5 tips om je huisdier veilig en verantwoord te vervoeren

© jovo

5 tips om je huisdier veilig en verantwoord te vervoeren

Tuin & klussen

Geplaatst: 9 december 2022 - 11:31

Maikel Dijkhuizen

Naar de dierenarts, op vakantie of gewoon op visite. Soms is het onvermijdelijk om je trouwe viervoeter ergens mee naartoe te nemen. Hoe doe je dat verantwoord? Met deze vijf tips vervoer je een hond of kat zo veilig mogelijk.

Volgens de meest recente cijfers van onderzoeksbureau I&O Research telt Nederland zo’n 3,2 miljoen katten en 1,8 miljoen honden. De meeste huisdieren laat je niet voor altijd thuis. Zo ga je voor inentingen en onverhoopte kwaaltjes vermoedelijk weleens naar de dierenarts. Verder kan het natuurlijk gezellig zijn om de hond mee te nemen naar vrienden of familie. Tot slot staan veel campings en vakantieparken ook huisdieren toe. Uiteraard wil je als dierenvriend het stressniveau van jouw hond of kat onderweg zo veel mogelijk beperken. We geven daarom vijf praktische tips!

Tip 1: Reisbench in de auto

Het vervoer van een hond of kat in de auto ligt natuurlijk voor de hand. Dat geldt met name bij langere afstanden. Veel mensen leggen hiervoor een kleed in de kofferbak of op de achterbank. Je huisdier heeft op die manier weliswaar veel ruimte, maar het is helaas niet de veiligste optie. Bij stevig remmen of een scherpe bocht (of erger: een aanrijding) doet een hond of kat zichzelf mogelijk pijn. In veel landen is het bovendien niet toegestaan om met een los huisdier in de auto te reizen, zoals België, Frankrijk en Duitsland.

Schaf bij voorkeur een passend product voor vervoer in de auto aan. Je hebt hiervoor keuze uit diverse mogelijkheden. Een uitvouwbare reisbench is bijvoorbeeld een handige oplossing. Die is doorgaans van nylon, waardoor het gewicht vergeleken met een reguliere bench te verwaarlozen is. Zo’n lichtgewicht reisbench is in allerlei formaten te koop. Overigens is dit product niet geschikt voor alle viervoeters. Zo kauwen sommige honden door de stof heen.

Als alternatief kun je een hondentuigje met veiligheidsgordel overwegen. Zo kan het huisdier niet bij de bestuurder komen. Verder is een plastic reismand voor een kat of kleine hond ook een interessante optie. Ten slotte bestaan er speciale autokennels die vanwege hun trapezevorm perfect in de kofferbak passen. Maak zo’n autokennel met een riem vast, zodat de boel niet gaat schuiven. Tectake, Trixie en Cadoca produceren hiervoor geschikte producten.

Deze Dibea-reisbench met ritssluiting is een betaalbare oplossing om een hond in de auto veilig te vervoeren.

Tip 2: Fietsmand voor huisdieren

Is jouw hond of kat niet al te groot, dan is vervoeren met de (elektrische) fiets een aantrekkelijke mogelijkheid. Schaf hiervoor een speciale fietsmand voor bevestiging op de bagagedrager of het stuur aan. Uiteraard wil je niet dat je huisdier uit de mand springt. Maak het beestje daarom met een tuigje of riem vast. De betere fietsmanden hebben aan de bovenzijde bovendien een draadkooi. Zo kan de hond of kat geen kant op. Let bij de aanschaf op de maximale belastbaarheid. Trixie en Aumüller zijn twee bekende merken van fietsmanden voor huisdieren.

Ook lezen: 5 tips om extra vitamine D binnen te krijgen voor energie en een betere stemming

Op zoek naar een huisdierenfietsmand?

Hier vind je ze voor zowel honden als voor katten!

Deze fietsmand van Trixie bevestig je met twee haken op het stuur.

Tip 3: Hondenfietskar

Bij een grote of middelgrote hond kun je het gebruik van een speciale fietskar overwegen. Bevestig dit vervoersmiddel achter de (elektrische) tweewieler en rijd naar een mooie loosloopplek in de natuur. Fabrikanten als Trixie, Karlie en Thule hebben hiervoor verschillende producten in het gamma. Er bestaan zelfs modellen met een maximale belastbaarheid van maar liefst 50 kilo.

Een hondenfietskar bevat veelal een waterbestendige ombouw, zodat je dierlijke passagier droog op de bestemming aankomt. De beste fietskarren voor honden hebben een goede vering. Zeker voor oudere honden is dat wel zo comfortabel. De aanwezige reflectoren en oranje vlag dragen bij aan een hogere veiligheid. Maak het huisdier tijdens het vervoer vast met een riem of tuigje.

Je hond hoeft zich in de fietskar niet te vervelen, want hij of zij kan naar buiten kijken.

Tip 4: Bakfiets (voor honden)

Heb je een bakfiets om kinderen mee te vervoeren? Gebruik die dan ook voor de hond! Een groot voordeel ten opzichte van een fietskar is dat je de hond continu in het zicht hebt. Denk wel aan de veiligheid en maak het huisdier zorgvuldig vast. Dat kan bijvoorbeeld met een geschikt tuigje of een korte lijn onder in de bak. Veel bakfietsen hebben aan de binnenzijde bevestigingsringen. Haal hier een geschikte riem doorheen, zodat de hond onderweg niet uit de bakfiets kan springen. Verder bestaan er ook specifieke benches voor in de bakfiets.

 

Wie geen reguliere bakfiets heeft, kan als alternatief een hondenbakfiets kopen. De producenten Babboe, Bakfix, Nihola en SociBike hebben hiervoor bijvoorbeeld geschikte modellen in het assortiment. Er bestaan zelfs (elektrische) hondenbakfietsen met een loopplank. In- en uitstappen is op die manier een fluitje van een cent. Leg een antislipmat op de bodem en trek er vervolgens lekker op uit.

In de bak van deze Babboe Dog passen met gemak twee grote honden.

Tip 5: Buggy voor huisdieren

Niet alle honden(rassen) zijn geschikt voor het lopen van lange afstanden. Houdt dat je bij het maken van lange wandeltochten tegen, dan is een speciale buggy voor huisdieren het overwegen waard. Die zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Innopet en Trixie zijn op dit gebied populaire merken. Dankzij diverse opbergvakken neem je tegelijkertijd diverse spullen mee. Koop bij voorkeur een exemplaar met goede vering, want dat is comfortabeler voor de hond. Voor hardlopers fabriceren merken overigens ook buggy’s met geschikte wielen. Deze ‘hardloopwagens’ hebben een betere wendbaarheid.

Zoek je een buggy voor de hond?

Ze zijn er voor kleine en grotere honden

Voor oudere of gehandicapte honden is een speciale wandelwagen een goede oplossing.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000