ID.nl logo
Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan
Huis

Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

Wanneer je de upgrade naar iOS 18 binnenhaalt, dan krijg je toegang tot een aantal nieuwe mogelijkheden met betrekking tot personalisatie. Zodoende kun je het thuisscherm van je iPhone echt eigen maken. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Het beginscherm (ook wel thuisscherm of homescreen) van je iPhone personaliseren? In iOS 18 heb je daar heel wat mogelijkheden voor:

  • App-icoonkleur aanpassen
  • Achtergrond donker maken
  • Applabels verwijderen
  • Apps opnieuw indelen

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro.

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: rond het einde van de zomer en het begin van de herfst kondigt Apple zijn najaarsproducten aan. Daar vallen natuurlijk de nieuwe iPhones en Apple Watches onder, maar ook op het gebied van software laat het bedrijf uit Cupertino zien wat het in huis heeft. Dit jaar is dat iOS 18, die gebruikers een aantal nieuwe personalisatiemogelijkheden geeft. Daarnaast is er een nieuwe wachtwoordenapplicatie en kun je rekenen op allerlei aanpassingen onder de motorkap.

In dit artikel richten we ons op vier manieren waarmee je het thuisscherm van je iPhone persoonlijker maakt. iOS stond vroeger niet bepaald bekend om uitgebreide personalisatieopties, maar het is goed om te zien dat Apple daar steeds meer in uitbreidt. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je de icoonkleuren van apps aanpast, de achtergrond donkerder maakt, applabels verwijdert en je apps op een nieuwe manier indeelt – met net wat meer vrijheid dan voorheen.

App-icoonkleuren aanpassen

We beginnen met het aanpassen van de kleuren van de app-icoontjes. Zodra we beginnen met aanpassen zie je precies wat we hiermee bedoelen.

  • Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen.

  • Tik bovenin op de knop Wijzig.

  • Tik daarna op de knop Pas aan.

Je kunt nu kiezen voor een licht of donker thema, of bepalen dat dit automatisch wisselt op basis van zonsondergang en -opkomst. Maar je kunt de app-iconen ook een bepaalde tint meegeven. Tik daarvoor op de knop Getint, helemaal links in beeld (in het venster onderin). Dan zie je twee balken in beeld staan. Met de bovenste bepaal je de kleur en met de onderste de verzadinging. Onthoud dat wanneer je hier iets aanpast, de kleur van élke app verandert – je kunt dus niet één enkel icoon aanpassen. Je kunt eventueel ook de oogdruppelaar gebruiken om een specifieke kleur van de achtergrond te gebruiken.

©Wesley Akkerman

Achtergrond donker maken

Als je ervoor kiest om de app-iconen donkerder te maken, kan dat ervoor zorgen dat je iPhone iets minder energie verbruikt. Of je dit in de praktijk echt merkt, is een ander verhaal – maar het is altijd het proberen waard. Hetzelfde geldt voor ons volgende punt: het donker maken van de achtergrond. Dit kan ook helpen om energie te besparen. Bovendien springen de iconen er zo beter uit, omdat ze meer opvallen tegen een donkere achtergrond. Zo maak je de achtergrond donker in iOS 18.

  • Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen.

  • Tik bovenin op de knop Wijzig.

  • Tik daarna op de knop Pas aan.

  • Tik nu op het zonnetje links bovenin het venster onderin beeld.

Dit heeft alleen effect op de achtergrond en niet op je apps.

©Wesley Akkerman

Applabels verwijderen

Met applabels bedoelen we de namen die onder de app-iconen staan. Als je die inmiddels wel uit je hoofd kent of als ze niet mooi passen bij de rest van je vormgeving, kun je die met iOS 18 eenvoudig verwijderen. Dat werkt als volgt.

Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen.

  • Tik bovenin op de knop Wijzig.

  • Tik daarna op de knop Pas aan.

  • Tik nu op Groot, één van de twee knoppen boven de kleurenopties.

Daarmee pas je dus het formaat van de app-iconen aan, waardoor er geen ruimte meer voor de naam is. Of je dit er mooier vindt uitzien is helemaal aan jou. Bevallen grotere naamloze iconen toch niet? Voer dan de bovenstaande stappen opnieuw uit, totdat je op Klein kunt tikken. Dan keren de apps terug naar hun normale grootte en zie je de namen er weer bij staan.

©Wesley Akkerman

Apps opnieuw indelen

Als je toch bezig bent, is het misschien een goed idee om je apps opnieuw in te delen op het scherm. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een bepaalde achtergrondafbeelding of widget beter zichtbaar wilt laten zijn, of als je andere apps in de onderste balk wilt plaatsen voor sneller toegang. Dit kan op twee manieren.

