Review Dreame H13 Pro – Krachtige steelstofzuiger voor nat en droog

© Wesley Akkerman

Review Dreame H13 Pro – Krachtige steelstofzuiger voor nat en droog

Geplaatst: 18 april 2024 - 17:29

Wesley Akkerman

De Dreame H13 Pro-steelstofzuiger is voornamelijk bedoeld voor het schoonmaken van harde vloeren. Ondanks het gewicht van 5,6 kilo gaat dat met een groot gemak. Dat heeft het apparaat onder meer te danken aan de nieuwe wieltjes en het zelfreinigende systeem.

8,0

Dreame H13 Pro

Pluspunten

Soepel en behendig door nieuwe wieltjes

Krachtige stofzuiger

Bijna geen omkijken naar

Redelijk geprijsd

Installatie zo gepiept

Goed dweilresultaat

Ledverlichting in kop

Minpunten

Accuduur kan tegenvallen (max. 40 minuten)

Oppassen met draden op de vloer

Schoonmaakmiddel fabrikant gebruiken

Dezelfde opvangbak voor stof en vies water

Geen taptijherkenning

Conclusie

Al met al zijn we toch tevreden over de Dreame H13 Pro. Dat probleem met kabels is iets waar je gewoon even op moet letten en waar je gerust omheen kunt werken. Al had het wel fijn geweest natuurlijk als het systeem draden kan herkennen en dan stopt met zuigen. Helaas kun je verder niet bepalen hoeveel water de steelstofzuiger gebruikt, maar de vloer is vaak wel binnen vijf tot tien minuten helemaal droog. Dus heel erg is dat niet. De kanttekening is dat meer opties tot je beschikking hebben altijd fijn is, maar in dit geval pakt de werking in de praktijk gewoon goed uit....
Lees meer

Snoerloze steelstofzuigers heb je in allerlei soorten in maten. Sommige kunnen zowel harde vloeren als tapijten en kleden stofzuigen, maar kunnen niet dweilen. Andere modellen hebben een apart opzetstuk voor het dweilen en fungeren verder als een normaal model. De Dreame H13 Pro is echt een steelstofzuiger die bijna uitsluitend bedoeld is voor harde vloeren, aangezien de draaibare dweilkop er standaard op zit. Je kunt hem eraf halen als je dat wilt, waardoor je toch een kleed kunt stofzuigen, maar harde vloeren zijn duidelijk het echte doel.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

De ledverlichting gaat meteen aan zodra je begint met stofzuigen.

Dreame H13 Pro versus de concurrentie

De Dreame H13 Pro heeft een adviesprijs van 599 euro. In vergelijking met de modellen van Dyson is dat een mooie deal. Echter, de H12 Pro kost nu minder dan 350 euro, terwijl er ook wat dweilloze steelstofzuigers zijn die de helft of minder kosten. In vergelijking met de H12 Pro is wel een hoop veranderd. Zo heeft de H13 Pro ledverlichting in de kop zitten, zodat je goed kunt zien wat er voor je gebeurt. Dit lichtsysteem is minder goed dan dat van Dyson, dat door de groene laser nagenoeg elk stofdeeltje op de grond in beeld brengt.

Daarnaast heeft de Dreame H13 Pro veel betere wieltjes dan zijn voorganger (daar komen we later op terug) en een basisstation dat de dweilkop met heet water schoonmaakt. Je hoeft dus na het schoonmaken niet in de weer met die kop, zoals dat wel bij de Dyson v15s Detect Submarine het geval is. Dit model biedt vier modi (tegen drie op de H12 Pro). Je kunt kiezen voor de automatische stand, maar ook voor Suction, Ultra en Turbo. De maximale gebruikerstijd is met veertig minuten niet heel lang, maar wel meer dan genoeg voor ons huis van 57 vierkante meter.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

Zodra je op de powerknop drukt, blijft de Dreame H13 Pro aanstaan.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

Druk twee keer op de knop voor zelfreiniging, terwijl de stofzuiger op de basis staat, om het proces te starten.

Slim zelfreinigend systeem

Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst alles uitpakken. De Dreame H13 Pro wordt geleverd met alles wat je nodig hebt en meer, bijvoorbeeld twee dweilkoppen en twee HEPA-filters. Zo heb je altijd een back-up beschikbaar, wanneer je de gebruikte onderdelen zelf wilt wassen. Vervolgens moet je de filters, tanks en de basis installeren. Dat gaat gemakkelijk: op de doos staat een handleiding én bovendien passen de onderdelen op slechts één plek , dus het kán eigenlijk niet fout gaan.

Het basisstation gebruik je voor twee dingen: het opladen en het zelfreinigende systeem. Dat opladen duurt drie tot vier uur, afhankelijk van hoelang je de Dreame H13 Pro gebruikt hebt. Zodra je de zelfreiniging start, is het basisstation ongeveer een half uur bezig. Het gebruikt het resterende water in het reservoir om de borstel schoon te maken op zestig graden. Dat is warm genoeg om geurtjes en bacteriën te verwijderen. De borstel draait om beurten twee kanten op en haalt dankzij een schraper ook eventuele haren en andere viezigheden weg.

Het zelfreinigende systeem activeer je handmatig door op de knop bovenop de steelstofzuiger te drukken wanneer je hem goed in het basisstation geparkeerd hebt. Dat is een handeling die snel went. Verder heb je eigenlijk, op dagelijkse basis, geen omkijken naar de Dreame H13 Pro. Het basisstation reinigt de borstel grondig en droogt hem daarna ook meteen. Daardoor hoef je dus niet nog apart iets af te wassen en te laten drogen. Al raden we wel aan zo nu en dan het station zelf even af te nemen, maar dat klusje mag eigenlijk geen naam hebben.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

De Dreame H13 Pro in de praktijk

Eens in de zoveel tijd zul je de watertanks willen schoonmaken. De tank voor schoon water wellicht niet, maar voor vies water wel. We gebruiken bijvoorbeeld nog steeds de Dreame L10s Ultra en die vieze watertank kan mettertijd behoorlijk gaan stinken. Maar verder hebben we echt heel weinig onderhoud aan die specifieke steelstofzuiger gehad.

Het H13 Pro-model weegt 5,6 kilo en is daarmee vrij fors. Hewel het apparaat soepel beweegt dankzij die vernieuwde wieltjes (draaien en kantelen is geen enkel probleem), merken we toch wat kramp in de handen na het gebruik.

Het gewicht van 5,6 kilo is overigens zonder het water dat je toevoegt. Achterop zit de tank voor schoon water, van 900 milliliter. Het vieze water wordt in een bak van maximaal 700 milliliter opgevangen. Dat is dezelfde bak waar ook het vuil in beland en waar je de HEPA-filter in aantreft. Omdat de Dreame H13 Pro één bak voor stof, viezigheid en het gebruikte water heeft, begrijp je waarom die zo nu en dan aan een schoonmaakbeurt toe is. Dit is een van de weinige nadelen van dit model; wellicht is een aparte opvangbak voor het stof een mooie upgrade voor een toekomstige opvolger.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

Op het scherm kun je aflezen welke modus aanstaat en hoeveel energie de accu nog heeft.

Alleen het eigen schoonmaakmiddel

Wat we wel vaker tegenkomen bij robotstofzuigers of dweilende steelstofzuigers is dat de fabrikant aangeeft dat je alleen het zelfontwikkelde schoonmaakmiddel mag gebruiken. In het geval van Dreame is dat om ‘verstoppingen te voorkomen’, aldus de vertegenwoordiger. Gelukkig krijg je er standaard een flesje bij wanneer je dit model aanschaft. Ook is het schoonmaakmiddel gewoon via Amazon verkrijgbaar en soms in de aanbieding voor dertien euro. Een eigen schoonmaakmiddel kun je uitproberen, maar dan geheel op eigen risico.

Gelukkig is het wel een goed schoonmaakmiddel. We hebben het dopje gevuld en die in een volle watertank gegooid. Daarmee hebben we een groot deel van het huis hier gestofzuigd en gedweild. De accu was toen voor veertig procent leeg en de watertank was al over de helft. Maar het resultaat mag er zijn. Bepaalde watervlekjes die robotstofzuigers soms laten voor wat ze zijn, verdwijnen eenvoudig. Daarnaast beschikt de Dreame H13 Pro met een zuigkracht van 18.000 Pa over meer dan genoeg kracht om alles op te pakken wat er op de grond ligt.

De zuigkracht is zo sterk dat je echt moet opletten wanneer je in de buurt komt van kabels. Zo hebben we hier twee kabels die op de grond liggen. Eén daarvan is van een Philips Hue-vloerlamp, die van z’n vaste positie weggetrokken wordt wanneer de kabel in de zuigmond terechtkomt. Hoewel het systeem slim genoeg is om zichzelf uit te zetten wanneer je de H13 Pro rechtop op de grond plaatst, stopt het niet zodra er dus een kabel gespot wordt. Ook is het zo dat de dweil niet stopt met water afgeven wanneer je over een tapijt of vloerkleed gaat.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

De opvangbak met HEPA-filter.

Dreame H13 Pro steelstofzuiger

© Wesley Akkerman

De tank met schoon water en het schoonmaakmiddel.

Dreame H13 Pro kopen?

Al met al zijn we toch tevreden over de Dreame H13 Pro. Dat probleem met kabels is iets waar je gewoon even op moet letten en waar je gerust omheen kunt werken. Al had het wel fijn geweest natuurlijk als het systeem draden kan herkennen en dan stopt met zuigen. Helaas kun je verder niet bepalen hoeveel water de steelstofzuiger gebruikt, maar de vloer is vaak wel binnen vijf tot tien minuten helemaal droog. Dus heel erg is dat niet. De kanttekening is dat meer opties tot je beschikking hebben altijd fijn is, maar in dit geval pakt de werking in de praktijk gewoon goed uit.

Meer steelstofzuigers bekijken?

Ideaal voor een snelle reiniging

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten