Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan
Wanneer je de upgrade naar iOS 18 binnenhaalt, dan krijg je toegang tot een aantal nieuwe mogelijkheden met betrekking tot personalisatie. Zodoende kun je het thuisscherm van je iPhone echt eigen maken. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Het beginscherm (ook wel thuisscherm of homescreen) van je iPhone personaliseren? In iOS 18 heb je daar heel wat mogelijkheden voor:
- App-icoonkleur aanpassen
- Achtergrond donker maken
- Applabels verwijderen
- Apps opnieuw indelen
Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro.
Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: rond het einde van de zomer en het begin van de herfst kondigt Apple zijn najaarsproducten aan. Daar vallen natuurlijk de nieuwe iPhones en Apple Watches onder, maar ook op het gebied van software laat het bedrijf uit Cupertino zien wat het in huis heeft. Dit jaar is dat iOS 18, die gebruikers een aantal nieuwe personalisatiemogelijkheden geeft. Daarnaast is er een nieuwe wachtwoordenapplicatie en kun je rekenen op allerlei aanpassingen onder de motorkap.
In dit artikel richten we ons op vier manieren waarmee je het thuisscherm van je iPhone persoonlijker maakt. iOS stond vroeger niet bepaald bekend om uitgebreide personalisatieopties, maar het is goed om te zien dat Apple daar steeds meer in uitbreidt. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je de icoonkleuren van apps aanpast, de achtergrond donkerder maakt, applabels verwijdert en je apps op een nieuwe manier indeelt – met net wat meer vrijheid dan voorheen.
App-icoonkleuren aanpassen
We beginnen met het aanpassen van de kleuren van de app-icoontjes. Zodra we beginnen met aanpassen zie je precies wat we hiermee bedoelen.
Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen.
Tik bovenin op de knop Wijzig.
Tik daarna op de knop Pas aan.
Je kunt nu kiezen voor een licht of donker thema, of bepalen dat dit automatisch wisselt op basis van zonsondergang en -opkomst. Maar je kunt de app-iconen ook een bepaalde tint meegeven. Tik daarvoor op de knop Getint, helemaal links in beeld (in het venster onderin). Dan zie je twee balken in beeld staan. Met de bovenste bepaal je de kleur en met de onderste de verzadinging. Onthoud dat wanneer je hier iets aanpast, de kleur van élke app verandert – je kunt dus niet één enkel icoon aanpassen. Je kunt eventueel ook de oogdruppelaar gebruiken om een specifieke kleur van de achtergrond te gebruiken.
©Wesley Akkerman
Achtergrond donker maken
Als je ervoor kiest om de app-iconen donkerder te maken, kan dat ervoor zorgen dat je iPhone iets minder energie verbruikt. Of je dit in de praktijk echt merkt, is een ander verhaal – maar het is altijd het proberen waard. Hetzelfde geldt voor ons volgende punt: het donker maken van de achtergrond. Dit kan ook helpen om energie te besparen. Bovendien springen de iconen er zo beter uit, omdat ze meer opvallen tegen een donkere achtergrond. Zo maak je de achtergrond donker in iOS 18.
Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen.
Tik bovenin op de knop Wijzig.
Tik daarna op de knop Pas aan.
Tik nu op het zonnetje links bovenin het venster onderin beeld.
Dit heeft alleen effect op de achtergrond en niet op je apps.
©Wesley Akkerman
Applabels verwijderen
Met applabels bedoelen we de namen die onder de app-iconen staan. Als je die inmiddels wel uit je hoofd kent of als ze niet mooi passen bij de rest van je vormgeving, kun je die met iOS 18 eenvoudig verwijderen. Dat werkt als volgt.
Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen.
Tik bovenin op de knop Wijzig.
Tik daarna op de knop Pas aan.
Tik nu op Groot, één van de twee knoppen boven de kleurenopties.
Daarmee pas je dus het formaat van de app-iconen aan, waardoor er geen ruimte meer voor de naam is. Of je dit er mooier vindt uitzien is helemaal aan jou. Bevallen grotere naamloze iconen toch niet? Voer dan de bovenstaande stappen opnieuw uit, totdat je op Klein kunt tikken. Dan keren de apps terug naar hun normale grootte en zie je de namen er weer bij staan.
©Wesley Akkerman
Apps opnieuw indelen
Als je toch bezig bent, is het misschien een goed idee om je apps opnieuw in te delen op het scherm. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een bepaalde achtergrondafbeelding of widget beter zichtbaar wilt laten zijn, of als je andere apps in de onderste balk wilt plaatsen voor sneller toegang. Dit kan op twee manieren.
1: Houd het thuisscherm even ingedrukt totdat de boel gaat trillen. Je kunt nu een icoon meteen naar een andere plek slepen.
2: Houd één bepaalde app wat langer ingedrukt en kies voor Wijzig beginscherm in het venster dat dan verschijnt. Ook nu kun je het icoon verslepen.
Klaar? Tik op het scherm totdat de minnen bij de iconen verdwijnen en de iconen niet meer trillen.
Houd er wel rekening mee dat apps nog steeds vastzitten op een raster. Hoewel dit altijd al zo was, geeft iOS 18 je nu wel wat meer vrijheid. Voorheen kon je apps alleen verplaatsen zonder ruimte tussen de iconen te laten; ze moesten altijd aaneengesloten staan. Nu kun je wel ruimte creëren tussen de apps, waardoor je ze makkelijker kunt groeperen en je beginscherm overzichtelijker maakt.
P.S. Soms lijkt het alsof je nog een app zou kunnen plaatsen, maar dan werkt het toch niet. Bijvoorbeeld wanneer je een vergroot appicoon boven de app-lade onderin zet. Hoewel het lijkt alsof er genoeg ruimte is voor nog een app, laat iOS 18 dat simpelweg niet toe. Gelukkig is er wel een oplossing: maak gewoon een Wextra home screen aan! Druk daarvoor op een app, kies Wijzig beginscherm totdat de app gaat trillen en er een minnetje verschijnt en sleep hem dan naar rechts, naar een nieuwe pagina. Op een iPhone kun je maximaal 15 thuisschermen (home screens) hebben. Elk scherm biedt ruimte voor 24 apps (6 rijen van 4 iconen) op iPhones zonder fysieke homeknop, of 20 apps (5 rijen van 4 iconen) op iPhones met een homeknop.