Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop

© Seventyfour - stock.adobe.com

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop

Geplaatst: 20 juni 2024 - 07:26

Maikel Dijkhuizen

De meeste mensen spelen weleens een spelletje op hun smartphone of tablet. Heb je een favoriet spel en wil je dat graag eens op een groot scherm spelen? Met behulp van Google Play Games open je Android-games op een pc of laptop.

Sinds 2023 is het Windows-programma Google Play Games in Nederland beschikbaar. Nuttig om te weten is dat de software nog in een bètastadium verkeert. Met andere woorden: het programma is nog niet helemaal af en je zou dus op foutjes kunnen stuiten. Laat je hierdoor niet afschrikken, want wij kwamen tijdens de testperiode geen problemen tegen.

Minimale systeemeisen

Google Play Games stelt geen bijster hoge eisen aan het systeem. Is jouw pc of laptop nog niet al te oud, dan werkt het programma vermoedelijk soepel. Een voorwaarde is wel dat de computer een ssd met minimaal 10 GB vrije schijfruimte bevat en dat de aanwezige processor minimaal vier rekenkernen aan boord heeft. Sommige apps vereisen bovendien een chipset van Intel. Als jouw computer een relatief oude AMD-processor heeft, verschijnt er tijdens de installatie misschien een foutmelding. De software verlangt verder 8 GB werkgeheugen en een redelijke (geïntegreerde) videochip. Je kunt het programma zowel in Windows 10 als 11 installeren.

Is jouw computer niet snel genoeg?

Op een van deze gaming laptops kun je prima spelletjes spelen!

Installeren

Google Play Games is een Android-emulatieprogramma voor Windows. Je installeert het gratis. Surf met een willekeurige browser naar de site en klik op Bèta downloaden. Via een dubbelklik op het exe-bestand voeg je de software toe aan het systeem, waarna je bevestigt met Installeren. Mogelijk krijg je tijdens de installatieprocedure het verzoek om het onderdeel Windows Hypervisor Platform te activeren. Ga dan met dit verzoek akkoord, herstart de computer en rond de installatie vervolgens af.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-UKeUhjvXQVa6TW_l4g2rwA

Wijzig desgewenst de installatiemap en voer de installatie uit.

Profiel aanmaken

Zodra het programma voor de eerste keer opstart, verschijnt er een aanmeldvenster. Je klikt nu op Inloggen met Google, waarna je je e-mailadres (Gmail) en wachtwoord invult. Nog geen lid van Google? Klik dan op Account maken en doorloop de registratie.

Je dient in het emulatieprogramma eerst een profiel te creëren. Kies hierbij een zogeheten gamenaam; die krijgen online tegenstanders en medespelers te zien. Je selecteert vrijblijvend een andere profielafbeelding en bevestigt rechtsonder met Profiel maken. Nadat je via Accepteren en Voltooien met de voorwaarden akkoord bent gegaan, verschijnt het hoofdvenster van Google Play Games.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-TsFwdJSmRy6cdhmfXiHgWA

Met een eigen profiel neem je het tegen andere online spelers op.

Het zou kunnen dat het programma vraagt om de virtualisatie-instellingen aan te zetten. Is dat het geval? Klik dan op Doorgaan en herstart de computer. Je hebt nu onbelemmerd toegang tot de software.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-XvUsFxpWS26-74lUpPwtKA

Activeer desgevraagd de virtualisatie-instellingen van de computer.

Verkenningsrondje

Neem eerst even de tijd om Google Play Games te leren kennen, zodat je alle functies weet te vinden. Je ziet boven in het hoofdvenster altijd een uitgelichte game. Als je omlaag scrolt, komen er nog meer titels tevoorschijn. Klik aan de linkerkant op het huisje om weer terug te keren naar het beginscherm. Via de overige pictogrammen open je een momenteel nog lege bibliotheek met spellen en de zoekfunctie. Besluit je om een spel te installeren, dan volg je via het pictogram met het pijltje omlaag het downloadproces.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-IY3X-Ol2TiGK_RC5kyLvCQ

Op het moment van schrijven vraagt Google Play Games je aandacht voor een populair raadselspelletje.

Je hebt in Google Play Games ook toegang tot de profielinstellingen. Klik hiervoor linksonder op jouw profielafbeelding. Wanneer je eenmaal een aantal spellen hebt gespeeld, verschijnen hier jouw prestaties. Via Profiel bewerken kun je desgewenst je gegevens aanpassen.

Verder loont het de moeite om het onderdeel Instellingen door te nemen. Activeer bij voorkeur de optie Games automatisch updaten. Zo weet je zeker dat je altijd de nieuwste versie speelt.

Met de standaardinstellingen verzamelt Google op de achtergrond allerlei informatie over zijn gebruikers. Zit je niet op dergelijke Big Brother-praktijken te wachten? Zet dan de schakelaar uit achter Gebruiks- en diagnostische gegevens sturen. Tot slot kun je gepersonaliseerde reclame-uitingen in apps uitschakelen. Klik hiervoor op Advertenties en activeer de schakelaar achter Afmelden voor personalisatie van advertenties.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-Z-maA3UVT4mzvLcCW5x9NQ

Duik in de instellingen en voorkom dat Google diverse gebruikersgegevens verzamelt.

Games zoeken

In het hoofdvenster vind je diverse suggesties voor leuke games. Zo zie je bij het onderdeel Communityfavorieten welke titels een hoge beoordeling hebben. Als je nog iets verder omlaag scrolt, verschijnt er een overzicht met onlangs toegevoegde games. Om een overzicht van álle spellen te zien, klik je helemaal onderaan op Bekijken.

Activeer ook altijd de schuifknop achter Alleen games laten zien die goed werken op deze pc. Misschien hanteren sommige spellen namelijk te hoge systeemeisen voor jouw computer. De apps die je nu ziet, werken gegarandeerd!

Handig is dat je het aanbod kunt filteren. Met Bordspellen verschijnen onder meer bekende namen als Schaken, Mahjong, Bingo, Backgammon, Rummikub, Sudoku, Dammen, Domino en Vier op een rij in de resultaten. Als je op Sportgames klikt, heb je keuze tussen onder andere Soccer Superstar, Darts Club, Extreme Golf en Pool Blitz. Neem daarnaast ook even een kijkje bij de categorieën Actie, Racen, Puzzel, Casino, Kaarten, Simulatie en Strategie. Kortom, er is voor ieder wat wils! Zoek je een specifiek spelletje? Gebruik dan de zoekfunctie bovenaan.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-FdxOIIMBRHGta9ZRSg-rBw

De uitgebreide catalogus van Google Play Games telt diverse bekende bordspellen.

Geen Wordfeud?

Ga dan lekker offline scrabbelen

Android-app installeren

Heb je een leuk spelletje op het oog? Klik er dan op om de bijbehorende details te kunnen bekijken. Aan de hand van een beschrijving en meerdere afbeeldingen kun je bepalen of de game iets voor jou is. Soms is er ook een video beschikbaar. Je kunt daarnaast reviews van andere gebruikers doornemen. Als een app bijvoorbeeld veel overheersende advertenties bevat, lees je dat vaak in de recensies terug. Heeft de ssd van jouw computer niet zo gek veel vrije opslagruimte, let dan ook op de downloadgrootte. Met name gelikte 3D-games slokken vaak veel opslagcapaciteit op.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-cLs4zOMkSoq_DEhnm3QZOw

Je kunt voordat je een spel installeert eerst wat informatie over de game bekijken.

Kijk vooral ook naar het blokje Deze game op de pc. Zie jij het gele label Compatibel, dan doet dit spel het naar behoren op de computer. Hoogstens is alleen de beeldverhouding niet ideaal, maar daar kom je tijdens het spelen snel genoeg achter. Kies je voor spellen met het groene label Geoptimaliseerd, dan weet je zeker dat die er op het grote scherm van de pc of laptop prachtig uitzien. Zin om te spelen? Klik achtereenvolgens op Installeren en Spelen.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-aVyyjQuVR6mImqJyZcWqIQ

Vanuit Google Play Games open je direct een geïnstalleerd spel.

Spelen maar!

Een spel opent doorgaans op een volledig scherm. Zet vervolgens het volume van de computer op een aangenaam niveau om te voorkomen dat je plotseling schrikt van een onverwacht spelgeluid. Bij veel apps heb je een account of gamernaam nodig. Voor de invoer gebruik je het fysieke toetsenbord van de computer. De computermuis vervangt in Android-apps tikken en veegbewegingen van aanraakschermen. Zo sleep je met de muis bijvoorbeeld een spelkaart, steen of ander object naar het speelveld.

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-KUqLLa1OTF6-Q-msswhApA

Gebruik de muis om Rummikub-stenen naar de juiste positie te slepen.

Wil je gedurende het spel naar het hoofdvenster van Google Play Games terugkeren? Druk dan op de sneltoets Shift+Tab en kies Volledig scherm sluiten. Overigens kun je in dit menu ook de resolutie en het volumeniveau aanpassen. In sommige spellen kun je bovendien de gamebediening bekijken. Ben je klaar met spelen? Klik dan op Game afsluiten.

Mooi meegenomen is dat het emulatieprogramma bij bepaalde games de voortgang tussen verschillende apparaten synchroniseert. Je speelt dus op je smartphone of tablet verder waar je eerder op de computer was gebleven (en vice versa). Veel speelplezier!

Zo speel je je favoriete Android-games op je laptop-NYb8hfXaSmiKJ5nPAncB1w

Met de sneltoets Shift+Tab roep je in elk Android-spel dit nuttige menu op.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten