VLC-plugins: Doe meer met je mediaspeler
Van browsers weet je waarschijnlijk wel dat de mogelijkheden uit te breiden zijn met allerhande plugins. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als VLC-plugins? Daarmee geef je de toch al erg veelzijdige mediaspeler nog net even wat extra handige opties mee. Het werkt als volgt.
VLC-plugins zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen is er vooral onderscheid te maken tussen drie varianten. Met thema's geef je de mediaspeler een nieuw uiterlijk, met extensies voeg je nieuwe mogelijkheden toe en met zogeheten Playlist Parsers importeer je afspeellijsten van websites, zodat je de video's in VLC kunt bekijken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om een serie YouTube-video's af te spelen zonder reclame tussendoor. Waarover later meer.
VLC-skins downloaden en installeren
Laten we eerst eens het uiterlijk van VLC gaan aanpassen door middel van thema's - ook wel skins geheten. Ten eerste: waar vind je ze? De officiële site van VLC heeft er in ieder geval een hoop verschillende, die je desgewenst allemaal tegelijk kunt downloaden in één zip-bestandje. Daarnaast kun je eens gaan struinen op Deviantart, waar je ook een hoop VLC-thema's tegenkomt.
De thema's zitten verpakt in een vlt-bestand, dat je handmatig naar de juiste plek van je VLC-installatiemap dient te slepen. Standaard volg je daarvoor het pad C:\Program Files\VideoLAN\VLC\skins. Open daarna VLC Media Player en klik bovenin op Extra en Voorkeuren (of ctrl + p).
Onder Uiterlijk en gebruik kies je voor Aangepast thema gebruiken. Klik op Kiezen... achter Themabestand en navigeer daarna naar de map met skins. Kies daar je skin uit en klik op Openen. Klik op Opslaan en herstart VLC om de skin te activeren.
Tip: Wil je weer terug naar je oude interface, dan kun je altijd het standaardthema weer instellen bij Standaardthema gebruiken.
©PXimport
Extensies installeren
Dan extensies. Die vind je onder andere op de add-on-pagina van de VLC-site. Volg de link en klik links op VLC Extensions, dan bovenaan op Greatest om gelijk een paar handige te vinden.
VLSub laat je bijvoorbeeld automatisch ondertitels vinden bij films en series, zodat je zelf niet hoeft te zoeken op shady sites. Onder Files vind je een downloadknop. Daarmee haal je een lua-bestand binnen, wat extensies typeert. Ook deze plaats je handmatig in de VLC-map, specifiek: C:\Program Files\VideoLAN\VLC\lua\extensions.
Je vindt deze extensie (en anderen) nu terug onder Weergave, VLsub. Klik in het daaropvolgende menu Search by name en kies een van de ondertitels die tevoorschijn komt. Na download selection worden de ondertitels ingeladen. Klik daarna op Close en geniet van je film.
Een andere leuke extensie is Moments Tracker. Daarmee sla je je favoriete momenten uit een filmpje op en kun je het een volgende keer snel terugvinden. Moments Tracker laat zich op dezelfde manier installeren en vind je ook weer onder Weergave terug: Bookmark your moments.
Klik dan op Capture Moment, geef het bovenin een naam en druk op Confirm. Daarna kun je altijd terugkeren naar deze scene door hem te selecteren en Jump to Moment te selecteren. Zo hoef je dus zelf niet meer te zoeken naar die ene coole actiescène, of een bepaalde grappige dialoog.
©PXimport
En zo zijn er nog een hoop andere extensies te downloaden. Experimenteer naar hartenlust!
YouTube-video's in VLC met Playlist Parser
Dan tot slot nog even de Playlist Parsers. Deze moeten naar een andere map, namelijk C:\Program Files\VideoLAN\VLC\lua\playlist. Ter voorbeeld downloaden we de YouTube Playlist Parser.
Eenmaal gedownload en op de juiste plek gezet, druk je in VLC op Ctrl + N - of bovenin op Media en Netwerkstream openen. Plak hier de URL van een YouTube-afspeellijst om alle video's in een handige lijst te plaatsen, zonder reclame tussendoor. Handig!