Wat is Amazon Photos?
Als je een abonnement op Amazon Prime hebt, dan heb je ook toegang tot een reeks andere diensten. Zo krijg je Amazon Photos er gratis bij. Met deze dienst kun je al je foto's en video's in de cloud opslaan. Wij leggen uit hoe de app van Amazon werkt.
Als je een iPhone gebruikt, dan zal je waarschijnlijk iCloud gebruiken om je foto’s en video’s in op te slaan en te back-uppen. Android-gebruikers zullen hiervoor waarschijnlijk Google Foto's of Google Drive gebruiken. Echter kleven hieraan soms restricties, waardoor je bijvoorbeeld geld moet betalen voor meer opslag. Amazon biedt aan om je foto’s en video’s gratis van een back-up te voorzien en ze op te slaan zoals ze oorspronkelijk waren. Zo behouden ze hun ‘vorm’ en hun inhoud.
Je kunt de applicatie standaard nieuwe foto’s laten opslaan in Amazon Photos, maar je kunt er ook voor kiezen om dat handmatig te doen. Zo kun je mapjes aanmaken en daar zelf foto’s inzetten, zodat het niet één grote vergaarbak van foto’s wordt. Het handige van het opslaan (of eigenlijk back-uppen) van foto’s op Amazon Photos, is dat je hiermee bijvoorbeeld op je laptop kunt inloggen om je foto’s te bekijken die vanaf je smartphone in die ‘bak’ of mapjes zijn gezet. De Amazon Photos-app is ook op diverse smart-tv’s te downloaden, waardoor je je foto’s en video’s ook meteen groot kunt bekijken in je woon- of slaapkamer.
©PXimport
Hoe werkt Amazon Photos?
Heb je een Amazon Prime-account (kosten: 3 euro per maand), dan kun je de app Amazon Photos downloaden, inloggen en de rest gaat vanzelf. Misschien iets te vanzelf, want de app begint na inloggen meteen spontaan je foto’s op je telefoon te backuppen. Dat kun je gelukkig uitzetten, zodat je zelf eerst nog je foto’s kunt opruimen of op een andere manier kunt bedenken wat je zoal met de app wil. Je hebt ook vrij snel door wat de mogelijkheden zijn, want de app is simpel en overzichtelijk. Bovendien heb je onbeperkt ruimte, dus je hoeft niet bang te zijn dat als je die automatische back-up wel laat plaatsvinden, het account op een bepaald moment vol zit.
Overigens is dat niet helemaal waar: je krijgt onbeperkt de mogelijkheid om foto’s op te slaan, maar voor video’s en andere bestanden geldt een maximum van 5GB. Heb je toch meer nodig, dan ben je bij Amazon aanzienlijk goedkoper uit dan bij de concurrentie: voor 19,99 euro per jaar heb je 100GB extra opslag of voor 100 euro per jaar 1TB. Je kunt bestanden uploaden van het formaat jpeg, png, raw, bmp, tif, mp4, mov en meer.
©PXimport
Foto’s delen met Amazon Photos
Je kunt je foto’s delen met maximaal zes mensen via het Family Archive. Dat is een apart gedeelte waarin je foto’s kunt delen met vrienden en familie. Voeg je hieraan mensen toe, dan hebben zij direct dezelfde Amazon Photos-privilieges als jij. Amazon heeft bovendien kunstmatige intelligentie toegevoegd aan de app, waardoor je kunt zoeken op ‘hond’ en het systeem vanzelf allerlei foto’s laat zien waar een hond opstaat. Op zich niets nieuws onder de zon, want Google en Apple doen dit ook, maar wel heel handig dat het erin zit.
Hetzelfde geldt voor herinneringen: Amazon Photos laat je ook herinneringen zien en data waarop foto's zijn geschoten. Er zit ook een basis fotobewerkingsprogramma verstopt in Amazon Photos. Hiermee kun je wat simpele aanpassingen doen.
Goede bijkomstigheid van Amazon Prime
Amazon Photos is een fijne bijkomstigheid van het Amazon Prime-abonnement en het kan je heleboel geld schelen dat je nu maandelijks aan Apple of Google betaalt voor het opslaan van foto’s. Zeker nu de camera’s van telefoons zo goed worden en elke foto wel een paar MB groot is. Bovendien is Amazon vrij coulant: mis je je betalingen van Amazon Prime, dan krijg je een specifieke deadline te horen van wanneer je je bestanden moet hebben gedownload, voordat deze uit Amazon Photos worden verwijderd.
Amazon Photos is beschikbaar op de desktop, maar dus ook op smart-tv’s en je smartphone. Als je overal inlogt met hetzelfde account, heb je dus overal toegang tot je foto’s. Het kan wat tijd kosten om alles in mappen te zetten en precies zo te ordenen als je wenst, maar het kan je -zeker als je echt alleen foto’s opslaat, veel geld schelen aan cloudopslagdiensten. Bovendien heb je Amazon Prime, dat sowieso met diverse fijne bijkomstigheden komt.
Alternatieven
Toch niet helemaal overtuigd van Amazon Photos? Naast iCloud en Google Drive zijn er meer diensten waarmee je foto's in de cloud kunt opslaan, waaronder Box, Dropbox, Microsoft Drive en Mediafire. In welk scenario kun je beter een clouddienst met veel opslagruimte gebruiken, welke dienst laat je het beste met andere samenwerken en welke opslagruimte werkt het beste onder Linux? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en bespreken we de sterke en zwakke punten van negen clouddiensten.