ID.nl logo
Muizen in huis? Dit kun je doen om knaagdieren te bestrijden
© GrachevaTO
Huis

Muizen in huis? Dit kun je doen om knaagdieren te bestrijden

Misschien hoor jij 's nachts muizen over het plafond lopen of knagen ze aan voedselvoorraden en kabels in jouw huis. Behalve vervelend zijn de diertjes ook gevaarlijk, omdat ze ziekten kunnen overbrengen. Het is dan ook belangrijk muizen te bestrijden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • of je muizen in huis hebt;
  • waarom je muizen moet bestrijden;
  • hoe je muizen kunt bestrijden.

Lees ook: Mieren in huis? 11 tips om ervan af te komen

Heb ik muizen in huis?

In sommige gevallen laten muizen zich zien en zie je er eentje voorbijschieten terwijl je rustig op de bank zit. In andere gevallen kun je ook horen dat er muizen in huis zijn. Als ze bijvoorbeeld in de ruimte tussen plafond en vloer lopen of in een kast geritsel veroorzaken. Maar vaak ontdek je de aanwezigheid van muizen vooral door aangevreten verpakkingen en kabels en/of achtergelaten muizenkeutels. Zie je maar weinig sporen? Dan heb je geluk en ben je er snel bij. Een paar muizen kunnen echter makkelijk een plaag vormen, doordat ze zich heel snel voortplanten. Het is dus aan te raden bij de eerste tekenen van muizen in huis direct actie te ondernemen.

Keutels In de meeste gevallen ontdek je de aanwezigheid van muizen door de keutels die ze achterlaten. Muizenkeutels zijn ongeveer een halve centimeter en je herkent ze aan de langwerpige, spitse vorm en de donkere kleur. Ze lijken soms op kleine dropjes.

Waarom is het belangrijk om muizen te bestrijden?

Misschien vind je muizen niet eens de ergste dieren om in huis tegen te komen. Ze zien er tenslotte klein en onschuldig uit. Maar los van verpakkingen die ze doorknagen en de voorraden die ze aanvallen zijn er meer redenen om muizen te bestrijden in huis. De kleine diertjes kunnen met hun uitwerpselen en urine namelijk eten vervuilen en ziektekiemen verspreiden en zo infecties overbrengen op de mens. Het is daarom ook belangrijk altijd handschoenen te dragen als je muizen en/of hun uitwerpselen aanraakt. Heb je geen handschoenen binnen handbereik? Zorg dan in ieder geval dat je je handen grondig wast.

Gezondheidsrisico's van muizen in huis:

  • Muizen en ratten kunnen via urine en uitwerpselen eten besmetten met de salmonellabacterie en daardoor kun je als mens een voedselvergiftiging krijgen.

  • Muizen en ratten kunnen de ziekte van Weil overbrengen. Deze ziekte kan via wondjes of via de ogen, neus of mond ons lichaam binnendringen en dat kan ernstige gevolgen hebben.

  • Muizen en ratten kunnen het hantavirus bij zich dragen. Wanneer dit wordt overgebracht naar de mens kan dit onder andere koorts, hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn veroorzaken.

Let op! Heb je contact gehad met (de uitwerpselen van) muizen of ratten en ontwikkel je niet lang daarna ziekteverschijnselen? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Welke muizen mag je bestrijden?

Je mag niet alle muizen zomaar bestrijden. Sommige muizen zijn namelijk een beschermde diersoort. Daarom is het belangrijk te weten welke soort muis er in jouw huis rondloopt. De belangrijkste muizensoorten op een rij:

Huismuis
Zoals de naam al doet vermoeden komt de huismuis het vaakst in huis voor. Het diertje leeft het liefst boven plafonds, maar bijvoorbeeld ook in kruipruimtes, kelders of spouwmuren.

©GrachevaTO

Bosmuis/veldmuis
Bosmuizen en veldmuizen leven over het algemeen buiten, maar in de herfst en winter verhuizen de dieren soms naar binnen. Bosmuizen (zie foto hieronder) zijn een beschermde diersoort. Deze mag je alleen in gebouwen bestrijden, met gifvrije middelen.

©Natalie Webb

Spitsmuis
De spitsmuis is, net als de bosmuis, een beschermde diersoort. Uit de familie van de spitsmuis mag alleen de huisspitsmuis (zie foto) worden bestreden in gebouwen en op erven. Let er wel op dat daarbij geen gif mag worden gebruikt. Spitsmuizen zijn herkenbaar aan hun lange snuit, grotere uitwerpselen en de schrille, hoge geluiden die de knaagdieren maken.

©Rudmer Zwerver

Rat
De overlast van een rat kan vergelijkbaar zijn met die van een muis. Ratten zijn echter een stuk groter dan muizen en makkelijk te herkennen. De uitwerpselen van ratten zijn ook een stuk groter, zo'n twee centimeter lang in plaats van de halve centimeter bij muizen. Zo weet je dus snel genoeg of je muizen of ratten in huis hebt.

©GrachevaTO

Lees ook: Zo kom je voor eens en altijd van die zilvervisjes af

Tips om muizen in huis tegen te gaan

Het advies is om standaard maatregelen te treffen om muizen te voorkomen in huis. Denk daarbij aan het goed afgesloten bewaren van voedselvoorraden en het dichten van kieren en naden waardoor de dieren binnendringen. Heb je toch muizen ontdekt in huis? Dan hebben we gelukkig een aantal tips om de knaagdieren (diervriendelijk) te bestrijden.

Maak naden en kieren dicht

Een gaatje van een halve centimeter is al groot genoeg voor een muis om doorheen te kruipen. Het is daarom belangrijk naden en kieren op zoveel mogelijk plekken te dichten. Denk daarbij ook aan kruipruimtes en kelders en bijvoorbeeld plekken waar leidingen je woning binnenkomen. Het dichten van kieren en naden is eenvoudig zelf te doen met bijvoorbeeld een speciale pasta. Ook staalwol werkt goed als (tijdelijke) oplossing, want daar knagen muizen niet graag doorheen.

©Valerii Honcharuk

Let op! Ventilatie is belangrijk voor een woning en de gezondheid van de bewoners. Let er bij het dichten van ventilatiegaten dus op dat er door de openingen nog wel voldoende lucht kan stromen. Vervang kapotte ventilatieroosters en gebruik heel fijn roestvrijstaal gaas voor andere ventilatieopeningen. Dit helpt muizen tegen te houden, zonder dat de ventilerende werking verloren gaat.

Berg voedsel goed afgesloten op

Muizen en ratten zijn in huis vooral op zoek naar voedsel. Maak je huis daarom eenvoudig een stuk minder aantrekkelijk voor de knaagdieren door etensresten goed op te ruimen en voorraden in afgesloten bussen en potten van bijvoorbeeld glas, metaal of hard plastic op te bergen. Denk daarnaast ook aan resten en kruimels die je achterlaat op vloeren, tafels en in prullenbakken. Zorg daarom dat je regelmatig stofzuigt en schoonmaakt, verwijder etensresten in de keuken en zorg voor een goed sluitende prullenbak.

©kostikovanata - stock.adobe.com

Vergeet vogelvoer niet Denk bij het opbergen van voedsel niet alleen aan je eigen eten. Ook de zaden en pitten in bijvoorbeeld vogelvoer zijn aantrekkelijk voor muizen. Voer je vogels in de tuin? Doe dat dan niet te veel en leg het voer op hoge plekken of in speciale voederplaatsen waardoor muizen er minder makkelijk bij kunnen. Resten die niet worden opgegeten door de vogels, kun je het beste zo snel mogelijk weer weghalen.

Een kat kan helpen, maar biedt geen garantie

Veel mensen denken dat katten op muizenjacht gaan en de dieren weghouden. Dat is echter geen garantie. Niet alle katten gaan actief op muizenjacht en als een kat dat wel doet zorgt het eerder voor een beperking van het aantal muizen. Niet direct voor een huis zonder muizen. Neem dus niet alleen een kat om muizen tegen te gaan, want dat is geen gegarandeerde oplossing. Wel kan de geur van een kat er in sommige gevallen voor zorgen dat muizen wegblijven. Tijdelijk een kat lenen van familie, vrienden of buren kan dus bijdragen aan je strijd tegen muizen. Om de geur van de kat overal in huis te krijgen, is het wel aan te raden het dier ongeveer een maand in huis te houden.

Gebruik muizenvallen om muizen te vangen

Begint er zich een plaag te vormen in en/of om je woning? Neem dan contact op met de gemeente waar je in woont of bel een bestrijdingsbedrijf. Veel grotere gemeenten hebben vaak een aparte dienst die zich richt op ongediertebestrijding. Gaat het eerder om een paar muizen, maar krijg je ze niet verjaagd met de eerdergenoemde tips? Dan kun je gebruik maken van muizenvallen met lokaas. Zorg er daarbij voor dat er nergens anders eten te vinden is, behalve in de vallen die je plaatst. Pindakaas, havermout en hazelnootpasta zijn bijvoorbeeld geschikte vormen van lokaas. Door smeerbaar lokaas te gebruiken voorkom je dat de muis het lokaas snel kan pakken en wegrennen, voordat de val werkt.

Er bestaan diverse soorten muizenvallen, variërend van vallen die de muizen doden tot versies die de knaagdieren in leven laten, zodat je ze buiten vrij kunt laten. Zet altijd vallen op meerdere plekken om de kans te vergroten dat de muizen worden gevangen. Plaats de vallen daarbij op de looppaden van de muizen, bijvoorbeeld op systeemplafonds en rond kabelgoten en leidingen. Zet de vallen altijd goed vast en voorkom dat kinderen of huisdieren erbij kunnen.

Vallen die een muis levend vangen
Kooi- en kantelvallen zijn diervriendelijke muizenvallen waarin een muis levend wordt gevangen, zodat je het dier buiten vrij kunt laten. Zet het dier daarbij op minstens 100 meter van je huis weer uit om te voorkomen dat de muis terugkomt. Muizen doorkruisen namelijk niet graag het territorium van een andere muis.

Vallen die een muis doden
Knijp- en klapvallen zijn muizenvallen die een muis direct doden. Er zijn ook andere vormen van dodelijke muizenvallen die zijn toegestaan in Nederland, maar deze kunnen onnodig lijden van een dier veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn vallen waarin muizen verdrinken of geëlektrocuteerd worden. Daarnaast zijn er vallen die muizen met een vloeistof bedwelmen, maar daarvan is niet duidelijk hoelang het duurt voordat een muis buiten bewustzijn raakt of dat het dier toch verdrinkt. Maak dus geen gebruik van deze zeer dieronvriendelijke vallen, maar kies (als je de muis toch wilt doden) voor een knijp- of klapval om een dier niet onnodig (lang) te laten lijden.

Lijmplankjes
In de wet is het gebruik aan banden gelegd, maar de verkoop van lijmplankjes (via internet) is niet verboden. Toch is het gebruik van deze soort vallen sterk af te raden. Ze zijn namelijk erg dieronvriendelijk en leveren muizen veel stress op. Soms zo erg dat de dieren hun eigen poten afknagen om los te komen. Daarnaast bestaat het risico dat ook vogels of andere dieren het slachtoffer worden van lijmplankjes.

Vallen met geluid en golven
Er zijn apparaatjes te koop die elektromagnetische golven en/of ultrasoon geluid verspreiden. Dit zou muizen weg moeten jagen, maar dat is alleen getest in laboratoria. Daarbij hebben deze vallen ook hooguit een heel lokaal effect op de plek waar ze worden gebruikt, waardoor muizen niet meer op die specifieke plek komen. Echter geldt dat niet voor de rest van de omgeving en daarmee verplaatst het probleem zich dus alleen.

Verjaag je muis met geluid!

Diervriendelijke oplossing bij overlast

Let op: plaats muizenvallen alleen binnenshuis of in de schuur om te voorkomen dat andere dieren slachtoffer worden van de vallen.

Ga niet zelf met gif aan de slag!

Sinds 2023 gelden er zeer strenge regels op het gebruik van gif in het bestrijden van muizen. Gif heeft namelijk een grote impact op de natuur. Het is bijvoorbeeld ook giftig voor roofdieren die op muizen jagen. Vanwege het gevaar voor zowel mens als milieu zijn dan ook sinds 2023 alleen nog middelen op basis van alfachloralose toegestaan voor binnenshuis gebruik tegen muizen. Ander gif mag alleen worden toegepast door professionele ongediertebestrijders die bekend zijn met de risico's en weten hoe deze te voorkomen.

Ook interessant voor jou: Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen

Niet alleen muizen zijn vervelend, ook muggen en vliegen. Geef ze geen kans met een uv-lamp🦟
▼ Volgende artikel
Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo
Huis

Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo

De internetaansluiting valt uit. In je woonplaats laat de uitbreiding van het vaste netwerk veel te wensen over. Het gemak van wifi dat je thuis gewend bent wil je meenemen op vakantie. Allemaal scenario's die eigenlijk schreeuwen om een stabiele internetverbinding via het mobiele netwerk.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Met de nieuwe devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE surf en stream je bliksemsnel op plekken waar een stroomaansluiting en een mobiel signaal beschikbaar zijn. Dankzij WiFi 6 en mesh-technologie heb je in een handomdraai een snel en stabiel netwerk tot je beschikking.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden

De devolo 5G-router is makkelijk mee te nemen en past in elke rugzak en maakt - als het eenmaal op een stopcontact is aangesloten - verbinding via de ingebouwde antenne die geschikt is voor de 3G-, 4G- en 5G-mobiele netwerken. Behalve de sterke wifi-prestaties is de devolo 5G-router ook met een 2,5-Gbit/s- en een 1-Gbit/s-ethernet-aansluiting uitgerust. En via de ingebouwde RJ-11-poort kun je zelfs een analoge telefoon aansluiten. Zo wordt de router de ideale schakelcentrale voor elke gelegenheid.

Eenvoudige installatie

De devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE maakt het dagelijks leven eenvoudiger en is helemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid. Het enige dat je nodig hebt, is een stroomaansluiting en een nano-sim-kaartje van een mobiele provider.

De gratis devolo Home Network-app (beschikbaar op iOS en Android) met intuïtieve gebruikersinterface is beschikbaar voor de configuratie en het instellen van de router en de led's op het front helpen bij het vinden van de optimale positie voor de ontvangst van het beste signaal voor de mobiele telefonie.

Router nu te koop

Is je interesse gewerkt? Deze nieuwe devolo-router is nu te koop via de diverse retailers voor een adviesprijs van 449,90 euro. En, erg prettig om te weten: devolo geeft drie jaar garantie op alle producten!

Meer informatie vind je op www.devolo.nl  

▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.