BBQ'en zonder burenruzie: tips om rookoverlast te beperken
Geplaatst: 14 juli 2024 - 17:14
Jolien van der Post
De zomer is aangebroken, dus de barbecue gaat overal aan. Maar de rook die daarbij vrijkomt, kan voor je buren minder plezierig zijn. Wil je rookoverlast en burenruzies voorkomen? Met deze handige tips zorg je ervoor dat je volop geniet van het barbecueën zonder je buren te storen.
Lees ook: 🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden
Kies het liefst een elektrische of gasbarbecue
Je buren hebben het minst last van jouw barbecueavonden als je een elektrische of gasbarbecue gebruikt. Deze barbecues vormen geen rook, waardoor je buren niet het idee krijgen dat ze 'meegenieten'. De nadelen van deze bbq's: je gerechten krijgen dus niet die specifieke rooksmaak wat het barbecueën nu zo lekker (s)maakt. Wil je daarom wel met houtskool of briketten barbecueën? Let dan op de volgende punten.
Powered by
Ook interessant: Waar voor je geld: 5 betaalbare gasbarbecues van max 400 euro
Check het weerbericht en de Stookwijzer
De zon schijnt, dus denk je: mooi de barbecue kan aan. Toch is het verstandig om even het weerbericht of de BBQradar te checken. Niet alleen om te kijken of het weer plotseling gaat omslaan, maar ook wat de windvoorspellingen zijn. Staat er geen wind? Dan is het niet handig om de barbecue aan te steken. De rook blijft hangen, wat niet prettig is voor je buren. Maar als er een harde wind staat, heeft de hele buurt last van de rook. Dat is dus ook geen goed moment om hem aan te steken. Zet hem dus het liefst aan als er een zwakke of matige wind staat.
De Stookwijzer van de overheid geeft aan wanneer je beter geen vuurtje kunt stoken. In de rook van de barbecue zitten schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Deze stof vervuilt de lucht en kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Dus wanneer er code oranje op deze website is afgegeven, is het advies om geen vuurtje aan te steken. Bij code rood is het helemaal geen goed weer om de barbecue aan te zetten.
Kies natuurlijke houtskool of briketten
De volgende stap is een goede brandstof kiezen. Ga het liefst voor natuurlijke houtskool of briketten, zoals gezuiverd houtskool of kokosbriketten. Deze zorgen voor minder rookvorming dan chemische briketten of traditioneel houtskool, omdat er geen vluchtige schadelijke stoffen in zitten. Daarnaast zijn gewone briketten bijvoorbeeld heel slecht voor op een kamado. De smaak van de chemische middelen trekt in de keramische laag van de barbecue. Het houtskool of de briketten moeten ook goed droog zijn: bewaar ze daarom altijd op een droge plaats waar ze niet vochtig worden.
De barbecue op de juiste manier aansteken
Even snel de barbecue aansteken met een brikettenstarter, chemische aanmaakblokjes of spiritus? Dat is geen goed idee. Niet alleen is het onprettig voor je buren vanwege de hoeveelheid rook, het is ook nog eens ongezond door de stoffen die vrijkomen. Hoe je de barbecue dan wél goed aansteekt? Door de tijd te nemen. Begin een uur van tevoren met het aansteken, zodat het rustig start en je de controle over het vuur houdt. Gebruik aanmaakwokkels, aanmaakkrullen of eco-aanmaakblokjes. Deze zijn allemaal vrij van gifstoffen en geuren.
Pas grillen als het vuur is gedoofd
Pas wanneer de vlammen weg zijn en de kooltjes of briketten grijs zijn, mag je beginnen met grillen. Als de temperatuur van de barbecue te hoog is, zorgt dit voor meer rookvorming. Door een matige temperatuur aan te houden, gaart het eten gelijkmatig. Zo voorkom je meteen aangebrand (en dus ongezond) eten.
Minder vet en marinades gebruiken
Wanneer vet op de hete kolen druppelt, vormt het rook. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Zoals minder vet vlees te kopen en meer groenten op de barbecue te gooien. Denk aan een maiskolf, groentekebab of een aardappel om te poffen. Gebruik je wel vette ingrediënten, zoals vlees of vis? Zorg dan dat het vet niet op de kolen kan lekken, door het vlees en de vis in een aluminiumbakje te doen. Of gebruik een druippan. Hoewel marinades erg lekker zijn, veroorzaakt de olie of suiker in de marinade extra rook als het op de kolen druppelt en verbrandt. Marineer daarom heel licht je ingrediënten of gebruik een droge rub.
Check ook waar je de barbecue neerzet. Het liefst wat verder van je buren en niet in de buurt van bomen of struiken die de rook opvangen. Ga zelf niet in de rook staan, want dan kun je ongezonde stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), binnen krijgen.
Lees ook: 5 handige tips voor een brandschone barbecue
Op hete kolen
Acht populaire houtskoolbarbecues
Powered by