Een vlek uit de bank of stoel verwijderen? Dan kun je dit het best doen!
Een vlek is zo gemaakt, en niet alleen door kleine kinderen of huisdieren. Alleen jammer dat het doelwit nou net die mooie bank of stoel is... Gelukkig zijn de meeste vlekken goed te verwijderen zonder dat de stof of het leer er onder te lijden heeft.
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Hoe je een stoffen bank weer schoon krijgt
-
Hoe je een leren bank of stoel behandelt
-
Hoe je vlekken kunt voorkomen
-
En misschien vind je dit ook wel interessant: Alle soorten vloeren reinigen: van houten vloer tot pvc en laminaat
Oeps! Ongelukje op de bank?
Hier vind je een uitgebreid assortiment aan speciale schoonmaakmiddelen!Stoffen bank reinigen
Bij vlekken op een stoffen bank of stoel is het zaak er zo snel mogelijk bij te zijn; dan heb je de grootste kans op succes. Laat je een vlek te lang zitten, dan gaat een gestoffeerde bank er al snel smoezelig uitzien en zie je de schoonmaakklus al helemaal niet meer zitten. Aan de slag dus:
Pak eerst de stofzuiger erbij en ga met het juiste opzetstuk zacht over de vlek heen en weer. Zo heb je het vuil aan de oppervlakte alvast weg weten te krijgen. De rest van de bank mag je natuurlijk ook meteen meenemen.
Heeft de bank losse hoezen? Dan heb je geluk en mogen ze met een beetje wasmiddel in de wasmachine op 30 graden. Doe dat met alle hoezen en niet alleen het exemplaar met de vlek; zo voorkom je dat er kleurverschil optreedt.
Als de stof op de bank niet te verwijderen is, zul je de vlek ter plekke moeten behandelen. Wees hiervoor eerst helemaal zeker van de soort stof – linnen heeft bijvoorbeeld weer net een andere behandeling nodig dan acryl – en pas daar je schoonmaakmiddel op aan.
Met stip het handigste apparaat in huis is de stoomreiniger: deze is ook voor het reinigen van een stoffen bank of fauteuil ideaal. De stoom verwijdert de meeste vlekken diepgaand, maar maakt de bank tegelijkertijd niet kleddernat. Je kunt de vlek eventueel vóór het stomen met een vlekkenspray behandelen.
Geen stoomreiniger in huis? Dan wordt het de ouderwetse emmer met sop. Gebruik lauwwarm water met wat groene zeep of los er twee eetlepels baking soda in op. Dep vervolgens licht na met een zachte spons en pak het hele kussen of de leuning mee, anders zie je na het opdrogen kringen ontstaan. Maak er geen waterballet van, want dan duurt het erg lang voordat de bank droog is.
Haal met een schone, vochtige doek de restanten zeep of soda weg en dep daarna zo veel mogelijk droog.
Zitten er wel heel vervelende vlekken op de bank, zoals wijn of bloed? Dan wil ossengalzeep, James Vlekkenwonder of een speciale vlekverwijderaar voor stoffen meubels nog weleens helpen.
Leren bank schoonmaken
Een leren bank is kwetsbaar. Gebruik daarom voor het onderhouden en schoonmaken speciale reinigers voor leder. Heb je dat niet in huis, dan kun je een verse vlek op glad leer behandelen met wat water en groene zeep. Gebruik zeker niet te veel water en wrijf zachtjes met een schone doek of zeep over de crime scene. Dep daarna met een andere schone doek alles weer droog.
Zit er geruwd leer op de bank? Blijf dan ver uit de buurt van water en probeer het op te lossen met speciale onderhoudsmiddelen. Daarna kun je het leer weer opruwen met een leerborsteltje.
Impregneren van een bank of stoel
Door de bank of eetkamerstoelen te impregneren, bescherm je de stof tegen vlekken. Voorkomen lukt natuurlijk niet, maar door de beschermlaag stoot de stof het vuil wel af en kun je de vlek makkelijker schoonmaken. Vaak kun je een nieuw meubelstuk meteen door de fabrikant laten impregneren, maar er zijn ook impregneersprays waarmee je dat zelf doet.