Stofzuigers voor harde vloeren
Harde vloeren zijn er in allerlei soorten. Dat betekent dat er niet één type stofzuiger is dat het beste werkt op álle harde vloeren. Zoek je de juiste stofzuiger voor je harde vloer, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.
Om een miskoop te voorkomen, is het in eerste instantie belangrijk om te weten of er sprake is van een vastliggende of een losliggende vloer. Vastliggende vloeren zijn bijvoorbeeld plavuizen, parket, tegels en hout. Bij losliggende vloeren kun je denken aan laminaat, linoleum en zeil. Losliggende vloeren hebben, omdat ze kwetsbaarder zijn, een andere behandeling nodig dan vastliggende vloeren. Maar daar is niet alles mee gezegd. Een vastliggende vloer kan namelijk ook kwetsbaar zijn: denk aan sommige houtsoorten. Het laatste wat je wilt, is dat je stofzuiger krassen achterlaat op je mooie houten vloer.
Over het algemeen zijn er drie aspecten belangrijk bij stofzuigers voor harde vloeren: mondstuk, zuigkracht en gebruiksgemak.
Mondstuk
De meeste stofzuigers worden geleverd met verschillende mondstukken. De parketborstel, die met de lange, zachte haren, is speciaal ontworpen voor harde vloeren. Dit betekent echter niet dat je voor iedere harde vloer een parketborstel moet gebruiken. Zo concludeerde de Consumentenbond dat de parketborstel op een doorsnee harde vloer niet per se beter zuigt dan het standaardmondstuk. Het standaardmondstuk zou ook nog eens gebruiksvriendelijker zijn.
Toch kun je bij kwetsbare harde vloeren maar beter voorzichtig zijn. Houten vloeren kun je bijvoorbeeld beter wél met de parketborstel stofzuigen. Deze borstel is ook handig als je een losliggende harde vloer hebt liggen, want door de lange haren trekt hij minder.
Lees ook: Stofzuigers voor parket, laminaat en andere houten vloeren
Zuigkracht
Daarmee komen we meteen bij de zuigkracht van je stofzuiger. Voor harde vloeren is een stofzuiger met een instelbare zuigkracht erg handig. De ene harde vloer is namelijk de andere niet, en dus is de kans groot dat je meerdere harde vloeren in huis hebt liggen die allemaal nét even anders gestofzuigd moeten worden. Zo wordt bij een losliggende harde vloer een lagere zuigkracht aangeraden, anders loop je het risico dat de stofzuiger de vloer lostrekt. Dit geldt met name wanneer je de combiborstel gebruikt; bij een speciale parketborstel zal dit niet snel gebeuren. Een vastliggende vloer mag met een hogere zuigkracht worden schoongemaakt, omdat de kans op beschadiging een stuk kleiner is.
Je kunt de zuigkracht ook aanpassen aan de structuur van je vloer. Heb je een oneffen harde vloer, zoals een houten vloer met veel nerven, dan kan de zuigkracht wat hoger. Op die manier weet je zeker dat de stofzuiger ook het moeilijker te bereiken vuil opzuigt. Is je vloer grotendeels glad, dan volstaat een lagere zuigkracht.
Stofzuigers met zak beschikken vaak over een hogere zuigkracht dan stofzuigers zonder zak. Ook stofzuigers met snoer zuigen over het algemeen krachtiger.
Ook interessant: Stofzuigers voor tapijten, kleden en andere zachte vloeren
Gebruiksgemak
Tot slot is ook het gebruiksgemak van een stofzuiger een essentieel aspect om mee te laten wegen in je beslissing. Een moeilijk behandelbare stofzuiger maakt niet alleen van schoonmaken een helse taak, maar vergroot ook de kans op krassen op je vloer. Kies daarom een stofzuiger die makkelijk achter je aanrolt terwijl je schoonmaakt. Let er daarbij op dat de stofzuiger niet te zwaar is. Kijk ook kritisch naar de wieltjes: deze moeten niet te hard zijn, denk aan hard plastic of metaal. Wieltjes van zacht rubber of kunststof zijn het veiligst voor kwetsbare harde vloeren.
Powered by
Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.