5 voorwerpen die we vaak vergeten bij het schoonmaken
Of dat het nu uitstelgedrag is of dat je de stofnesten echt niet ziet: sommige voorwerpen worden bij het schoonmaken net even te vaak overgeslagen. Omdat ze niet meteen in het oog springen misschien, maar ook omdat je er gewoon niet bij stilstaat dat ook deze spullen af en toe een schoonmaakbeurt nodig hebben.
Het kost even tijd, maar geeft je ook een voldoen gevoel: schoonmaken. Na het lezen van dit artikel weet je: Welke voorwerpen je in huis vaker zou moeten schoonmaken | Hoe je dit het best aanpakt.
Zie je veel zilvervisjes in huis? Lees dan ook even dit artikel: Zo kom je voor eens en altijd van die zilvervisjes af
1. Afstandsbediening
Binge-avonden gaan vaak hand in hand met chips of iets anders lekkers binnen handbereik, dus het is niet zo gek dat er nog weleens wat achterblijft op de afstandsbediening. Jij maakt ‘m misschien pas schoon als de pauzeknop blijft hangen door aangekoekte kruimels, maar misschien is toch hygiënischer om dit vaker te doen.
Draai hiervoor de afstandsbediening even op zijn kant en geef een flinke tik erop, zodat de viezigheid tussen de knopjes loskomt. Daarna kun je met een tandenborstel de restanten wegpoetsen. Gebruik dan een vochtige microvezeldoek, eventueel met wat reinigingsmiddel. Spuit dit nooit direct op de afstandsbediening, want daar kan hij niet tegen. Wist je trouwens dat je ook je smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken?
©Katerina Bond - stock.adobe.com
2. Boodschappentas
Weleens een blik geworpen in je boodschappentas? Dikke kans dat de binnenkant plakkerig is omdat er in de lege flessen toch nog wat wijn bleek te zitten. En ook jouw boodschappen laten nog weleens wat resten achter: niet heel hygiënisch als je erover nadenkt. De oplossing is best simpel, want je kunt een herbruikbare boodschappentas gewoon in de wasmachine mee laten draaien op 30 graden. Even aan de lucht laten drogen en je kunt weer schoon shoppen.
Nooit meer zeulen met zware tassen?
Gebruik een trolley: die doet het werk voor je!3. Rookmelders
Kijk jij weleens omhoog om te kijken hoe het met de brandmelders staat of gebeurt dat alleen als ie piept? De Brandweer adviseert namelijk iedere maand de melders schoon te maken en eerlijk gezegd doen wij dat ook niet. Te veel stof kan ervoor zorgen dat hij afgaat zonder dat er gevaar is, maar het kan ook gebeuren dat de rookmelder juist niet afgaat terwijl er wél brandgevaar is. En dat is tricky.
Neem de rookmelder daarom een keer per maand af met een vochtige doek. Maak de doek niet te nat en gebruik geen reinigingsmiddelen, want anders kan de brandmelder kapotgaan. Maak hem twee keer per jaar wat grondiger schoon door de melder los te draaien en de binnenkant op een zachte stand uit te zuigen. Daarna zet je de melder weer vast en test je ‘m nog even uit met de testknop.
Lees ook: Schoonmaken voor je eigen veiligheid: zo voorkom je brand
©Nick Beer
4. Make-upkwasten
Al poederend blijven er in make-upkwasten heel wat huidschilfers en vetten achter. Voor bacteriën de ideale plek om eens fijn te gaan nestelen en dat kan bij mensen met gevoelige huidtypes zorgen voor huiduitslag. Krijg je ook ineens de rillingen bij die gedachte, probeer dan voortaan je make-uproutine aan te vullen met een schoonmaakbeurt. Het liefst elke week even. Dit doe je door een bakje te vullen met lauwwarm water en wat babyshampoo, zachte zeep of een speciale kwastenreiniger. Daarna laat je ze drogen aan de lucht of door middel van een föhn.
5. Tandenborstelhouder
Dé plek waar schimmels zich graag ophouden zonder dat jij er erg in hebt, is de beker of houder waar jij na elke poetsbeurt je tandenborstel in terugzet. Het water en de tandpastaresten glijden van de borstel zo de beker in en op de bodem ontstaat een laagje waar je bijna naar van wordt. Draai de tandenborstelhouder daarom elke week even mee in de vaatwasser, zo gepiept en stukken hygiënischer.
©Towfiqu Barbhuiya - stock.adobe.com