ID.nl logo
Zo zet je alle gegevens op een rijtje in Google Spreadsheets
© itsmaku - stock.adobe.com
Huis

Zo zet je alle gegevens op een rijtje in Google Spreadsheets

Een rekenblad bevat meestal enorm veel gegevens, waardoor je al snel het overzicht kwijtraakt. Door te filteren en te sorteren, komt alleen de informatie tevoorschijn die je werkelijk nodig hebt. In dit artikel leggen we uit hoe dit in Google Spreadsheet werkt.

In drie stappen laten we zien hoe je uit een Google Spreadsheet precies de data kunt halen die je nodig hebt:

  • Sorteren
  • Filteren op waarden
  • Filteren op voorwaarde

Ben je een Excel-gebruiker, dan biedt dit artikel misschien nog wel inzicht: Weet jij al hóé handig Excel is met data ordenen?

1 Sorteren

Meestal zijn de gegevens in een spreadsheet reeds gesorteerd volgens een criterium van de auteur. In dit voorbeeld gaat het om een verkooplijst die gerangschikt is naar besteldatum. Veronderstel dat je dezelfde gegevens op een andere manier wilt zien, bijvoorbeeld gerangschikt naar regio, verkoper of prijs, dan pas je de functie Filter toe.

Klik eerst op het lege hoekvakje dat boven het rijnummer 1 en links van de kolomletter A staat, zodat de volledige spreadsheet wordt geselecteerd. Het is belangrijk dat alle gegevens die je wilt filteren en sorteren geselecteerd zijn. Daarna gebruik je de filterknop in de knoppenbalk; het pictogram is een zwart trechtertje. Hierdoor verschijnen naast de kolomkoppen omgekeerde driehoekjes die aangeven dat je kunt sorteren en filteren. Om later het filter uit te schakelen, klik je gewoon nog een keer op de filterknop. Veronderstel dat je deze informatie wilt sorteren naar verkoper, dan gebruik je het filterknopje bij die kolomkop. Hierdoor opent een pop-up die vraagt of je de data wilt sorteren van A naar Z of andersom. Alle gegevens, dus niet alleen de namen van de verkopers, worden gerangschikt op alfabetische volgorde van de namen van de verkopers.

De filterknop lijkt op een zwart trechtertje.

Over filteren gesproken ...

... wie wil er nu geen lekker bakkie filterkoffie?

2 Filteren op waarden

Onderaan in deze pop-up zie je dat alle namen van de verkopers al zijn aangevinkt. Wil je alleen de resultaten zien van één of enkele verkopers, dan plaats je een vinkje bij de namen die je interesseren. De rest vink je uit. Dat noemen we: filteren op waarden. Om dit aanvinken sneller te laten verlopen, kun je de knoppen Alles selecteren en Wissen gebruiken. Met ‘Wissen’ bedoelt Google Spreadsheets ‘Alles wissen’. Aan de kolomkoppen herken je in welke kolom er is gefilterd. Daar staat een filterpictogram in plaats van het omgekeerde driehoekje. Om alle gegevens terug te zien, gebruik je de knop Alles selecteren.

We willen alleen de verkoopcijfers van Gill zien.

3 Filteren op voorwaarde

In plaats van te filteren op waarden kun je in hetzelfde pop-upvenster ook filteren op voorwaarde. Op die manier kun je een criterium uit de lijst gebruiken, zoals Datum is na, of Groter of gelijk aan … Zo kun je de gegevens van een bepaalde periode bekijken of de data van een bepaald aantal verkochte units.

Hier willen we uitsluitend de gegevens zien van voor 10 mei 2021.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo maak je een smartphone seniorvriendelijk
© deagreez
Huis

Zo maak je een smartphone seniorvriendelijk

Moet jij je vader, oma of een ander familielid vaak helpen met zijn of haar smartphone? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt. We leggen uit hoe je met een paar eenvoudige instellingen een telefoon gebruiksvriendelijker maakt voor senioren. Zo kunnen zij hun smartphone gemakkelijker gebruiken, zonder jou steeds om hulp te hoeven vragen.

In dit artikel leggen we voor Android en iOS stapsgewijs uit: • Op welke manieren je de gebruiksvriendelijkheid van de telefoon verbetert • Hoe je de leesbaarheid en het volume verhoogt • Wat je kunt doen om de veiligheid te verbeteren • Wat je kunt doen om de smartphone functioneler te maken

Lees ook: Zo vind je de beste tablet voor senioren

💡 Tip vooraf: overleg alles met de gebruiker

Het is handig om aanpassing van de instellingen samen en in overleg te doen met je (groot)ouders, oom of tante. Daardoor leert diegene meteen waar de belangrijkste applicaties staan en hoe je bepaalde functies gebruikt. Doe desnoods voor hoe je een contactpersoon belt, een bericht stuurt of een foto maakt.

Opruimen van het startscherm

Smartphones zijn onder andere lastig in gebruik omdat je er zo ontzettend veel mee kunt. Maar een groot deel van de ouderen maakt vaak alleen gebruik van de basisfuncties en standaardapplicaties. Een overvloed aan icoontjes voor programma's en instellingen kan daardoor verwarrend werken. Dit probleem wordt versterkt doordat nieuwe telefoons vaak vol staan met voorgeïnstalleerde apps. Je maakt het al een stuk makkelijker door applicaties die niet gebruikt worden te verwijderen.

Het kan zijn dat de naam van een menu op een 🤖 Android-telefoon afwijkt van wat je hieronder ziet staan. Dat komt omdat Android-telefoons door verschillende fabrikanten worden gemaakt, die soms hun eigen benamingen voor menu-onderdelen gebruiken. Over het algemeen moet je echter een eind komen met onderstaande uitleg.

Tekst vergroten

Tekst en icoontjes op een smartphone zijn vaak klein en daardoor niet altijd goed leesbaar. Gelukkig kun je dit aanpassen via de instellingen. Zowel op iOS als Android vind je een optie om de lettergrootte te vergroten. Daarnaast is er een aparte instelling om de grootte van het scherm en de icoontjes aan te passen.

🤖 Android

Androidgebruikers vinden deze opties onder Instellingen en Toegankelijkheid. Daaronder is een menu dat Weergavegrootte en tekst heet. In dit scherm vind je een slider voor de lettergrootte en de weergavegrootte. Daaronder staan nog meer instellingen om de leesbaarheid te verbeteren, zoals alle tekst dikgedrukt maken en het contrast verhogen.

🍎 iOS

Applegebruikers gaan naar Instellingen, selecteren Beeldscherm en helderheid en klikken op Tekstgrootte om de leesbaarheid te verbeteren. Door bij Weergavezoom te kiezen voor Grotere tekst wordt alles op het scherm groter weergegeven.

Volume instellen

Naarmate we ouder worden, kan ons gehoor wat minder goed worden. Daarom is het belangrijk dat meldingen, alarmen en het spreekvolume van een smartphone luid en duidelijk zijn. Gelukkig kun je voor elk type geluid apart het volume instellen, zodat alles goed hoorbaar blijft.

🤖 Android

Ga naar Instellingen, kies Geluid en trillingen en pas het volume van onder andere media en de ringtone onafhankelijk van elkaar aan. Bij de meeste smartphones kun je dit menu ook openen door de volumeknoppen aan de zijkant in te drukken.

🍎 iOS

Via Instellingen en dan Horen en voelen kom je in het menu terecht om het geluid aan te passen. Net zoals bij Androidtelefoons kom je hier ook als je de volumebuttons aan de zijkant kort ingedrukt houdt.

Om juist te voorkómen dat het volume onbedoeld wordt aangepast met de knoppen aan de zijkant zet je in hetzelfde menu Wijzig met knoppen uit. Bij de meeste Androidtelefoons moet je daar een losse applicatie voor downloaden, dus wat dat betreft is het op een iPhone makkelijker.

Snelkoppelingen voor favoriete contacten

Veel ouderen bellen en appen met slechts een handjevol mensen. Voor het gemak kun je de meest gebelde contacten als losse snelkoppeling op het hoofdscherm plaatsen. Met een enkele klik op het icoontje wordt die contactpersoon gebeld.

🤖 Android

Houd je vinger kort op het hoofdscherm tot een menu verschijnt en klik op Widgets en daarna op Contacten. Kies Direct bellen 1 x 1 en sleep het icoon op de gewenste plek op het hoofdscherm. Kies daarna een contactpersoon.

🍎 iOS

Open de Opdrachten-app en klik op het plusicoontje rechts bovenin. Selecteer Telefoon en vervolgens de contactpersoon in kwestie. Daarna zet je de snelkoppeling op de gewenste positie.

💡Beveilig de telefoon

Met een vingerafdrukscanner, wachtwoord, pincode, patroon of gezichtsherkenning kun je voorkomen dat iedereen zomaar toegang heeft tot een smartphone. Zorg ervoor dat deze beveiliging is ingeschakeld en dat de gebruiker weet hoe deze werkt.

