ID.nl logo
Van houten vloer en pvc tot laminaat: alle vloeren weer blinkend schoon
Huis

Van houten vloer en pvc tot laminaat: alle vloeren weer blinkend schoon

Stofzuigen en even swifferen doen we regelmatig, maar echt goed de vloer reinigen is misschien wel even geleden. Hoe vaak je de vloer zou moeten dweilen ligt er natuurlijk aan hoe hij wordt belopen, maar ook het seizoen is van invloed: met herfstig weer loop je meer viezigheid naar binnen dan in de zomer. Hoe je jouw vloer het beste kunt reinigen en hoe vaak je dit mag doen lees je hier.

Bijna niemand vindt de vloer schoonmaken echt leuk, maar soms ontkom je er niet aan. Met onze tips ga je het efficiëntst te werk. In dit artikel lees je: Hoe vaak je een vloer zou moeten reinigen | Welke schoonmaakmiddelen goed of juist niet zijn voor jouw vloer | Hoe je vlekken verwijdert.

Ook interessant voor jou:
Met deze schoonmaakroutine ga je als een speer door het huis

Hoera voor de stoomreiniger: dit kun je er allemaal mee schoonmaken

Tips voor het dweilen van vloeren

Welke vloer je ook hebt, gebruik voor het dweilen liever geen heet water en houd je aan de aanbevolen dosis schoonmaakmiddel die op de verpakking staat. We zijn vaak geneigd een flinke scheut in de emmer te gooien, maar daar wordt een gladde vloer alleen maar vettig van en je krijgt bovendien een streperig resultaat.

Haal voor het dweilen eerst het stof weg met een stofzuiger. Ga daarna aan de slag met twee emmers: eentje met schoon water en sop, de andere met water om de mop of dweil in uit te spoelen. Dweil elke keer een paar vierkante meter en spoel daarna de dweil uit.

Nieuwe dweil nodig?

Shop de beste deals voor jouw vloer!

Houten vloer schoonmaken

Water op een houten vloer is altijd een beetje tricky, maar soms is dweilen gewoon nodig. Een keer in de drie weken kan prima, let wel hierop:

o Ga voorzichtig te werk en ga nooit met een kletsnatte dweil over de vloer, want zodra het water in het hout dringt krijg je lelijke vlekken.
o
Gebruik altijd lauw water met een scheutje natuurzeep of speciale reiniger voor echte houten vloeren. Osmo heeft bijvoorbeeld een goede zeep voor de houten vloer.
o
Dweil mee met de nerf van de vloer, zo krijg je het mooiste resultaat.
o
Dweil de vloer nog even na met een schone mop, zodat alle zeepresten weg zijn.
o
Zet de emmers met water niet rechtstreeks op de vloer, maar op een vuilniszak of boodschappentas met daarop een handdoek. Op die manier voorkom je kringen van de emmer op de vloer.

Laminaat reinigen

Een laminaatvloer kan best tegen een stootje, maar bij te veel water kan het kromtrekken. Wring dus ook bij laminaat de dweil of mop goed uit. Gebruik lauw of zelfs koud water, scheutje laminaatreiniger, natuurazijn of ammoniak (werkt zeker bij een doffe vloer) erbij en dweilen maar. Met een raam open is de vloer zo weer opgedroogd.

Plavuizen schoonmaken

Bij plavuizen of een tegelvloer kun je niet snel de fout in gaan. Je mag gewone allesreiniger of groene zeep gebruiken, als het maar met mate wordt gedaan. Is de vloer van natuursteen of travertin gemaakt, dan kun je beter wel speciale reiniger voor natuursteen gebruiken. Zie je op de plavuizen nog wat resten cement zitten van de voegen? Dit krijg je met schoonmaakazijn weer weg.

Pvc dweilen

Een pvc-vloer knapt vaak al op van een dweilbeurt met alleen water. Wil je er toch wat schoonmaakmiddel aan toevoegen, blijf dat uit de buurt van allesreiniger of groene zeep. Hiervan wordt de vloer te glad en er kunnen vlekken door ontstaan. Een beetje schoonmaakazijn volstaat voor een schone pvc-vloer.

Tapijt of tapijttegels reinigen

Bij tapijt werkt stofzuigen het beste om vuil te verwijderen. Maar zie je een vlek, wees er dan snel bij en kijk of je het met baking soda – gewoon los erop strooien en even in laten trekken – of groene zeep met wat water weg kan krijgen.

Is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt, dan is voor tapijt een stoomreiniger ideaal. Door de stoom hebben bacteriën en vuil geen kans en het is bovendien makkelijk in gebruik. Werk vanuit de verste hoek naar de deur toe en laat het tapijt goed drogen voordat het weer belopen wordt.

Toch maar professioneel laten doen?