10 klusjes om in april aan te pakken

© ricka_kinamoto

10 klusjes om in april aan te pakken

Geplaatst: 15 april 2024 - 10:28

Aangepast: 18 april 2024 - 12:39

Redactie ID.nl

Een nieuwe lente, een nieuw geluid*. Heb je er ook zo’n zin in? Om helemaal met een opgeruimd gevoel het voorjaar in te gaan, is dit hét moment om letterlijk en figuurlijk de bezem door je huis te halen. Met deze 10 echte aprilklussen maak jij deze lente een vliegende start!

Lees ook: Top 10 vervelendste huishoudklussen: zo maak je ze leuker!

Zolder of garage opruimen

De meeste mensen hebben de neiging om rommel en spullen die ze niet meer nodig hebben naar de zolder of garage te verbannen. Niks mis mee, maar het kan ook geen kwaad om één keer per jaar kritisch te kijken naar alles wat daar ligt. Begin met een stuk vloer leegmaken en zet daar drie grote verhuisdozen of lege bakken neer: eentje voor alles wat je wilt bewaren, eentje voor spullen die je wilt doneren of verkopen en eentje voor alles wat echt weggegooid mag worden. Wees kritisch: als je iets een jaar of langer niet hebt gebruikt, kun je het waarschijnlijk missen.

Ramen lappen

In de winter vallen vieze ramen niet zo op, maar zodra het lente wordt en de zon weer gaat schijnen, zie je pas goed hoe vuil ze zijn. Lappen dus! Gebruik hiervoor een schone spons en een schone zeem. Ook heb je een raamtrekker (wisser) nodig. Bekijk die even voordat je begint: is hij nog goed of zitten er scheurtjes in het rubber? Dan kun je beter een nieuwe kopen. Vul een emmer met warm water en doe daar een beetje afwasmiddel en een scheutje azijn in. Begin aan de bovenkant van elk raam en werk van links naar rechts. Gebruik de trekker om naar beneden te trekken in een soepele, overlappende beweging. Veeg de randen goed droog met een schone microvezeldoek of zeem.

Lees ook: Schone ramen zonder strepen? Zo heb je nooit meer last van streepstress

Ramen lappen zonder strepen

© Brian Jackson

Kledingkast uitmesten

Haal al je kleding, schoenen en accessoires uit de kast. Trek elk kledingstuk aan om te beoordelen of het nog goed past en of je het nog mooi vindt. Maak drie stapels: eentje voor items die je wilt bewaren, eentje met stukken die naar de kledingcontainer kunnen of die je wilt verkopen en eentje voor spullen die zo kapot of versleten zijn dat weggooien nog de enige optie is. Reorganiseer vervolgens je kast door kleding per type en kleur te rangschikken. Zo krijg je meer overzicht en ben je voortaan ’s ochtends minder tijd kwijt aan het vinden van een matching setje.

Onderhoudsbeurt voor je fiets

De lente is de perfecte tijd om je fiets een grondige onderhoudsbeurt te geven. Begin met de fiets goed schoon te maken. Zit er vuil, smeer en viezigheid op moeilijk bereikbarre plekjes? Met een oude tandenborstel kun je daar vaak toch goed bij komen. Maak de fietsketting schoon met een ontvetter. Controleer daarna de bandenspanning (pomp je banden zo nodig op tot de juiste spanning) en kijk of alle bouten, moeren en andere bevestigingen nog goed vastzitten en draai ze eventueel opnieuw aan. Als laatste stap breng je wat smeermiddel aan op de ketting zodat alles soepel blijft lopen.

Lees ook: Zo verwijder je roest van de fietsketting

Man die een fietsketting schoonmaakt

© ronstik

Rookmelders testen

Dit kleine klusje kost amper twee minuten tijd, maar kan van levensbelang zijn. Pak een trap of hoge krukje en druk op de testknop van iedere rookmelder in huis. Als de melder correct werkt, zul je een hard piepsignaal horen. Is dit niet het geval bij een of meerdere melders, vervang dan de batterijen of de hele melder. Controleer of de sensorvenstertjes niet verstopt zijn met stof of vuil. Haal dat weg, bijvoorbeeld met een stofzuiger of een spuitbusje perslucht. Houd daarbij een centimeter of twintig afstand. Werken alle rookmelders weer naar behoren? Dan kan dit levensreddende klusje voor minstens een jaar van je to-do lijst.

Ventilatiesystemen schoonmaken

Een schoon ventilatiesysteem is essentieel voor een gezond binnenmilieu en frisse luchtcirculatie. Haal alle ventilatieroosters van de muur of plafonds en zuig ze goed af met de stofzuiger. Zijn ze erg vies? Was ze dan af met water en een mild schoonmaakmiddel. Let op dat alle onderdelen goed droog zijn voordat je ze terugplaatst.

Vies ventilatierooster

© Travelarium

Keukenapparatuur reinigen

Vieze vingers, vette vegen … het voorjaar is de ideale tijd om de grotere keukenapparatuur eens grondig onder handen te nemen. Maak eerst de buitenzijde van je oven, magnetron, koelkast en vaatwasser schoon met een reinigingsspray of doekjes. Vergeet bij de koelkast ook niet om de achterkant stofvrij te maken. Vervolgens is de binnenkant aan de beurt. Per apparaat hebben we daar uitgebreide uitleg over:

• OvenHoe krijg je de oven het best schoon? In 4 stappen weer als nieuw
• MagnetronZo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt
• VaatwasserZo houd je je vaatwasser schoon en fris: de beste tips
• Koelkast 👇🏼

Heb je een vaatwasser? Dan is je koelkast schoonmaken makkelijker dan je denkt. De glazen plateaus uit je koelkast kunnen namelijk gewoon in de vaatwasser. Een voordeel is dat ze daar al grotendeels droog uit komen. Leg ze op handdoeken op het aanrecht of de eettafel tot ze helemaal droog zijn. Ook de kunststof onderdelen zoals de flessenbak en het eierrekje kunnen meestal zonder problemen in de vaatwasser.

Als alles schoon en droog is, zet je de onderdelen terug op hun plek. Leg een velletje huishoudfolie op de glazen platen. Alles wat je knoeit, komt daar dan op terecht. Vervang de folie wel regelmatig. De plateaus zelf blijven langer schoon, waardoor jij dus minder vaak hoeft schoon te maken.

0

Powered by

logo

Gootstenen en afvoeren controleren

Om verstoppingen en vieze geurtjes te voorkomen, is het verstandig de gootstenen en afvoeren regelmatig te controleren. Verwijder eerst alle losse viezigheid die je ziet (en ja, in de douche zullen dit vooral haren zijn … ). Giet daarna een paar liter komend water in de afvoer. Meng vervolgens 150 gram soda met 200 water en giet dat er ook in. Meteen daarna giet je er 200 ml azijn in. De soda en azijn zullen op elkaar reageren; het bruisende middel dat dan ontstaat, lost het meeste vastzittend vuil en haren op. Alles weer schoon? Gebruik dan voortaan een afvoerzeefje. Hiermee vang je de meeste vuiligheid op voordat het in de afvoer kan verdwijnen.

Lees ook: Plop! Zo ontstop je een gootsteen

Matrassen draaien/luchten

Als je matras al een tijdje in dezelfde positie ligt, ontstaan er kuilen en oneffenheden waardoor je steeds minder comfortabel ligt. Draai en keer je matras daarom regelmatig. Draaien in de lengte (voeteneind wordt hoofdeind), keren in de breedte. Verwijder daarna het beddengoed en zet alle ramen en deuren open om de matras goed te laten luchten. Lekker frisse lucht en direct zonlicht helpen eventuele geurtjes, stof en huisstofmijt te verwijderen. Tip: gebruik deze gelegenheid ook om de bedbodem en het hoofdbord goed te stofzuigen. Hoorden we daar iemand ‘schone slaapster’ zeggen?

Vriezer/vriesvak ontdooien

Vervelende klus, maar wel eentje die regelmatig moet gebeuren. Al was het maar omdat ijsvorming ervoor zorgt dat je vriezer of koelkast meer energie gaat gebruiken. Dat geldt besteedt je toch liever aan een lekker drankje op het terras, of een ijsje? Zet de koelkast of vriezer helemaal uit en haal alle levensmiddelen eruit. Doe die zolang in een koelbox of koeltas (of vraag of je even de vriezer van de buren mag gebruiken). Leg een handdoek in de vriezer of het vriesvak en zet daar een bak met kokend water op. Hierdoor zal de ijsaanzetting sneller smelten. Het smeltwater vang je met de handdoek meteen voor een groot deel op. Is al het ijs weg? Neem de binnenkant dan af met een oplossing van baking soda of met een mild reinigingsmiddel. Let ook op de rubbers en hoekjes waar snel vuil ophoopt. Maak alles goed droog en zet alles weer terug.

Lees ook: Dít is het moment om je vriezer te ontdooien!

0

Powered by

logo

* De beginregels van ‘Mei’, het bekendste gedicht van Herman Gorter. Helemaal lezen kan hier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten