ID.nl logo
Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop
© Seventyfour - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop

De meeste mensen spelen weleens een spelletje op hun smartphone of tablet. Heb je een favoriet spel en wil je dat graag eens op een groot scherm spelen? Met behulp van Google Play Games open je Android-games op een pc of laptop.

In dit artikel laten we zien hoe je games die je op je smartphone of tablet speelt, ook op je computer kunt spelen.

  • Check of je pc de juiste vereisten heeft
  • Installeer Google Play Games
  • Zet hardwarevisualisatie aan
  • Download games
  • Spelen maar!

Wil je ook Android-apps op je pc openen, lees dan: Android op je computer? Geen probleem!

Sinds 2023 is het Windows-programma Google Play Games in Nederland beschikbaar. Nuttig om te weten is dat de software nog in een bètastadium verkeert. Met andere woorden: het programma is nog niet helemaal af en je zou dus op foutjes kunnen stuiten. Laat je hierdoor niet afschrikken, want wij kwamen tijdens de testperiode geen problemen tegen.

Minimale systeemeisen

Google Play Games stelt geen bijster hoge eisen aan het systeem. Is jouw pc of laptop nog niet al te oud, dan werkt het programma vermoedelijk soepel. Een voorwaarde is wel dat de computer een ssd met minimaal 10 GB vrije schijfruimte bevat en dat de aanwezige processor minimaal vier rekenkernen aan boord heeft. Sommige apps vereisen bovendien een chipset van Intel. Als jouw computer een relatief oude AMD-processor heeft, verschijnt er tijdens de installatie misschien een foutmelding. De software verlangt verder 8 GB werkgeheugen en een redelijke (geïntegreerde) videochip. Je kunt het programma zowel in Windows 10 als 11 installeren.

Hardwarevirtualisatie Voor een juiste werking van Google Play Games is het belangrijk dat hardwarevirtualisatie op de computer is ingeschakeld. Dat maakt het mogelijk om in Windows een ander besturingssysteem te simuleren, zoals in dit geval Android. Dit heet ook wel emuleren. Overigens is hardwarevirtualisatie meestal al standaard ingeschakeld. Ervaar je tijdens het gebruik van het emulatieprogramma problemen? In het BIOS of de UEFI van het systeem kun je de benodigde functie waarschijnlijk alsnog aanzetten. Je bereikt deze computerinstellingen door tijdens de opstartfase van de computer op een specifieke toets te drukken, zoals F2, F10 of Escape. Open vervolgens de opties van de processor en zet cpu-virtualisatie aan.

Is jouw computer niet snel genoeg?

Op een van deze gaming laptops kun je prima spelletjes spelen!

Installeren

Google Play Games is een Android-emulatieprogramma voor Windows. Je installeert het gratis. Surf met een willekeurige browser naar de site en klik op Bèta downloaden. Via een dubbelklik op het exe-bestand voeg je de software toe aan het systeem, waarna je bevestigt met Installeren. Mogelijk krijg je tijdens de installatieprocedure het verzoek om het onderdeel Windows Hypervisor Platform te activeren. Ga dan met dit verzoek akkoord, herstart de computer en rond de installatie vervolgens af.

Wijzig desgewenst de installatiemap en voer de installatie uit.

Profiel aanmaken

Zodra het programma voor de eerste keer opstart, verschijnt er een aanmeldvenster. Je klikt nu op Inloggen met Google, waarna je je e-mailadres (Gmail) en wachtwoord invult. Nog geen lid van Google? Klik dan op Account maken en doorloop de registratie.

Je dient in het emulatieprogramma eerst een profiel te creëren. Kies hierbij een zogeheten gamenaam; die krijgen online tegenstanders en medespelers te zien. Je selecteert vrijblijvend een andere profielafbeelding en bevestigt rechtsonder met Profiel maken. Nadat je via Accepteren en Voltooien met de voorwaarden akkoord bent gegaan, verschijnt het hoofdvenster van Google Play Games.

Met een eigen profiel neem je het tegen andere online spelers op.

Het zou kunnen dat het programma vraagt om de virtualisatie-instellingen aan te zetten. Is dat het geval? Klik dan op Doorgaan en herstart de computer. Je hebt nu onbelemmerd toegang tot de software.

Activeer desgevraagd de virtualisatie-instellingen van de computer.

Verkenningsrondje

Neem eerst even de tijd om Google Play Games te leren kennen, zodat je alle functies weet te vinden. Je ziet boven in het hoofdvenster altijd een uitgelichte game. Als je omlaag scrolt, komen er nog meer titels tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op het huisje om weer terug te keren naar het beginscherm. Via de overige pictogrammen open je een momenteel nog lege bibliotheek met spellen en de zoekfunctie. Besluit je om een spel te installeren, dan volg je via het pictogram met het pijltje omlaag het downloadproces.

Op het moment van schrijven vraagt Google Play Games je aandacht voor een populair raadselspelletje.

Je hebt in Google Play Games ook toegang tot de profielinstellingen. Klik hiervoor linksonder op jouw profielafbeelding. Wanneer je eenmaal een aantal spellen hebt gespeeld, verschijnen hier jouw prestaties. Via Profiel bewerken kun je desgewenst je gegevens aanpassen.

Verder loont het de moeite om het onderdeel Instellingen door te nemen. Activeer bij voorkeur de optie Games automatisch updaten. Zo weet je zeker dat je altijd de nieuwste versie speelt.

Met de standaardinstellingen verzamelt Google op de achtergrond allerlei informatie over zijn gebruikers. Zit je niet op dergelijke Big Brother-praktijken te wachten? Zet dan de schakelaar uit achter Gebruiks- en diagnostische gegevens sturen. Tot slot kun je gepersonaliseerde reclame-uitingen in apps uitschakelen. Klik hiervoor op Advertenties en activeer de schakelaar achter Afmelden voor personalisatie van advertenties.

Duik in de instellingen en voorkom dat Google diverse gebruikersgegevens verzamelt.

Games zoeken

In het hoofdvenster vind je diverse suggesties voor leuke games. Zo zie je bij het onderdeel Communityfavorieten welke titels een hoge beoordeling hebben. Als je nog iets verder omlaag scrolt, verschijnt er een overzicht met onlangs toegevoegde games. Om een overzicht van álle spellen te zien, klik je helemaal onderaan op Bekijken.

Activeer ook altijd de schuifknop achter Alleen games laten zien die goed werken op deze pc. Misschien hanteren sommige spellen namelijk te hoge systeemeisen voor jouw computer. De apps die je nu ziet, werken gegarandeerd!

Handig is dat je het aanbod kunt filteren. Met Bordspellen verschijnen onder meer bekende namen als Schaken, Mahjong, Bingo, Backgammon, Rummikub, Sudoku, Dammen, Domino en Vier op een rij in de resultaten. Als je op Sportgames klikt, heb je keuze tussen onder andere Soccer Superstar, Darts Club, Extreme Golf en Pool Blitz. Neem daarnaast ook even een kijkje bij de categorieën Actie, Racen, Puzzel, Casino, Kaarten, Simulatie en Strategie. Kortom, er is voor ieder wat wils! Zoek je een specifiek spelletje? Gebruik dan de zoekfunctie bovenaan.

De uitgebreide catalogus van Google Play Games telt diverse bekende bordspellen.

Niet alle Android-apps Jammer genoeg is niet elk Android-spel in Google Play Games beschikbaar. Het zeer populaire woordspel Wordfeud is daarvan een voorbeeld. Dat komt omdat ontwikkelaars een aantal zaken in hun apps dienen aan te passen, zoals de beeldverhouding en besturing. Begrijpelijk, want Android-apps werken normaal natuurlijk met een aanraakscherm van een smartphone of tablet. Spellen in het Windows-programma stuur je met een toetsenbord, muis en/of touchpad aan. Daarnaast kun je eventueel een gamecontroller op de computer aansluiten.

Geen Wordfeud?

Ga dan lekker offline scrabbelen

Android-app installeren

Heb je een leuk spelletje op het oog? Klik er dan op om de bijbehorende details te kunnen bekijken. Aan de hand van een beschrijving en meerdere afbeeldingen kun je bepalen of de game iets voor jou is. Soms is er ook een video beschikbaar. Je kunt daarnaast reviews van andere gebruikers doornemen. Als een app bijvoorbeeld veel overheersende advertenties bevat, lees je dat vaak in de recensies terug. Heeft de ssd van jouw computer niet zo gek veel vrije opslagruimte, let dan ook op de downloadgrootte. Met name gelikte 3D-games slokken vaak veel opslagcapaciteit op.

Je kunt voordat je een spel installeert eerst wat informatie over de game bekijken.

Kijk vooral ook naar het blokje Deze game op de pc. Zie jij het gele label Compatibel, dan doet dit spel het naar behoren op de computer. Hoogstens is alleen de beeldverhouding niet ideaal, maar daar kom je tijdens het spelen snel genoeg achter. Kies je voor spellen met het groene label Geoptimaliseerd, dan weet je zeker dat die er op het grote scherm van de pc of laptop prachtig uitzien. Zin om te spelen? Klik achtereenvolgens op Installeren en Spelen.

Vanuit Google Play Games open je direct een geïnstalleerd spel.

Spelen maar!

Een spel opent doorgaans op een volledig scherm. Zet vervolgens het volume van de computer op een aangenaam niveau om te voorkomen dat je plotseling schrikt van een onverwacht spelgeluid. Bij veel apps heb je een account of gamernaam nodig. Voor de invoer gebruik je het fysieke toetsenbord van de computer. De computermuis vervangt in Android-apps tikken en veegbewegingen van aanraakschermen. Zo sleep je met de muis bijvoorbeeld een spelkaart, steen of ander object naar het speelveld.

Gebruik de muis om Rummikub-stenen naar de juiste positie te slepen.

Wil je gedurende het spel naar het hoofdvenster van Google Play Games terugkeren? Druk dan op de sneltoets Shift+Tab en kies Volledig scherm sluiten. Overigens kun je in dit menu ook de resolutie en het volumeniveau aanpassen. In sommige spellen kun je bovendien de gamebediening bekijken. Ben je klaar met spelen? Klik dan op Game afsluiten.

Mooi meegenomen is dat het emulatieprogramma bij bepaalde games de voortgang tussen verschillende apparaten synchroniseert. Je speelt dus op je smartphone of tablet verder waar je eerder op de computer was gebleven (en vice versa). Veel speelplezier!

Met de sneltoets Shift+Tab roep je in elk Android-spel dit nuttige menu op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING