ID.nl logo
Review Dreame H13 Pro – Krachtige steelstofzuiger voor nat en droog
Huis

Review Dreame H13 Pro – Krachtige steelstofzuiger voor nat en droog

De Dreame H13 Pro-steelstofzuiger is voornamelijk bedoeld voor het schoonmaken van harde vloeren. Ondanks het gewicht van 5,6 kilo gaat dat met een groot gemak. Dat heeft het apparaat onder meer te danken aan de nieuwe wieltjes en het zelfreinigende systeem.

Uitstekend
Conclusie

Al met al zijn we toch tevreden over de Dreame H13 Pro. Dat probleem met kabels is iets waar je gewoon even op moet letten en waar je gerust omheen kunt werken. Al had het wel fijn geweest natuurlijk als het systeem draden kan herkennen en dan stopt met zuigen. Helaas kun je verder niet bepalen hoeveel water de steelstofzuiger gebruikt, maar de vloer is vaak wel binnen vijf tot tien minuten helemaal droog. Dus heel erg is dat niet. De kanttekening is dat meer opties tot je beschikking hebben altijd fijn is, maar in dit geval pakt de werking in de praktijk gewoon goed uit.

Plus- en minpunten
  • Soepel en behendig door nieuwe wieltjes
  • Krachtige stofzuiger
  • Bijna geen omkijken naar
  • Redelijk geprijsd
  • Installatie zo gepiept
  • Goed dweilresultaat
  • Ledverlichting in kop
  • Accuduur kan tegenvallen (max. 40 minuten)
  • Oppassen met draden op de vloer
  • Schoonmaakmiddel fabrikant gebruiken
  • Dezelfde opvangbak voor stof en vies water
  • Geen taptijherkenning

Snoerloze steelstofzuigers heb je in allerlei soorten in maten. Sommige kunnen zowel harde vloeren als tapijten en kleden stofzuigen, maar kunnen niet dweilen. Andere modellen hebben een apart opzetstuk voor het dweilen en fungeren verder als een normaal model. De Dreame H13 Pro is echt een steelstofzuiger die bijna uitsluitend bedoeld is voor harde vloeren, aangezien de draaibare dweilkop er standaard op zit. Je kunt hem eraf halen als je dat wilt, waardoor je toch een kleed kunt stofzuigen, maar harde vloeren zijn duidelijk het echte doel.

©Wesley Akkerman

Dreame H13 Pro versus de concurrentie

De Dreame H13 Pro heeft een adviesprijs van 599 euro. In vergelijking met de modellen van Dyson is dat een mooie deal. Echter, de H12 Pro kost nu minder dan 350 euro, terwijl er ook wat dweilloze steelstofzuigers zijn die de helft of minder kosten. In vergelijking met de H12 Pro is wel een hoop veranderd. Zo heeft de H13 Pro ledverlichting in de kop zitten, zodat je goed kunt zien wat er voor je gebeurt. Dit lichtsysteem is minder goed dan dat van Dyson, dat door de groene laser nagenoeg elk stofdeeltje op de grond in beeld brengt.

Daarnaast heeft de Dreame H13 Pro veel betere wieltjes dan zijn voorganger (daar komen we later op terug) en een basisstation dat de dweilkop met heet water schoonmaakt. Je hoeft dus na het schoonmaken niet in de weer met die kop, zoals dat wel bij de Dyson v15s Detect Submarine het geval is. Dit model biedt vier modi (tegen drie op de H12 Pro). Je kunt kiezen voor de automatische stand, maar ook voor Suction, Ultra en Turbo. De maximale gebruikerstijd is met veertig minuten niet heel lang, maar wel meer dan genoeg voor ons huis van 57 vierkante meter.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Slim zelfreinigend systeem

Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst alles uitpakken. De Dreame H13 Pro wordt geleverd met alles wat je nodig hebt en meer, bijvoorbeeld twee dweilkoppen en twee HEPA-filters. Zo heb je altijd een back-up beschikbaar, wanneer je de gebruikte onderdelen zelf wilt wassen. Vervolgens moet je de filters, tanks en de basis installeren. Dat gaat gemakkelijk: op de doos staat een handleiding én bovendien passen de onderdelen op slechts één plek , dus het kán eigenlijk niet fout gaan.

Het basisstation gebruik je voor twee dingen: het opladen en het zelfreinigende systeem. Dat opladen duurt drie tot vier uur, afhankelijk van hoelang je de Dreame H13 Pro gebruikt hebt. Zodra je de zelfreiniging start, is het basisstation ongeveer een half uur bezig. Het gebruikt het resterende water in het reservoir om de borstel schoon te maken op zestig graden. Dat is warm genoeg om geurtjes en bacteriën te verwijderen. De borstel draait om beurten twee kanten op en haalt dankzij een schraper ook eventuele haren en andere viezigheden weg.

Het zelfreinigende systeem activeer je handmatig door op de knop bovenop de steelstofzuiger te drukken wanneer je hem goed in het basisstation geparkeerd hebt. Dat is een handeling die snel went. Verder heb je eigenlijk, op dagelijkse basis, geen omkijken naar de Dreame H13 Pro. Het basisstation reinigt de borstel grondig en droogt hem daarna ook meteen. Daardoor hoef je dus niet nog apart iets af te wassen en te laten drogen. Al raden we wel aan zo nu en dan het station zelf even af te nemen, maar dat klusje mag eigenlijk geen naam hebben.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De Dreame H13 Pro in de praktijk

Eens in de zoveel tijd zul je de watertanks willen schoonmaken. De tank voor schoon water wellicht niet, maar voor vies water wel. We gebruiken bijvoorbeeld nog steeds de Dreame L10s Ultra en die vieze watertank kan mettertijd behoorlijk gaan stinken. Maar verder hebben we echt heel weinig onderhoud aan die specifieke steelstofzuiger gehad.

Het H13 Pro-model weegt 5,6 kilo en is daarmee vrij fors. Hewel het apparaat soepel beweegt dankzij die vernieuwde wieltjes (draaien en kantelen is geen enkel probleem), merken we toch wat kramp in de handen na het gebruik.

Het gewicht van 5,6 kilo is overigens zonder het water dat je toevoegt. Achterop zit de tank voor schoon water, van 900 milliliter. Het vieze water wordt in een bak van maximaal 700 milliliter opgevangen. Dat is dezelfde bak waar ook het vuil in beland en waar je de HEPA-filter in aantreft. Omdat de Dreame H13 Pro één bak voor stof, viezigheid en het gebruikte water heeft, begrijp je waarom die zo nu en dan aan een schoonmaakbeurt toe is. Dit is een van de weinige nadelen van dit model; wellicht is een aparte opvangbak voor het stof een mooie upgrade voor een toekomstige opvolger.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Alleen het eigen schoonmaakmiddel

Wat we wel vaker tegenkomen bij robotstofzuigers of dweilende steelstofzuigers is dat de fabrikant aangeeft dat je alleen het zelfontwikkelde schoonmaakmiddel mag gebruiken. In het geval van Dreame is dat om ‘verstoppingen te voorkomen’, aldus de vertegenwoordiger. Gelukkig krijg je er standaard een flesje bij wanneer je dit model aanschaft. Ook is het schoonmaakmiddel gewoon via Amazon verkrijgbaar en soms in de aanbieding voor dertien euro. Een eigen schoonmaakmiddel kun je uitproberen, maar dan geheel op eigen risico.

Gelukkig is het wel een goed schoonmaakmiddel. We hebben het dopje gevuld en die in een volle watertank gegooid. Daarmee hebben we een groot deel van het huis hier gestofzuigd en gedweild. De accu was toen voor veertig procent leeg en de watertank was al over de helft. Maar het resultaat mag er zijn. Bepaalde watervlekjes die robotstofzuigers soms laten voor wat ze zijn, verdwijnen eenvoudig. Daarnaast beschikt de Dreame H13 Pro met een zuigkracht van 18.000 Pa over meer dan genoeg kracht om alles op te pakken wat er op de grond ligt.

Reactie Dreame op aanvullende vragen We hebben nog wat doorgevraagd over het gebruik van het merkeigen schoonmaakmiddel. Dreame vertelt daarover het volgende:

“De schoonmaakoplossing van Dreame heeft extensieve interne testen ondergaan. Daardoor garandeert het merk dat het schoonmaakmiddel geen risico vormt voor gebruik in combinatie met zijn stofzuigers. Je hoeft je daardoor geen zorgen te maken over corrosie of andere potentiële schade. Wanneer je middelen van andere merken gebruikt, dan loop je die garantie mis.”

De zuigkracht is zo sterk dat je echt moet opletten wanneer je in de buurt komt van kabels. Zo hebben we hier twee kabels die op de grond liggen. Eén daarvan is van een Philips Hue-vloerlamp, die van z’n vaste positie weggetrokken wordt wanneer de kabel in de zuigmond terechtkomt. Hoewel het systeem slim genoeg is om zichzelf uit te zetten wanneer je de H13 Pro rechtop op de grond plaatst, stopt het niet zodra er dus een kabel gespot wordt. Ook is het zo dat de dweil niet stopt met water afgeven wanneer je over een tapijt of vloerkleed gaat.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame H13 Pro kopen?

Al met al zijn we toch tevreden over de Dreame H13 Pro. Dat probleem met kabels is iets waar je gewoon even op moet letten en waar je gerust omheen kunt werken. Al had het wel fijn geweest natuurlijk als het systeem draden kan herkennen en dan stopt met zuigen. Helaas kun je verder niet bepalen hoeveel water de steelstofzuiger gebruikt, maar de vloer is vaak wel binnen vijf tot tien minuten helemaal droog. Dus heel erg is dat niet. De kanttekening is dat meer opties tot je beschikking hebben altijd fijn is, maar in dit geval pakt de werking in de praktijk gewoon goed uit.

Meer steelstofzuigers bekijken?

Ideaal voor een snelle reiniging

▼ Volgende artikel
Je eerste espressomachine! Waar let je op bij de aanschaf?
Huis

Je eerste espressomachine! Waar let je op bij de aanschaf?

Je bent eruit: je wilt eindelijk een espressomachine. Het aanbod is groot — maar misschien wel zó groot dat je niet weet waar je moet beginnen. Wil je een handmatige, halfautomatische of volautomatische espressomachine? Een pistonmachine? Met of zonder geïntegreerde koffiemolen? Moet het waterreservoir groot zijn of heb je dat niet nodig? En welk merk moet je kiezen? Lees hier alles wat je moet weten bij de aankoop van je eerste espressomachine!

⏱ Dit artikel in het kort:

  • Persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol bij de keuze van een espressomachine.
  • Verschillende types machines: handmatig, halfautomatisch, volautomatisch.
  • Handmatige machine biedt maximale controle en is geschikt voor koffieliefhebbers.
  • Halfautomatische machine biedt balans tussen controle en gemak.
  • Volautomatische machine is ideaal voor gebruikers die snel en eenvoudig koffie willen maken.
  • Belangrijke overwegingen: koffiemolen, waterreservoir, kopjeswarmer, opwarmtijd en prijs.
  • Kwaliteit van bonen en maling is essentieel voor goede koffie.
  • Bekende merken bieden betrouwbaarheid en gemak met automatische reinigingsopties.

Een kwestie van smaak – letterlijk

Bij het kiezen van je eerste espressomachine is je persoonlijke smaak een logisch vertrekpunt. Welke koffie je het liefst drinkt, bepaalt namelijk voor een groot deel welk type machine het beste bij je past.

Sommige modellen hebben een ingebouwde melkopschuimer waarmee je eenvoudig lattes en cappuccino's kunt maken, maar dat brengt extra kosten met zich mee. Geef je de voorkeur aan een pure espresso, dan heb je die functies niet nodig en kun je een simpeler model overwegen.

Het is belangrijk dat de machine die je kiest, de koffiespecialiteiten kan bereiden die jij lekker vindt. Als je bijvoorbeeld een liefhebber bent van cortado's, zul je merken dat niet alle volautomatische machines die mogelijkheid bieden.

©M.studio

Handmatig, halfautomatisch of volautomatisch?

Er zijn veel verschillende espressomachines met uiteenlopende functies en prijzen, dus er is genoeg om rekening mee te houden. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: wil je een machine waarbij je alleen op een knop drukt voor je koffie, of vind je het leuk om zelf te experimenteren en de bereiding in eigen hand te houden?

Handmatige espressomachine

Met een handmatige espressomachine heb je veel controle over het hele zetproces. Je regelt zelf de temperatuur en de druk waarmee het water doorloopt, meestal met een hendel of draaiknop. Heb je een model met een ingebouwde bonenmaler, dan kun je ook de maalgraad naar wens instellen.