  • 1: Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen. Je kunt nu een icoon meteen naar een andere plek slepen.

  • 2: Houd één bepaalde app wat langer ingedrukt en kies voor Wijzig beginscherm in het venster dat dan verschijnt. Ook nu kun je het icoon verslepen.

  • Klaar? Tik op het scherm totdat de minnen bij de iconen verdwijnen en de iconen niet meer trillen.

Houd er wel rekening mee dat apps nog steeds vastzitten op een raster. Hoewel dit altijd al zo was, geeft iOS 18 je nu wel wat meer vrijheid. Voorheen kon je apps alleen verplaatsen zonder ruimte tussen de iconen te laten; ze moesten altijd aaneengesloten staan. Nu kun je wel ruimte creëren tussen de apps, waardoor je ze makkelijker kunt groeperen en je beginscherm overzichtelijker maakt.

P.S. Soms lijkt het alsof je nog een app zou kunnen plaatsen, maar dan werkt het toch niet. Bijvoorbeeld wanneer je een vergroot appicoon boven de app-lade onderin zet. Hoewel het lijkt alsof er genoeg ruimte is voor nog een app, laat iOS 18 dat simpelweg niet toe. Gelukkig is er wel een oplossing: maak gewoon een Wextra home screen aan! Druk daarvoor op een app, kies Wijzig beginscherm totdat de app gaat trillen en er een minnetje verschijnt en sleep hem dan naar rechts, naar een nieuwe pagina. Op een iPhone kun je maximaal 15 thuisschermen (home screens) hebben. Elk scherm biedt ruimte voor 24 apps (6 rijen van 4 iconen) op iPhones zonder fysieke homeknop, of 20 apps (5 rijen van 4 iconen) op iPhones met een homeknop.

▼ Volgende artikel
Onderhoud en schoonhouden: zo gaat je föhn langer mee
Gezond leven

Onderhoud en schoonhouden: zo gaat je föhn langer mee

Heb je er weleens over nagedacht om je föhn schoon te maken? De kans is groot van niet. Toch kan het lonen om je föhn regelmatig van een onderhoudsbeurt te voorzien. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van je föhn, maar ook een stuk beter voor je lokken!

In dit artikel over föhns lees je:

  • Waarom het belangrijk is om je föhn regelmatig schoon te maken
  • Hoe je je föhn stap voor stap schoonmaakt
  • Hoe je je föhn het best kunt opbergen om de levensduur te verlengen

Dit wil je vast ook weten: Hierom zijn föhnborstels en multistylers zo handig

Een föhn blaast niet alleen warme lucht naar buiten, maar zuigt tijdens het blazen ook lucht naar binnen. Daarmee trekt hij óók haren, stof en ander vuil dat in de omgeving rond dwarrelt mee. Normaal gesproken houdt het filter van de föhn dit tegen, maar als het filter nooit wordt schoongemaakt, hoopt het vuil zich al snel op. Uiteindelijk belemmert dit de luchtstroom, waardoor je föhn een stuk harder moet werken om dezelfde hoeveelheid lucht uit te blazen. Op die manier duurt het niet alleen langer voordat je haar droog is, maar loop je ook het risico dat de föhn oververhit raakt en sneller stukgaat.

Een föhn die aan een schoonmaakbeurt toe is, herken je aan een muf en branderig geurtje als je hem aanzet. Deze geur is het gevolg van stofdeeltjes die in de föhn worden verbrand. Het is echter beter om dit al voor te zijn en je föhn ongeveer eens in de maand preventief schoon te maken. Tenzij je de föhn dagelijks gebruikt; dan is het slim om hem vaker schoon te maken, bijvoorbeeld eens per week. Zo houd je niet alleen je föhn, maar ook je haren stofvrij.

🪮Lees zeker dit ook: Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Haren in de klit?

Kies een borstel die zacht is voor je haar

De föhn schoonmaken

Hoe maak je je föhn dan schoon? Nou, dat is supersimpel en hoeft nog geen vijf minuten in beslag te nemen. Haal om ongelukken te voorkomen eerst het apparaat uit het stopcontact. Het belangrijkste onderdeel om schoon te maken is het rooster waarmee de föhn lucht aanzuigt. In principe hoef je het rooster niet per se eerst los te halen, maar als dat bij jouw föhn kan, dan maakt dat het schoonmaken wel een stukje makkelijker. Pak een tandenstoker of satéstokje en beweeg daarmee tussen de gaatjes van het rooster heen en weer, zodat al het vuil loskomt. Alle gaatjes gehad? Schud de föhn dan een paar seconden op en neer terwijl je het apparaat op de kop houdt, zodat al het losgemaakte stof eruit kan vallen.

Haal tot slot nog een licht vochtige doek (eventueel met mild schoonmaakmiddel) over het rooster en de behuizing van de föhn. Laat uiteraard alles goed drogen voordat je de föhn weer in het stopcontact steekt.

Check dit: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore

©PinaCub - stock.adobe.com

De föhn opbergen

Ook de manier waarop je je föhn opbergt, kan de hygiëne verbeteren en de levensduur van het apparaat verlengen. Als je een beschermhoes hebt, stop je föhn daar dan na ieder gebruik netjes in. Zo is de föhn goed beschermd tegen schade én blijft hij stofvrij. Als je geen hoes hebt, leg je de föhn het best op een plek waar hij niet te veel stof vangt, zoals in een lade of kast. Vermijd vochtige plekken zoals naast of onder de wastafel, want vocht kan de föhn beschadigen.

Er zijn ook allerlei hippe föhnhouders waar je de föhn ondersteboven in zet, zodat er geen stof en ander vuil in het rooster kan verdwijnen. Staat ook nog leuk in je badkamer! Klaar met föhnen? Wikkel het snoer na gebruik niet om de föhn heen, want dit kan op den duur het snoer én de behuizing van de föhn beschadigen. Het is beter om het snoer losjes op te rollen en op te bergen. Laat de föhn ook altijd minimaal drie minuten afkoelen voordat je hem opruimt. Een hete föhn in een afgesloten ruimte kan niet alleen schade, maar ook brandgevaar veroorzaken.


▼ Volgende artikel
Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18
Huis

Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

Wanneer je iOS 18 installeert op je iPhone, dan krijg je toegang tot een aantal handige mogelijkheden. Meer personalisatie, verbeteringen onder de motorkap – maar ook de optie een app te beschermen met Face ID of Touch ID. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Een app achter Face ID zetten betekent dat alleen jij met jouw gezicht de app kunt openen. Dit is vooral handig voor bankapps of apps met wachtwoorden. Goed om te weten: heb je een iPhone met Touch ID waar iOS 18 op draait, dan kun je je apps hiermee beveiligen.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

Onze smartphones staan vol met persoonlijke informatie. Browsers houden alles bij wat we online doen, en chatapps bewaren onze gesprekken, afspraken en dagelijkse communicatie. Dan zijn er nog de apps voor bankzaken en wachtwoorden. Reden genoeg om je iPhone goed te beveiligen. Dat begint met een pincode, Face ID of Touch ID, maar na het ontgrendelen houdt de beveiliging vaak op. Met iOS 18 heeft Apple daar iets aan gedaan.

Apple introduceert de mogelijkheid om apps achter een Face ID- of Touch ID-scan te plaatsen, waardoor je de app als het ware op slot zet. Dit zorgt ervoor dat bepaalde dingen niet gebeuren. Zo verschijnt er geen content van de app in Spotlight, zodat niemand alsnog informatie kan zien. Ook zullen de belgeschiedenis, notificaties en Siri-suggesties geen gevoelige gegevens prijsgeven. Let er wel op dat wanneer je een app vergrendelt, dit alleen geldt voor dat specifieke apparaat en niet bijvoorbeeld voor een iPad met hetzelfde iCloud-account.

©Wesley Akkerman

Apps vergrendelen met Face ID

Klinkt dat allemaal als muziek in de oren, dan is het tijd om te kijken naar hoe je een app daadwerkelijk vergrendelt met Face ID (of Touch ID).

  • Ga eerst op zoek naar de app die je extra wil vergrendelen.

  • Houd hem kort ingedrukt totdat het contextuele menu verschijnt.

  • Selecteer Vereis Face ID (of Vereis Touch ID).

  • Bevestig je keuze door op Vereis Face ID (of Vereis Touch ID) te tikken in het nieuwe venster.

En dat was het! Nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen en je de app in kwestie probeert te openen, komt de boodschap in beeld dat de app beveiligd is met Face ID of Touch ID. Je hoeft dan alleen je eigen gezicht of je vingerafdruk te scannen om de app te openen. Als je deze stappen wil terugdraaien, dan selecteer je op punt drie Vereis Face ID niet (of Vereis Touch ID niet). Je hoeft dan niet nogmaals je gezicht te scannen om de keuze te bevestigen; dat gebeurt direct.