ID.nl logo
De kleuren van stroomdraden: dit moet je erover weten!
© fotoliaanjak - stock.adobe.com
Huis

De kleuren van stroomdraden: dit moet je erover weten!

Duik in de wereld van elektrische installaties en begrijp beter hoe je huis is bedraad. Ontdek alles wat je moet weten over de kleurcodering van elektrische bedrading in Nederlandse huizen.

Of je nu een doe-het-zelver bent, een professional in opleiding of gewoon nieuwsgierig, dit uitgebreide artikel geeft je een overzicht van de betekenis van de kleuren bruin, blauw, zwart en groen-geel in moderne huizen, en de kleurcombinaties die je in oudere woningen kunt tegenkomen.

Lees ook: Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

Pas op bij zelf doen

Het is van (levens)belang om te weten welke draadkleuren waarvoor staan in de elektrische bedrading van je huis. Maak je hier fouten mee, dan kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Vandaar dat het wettelijk verplicht is om fase, nul, schakeldraad en aarde van een specifieke kleur te voorzien. We zetten ze hieronder voor je op een rij. Alvast een tip vooraf: lees ook ons artikel over veilig werken met elektriciteit grondig door.

Tip Vertrouw je jezelf niet helemaal, of voel je je niet lekker bij het werken met netspanning? Geen schande, dan is er altijd nog de elektriciën! Onder het motto: schoenmaker blijf bij je leest.

©wip-studio - stock.adobe.com

Bruin: de fasedraad

Omdat er in huis wisselspanning wordt gebruikt, tref je een nuldraad en een fasedraad aan. De fasedraad voert de eigenlijke spanning en die wisselt 50 keer per seconde (50 Hertz) van richting. De fasedraad is bruin gekleurd. Gevoelsmatig lijkt bruin misschien een wat meer onschuldige kleur, maar het is toch echt de meest gevaarlijke. Die bruine draad is ook het exemplaar wat je een dodelijke elektrische schok kan geven. Heel voorzichtig mee zijn dus! Vanzelfsprekend zet je sowieso altijd eerst de hoofdschakelaar in de meterkast uit als je gaat werken aan elektriciteit, maar vergeten is menselijk. Kortom: heb respect voor die bruine draad!

Spanningszoeker gebruiken

Meten is weten, om de fase te achterhalen kun je gebruik maken van een spanningszoeker (meestal in de vorm van het bekende schroevendraaiertje). Houd je duim op het geleidende vlak aan de bovenkant en de schroevendraaierkant tegen een afgestript stukje draad. Heb je de netspanning in de meterkast aan staan (extra goed opletten dus!) dan gaat er een lampje branden. Dat hoort alleen op de fasedraad en eventueel de schakeldraad te gebeuren. Gebeurt het ook op de nul of – veel ernstiger – de aarddraad dan zit er iets fout in je installatie!

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Blauw: de nuldraad

De blauwe draad is de nuldraad. In theorie zou je die beet kunnen pakken zonder daar ernstige consequenties van te ervaren. Echter: omdat je nooit honderd procent zeker weet of een van de vorige bewoners van jouw huis knullig aan het knutselen is geweest met de elektrische installatie geldt ook nu weer: veiligheid boven alles en beter niet aan zitten als de hoofdschakelaar nog niet uitgezet is.

Zwart: schakeldraad

De zwarte draad komt van een schakelaar af. In principe sluit je een enkelpolige lichtschakelaar aan de ene kant op de fasedraad (bruin) aan, waarna je aan de ‘uitgang’ een zwarte draad naar de lamp trekt. Op de lamphouder sluit je dan de zwarte en blauwe draad aan. Waarna geldt: schakelaar aan, lamp aan.

Tip Vaak zie je een setje van vier draden uit muur of plafond komen op de plek waar je een lamp aan kunt sluiten: bruin, blauw, zwart en groen/geel. Handig, want zo kun je naast de lamp ook eventueel nog een (opbouw)stopcontact plaatsen op deze plek.

©splitov27 - stock.adobe.com

Groen-geel: aarddraad

De groen-gele draad is een extreem belangrijke, want deze zorgt, bij apparaten voorzien van een metalen behuizing, voor jouw veiligheid. Elk apparaat (en dat is bijvoorbeeld ook een metalen lamp waarin een aardaansluiting zit) waarop is aangegeven dat het geaard moet worden, moet dat ook. Een wasmachine aansluiten op een ongeaard stopcontact is bijvoorbeeld levensgevaarlijk. Bij een lek kan dan bijvoorbeeld de hele vloer om het apparaat heen onder spanning komen te staan. Let dus altijd op meegeleverde instructies en aardingsvoorwaarden en houd je daaraan.

Een goede aarding is trouwens alleen mogelijk als er in de meterkast een officiële aardingskabel aanwezig is. Is die er niet, laat die dan beslist aanleggen!

Zorg voor veilig gereedschap!

Met geïsoleerde tools voorkom je ongelukken met stroom

Tip Als houtje-touwtje-oplossing zijn er aardklemmen voor op waterleidingen en verwarmingsbuizen. Probleem daarbij is, dat als er ergens in huis een stukje kunststof leiding gebruikt wordt (en dat kan al vanaf de buitenaanvoer zijn!) er geen sprake is van aarding. Sterker nog: je kun dan je waterleiding- of cv-buizen onder spanning zetten in geval van een aardsluiting in een of ander apparaat. Niet doen dus, nooit.

©salita2010 - stock.adobe.com

Oude kleuren

Zoals beloofd nog even de draadkleuren op een rijtje die je in echt oudere huizen soms nog aantreft:

Groen = fase

Rood = nul

Grijs = aarddraad

Zijn dit draden met een kunststof omhulsel en ziet alles er nog goed uit, dan hoef je die niet te vervangen. Maar bij uitbreidingen dien je dan wel extra aandacht te geven aan het koppelen van moderne kleuren met de oude kleurcodering. Zitten er in jouw antieke huis nog met katoen omwonden draden, dan is het een goed idee deze wél te vervangen door moderne draden. Is een klus, maar zorgt wel voor een veilige en up-to-date installatie waar je – als je het goed doet – je vingers nooit meer aan zult branden.

Tip: Ga je in het buitenland klussen aan elektrische bedrading van bijvoorbeeld je vakantiehuisje? Check dan eerst de lokaal geldende kleuren, wetten en andere bijzonderheden. Nog beter: laat het doen door een al even lokale elektricien, die kent de regels aldaar immers!


▼ Volgende artikel
De nieuwe generatie goedkopere zonnepanelen komt eraan
© jamesteohart
Energie

De nieuwe generatie goedkopere zonnepanelen komt eraan

Zonnepanelen voor je eigen woning kun je in een aantal jaren terugverdienen in Nederland, maar snel gaat dat niet. Met de nieuwe generatie goedkopere zonnepanelen gaat dat naar verwachting vlotter. We kijken naar de aankomende innovaties voor zonnepanelen.

In dit artikel lees je:

  • Over de subsidies en andere voordelen op zonnepanelen
  • Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd
  • De voor- en nadelen van silicium zonnepanelen
  • Over bifaciale zonnepanelen
  • Over tandemzonnepanelen
  • De voordelen van zonnepanelen met eigen opslag
  • Wat organische zonnepanelen beter maakt

Lees ook: Zonnepanelen geven minder rendement: hier kan het aan liggen

Tegenwoordig is het prima betaalbaar om zonnepanelen op je woning te laten plaatsen. Lokale overheden bieden soms subsidies aan en de landelijke overheid helpt ook in 2025 mee door de btw op 0 procent te houden. Wel wordt de salderingsregeling in 2027 gestopt. Het zou betekenen dat energiemaatschappijen daarna niet meer alle energie die je teruglevert aan het stroomnet hoeven te vergoeden.

Hierdoor duurt het langer om zonnepanelen terugbetaald te hebben met rendement uit je stroomopbrengsten. Tegenwoordig is de terugverdientijd van zonnepanelen vijf tot zeven jaar, afhankelijk van jouw verbruik.

De subsidie op warmtepompen gaat wel omlaag in 2025. Lees welke subsidie de overheid gaat afbouwen in het nieuwe jaar.

De voor- en nadelen van silicium zonnepanelen

We kijken eerst naar moderne standaardpanelen van silicium, zoals monokristallijne zonnepanelen. Deze technologie haalt een rendement van gemiddeld zo'n 21 procent; dat is dus het percentage van energie dat het uit zonlicht haalt.

Het is theoretisch heel moeilijk om alle energie uit zonlicht te halen, maar met de komende technologische ontwikkeling komt een rendement van 40 procent in zicht. Dat is dus bijna een verdubbeling!

De innovaties leveren niet alleen meer stroom op, ze maken zonnepanelen ook makkelijker om te plaatsen. De technologie kunnen fabrikanten veel kleiner maken en bijvoorbeeld in dakpannen verwerken. Verder zijn de nieuwste generatie zonnepanelen lichter en buigzamer. Je zou ze dus ook op ronde daken of in hoeken kunnen plaatsen.

©Anna Czapnik

Bifaciale zonnepaneel

Een steeds populairdere technologie om meer energie uit zonlicht te wekken is de bifaciale zonnepaneel. Dit type zonnepaneel heeft simpelweg zonnecellen aan beide kanten. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld de panelen op een reflecterend oppervlak hebt gelegd. Het zonlicht dat reflecteert wordt dan ook opgevangen door de cellen.

Bifaciale zonnepanelen werken ook goed op witte oppervlakken en daken met glimmende stenen erop. Ze worden vaak gecombineerd met zonnetrackers, zodat de zonnepanelen in de loop van de dag gedraaid worden om zoveel mogelijk licht op te vangen.

De technologie is wel nog duurder in de aanschaf, maar kan door zijn dubbelzijdige zonnecellen extra veel energie opwekken.

Tandemzonnepanelen

De tandem-zonnepaneel (ook wel tandemcel genoemd) is een nieuwe innovatie die steeds veelbelovender wordt. De technologie wordt momenteel nog getest, maar kan in de nabije toekomst veel goedkopere en beter presterende zonnepanelen opleveren.

Dit type zonnepaneel gebruikt meerdere lagen zonnecellen bovenop elkaar. Elke laag is geoptimaliseerd voor een deel van het zonnespectrum. Dat houdt in dat de zonnepaneel beter werkt bij verschillende soorten zonlicht, waardoor je zelfs veel energie opwekt bijvoorbeeld met bewolkt weer. Iets waar de huidige zonnepanelen moeite mee hebben.

Een tandemzonnepaneel gebruikt ook andere grondstoffen dan silicium voor zijn cellen. Die stoffen kunnen in theorie niet alleen goedkoper zijn, ze werken ook efficiënter. Waar siliciumcellen gemiddeld onder de 25 procent aan energie uit zonlicht halen, lukt het tandemcellen om veel meer te bereiken. In sommige tests halen ze zelfs de felbegeerde 40 procent efficiëntie!

©BinnensteBuiten - stock.adobe.com

Zonnepanelen met eigen opslag

Hoe je nog meer stroom kunt opwekken en opslaan, is door zonnepanelen met een eigen opslag aan te schaffen. Deze technologie is al beschikbaar, maar nog vrij prijzig. Toch is het een realistische optie nu netcongestie een steeds groter probleem wordt in Nederland. Door het overvolle stroomnet worden sommige elektrische voorzieningen (bijvoorbeeld laadpalen) tijdelijk afgesloten met piekuren.

Netcongestie vormt ook een probleem als je stroom terug wilt geven aan het net. Daarom biedt een thuisbatterij uitkomst en helpt het met je zelfvoorziening voor stroom. Zonnepanelen met eigen opslag worden dan ook vaak gecombineerd met een thuisbatterij.

Op deze wijze verzamel je extra stroom tijdens zonnige dagen, die je 's avonds zelf kunt gebruiken in je woning. Je bespaart zo extra veel op je stroomrekening.

Eigen opslag wordt steeds belangrijker voor Nederlanders en daarom zijn thuisbatterijen in trek. Lees er hier alles over. 

Voor de zomer en in je noodpakket: een solar powerbank

Heb je meteen ook een zaklamp bij de hand!

Organische zonnepanelen

Tot slot kijken onderzoekers naar het goedkoper maken van de materialen van zonnepanelen. De huidige lichting wordt vooral met silicium gemaakt, wat een duur materiaal is. Goedkoper is het om organische zonnepanelen te bouwen, gemaakt uit koolstof-gebaseerde materialen. Oftewel, stoffen uit de natuur die vrij makkelijk verkrijgbaar zijn.

Dit betekent wel een totaal andere manier van stroom opwekken uit zonne-energie, maar de meest recente tests zijn veelbelovend. Niet alleen zijn organische zonnepanelen veel goedkoper te produceren op de lange termijn, ze worden ook veel lichter omdat silicium van nature zwaar is. Dat maakt organische zonnepanelen makkelijker te plaatsen en ook buigzamer, voor moeilijke of afwijkende oppervlakken.

Met deze nieuwe technieken wordt het installeren van zonnepanelen op je woning of bedrijfspand alleen maar interessanter. Benieuwd naar hoe de salderingsregeling tegenwoordig werkt voor zonnepaneeleigenaren? We praten je hier helemaal bij.


▼ Volgende artikel
Waarom je geregeld je smartphone moet herstarten
Huis

Waarom je geregeld je smartphone moet herstarten

Start jij je smartphone weleens opnieuw op? De meeste mensen doen dat eigenlijk nooit, terwijl het slim is om dat juist wel af en toe te doen. Een herstart lost namelijk vaak kleine problemen op en maakt je telefoon weer sneller!

⏱ Dit artikel in het kort:

Door je smartphone regelmatig opnieuw op te starten, kun je veelvoorkomende problemen oplossen – denk aan trage prestaties, verbindingsproblemen en apps die vastlopen. Het leegt het werkgeheugen, verwijdert tijdelijke gegevens en kan zelfs sommige soorten malware aanpakken. Een wekelijkse herstart is vaak al voldoende om je toestel soepel te laten werken.

Lees ook: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Als smartphonegebruiker sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar het kan echt geen kwaad om je toestel eens per week opnieuw op te starten*. Met die simpele handdeling kun je namelijk veelvoorkomende problemen oplossen of zelfs voorkomen. In de IT-wereld (en tijdens familiebijeenkomsten) hoor je vaak de opmerking: 'Zet het apparaat eens uit en weer aan, kijk of het dan nog hapert.' Vaak grappig bedoeld, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

*Nog beter is dagelijks, maar dat zal voor veel mensen geen doen zijn.

Dit is waarom je smartphone opnieuw opstarten goed is

Je smartphone opnieuw opstarten heeft verrassend veel voordelen. Het geeft je toestel een frisse start door achtergrondprocessen en tijdelijke data te verwijderen. Apps die je dagelijks gebruikt, worden namelijk niet volledig afgesloten als je ze sluit. Ze blijven in een soort sluimertoestand, zodat ze snel weer geopend kunnen worden. Hoe meer apps je gebruikt, hoe zwaarder dit je systeem belast. Al die apps staan als het ware in de rij om direct beschikbaar te zijn, wat je telefoon steeds trager kan maken.

©Kenstocker

Heb je het gevoel dat je smartphone trager is dan normaal of dat de accu sneller leegloopt? Een snelle herstart kan dat vaak oplossen. Door opnieuw op te starten, wordt het werkgeheugen leeggemaakt, waardoor er weer ruimte ontstaat voor andere taken. Apps die je regelmatig gebruikt, worden daarna opnieuw geladen, maar dit keer in een kleinere, beter beheersbare groep. Hoe meer vrije ruimte er in het werkgeheugen (RAM) is, hoe soepeler je telefoon blijft werken. Het lost niet alle problemen op, maar het is zeker de moeite waard om te proberen.

Er zijn ook kleinere problemen die je met een herstart kunt oplossen. Denk aan apps die niet willen openen of vastlopen. Vaak wordt dit veroorzaakt door gefragmenteerde data die voor verstoringen zorgt. Ook verbindingsproblemen, zoals het verliezen van een mobiele of wifi-verbinding, kun je hiermee aanpakken. Bij wifi-problemen kan er echter meer aan de hand zijn, zoals verouderde hardware die de verbinding verstoort. Een herstart is dan een goede eerste stap, maar soms is verder onderzoek nodig.

Vaak wel, soms geen wondermiddel

Niet alle problemen los je op met een herstart. Verouderde besturingssystemen, te weinig werkgeheugen of een batterij die zijn lading niet meer vasthoudt blijven bijvoorbeeld lastige kwesties. Ook virussen en malware verdwijnen verdwijnen er meestal niet mee – hoewel er wel uitzonderingen zijn. Uit onderzoek van de National Security Agency (NSA) in de Verenigde Staten blijkt dat bepaalde malware, die zich in het werkgeheugen nestelt, wél verwijderd kan worden door je smartphone opnieuw op te starten. Het legen van dat geheugen wist namelijk ook deze kwaadaardige software.

©FellowNeko

Hoe vaak moet je je smartphone opnieuw opstarten?

Heb je last van verbindingsproblemen, trage prestaties, oververhitting, een accu die sneller leegloopt of apps die steeds crashen? Dan is het tijd om je smartphone opnieuw op te starten. Door dit wekelijks te doen, kun je veel van deze problemen voorkomen. Dagelijks herstarten is zelfs nog beter, al is dat voor de meeste mensen wat veel gevraagd. Opstarten duurt tegenwoordig misschien twee minuten, dus er is eigenlijk geen reden om het werkgeheugen te laten vollopen en je batterij extra te belasten. Gewoon regelmatig doen dus!