s morgens, zodat de tuin automatisch al water heeft gekregen voordat jij je bed uitstapt.
©ALIN_KRIS
Het gazon voorbereiden op warm weer
Bemest liever niet met zonnig, droog en warm weer het gazon. Hierdoor stopt het gazon met groeien en neemt het geen voedingsstoffen meer op. Wanneer dan wel? Als het vochtig weer is met weinig zon. Gebruik meststof die kaliumrijk is. Deze meststof verbetert de wateropname van het gras, waardoor het gras beter tegen de zomerse droogte kan. Om je gazon voor te bereiden op een droge periode, bemest je het gazon het best in het voorjaar. In de zomer bemest je alleen als het vochtig en bewolkt is.
Is je gazon nu erg droog en is het verschroeid? Voer dan deze vier stappen uit:
- Verticuteer het gazon licht of hark het droge gras uit het gazon
- Zaai het gazon door met sterke en snel kiemende graszaden
- Strooi meststoffen (tijdens een bewolkte en vochtige dag) met kalium over het gazon
- Sproei minstens 20 minuten het gazon, of bemest vlak voordat het gaat regenen
©Simone - stock.adobe.com
Zo houd je planten gezond tijdens een warme en droge periode
Naast voldoende water geven aan de planten, zijn er ook nog andere to-do’s om de planten gezond te houden tijdens de droogte. Geef de tuin een mulchlaag, bijvoorbeeld met compost, kiezels, schelpen, houtsnippers of boomschors. Dankzij deze laag houdt de grond beter het water vast, waardoor de aarde minder snel uitdroogt. Wied het onkruid dat tussen de planten staat. Het onkruid neemt voedingsstoffen, water en licht weg van de planten die je er hebt geplant. Door het onkruid te wieden, zorg je er dus voor dat je planten niet meer hoeven te strijden om het water.
Snoeitip: Snoei geen bomen en struiken tijdens het warme weer. Door het snoeien komen er stukken van de plant of de struik in de zon, terwijl de plant dat niet gewend is. De plant krijgt niet voldoende bescherming tegen de zon, omdat je de buitenste bladeren en takken weghaalt. Snoeien doe je dus pas als het koeler is. Kijk in de jaarkalender wanneer je het beste kunt snoeien.
Zet je planten in de schaduw als het droog en heet is
Een zonnedoek beschermt ze (en jou!) tegen de zonDeze planten zijn bestand tegen droogte
Wil je volgend jaar een tuin waar je minder omkijken naar hebt? Je hoeft niet alles vol te gooien met tegels. Kies liever voor planten die goed tegen de droogte kunnen. Het zijn planten die graag in de volle of halfvolle zon staan en makkelijk in onderhoud zijn. Ook in een pot doen ze het erg goed.
Lavendel
Kattenkruid
IJzerhard
Bijvoet
Vedergras
Sedum Carl
Muurfijnstraal
Zonnehoed
©Barbara S Hoversten
Geef wortelstimulatie aan de planten en het gazon
Droogte, wind of juiste een natte bodem; al deze omstandigheden geven een plant stress. Een wortelstimulator helpt de plant na deze stressvolle periode om sneller te herstellen. Het geeft de wortels een boost, waardoor de plant weer beter water, mineralen en voedingsstoffen opneemt om te ontwikkelen. Hierdoor is de plant sterker en beter bestand tegen droge periodes. Ook het gazon heeft baat bij een wortelstimulator. Het neemt dankzij de stimulator makkelijker vocht op uit de bodem.
Lees ook: Deze planten helpen bij het bestrijden van muggen en andere insecten
Minder wind in de tuin
Wist je dat uitdroging niet alleen door de warmte en zon komt, maar ook door de wind die het vocht wegblaast? Je herkent dit fenomeen vast wel bij de was aan de lijn: deze droogt veel sneller als de wind waait. Houd de wind dus buiten de tuin, door struiken, een schutting, hagen of windsingels rondom de tuin te plaatsen.