Nuttige apps en functies

Voor een deel van de senioren is een telefoon niet meer dan een apparaat waarmee je mensen belt. Maar een smartphone kan veel meer. Laat bijvoorbeeld zien hoe je een tekstbericht stuurt, een foto maakt of iets in de agenda zet (natuurlijk alleen als je denkt dat de persoon in kwestie het gaat gebruiken). Daarnaast zijn er voor ouderen speciale applicaties en functies, zoals:

🍌 Een valalarm

📖 Automatisch voorlezen van tekst voor slechtzienden

💊 Een herinnering om medicatie in te nemen

Probeer vooral mee te denken met de persoon die de telefoon gebruikt. Wat heeft hij of zij nodig?

Conclusie

Met de tips en instellingen uit dit artikel zorg je ervoor dat senioren in je omgeving meer plezier van hun smartphone hebben. Door ze duidelijk uit te leggen wat je precies aanpast en hoe je dat doet, zorg je er ook voor dat ze hun telefoon wat beter gaan begrijpen. Fijn voor hen én fijn voor jou!

Smartphone vaak kwijt?

Koop een hoesje in een opvallende kleur!

▼ Volgende artikel
Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Een Excel-tabel bevat soms ontzettend veel gegevens. In een tabel met veel rijen staan de koppen meestal in de bovenste rij. Wanneer je scrolt, verdwijnen die namen uit beeld en dat is niet handig. Ook bij een tabel met veel kolommen kun je ervoor zorgen dat de eerste kolommen altijd in beeld blijven.

In drie korte stappen vertellen we je hoe je in Excel gegevens kunt laten staan als je door je werkblad scrolt: • Rij blokkeren • Kolom blokkeren • Zowel rijen als kolommen vastzetten Handig om te weten: Problemen in Excel? Zo red je je rekenblad!

Stap 1: Rij blokkeren

De functie om rijen en kolommen te blokkeren, staat in het tabblad Beeld. Klik op de knop Blokkeren. Wil je de eerste rij blokkeren waarin de kolomkoppen staan, dan kies je de optie Bovenste rij blokkeren. Hierdoor zal de bovenste rij met de veldnamen tijdens het scrollen in beeld blijven. Wil je dit blokkeren uitzetten, dan klik je opnieuw op de knop Blokkeren en klik je op Titelblokkeren opheffen. Het is mogelijk dat je meerdere rijen boven een tabel wilt blokkeren, omdat daarin bijvoorbeeld een titel of een tekst staat. In dat geval moet je aangeven vanaf welke rij je de blokkering wilt activeren. Stel dat je de bovenste drie rijen wilt vastzetten, dan selecteer je rij vier. Een volledige rij selecteren doe je door op het nummer van de rij te klikken. Gebruik dan de optie Blokkeren / Titels blokkeren.

Zet de titels van de eerste rij vast.

Stap 2: Kolom blokkeren

Je kunt ook kolommen blokkeren. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als het blokkeren van rijen. Controleer even of er geen andere blokkeringen zijn ingesteld en gebruik eventueel de optie Titelblokkeren opheffen. Om de eerste kolom in beeld te houden, selecteer je eerst de letter van de kolom en dan kies je Blokkeren / Eerste kolom blokkeren. Wanneer je nu de tabel horizontaal verschuift met de scrolbalk zal de eerste kolom in beeld blijven. Wil je bijvoorbeeld de eerste drie kolommen blokkeren, dan klik je op kolom D om aan te geven dat je kolom A, B en C wilt vastzetten en weer gebruik je de optie Blokkeren / Titels blokkeren.

Nu zullen de eerste drie kolommen in beeld blijven.

Stap 3: Delen vastzetten

Het is ook mogelijk om tegelijkertijd kolommen en rijen te blokkeren. Hierdoor blijven de door jou geselecteerde rijen en kolommen altijd zichtbaar. Eerst moet je bepalen welke cel het snijpunt is van de kolommen en rijen die je wilt vastzetten. Wil je bijvoorbeeld zowel rij 1 als de kolommen A, B en C vastzetten, dan selecteer je cel D2 als snijpunt van deze selectie. Daarna kies je de functie Titels blokkeren via de knop Blokkeren.

Het snijpunt van de rijen en kolommen die we vast willen zetten, is cel D2.

Excel herbergt nog veel meer geheimen

In dit boek worden ze uit de doeken gedaan