ID.nl logo
Veilig werken met elektriciteit in huis
© Vectorup - stock.adobe.com
Huis

Veilig werken met elektriciteit in huis

Veel mensen zijn wat huiverig voor elektriciteit in huis, vooral als het gaat om hier zelf aan te sleutelen. Geheel onterecht is dat niet, want de netspanning is potentieel dodelijk. Maar: als je een aantal basisregels in acht neemt, hoef je er niet bang voor te zijn!

In dit artikel lees je onder meer:

  • dat je respect moet hebben voor netspanning;
  • dat je altijd tenminste de groep waar je aan werkt in de meterkast uit moet schakelen;
  • hoe je snel spanningen op een fasedraad meet met een spanningszoeker;
  • dat je altijd alert moet blijven bij werken aan een huisinstallatie; een vorige bewoner kan er een potje van gemaakt hebben!
  • dat elektrisch geïsoleerd gereedschap een must is.

Lees ook: Checklist klustools: elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

Je lichaam als prima geleider

Wat netspanning zo gevaarlijk maakt is de hoogte ervan én de potentiële stroomsterkte die geleverd kan worden. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit (zout) water, dat een uitstekende geleider vormt. Doordat je met je voeten op de grond staat ontstaat er dan een perfecte verbinding tussen bijvoorbeeld fase en aarde als je net een verkeerde stroomdraad beetpakt. Geen prettige ervaring. Toch moet je niet bang zijn voor netspanning, maar moet je er wel ontzag voor hebben. En het spel volgens de regels spelen om vervelende scenario’s te voorkomen. Heel moeilijk is dat gelukkig niet.

©DragonImages - stock.adobe.com

Uitschakelen groepen en meten

Dé gouden regel is natuurlijk om tenminste de elektriciteit van de groep waaraan je gaat werken uit te schakelen in de meterkast. Daarbij moet je wel zeker weten dat het afschakelen van een bepaalde groep het onderdeel waaraan jij gaat werken ook echt spanningsvrij maakt.

In sommige oudere huizen hebben eerdere bewoners soms een hoop geknutseld waardoor – om maar wat te noemen - een setje stopcontacten op zolder aan de groep van de huiskamer is gekoppeld. Kortom: uitschakelen van een groep is een goed idee, maar zorg vervolgens dat je daarna nog altijd de spanning even meet. Dat kan met een eenvoudige spanningszoeker in de vorm van ’t welbekende schroevendraaiertje met daarin een neonlampje. Zodra je die tegen de fasedraad houdt (komen we zo op terug) en je duim op de bovenkant van de spanningszoeker rust, gaat er een lampje branden als er sprake is van netspanning.

Als dat gebeurt bij een uitgeschakelde groep, zit de draad waarop jij spanning detecteert dus op een andere groep! Meer geavanceerd is de multimeter die de exacte spanningen toont. Wil je helemaal op safe spelen, dan kun je best de hoofdschakelaar uitzetten. Nadeel van die methode is, dat alles in huis spanningsloos wordt. En dat kan onhandig zijn als je urenlang aan een elektrisch project moet werken. Want de ijskast, cv-installatie enzovoorts zijn dan ook spanningsloos.

TIP In sommige oude meterkasten tref je nog klassieke zekeringen (‘stoppen’) aan. De standaardwerkwijze daarmee is dat je behalve de groep uitschakelen ook de zekering van de betreffende groep uitdraait. Eventueel op een wat minder zichtbare plek neerleggen voorkomt dat iemand per ongeluk de groep weer aanzet. Met name verstandig om te doen in een druk huishouden.

©PXimport

Zet tenminste de groep waar je aan gaat werken uit, meest veilige (en dus aanbevelenswaardig) is het uitzetten van de hoofdschakelaar.

Basiskennis

Zorg dat je over een béétje basiskennis beschikt over elektriciteit en dan vooral de netspanning in huis. Check eens hoe je meterkast is opgebouwd, wat aardlekschakelaars zijn, wat automatische zekeringen zijn enzovoort. Begrijp dat groepsschakelaars een gegroepeerde set elektrische bekabeling en eindaansluitingen afschakelen.

Als je dan toch in die meterkast aan het kijken ben, label de verschillende groepen dan eens duidelijk. Maar al te vaak is dat niet het geval, vooral niet bij oudere installaties. Zo’n label met daarin kort omschreven welke ruimten de schakelaar bedient maakt toekomstige elektrische klussen makkelijker én veiliger.

Dan zijn er de gestandaardiseerde draadkleuren. Vooral als je je nog nooit in deze kleurcodering hebt verdiept is het noodzakelijk je daarin te verdiepen. Mogelijk zijn die kleuren voor jouw gevoel namelijk wat onlogisch gekozen!

TIP Meet voordat je de groep waaraan je gaat werken uitschakelt altijd even of de kabelkleuren daadwerkelijk overeenkomen met hun officiële functie. Met name in oudere huizen kan een vorige bewoner het wellicht wat minder nauw genomen hebben met kleurcoderingen…

Ga je werken aan elektriciteit in huis, zet dan bij voorkeur de hoofdschakelaar uit.

Gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook voor werken aan en met elektriciteit. Zorg altijd voor passende schroevendraaiers. Te groot of te klein en je draait de wat gevoelige schroefjes in bijvoorbeeld een stopcontact snel kapot. Gebruik verder bij voorkeur geïsoleerd gereedschap dat bedoeld is voor elektrisch werk. Staat er dan onverhoopt toch nog spanning op een aansluiting (of moet je echt een keer werken onder spanning), dan beschermen deze je goed tegen onheil.

Leer jezelf verder – ook al werk je spanningsloos – nooit aan afgestripte kabels of blootliggende contacten te komen; dat moet een tweede natuur worden.

Strippen van kabels doe je niet met een mes, nijptang of schaar. Daarmee beschadig je de koperkern. Iets te hard knijpen kan zelfs voor een dusdanig zwak punt zorgen dat een draad na een tijdje gewoon afbreekt. Gebruik een kabelstripper. Dat kan een breder inzetbare striptang zijn, of zo’n handig klein zakstrippertje dat veel door elektriciens gebruikt wordt.

De tang moet je middels een stelschroef zodanig instellen dat deze wel de kabelisolatie verwijdert maar niet over het koper schraapt. In het geval van de zakstripper lees je de handleiding van jouw exemplaar. Te overwegen zijn – voor de veelknutselaars – elektrisch isolerende handschoenen. Daarmee kun je in geval van nood onder spanning werken. Maar nogmaals: vermijd dat bij voorkeur.

TIP Elektrisch geïsoleerd gereedschap is te herkennen aan het opvallende rood-gele kleurschema en is – indien van goede kwaliteit – altijd voorzien van een VDE-keurmerk. Ook staat de maximale spanning waarop de isolatie werkt duidelijk vermeld. Let daarop voor aanschaf.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen in huis, dan vind je meestal bij dat apparaat nog aparte schakelaars. Ga je aan een zonnepaneelinstallatie werken, dan vergt dat sowieso weer extra aandacht. Immers: als de zon schijnt, staat er altijd een (hoge) spanning op de (gezamenlijke) uitgang van de panelen. Blijf in principe dan ook weg van de aanvoerkant, tenzij je heel precies weet wat je doet en je weet hoe je met een installatie onder spanning moet werken. In de inverter-installatie komen tal van gevaarlijke spanningen voor, voor een deel zelfs nog weer (beduidend) hoger dan de netspanning. Bezint eer ge begint!

TIP Als je de zonnepanelen en aanpalende installatie niet zelf heb geplaatst, is het verstandig om voor wijzigingen een erkende monteur in te schakelen, om vervelende problemen te voorkomen.

©zstockphotos

Zonnepanelen leveren elektriciteit zolang er daglicht opvalt, oppassen dus met werken aan omvormers en aanpalende bekabeling.

Kinderen

Het is natuurlijk leuk, zo’n kleine koter die een knutselende ouder hoogst interessant vindt. Maar houd ze – natuurlijk – weg van openliggende elektrische installaties. Kijken mag, maar alleen als je er zelf bij staat en volledig je kind in de gaten kunt houden. Waarbij je altijd moet bedenken dat een kinderbrein gek is op dingen naspelen. Vertel dus dat ’t niet de bedoeling is dat de kleine spruit op eigen initiatief de stopcontacten los gaat schroeven, nooit.


Zorg altijd voor geïsoleerd gereedschap

Hier shop je mooie sets voor lage prijzen
▼ Volgende artikel
Zo kan een smartphone levens redden
© Kiattisak
Huis

Zo kan een smartphone levens redden

De meeste mensen hebben vrijwel altijd een smartphone op zak. Wel zo veilig! Wanneer er namelijk onverhoopt iets met iemand gebeurt, kan het toestel een mensenleven redden. Het is dan wel een vereiste dat er een medisch paspoort is ingevuld. Bovendien is het verstandig om één of meerdere SOS-contactpersonen op te geven. Zowel Android-toestellen als iPhones hebben hiervoor diverse opties.

In dit artikel bespreken we: 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een smartphone invult 🆘 Hoe je SOS-contactpersonen op een smartphone instelt 🆘 Hoe je een medisch paspoort op een onbekende smartphone opvraagt

Ook interessant: Thuischecks voor je gezondheid: 7 handige apparaten

Hoewel je daar natuurlijk liever niet over nadenkt, kan er altijd iets onverwachts met iemand gebeuren. Bijvoorbeeld ergens op straat of in een winkel. Is de bewuste persoon na een vervelend incident niet meer aanspreekbaar, dan biedt een smartphone mogelijk levensreddende informatie. Denk bijvoorbeeld aan de bloedgroep, medische aantekeningen en medicijngebruik. Daarnaast kunnen SOS-contactpersonen in geval van nood een melding ontvangen.

Medisch paspoort op Android-toestel

Op vrijwel ieder hedendaags Android-toestel kun je medische gegeven invullen. Hoe dat precies werkt, hangt deels af van welk smartphonemerk je gebruikt. De benamingen in het menu kunnen om die reden verschillen. Open eerst de Instellingen en tik daarna op Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen. Afhankelijk van de gebruikte smartphone tik je nu op Medische informatie, Medische gegevens of Informatie bij nood.

Je kunt nu verschillende gegevens invullen, zoals de naam, geboortedatum, bloedgroep en lengte. Daarnaast voeg je optioneel een foto toe. Tik zo nodig op Meer om aanvullende categorieën te tonen, zoals Allergieën, Zwangerschapsstatus, Geneesmiddelen, Medische aantekeningen en Adres. Laatstgenoemde optie is ook nuttig voor wanneer je de smartphone kwijtraakt. Met een beetje mazzel brengt een eerlijke vinder het apparaat terug. Je kunt ook nog vrijblijvend aangeven of je wel of geen orgaandonor bent. Alle ingevulde gegevens worden alleen op het apparaat opgeslagen.

Voeg ook SOS-contactpersonen toe. Waarschijnlijk ben je deze optie in het instellingenvenster Veiligheid en noodsituaties of Veiligheid en noodgevallen al tegengekomen. Via Contacten voor noodgevallen / Contact toevoegen selecteer je één of meerdere personen in de contactenlijst.

Stel op een Android-toestel voor de zekerheid SOS-contactpersonen in.

Persoonlijke veiligheid-app Op veel Android-smartphones is de app Persoonlijke veiligheid voorgeïnstalleerd. Zo niet, dan kun je deze toepassing desgewenst in de Play Store downloaden. Deze app biedt extra mogelijkheden bij een noodgeval. Zo deelt Persoonlijke veiligheid zo nodig jouw huidige locatie met SOS-contactpersonen. Sommige smartphones (Google Pixel) detecteren met behulp van deze app auto-ongelukken en schakelen vervolgens automatisch de hulpdiensten in.

Medische ID op iPhone

Op een iPhone kun je uitgebreide medische gegevens opgeven. Open hiervoor de app Gezondheid. Wanneer je deze app al eens eerder hebt gebruikt, staan er mogelijk al wat gegevens ingevuld. Tik rechtsboven op je profielafbeelding en vervolgens op Medische ID. Het is belangrijk dat de opties Toon bij vergrendeling en Deel tijdens noodoproep zijn ingeschakeld. In dat geval kan een hulpverlener of omstander vanaf het vergrendelingsscherm jouw medische informatie opvragen.

Vul jouw medische ID zo volledig mogelijk in. Tik achter Foto en informatie op Wijzig om een profielfoto en hoofdtaal toe te voegen. Je geeft eventueel aan of je orgaandonor bent. Vul op dezelfde wijze de overige categorieën Zwangerschap, Medicijnen, Allergieën, Aandoeningen en Notities van het medische paspoort in. Je bepaalt uiteraard zelf welke informatie je wel en niet deelt.

Tot slot is het belangrijk dat je SOS-contactpersonen instelt. Dat kan eveneens in het Medische ID. Tik achter SOS-contactpersonen op Wijzig en kies Voeg SOS-contactpersoon toe. Geef in een lange lijst daarna de relatie aan, zoals broer, zus, zoon, dochter of partner. Bij een SOS-noodmelding ontvangen alle contactpersonen een bericht met de actuele locatie.

Bij nood kan een hulpverlener of omstander op een iPhone relevante informatie opvragen.

Medisch paspoort opvragen

Misschien kom je zelf ooit eens in een situatie dat je iemand kunt helpen. Het is goed als je dan weet hoe je op een onbekend toestel medische informatie en SOS-contactpersonen opent. Op de meeste Android-toestellen druk je eerst op de fysieke ontgrendelknop aan de zijkant. Veeg nu omhoog en kies Noodoproep. Via Informatie noodmelding bekijken, Medische geg. of Informatie bij nood verschijnt er een venster met medische gegevens en contacten voor noodgevallen.

Heb je een iPhone in handen? Druk dan vijfmaal achter elkaar op de fysieke ontgrendelknop om het medische paspoort te tonen. Je kunt in dit scherm ook een noodoproep doen en SOS-contactpersonen inschakelen.

🩹 Altijd handig

om in huis of in de auto te hebben: een EHBO-kit

▼ Volgende artikel
Smartphone en oordoppen van hetzelfde merk: een goed idee?
© 5second
Huis

Smartphone en oordoppen van hetzelfde merk: een goed idee?

Merken als Apple en Samsung bieden naast smartphones ook draadloze oordoppen aan. Maar maak je de beste keuze door oordoppen van hetzelfde merk als je telefoon te kiezen?

Het aanbod van draadloze oordoppen, ook wel True Wireless-oordoppen (TWS) genoemd, is enorm. Er zijn tientallen modellen van allerlei fabrikanten, en bijna elke smartphonemaker biedt inmiddels ook TWS'en aan. Het is dan verleidelijk om voor de combinatie smartphone en oordoppen van hetzelfde merk te kiezen. Maar is dat ook de beste keus? In dit artikel kijken we naar draadloze oordoppen van merken zoals Apple, Samsung en Sony. Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

  • Zijn alle TWS'en gelijk?
  • Wat kun je verwachten bij een TWS van een smartphonefabrikant?
  • Werken dopjes van merk X met een smartphone van Y?
  • Wanneer kies je best voor een TWS van een smartphonefabrikant?

Lees ook: Wat is het verschil tussen een hoofdtelefoon, oortjes en TWS?

Zijn alle draadloze oordoppen gelijk?

Zoals gezegd zijn er heel veel draadloze oordoppen op de markt. Prijzen beginnen tegenwoordig rond 40 euro, terwijl de duurste TWS'en voor het tienvoudige over de toonbank gaan. Een groot deel van dat prijsverschil zit in specificaties (zoals batterijduur en ondersteunde codecs), een deel in specifieke functies (zoals noise-cancelling dat zich automatisch aanpast aan de situatie of draadloos laden) en ten slotte in design en afwerking. Als je echt de juiste draadloze oordoppen wilt aanschaffen, moet je dus best veel in overweging nemen.

De oordoppen die afkomstig zijn van smartphonefabrikanten wijken daar eigenlijk niet vanaf. De oortjes van Samsung of Oppo liggen gewoon naast die Bowers & Wilkins of Fresh 'n Rebel in de winkelschappen. Qua afwerking en qua functies lopen ze vaak gelijk, rekening houdend met het prijspunt. 

©Apple

Wat maakt TWS van een smartphonemerk bijzonder?

Maar wat je net las, moet meteen genuanceerd worden. Ja, die dopjes van een smartphonefabrikant bieden dezelfde functies als die van een willekeurige rivaal… maar niet op álle smartphones. Het is bijna altijd zo dat merken op hun TWS'en een aantal functies uitsluitend beschikbaar maken als je ze koppelt met een smartphone van hetzelfde merk. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de AirPods van Apple. Koppel je ze met een Android-telefoon, dan mis je een bijhorende app en de meeste extra functies.

🎵 Dé functie die vaak exclusief voor smartphones van hetzelfde merk wordt gehouden? Ruimtelijke audio, al dan niet met headtracking.

Welke merken maken TWS'en én smartphones?

Wellicht de twee bekendste smartphonebouwers die ook inzetten op TWS'en zijn Apple en Samsung. De AirPods van Apple lijken soms wel alomtegenwoordig en ook de Galaxy Buds zijn zeer populair. Daarnaast presenteren onder andere Fairphone, Huawei, Motorola, Nokia, OnePlus, Oppo en Xiaomi een eigen TWS-aanbod. Niet elk van die namen reserveert TWS-functies voor eigen smartphones. Motorola of Nokia bijvoorbeeld houden het universeel.

Sony is een buitenbeentje in dit gezelschap. Het maakt wel smartphones, maar het Japanse bedrijf is nog veel langer een bouwer van hoofdtelefoons en audio. Wellicht daarom dat hun populaire in-ears (zoals de WF-1000XM5 of de Linkbuds) geen speciale band met de Sony Xperia-telefoons hebben.

Wat krijg je meer als je combineert?

Apple is zeker niet de enige met een exclusieve houding, die duidelijk bedoeld is om iPhone-bezitters in het Apple-ecosysteem te houden. Dat doet het door sterk in te zetten op integratie. Als je in de buurt van een iPhone of iPad nieuwe AirPods wilt gebruiken, zorgen pop-upberichten ervoor dat het koppelen extra eenvoudig gaat. Daarna zie je in het bedieningspaneel een eigen icoon verschijnen. Hierop tikken brengt je meteen naar de instellingen voor noise-cancelling en ruimtelijke audio. Maak je verbinding met een TWS van een ander merk, dan zie je dit allemaal niet.  

Hetzelfde heb je bij Samsung, waar de instellingen van de Galaxy Buds-oortjes naadloos in de One UI-interface verschijnen. Als je oortjes van een ander merk gebruikt, dan moet je wellicht een andere app openen. Dat is niet zoveel werk, maar toch weer een extra stap.

Met de laatste generatie Galaxy Buds springt Samsung op de AI-trein, wat het met de Galaxy-smartphone al uitgebreid deed. Dit leidt tot een aantal slimme functies die enkel beschikbaar zijn als je de nieuwste Galaxy Buds met (bepaalde) Samsung-telefoons gebruikt. Zoals een Live Translator die in realtime spraak in een andere taal vertaalt.

Ook bij Oppo en OnePlus zie je functies voorbehouden zijn aan de eigen smartphones. Wat dat concreet inhoudt, hangt af van het specifieke TWS-model. Bij de Enco Buds2 Pro bijvoorbeeld gaat het om de Dirac Audio Tuner en Dolby Atmos-geluid. 

©Samsung

Werken dopjes van X met een smartphone van Y?

Die mooie in-ears van smartphonemerk X aansluiten op een telefoon van een ander merk? Omdat ze altijd bluetooth gebruiken, zullen ze wel werken. Muziek wordt gestreamd en ook calls lukken probleemloos. Maar het kan zijn dat er geen app beschikbaar is om de extra functies in te stellen. Zo kun je misschien wel via een knop op het oortje noise-cancelling in- en uitschakelen, maar niet fijnmazig instellen. Interessante extra's, zoals persoonlijk geluid op basis van een gehoortest of een equalizer, heb je dan ook niet.

Dit maak je bijvoorbeeld mee als je AirPods wil gebruiken op een Android-toestel. Samsung neemt een wat lossere houding aan dan Apple. Er is wel een app voor andere Android-merken beschikbaar die toegang geeft tot de meeste instellingen van hun oordoppen.

Wanneer kies je voor een TWS van een smartphonemerk?

Er zijn natuurlijk veel zaken die je in overweging moet nemen als je draadloze oordoppen kiest. Klinken ze goed, hebben ze noise-cancelling, hebben ze een prettige pasvorm… Het kan heel goed zijn dat de beste TWS voor jou daardoor van een ander merk afkomstig is. Wel heb je vaak een duidelijk voordeel bij het combineren van een smartphone en oortjes van dezelfde fabrikant. Zo is de integratie in de interface bijvoorbeeld beter, wat de bediening makkelijker maakt. Duurdere TWS'en, zoals de Samsung Galaxy Buds 3 Pro of Apple AirPods Pro, hebben ook functies zoals spatiale audio die enkel functioneren in combinatie met een telefoon van hetzelfde merk. Als je die zaken belangrijk vindt, is kiezen voor hetzelfde merk een no-brainer.