Het vergt vaak wat oefening voordat je de perfecte kop koffie zet, maar het geeft wel een hoop voldoening. Je kunt alles naar jouw smaak aanpassen (dus ook wanneer je voorkeuren in de loop van de tijd veranderen). Bovendien zijn handmatige machines vaak betaalbaarder en gaan ze lang mee.

☕ Geschikt voor: echte koffieliefhebbers die de tijd nemen om hun ideale koffie te zetten

Halfautomatische espressomachine

De halfautomatische espressomachine biedt de perfecte balans tussen controle en gemak. De machine verwarmt het water tot de juiste temperatuur, zorgt voor de benodigde druk, en op jouw signaal perst het water door de koffie. Jij bepaalt de hoeveelheid water, koffie en de maalgraad van de bonen (bij sommige modellen kun je ook de temperatuur en druk aanpassen).

Dit type machine lijkt op wat je in cafés en restaurants ziet. Ze zijn verkrijgbaar met één of twee zetgroepen, zodat je één of twee kopjes tegelijk kunt bereiden. Hoewel de prijs van een halfautomatische machine doorgaans wat hoger ligt, bespaart het je veel tijd en gedoe. Veel instellingen kun je naar wens aanpassen, maar niet bij elke kop afzonderlijk, zoals bij een handmatige machine wel het geval is.

☕ Geschikt voor: koffiedrinkers die meerdere kopjes zetten per dag

©Puripat Khummungkhoon

Volautomatische espressomachine

Voor ultiem gemak is een volautomatische espressomachine de beste keuze. Met één druk op de knop heb je snel een heerlijke kop koffie (of twee). De machine bepaalt automatisch de juiste hoeveelheid koffie, water, temperatuur en druk. Bij modellen met een ingebouwde bonenmaler wordt ook de maalgraad automatisch ingesteld, al kun je dit vaak bij het eerste gebruik zelf afstellen. Sommige volautomaten kunnen zelfs melk opschuimen en/of verwarmen, waardoor je direct een perfecte cappuccino hebt. Al dit gemak komt wel met een hoger prijskaartje.

☕ Geschikt voor: mensen die graag veel verschillende variëteiten drinken, van espresso en cappuccino tot latte

Pistonmachine

Een pistonmachine, ook wel een handmatige of halfautomatische espressomachine, is geliefd bij veel koffieliefhebbers vanwege de authentieke ervaring die het biedt. De naam verwijst naar de piston, het handvat met een zeef waarin je de gemalen koffie plaatst..

De pistons (hendels) van deze machines bevatten een filtercup waarin je gemalen koffie plaatst en aanstampt met een tamper. Hierdoor heb je volledige controle over de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Je kunt dus zelf precies bepalen hoe je espresso moet smaken.

©Dmytro Vietrov

Waarom is het aanstampen van je koffie zo belangrijk?

De smaak en sterkte van je koffie worden deels bepaald door hoe stevig je de koffie aandrukt. Hiervoor heb je een tamper nodig. Bij goedkopere handmatige machines krijg je vaak een kunststof tamper, maar die werkt minder goed. Een zwaarder exemplaar van roestvrij staal is effectiever, maar inderdaad, ook wat duurder. Probeer een stevige tamper te vinden die goed in het filterbakje van je piston past. Nog beter is een tamperstation, waarin je de filterhouder kunt plaatsen tijdens het aanstampen. Zo kun je meer druk uitoefenen dan wanneer je de houder in je hand houdt. Zorg er altijd voor dat je de koffie gelijkmatig aandrukt, want doe je dat niet, dan kan dat zorgen voor een minder gebalanceerde extractie.

©Dmytro Vietrov

Waar let je verder nog op bij de aanschaf van je eerste espressomachine?

Je weet nu of je voor automatisch of handmatig kiest. Dan ben je er nog niet. Deze factoren spelen ook een rol bij je keuze:

OptieFunctie
Een grote (of dubbele) boilerEen dubbele boiler is handig als je tegelijkertijd espresso maakt en melk wilt stomen, zonder te hoeven wachten.
WaterreservoirEen espressomachine met een groot waterreservoir van ongeveer 1,5 liter is praktisch voor frequente koffiedrinkers of voor wie meerdere kopjes achter elkaar drinkt.
In hoogte verstelbare koffieuitloopDe mogelijkheid om de koffieuitloop in hoogte te verstellen is handig voor verschillende kopgroottes. Extra handig voor latte-drinkers (anders hangt de uitloop steeds in je melkschuim).
KopjeswarmerEen kopjeswarmer is een mooie toevoeging, want koffie smaakt het best wanneer die in een voorverwarmd kopje wordt geschonken. Je zet je koffiekopjes dan ondersteboven op de machine.
Geïntegreerde koffiemolenVerse maling verbetert de smaak van koffie aanzienlijk. In sommige espressomachines is de bonenmaler ingebouwd. Zoek naar modellen met meerdere maalstanden voor meer veelzijdigheid.
OpwarmtijdNiemand houdt van lang wachten. Vaak moet je bij goedkopere machines langer wachten totdat deze is opgewarmd.
Digitaal of analoogDigitale besturing is vaak preciezer. De meeste machines zijn ook heel makkelijk te bedienen. Maar analoge machines hebben ook hun charme. Bovendien gaan ze vaak minder snel stuk.

De prijs speelt ook mee bij je keuze

Er zijn espressomachines in allerlei prijsklassen beschikbaar. Over het algemeen geldt: je krijgt waar je voor betaalt. Dat is ook zo als het gaat om espressomachines.

Je eerste espressomachine kan in principe prima een voordelig model zijn. Je hebt al espresso-apparaten voor minder dan 100 euro. Met een dergelijke machine kun je prima een tijdje uit de voeten. Maar ben je echt een fervent koffiedrinker, dan is de kans groot dat je al snel meer wilt. En dan bedoelen we vooral meer invloed op de smaak, maling, temperatuur en druk. Misschien meer mogelijkheden voor koffievariaties als latte en cappuccino. Of gewoon een apparaat dat sneller opgewarmd is en klaar voor gebruik.

Een goede manier om je budget te bepalen is door te bedenken hoelang je wilt dat je eerste espressomachine meegaat. Dat heeft minder te maken met de betrouwbaarheid van goedkopere machines en meer met het feit dat je je machine wellicht ontgroeit als je voor de goedkopere opties gaat. Voor thuis is een semi-professionele machine misschien overdreven, maar misschien ook niet.

©WS Films

Het geheim achter goede koffie: de juiste bonen en maling

De meeste ervaren barista's zijn het erover eens: het is beter om te investeren in een goede koffiemolen dan in een dure espressomachine. Met een hoogwaardige molen bepaal je namelijk zelf de maalgraad van de bonen, wat essentieel is voor een goede kop koffie. Zelfs de beste espressomachine kan niet compenseren voor slecht gemalen of oude bonen – een lekkere koffie zetten wordt dan vrijwel onmogelijk. Andersom kun je met goed gemalen bonen vaak nog een prima resultaat halen, zelfs met een eenvoudigere machine. Natuurlijk spelen de bonen zelf ook een rol, maar dat is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Betrouwbaar merk

Bekende merken zoals Jura, Philips, Krups en Siemens hebben een uitstekende reputatie in de wereld van espressomachines. Ze hebben goede garantievoorwaarden en een prima klantenservice. Vaak hebben deze merken zowel instapmodellen, die wat voordeliger zijn, als luxe espressomachines.

Bij de keuze voor je eerste espressomachine is ook garantie een belangrijke factor. Daarnaast is het onderhoud iets om rekening mee te houden. Niet iedereen heeft zin om na elke kop koffie te moeten schoonmaken. Gelukkig zijn er merken die machines aanbieden met handige reinigingsfuncties, zoals automatische ontkalkingsprogramma's.

Over het algemeen is het een veilige keuze om voor een machine van een gerenommeerd merk te gaan. Hoewel grote merken hun betrouwbaarheid vaak al hebben bewezen, betekent dat niet dat minder bekende merken per definitie slechter zijn.. Voor de rest is het toch een beetje koffiedik kijken.

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi 14T Pro – Midrange toestel met oog voor details
Huis

Review Xiaomi 14T Pro – Midrange toestel met oog voor details

De Xiaomi 14T Pro is een midrange Android-smartphone met een prijskaartje van 899,99 euro. Daarmee zit de Chinese fabrikant aan de hoge kant van dit segment, dus dan moet het toestel van goeden huize komen.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep zijn er weinig onderdelen die dusdanig tegenvallen dat een aanbeveling niet op z'n plek is. Ja, er bestaat wat onduidelijkheid over het camerasysteem, veel AI-opties laten nog op zich wachten en Xiaomi installeert nog steeds veel apps vooraf. Maar bij een midrange-smartphone kun je dat soort dingen verwachten. Wat ons meer stoort, is die prijs. Je krijgt er veel werkgeheugen en opslagruimte voor terug en ook de processor doet niet onder voor Qualcomms topprocessor van het afgelopen jaar; maar 900 euro is wat ons betreft te veel.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp
  • Krachtige processor
  • Prachtig display
  • Handige, kleine functies
  • Mooie foto's
  • Hoge prijs
  • Achterkant trekt vingerafdrukken aan
  • Foto's ogen wel onnatuurlijk
  • Vooraf geïnstalleerde apps
  • Gedoe met camera-app

We noemen de Xiaomi 14T Pro dan wel midrange, maar dat zie je er niet aan af. Het toestel heeft een strak en futuristisch design en is verkrijgbaar in net zo toffe kleuren. Het mooiste aan het nieuwe ontwerp is dat het vierkante camera-eiland niet alleen even lang is aan alle kant, maar ook over dezelfde kleur beschikt als de rest van de smartphone. Daardoor voelt alles veel meer aan als een geheel. Verder is het fijn dat de achterkant een subtiele bolling heeft, vergelijkbaar met de Pixel 8 Pro, maar vinden we het jammer dat die zoveel vingerafdrukken aantrekt.

Qua ontwerp zijn het vooral de kleine dingen die het hem doen. Zo geeft het aluminium frame de telefoon een premium karakter mee, terwijl de textuur op de powerknop alle twijfel wegneemt. Je weet altijd met zekerheid dat die je knop indrukt, en niet per ongeluk de volumeknop gebruikt. Verder waarderen we het ontzettend dat dat camera-eiland voor weinig gewiebel zorgt (een probleem dat helemaal wegvalt wanneer je een geschikt hoesje gebruikt). Je kunt hem bovendien in alle rust op de bank leggen, zonder het idee te hebben dat het toestel daarvan af glijdt.

Ook interessant: Review Xiaomi 14 Ultra – De moderne camerasmartphone

©Wesley Akkerman

🔌OPLADER NIET INBEGREPEN Goed om te weten: Xiaomi levert geen oplader mee in de doos, maar je krijgt er wel een vooraf aangebrachte screenprotector en siliconen hoes bij. Draadlozer opladers in allerlei uitvoeringen koop je overigens snel en veilig bij Bol.

©Wesley Akkerman

Weinig op aan te merken

We kunnen verder weinig aanmerken op het display. Dit is een amoledscherm van 6,67 inch, met een iets afwijkende resolutie van 1220 × 2712 pixels. Die resolutie tref je alleen aan op smartphones van Xiaomi, Redmi en Poco (die laatste twee zijn zustermerken). Er is bovendien een dynamische verversingssnelheid tot en met 144 Hertz, ondersteuning voor Dolby Atmos en HDR10+ en een helderheid van maximaal 4000 nits. Daardoor kun je vrijwel altijd goed zien wat er op het scherm gebeurt, ook wanneer het buiten erg zonnig is.

Door die afwijkende resolutie kan het zijn dat sommige apps echter zwarte balken laten zien. Dan hebben de ontwikkelaars daar simpelweg geen rekening mee kunnen houden. Maar de praktijkervaringen kunnen hierin sterk verschillen. Daarnaast is het zo dat je rekening moet houden met het feit dat niet elke app support biedt voor 144 of zelfs 120 Hertz, waardoor ze terugschakelen naar 60 Hertz. Dat verschil is zichtbaar, maar na een paar seconden ben je eraan gewend. Je kunt die verversingssnelheid zelf ook terugbrengen om de accu te ontzien.

Meer weten over Xiaomi-tablets? Lees dan: Review Xiaomi Redmi Pad Pro 5G – De aanbevolen budgettablet

©Wesley Akkerman



©Wesley Akkerman

De nieuwste cpu van Mediatek

Het systeem wordt aangedreven door de Dimensity 9300+, de nieuwste cpu van Mediatek. Qua prestaties is die chipset vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 van vorig jaar. Beide sets ontlopen elkaar amper, dus dat is mooi om te zien. Daardoor kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit een perfecte processor is voor dagelijkse taken én dat je hier meer dan prima op kunt gamen. De processor presteert goed onder druk en zorgt amper voor gestotter of framedrops in games. De cpu wordt tot slot niet bijzonder heet tijdens het gamen.

Je kunt de Xiaomi 14T Pro voorzien van 512 GB of 1 TB aan opslagruimte. In allebei de gevallen leunt het apparaat op 12 GB aan werkgeheugen. Dat is een beetje overkill voor Android, maar daardoor is er meer dan genoeg ruimte voor games, emulators, werkomgeving en multitasking. Mocht je toch nog werkruimte tekortkomen, dan kun je het geheugen virtueel uitbreiden tot het dubbele. Of je het echt nodig gaat hebben, is een tweede – maar ook hiermee laat Xiaomi goed zien dat het op de kleinere details let. Als je het nodig hebt, dan is het beschikbaar.







Gemengde gevoelens over de software

De Xiaomi 14T Pro is net als de Xiaomi 14 Ultra voorzien van HyperOS (de softwareschil van het bedrijf). Dit is een van de snelste en schoonste Android-interfaces die we kennen. De instellingen staan overzichtelijk ingedeeld en ook de software-ondersteuning oogt redelijk (het toestel ontvangt vijf jaar aan updates). Maar toch stuit het ons tegen de borst dat er veel apps vooraf geïnstalleerd zijn en dat we constant aangespoord worden om apps via de Mi Store te downloaden. Dat is een alternatieve Android-downloadwinkel, onderdeel van Xiaomi.

Als het gaat om functies op basis van kunstmatige intelligentie, dan valt op dat Google hier een prominente rol in speelt. Zo kun je gebruikmaken van Google Gemini, de typische contentbewerkopties en Circle to Search (die tijdens het testen van het toestel beschikbaar gemaakt werd).

Verder heeft Xiaomi zelf nog wat functies in bèta en in de pijplijn zitten. Wat we vooral aan Xiaomi waarderen, is dat je veel zeggenschap hebt over het uiterlijk van de interface. Je kunt de stock Android-ervaring evenaren of bijvoorbeeld volledig richting iOS gaan.





Opvallend aangenaam

De camera-app biedt bovendien ook een enorm aantal opties aan. Over het algemeen maakt het camerasysteem opvallend aangename beelden, waar kleuren echt van het scherm spatten. Net als bij Samsung zijn de kleuren te verzadigd om natuurlijk over te komen, maar voor vakantiekiekjes kan dat geen kwaad. Het maakt daarbij niet uit of je de stand Leica Authentic of Vibrant gebruikt (waar Xiaomi exclusief toegang tot heeft). Avondfotografie is ook prima te noemen, met kleuren en details die redelijk goed tot hun recht komen.

Waar Xiaomi nog wel wat winst te behalen heeft, is de uitleg over de camera-app. Niet alleen worden er een hoop mogelijkheden niet uitgelegd, ook hebben we gemerkt dat we wat meer met de beschikbare opties aan het stoeien zijn. Zo biedt de portretmodus vier niveaus aan brandpuntafstanden aan. Maar we hebben wat moeite gehad met lichtinval en scherpstellen, waardoor we vaker voor de standaard portretoptie of gewone fotomodus kiezen. Aangezien het camerasysteem in de toekomst verder uitgebreid wordt met AI, kan meer uitleg geen kwaad.





Xiaomi 14T Pro kopen?

Onderaan de streep zijn er weinig onderdelen die dusdanig tegenvallen dat een aanbeveling niet op z'n plek is. Ja, er bestaat wat onduidelijkheid over het camerasysteem, veel AI-opties laten nog op zich wachten en Xiaomi installeert nog steeds veel apps vooraf. Maar bij een midrange smartphone kun je dat soort dingen verwachten. Wat ons meer stoort, is die prijs. Je krijgt er veel werkgeheugen en opslagruimte voor terug en ook de processor doet niet onder voor Qualcomms topprocessor van het afgelopen jaar; maar 900 euro is wat ons betreft te veel.

Xiaomi 14T Pro

Klik hier voor de actuele prijs