ID.nl logo
Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop
© Seventyfour - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop

De meeste mensen spelen weleens een spelletje op hun smartphone of tablet. Heb je een favoriet spel en wil je dat graag eens op een groot scherm spelen? Met behulp van Google Play Games open je Android-games op een pc of laptop.

In dit artikel laten we zien hoe je games die je op je smartphone of tablet speelt, ook op je computer kunt spelen.

  • Check of je pc de juiste vereisten heeft
  • Installeer Google Play Games
  • Zet hardwarevisualisatie aan
  • Download games
  • Spelen maar!

Wil je ook Android-apps op je pc openen, lees dan: Android op je computer? Geen probleem!

Sinds 2023 is het Windows-programma Google Play Games in Nederland beschikbaar. Nuttig om te weten is dat de software nog in een bètastadium verkeert. Met andere woorden: het programma is nog niet helemaal af en je zou dus op foutjes kunnen stuiten. Laat je hierdoor niet afschrikken, want wij kwamen tijdens de testperiode geen problemen tegen.

Minimale systeemeisen

Google Play Games stelt geen bijster hoge eisen aan het systeem. Is jouw pc of laptop nog niet al te oud, dan werkt het programma vermoedelijk soepel. Een voorwaarde is wel dat de computer een ssd met minimaal 10 GB vrije schijfruimte bevat en dat de aanwezige processor minimaal vier rekenkernen aan boord heeft. Sommige apps vereisen bovendien een chipset van Intel. Als jouw computer een relatief oude AMD-processor heeft, verschijnt er tijdens de installatie misschien een foutmelding. De software verlangt verder 8 GB werkgeheugen en een redelijke (geïntegreerde) videochip. Je kunt het programma zowel in Windows 10 als 11 installeren.

Hardwarevirtualisatie Voor een juiste werking van Google Play Games is het belangrijk dat hardwarevirtualisatie op de computer is ingeschakeld. Dat maakt het mogelijk om in Windows een ander besturingssysteem te simuleren, zoals in dit geval Android. Dit heet ook wel emuleren. Overigens is hardwarevirtualisatie meestal al standaard ingeschakeld. Ervaar je tijdens het gebruik van het emulatieprogramma problemen? In het BIOS of de UEFI van het systeem kun je de benodigde functie waarschijnlijk alsnog aanzetten. Je bereikt deze computerinstellingen door tijdens de opstartfase van de computer op een specifieke toets te drukken, zoals F2, F10 of Escape. Open vervolgens de opties van de processor en zet cpu-virtualisatie aan.

Is jouw computer niet snel genoeg?

Op een van deze gaming laptops kun je prima spelletjes spelen!

Installeren

Google Play Games is een Android-emulatieprogramma voor Windows. Je installeert het gratis. Surf met een willekeurige browser naar de site en klik op Bèta downloaden. Via een dubbelklik op het exe-bestand voeg je de software toe aan het systeem, waarna je bevestigt met Installeren. Mogelijk krijg je tijdens de installatieprocedure het verzoek om het onderdeel Windows Hypervisor Platform te activeren. Ga dan met dit verzoek akkoord, herstart de computer en rond de installatie vervolgens af.

Wijzig desgewenst de installatiemap en voer de installatie uit.

Profiel aanmaken

Zodra het programma voor de eerste keer opstart, verschijnt er een aanmeldvenster. Je klikt nu op Inloggen met Google, waarna je je e-mailadres (Gmail) en wachtwoord invult. Nog geen lid van Google? Klik dan op Account maken en doorloop de registratie.

Je dient in het emulatieprogramma eerst een profiel te creëren. Kies hierbij een zogeheten gamenaam; die krijgen online tegenstanders en medespelers te zien. Je selecteert vrijblijvend een andere profielafbeelding en bevestigt rechtsonder met Profiel maken. Nadat je via Accepteren en Voltooien met de voorwaarden akkoord bent gegaan, verschijnt het hoofdvenster van Google Play Games.

Met een eigen profiel neem je het tegen andere online spelers op.

Het zou kunnen dat het programma vraagt om de virtualisatie-instellingen aan te zetten. Is dat het geval? Klik dan op Doorgaan en herstart de computer. Je hebt nu onbelemmerd toegang tot de software.

Activeer desgevraagd de virtualisatie-instellingen van de computer.

Verkenningsrondje

Neem eerst even de tijd om Google Play Games te leren kennen, zodat je alle functies weet te vinden. Je ziet boven in het hoofdvenster altijd een uitgelichte game. Als je omlaag scrolt, komen er nog meer titels tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op het huisje om weer terug te keren naar het beginscherm. Via de overige pictogrammen open je een momenteel nog lege bibliotheek met spellen en de zoekfunctie. Besluit je om een spel te installeren, dan volg je via het pictogram met het pijltje omlaag het downloadproces.

Op het moment van schrijven vraagt Google Play Games je aandacht voor een populair raadselspelletje.

Je hebt in Google Play Games ook toegang tot de profielinstellingen. Klik hiervoor linksonder op jouw profielafbeelding. Wanneer je eenmaal een aantal spellen hebt gespeeld, verschijnen hier jouw prestaties. Via Profiel bewerken kun je desgewenst je gegevens aanpassen.

Verder loont het de moeite om het onderdeel Instellingen door te nemen. Activeer bij voorkeur de optie Games automatisch updaten. Zo weet je zeker dat je altijd de nieuwste versie speelt.

Met de standaardinstellingen verzamelt Google op de achtergrond allerlei informatie over zijn gebruikers. Zit je niet op dergelijke Big Brother-praktijken te wachten? Zet dan de schakelaar uit achter Gebruiks- en diagnostische gegevens sturen. Tot slot kun je gepersonaliseerde reclame-uitingen in apps uitschakelen. Klik hiervoor op Advertenties en activeer de schakelaar achter Afmelden voor personalisatie van advertenties.

Duik in de instellingen en voorkom dat Google diverse gebruikersgegevens verzamelt.

Games zoeken

In het hoofdvenster vind je diverse suggesties voor leuke games. Zo zie je bij het onderdeel Communityfavorieten welke titels een hoge beoordeling hebben. Als je nog iets verder omlaag scrolt, verschijnt er een overzicht met onlangs toegevoegde games. Om een overzicht van álle spellen te zien, klik je helemaal onderaan op Bekijken.

Activeer ook altijd de schuifknop achter Alleen games laten zien die goed werken op deze pc. Misschien hanteren sommige spellen namelijk te hoge systeemeisen voor jouw computer. De apps die je nu ziet, werken gegarandeerd!

Handig is dat je het aanbod kunt filteren. Met Bordspellen verschijnen onder meer bekende namen als Schaken, Mahjong, Bingo, Backgammon, Rummikub, Sudoku, Dammen, Domino en Vier op een rij in de resultaten. Als je op Sportgames klikt, heb je keuze tussen onder andere Soccer Superstar, Darts Club, Extreme Golf en Pool Blitz. Neem daarnaast ook even een kijkje bij de categorieën Actie, Racen, Puzzel, Casino, Kaarten, Simulatie en Strategie. Kortom, er is voor ieder wat wils! Zoek je een specifiek spelletje? Gebruik dan de zoekfunctie bovenaan.

De uitgebreide catalogus van Google Play Games telt diverse bekende bordspellen.

Niet alle Android-apps Jammer genoeg is niet elk Android-spel in Google Play Games beschikbaar. Het zeer populaire woordspel Wordfeud is daarvan een voorbeeld. Dat komt omdat ontwikkelaars een aantal zaken in hun apps dienen aan te passen, zoals de beeldverhouding en besturing. Begrijpelijk, want Android-apps werken normaal natuurlijk met een aanraakscherm van een smartphone of tablet. Spellen in het Windows-programma stuur je met een toetsenbord, muis en/of touchpad aan. Daarnaast kun je eventueel een gamecontroller op de computer aansluiten.

Geen Wordfeud?

Ga dan lekker offline scrabbelen

Android-app installeren

Heb je een leuk spelletje op het oog? Klik er dan op om de bijbehorende details te kunnen bekijken. Aan de hand van een beschrijving en meerdere afbeeldingen kun je bepalen of de game iets voor jou is. Soms is er ook een video beschikbaar. Je kunt daarnaast reviews van andere gebruikers doornemen. Als een app bijvoorbeeld veel overheersende advertenties bevat, lees je dat vaak in de recensies terug. Heeft de ssd van jouw computer niet zo gek veel vrije opslagruimte, let dan ook op de downloadgrootte. Met name gelikte 3D-games slokken vaak veel opslagcapaciteit op.

Je kunt voordat je een spel installeert eerst wat informatie over de game bekijken.

Kijk vooral ook naar het blokje Deze game op de pc. Zie jij het gele label Compatibel, dan doet dit spel het naar behoren op de computer. Hoogstens is alleen de beeldverhouding niet ideaal, maar daar kom je tijdens het spelen snel genoeg achter. Kies je voor spellen met het groene label Geoptimaliseerd, dan weet je zeker dat die er op het grote scherm van de pc of laptop prachtig uitzien. Zin om te spelen? Klik achtereenvolgens op Installeren en Spelen.

Vanuit Google Play Games open je direct een geïnstalleerd spel.

Spelen maar!

Een spel opent doorgaans op een volledig scherm. Zet vervolgens het volume van de computer op een aangenaam niveau om te voorkomen dat je plotseling schrikt van een onverwacht spelgeluid. Bij veel apps heb je een account of gamernaam nodig. Voor de invoer gebruik je het fysieke toetsenbord van de computer. De computermuis vervangt in Android-apps tikken en veegbewegingen van aanraakschermen. Zo sleep je met de muis bijvoorbeeld een spelkaart, steen of ander object naar het speelveld.

Gebruik de muis om Rummikub-stenen naar de juiste positie te slepen.

Wil je gedurende het spel naar het hoofdvenster van Google Play Games terugkeren? Druk dan op de sneltoets Shift+Tab en kies Volledig scherm sluiten. Overigens kun je in dit menu ook de resolutie en het volumeniveau aanpassen. In sommige spellen kun je bovendien de gamebediening bekijken. Ben je klaar met spelen? Klik dan op Game afsluiten.

Mooi meegenomen is dat het emulatieprogramma bij bepaalde games de voortgang tussen verschillende apparaten synchroniseert. Je speelt dus op je smartphone of tablet verder waar je eerder op de computer was gebleven (en vice versa). Veel speelplezier!

Met de sneltoets Shift+Tab roep je in elk Android-spel dit nuttige menu op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.