ID.nl logo
Van chaos naar controle: beheer al je socialmedia-accounts op één platform
© bloomicon
Huis

Van chaos naar controle: beheer al je socialmedia-accounts op één platform

Facebook Messenger, Instagram Messenger, LinkedIn, iMessage: grote kans dat je flink wat kanalen gebruikt. Hoe houd je overzicht? Dat lukt met een app voor unified messaging, waarmee je alle verschillende kanalen voortaan vanuit één locatie onderhoudt.

In dit artikel bekijken we de apps Texts en Franz: twee interessante diensten die je helpen bij het stroomlijnen van je berichtenverkeer.

  • Voeg je socialmedia-accounts toe
  • Creëer overzicht door je chats te labelen
  • Stel per medium in of je wel of geen notificaties wilt
  • Bespaar tijd door standaardberichten te versturen

Ook al je clouddiensten kun je met één platform beheren: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Uiteraard kun je voor al je berichtenverkeer losse apps gebruiken, maar handig is dit niet. De afgelopen jaren hebben verschillende partijen apps gemaakt waarmee je je berichtenverkeer vanuit één centrale locatie afhandelt. We laten zien hoe de apps Texts en Franz werken.

Texts

Een interessante dienst is Texts, afkomstig uit de Verenigde Staten. De dienst maakt verschillende communicatiekanalen via één omgeving beschikbaar. Op het moment van schrijven is er ondersteuning voor onder meer iMessage, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger en andere sociale media zoals Instagram en LinkedIn. Op de website vind je het volledige overzicht en kun je je aanmelden. Direct toegang tot de dienst krijg je helaas niet: de makers werken met een wachtlijst. In de praktijk duurt dat echter hooguit enkele dagen.

Daarnaast bestaan er manieren om sneller met Texts aan de slag te gaan: je kunt worden uitgenodigd door een bestaande gebruiker of ervoor kiezen om direct een betaald abonnement af te nemen. Je betaalt hiervoor 15 euro. Handig is dat je Texts eerst een maand gratis kunt proberen. Ga naar de abonnementspagina en kies voor de maandelijkse variant. Let er wel op dat het abonnement na de proefperiode automatisch wordt geactiveerd. Meld je tijdig af als je hiervan geen gebruik wilt maken. Op het moment van schrijven is Texts beschikbaar voor Windows en macOS. De makers werken ook aan een app voor Android en iPhone, maar deze is nog niet beschikbaar.

Verzamel verschillende accounts in één omgeving.

De opbouw

Texts heeft een overzichtelijke opbouw. De eerste keer dat je Texts opent, verschijnt een overzicht van de beschikbare diensten. Zodra je je eerste account hebt toegevoegd, vind je aan de linkerzijde de verschillende diensten waarmee je verbinding hebt gemaakt. Klik op een dienst (bijvoorbeeld WhatsApp) om de berichten te openen. Uiterst linksonder vind je je gebruikersfoto. Klik hierop om nieuwe diensten te koppelen: klik op Add/Remove Accounts. Bij Add an account kies je de dienst, bijvoorbeeld Telegram of Instagram. De manier van toevoegen verschilt per dienst. Bij WhatsApp kun je bijvoorbeeld een QR-code fotograferen met WhatsApp op je telefoon, waarna de dienst wordt toegevoegd.

Heb je een eerste account toegevoegd?

Boven in het venster van Texts zie je dan drie tabbladen. Via Inbox heb je toegang tot het volledige postvak, terwijl je met Unread alleen de ongelezen berichten opvraagt. Klik op Archived om het berichtenarchief te openen. Interessant is de gecombineerde weergave. Bovenaan de linkerbalk (met pictogrammen van de gekoppelde diensten), klik je op de knop met de ster (*). De berichten van alle diensten worden nu in één weergave getoond.

WhatsApp toevoegen aan Texts.

Snelle acties

Texts maakt intensief gebruik van het toetsenbord. In de praktijk is dat handig, omdat je hiermee snel toegang krijgt tot handige functies. Via Ctrl+J open je een venster waarmee je snel acties op berichten kunt uitvoeren. Zo kun je hier berichten categoriseren (optie Label), markeren als ongelezen (Mark as unread) en bijvoorbeeld dempen (Mute). Bovendien kun je oude berichten archiveren (Archive), maar ook een antwoord op een bericht laten opstellen met behulp van ChatGPT. Kies dan voor Draft response with ChatGPT. Via Ctrl+K ga je snel op zoek naar een bericht van een specifiek persoon: een venster opent met alle beschikbare namen en berichtgroepen. Via Ctrl+[ en Ctrl+] blader je snel tussen de verschillende berichten en met Ctrl+PijlOmhoog en Ctrl+PijlOmlaag blader je tussen de berichten zelf. Ben je vertrouwd met de sneltoetsen, dan kun je ervoor kiezen om de meeste knoppen op de werkbalk te verbergen. Open daarvoor het instellingenvenster van Texts (tip: gebruik de toetsencombinatie Ctrl+,) en kies Appearance. Zet de schuif op Aan bij Minimal mode.

Schakel wat hulp in bij het beantwoorden van berichten.

Sneller werken?

Maak gebruik van toetscombinaties

Meer via browser

Om snel gebruik te maken van Texts, kun je een extensie binnen de browser installeren. Hierbij krijg je de beschikking over een aantal snelkoppelingen, waarmee je snel een chatgesprek kunt starten vanuit Texts, terwijl je de website van de dienst bezoekt. Gebruik je bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook Messenger, dan kun je de extensie gebruiken om het gesprek voort te zetten in de Texts-omgeving. In het instellingenvenster van Texts kies je voor Browser Extension en klik je op de gebruikte browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Na installatie bezoek je een ondersteunde website en klik je op Open in Texts om het gesprek daar voort te zetten.

Notificaties

Je kunt per kanaal aangeven in hoeverre je op de hoogte wordt gebracht van nieuwe berichten. Ben je bijvoorbeeld overdag aan het werk, dan kun je ervoor kiezen om LinkedIn-berichten wel te tonen, maar van nieuwe Instagram-berichten geen melding te krijgen. In het instellingenvenster van Texts kies je Accounts en klik je op de dienst die je wilt beheren, bijvoorbeeld WhatsApp. Bepaal bij Notifications wat er moet gebeuren: meldingen tonen (Enable notifcations), een voorbeeld zien van een bericht (Show message previews) of het afspelen van een geluid (Sound). In dat laatste geval kun je bovendien het gewenste geluid kiezen. Wil je geconcentreerd doorwerken en van geen enkel account een melding krijgen? In het instellingenvenster vind je bovenin de optie Do Not Disturb.

Wil je het gedrag van meldingen bepalen voor alle accounts? In het instellingenvenster vind je de aparte sectie Notifications. Via de optie Message notifications kun je de meldingen voor alle accounts in één keer in- en uitschakelen. Ditzelfde geldt voor de geluiden (via de optie Sound).

Verder kent Texts een aantal interessante extra’s op het gebied van notificaties die je normaal gesproken niet hebt bij de individuele diensten. Zo kun je een melding krijgen wanneer iemand begint met typen (en het bericht nog niet naar je is gestuurd). Schakel de optie in via Notify when someone starts typing. Wil je niet worden gestoord bij elk los bericht dat iemand typt, maar slechts eenmaal bij een setje opeenvolgende berichten? Ga naar Delay notifications for en kies hier bijvoorbeeld 10 seconds. Je ontvangt dan pas een melding als er al meerdere berichten aan je zijn geschreven.

Handig: per account de meldingen beheren.

Tijdelijk uitschakelen Even helemaal geen berichten ontvangen van een specifiek account? In het accountvenster vind je de optie Enabled (boven in het scherm). Zet de bijbehorende schuif op Uit om de account tijdelijk uit te schakelen. Wil je het account nooit meer gebruiken? Verwijder hem dan. Naast de optie Enabled vind je een pictogram van een prullenbak. Klik hierop om het account te verwijderen.

Slim communiceren

Geen zin om telkens dezelfde berichten te typen? Je kunt vooraf opgestelde berichten klaarzetten, die je altijd in een conversatie kunt inzetten. In het instellingenvenster klik je op Quick Replies. Geef een naam voor het standaardbericht op bij Title. In het vak Reply text typ je het gewenste bericht. In zo’n bericht kun je gebruik maken van variabelen, bijvoorbeeld door de voor- of achternaam van de gesprekspartner op te nemen. De beschikbare opties vind je in het vak How to use. Een geldig bericht is bijvoorbeeld ‘Ik kom hier bij je op terug, {first_name}’. Tevreden over het bericht? Klik op Create om het op te slaan.

Maak standaardberichten aan, inclusief variabelen.

Labels

Groot voordeel van een unified inbox is dat je alle informatie op één centrale locatie hebt, maar het is belangrijk dat je het overzicht houdt. Een slimme manier hiervoor is het gebruik van labels.

In Texts kun je conversaties voorzien van een label, en daar vervolgens op sorteren. Het maakt daarbij niet uit van welk account het bericht afkomstig is. Label je bijvoorbeeld specifieke conversaties als werkgerelateerd en roep je dat label daarna op, dan kunnen berichten van LinkedIn, WhatsApp en Facebook Messenger gecombineerd in de resultaten verschijnen.

Je kunt zelf labels aan chats toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op een gesprek en kies Label. Selecteer vervolgens een van de beschikbare labels. Toegevoegde labels vind je boven in het gespreksvenster van de persoon. Je kunt meerdere labels toewijzen.

Met labels houd je structuur en overzicht.

Ongestoord lezen Met de Stealth Mode kun je berichten lezen zonder dat de ontvanger ziet dat je het bericht hebt gelezen. Pas wanneer je hiervoor toestemming geeft, kan de ontvanger dit zien. De Stealth Mode is standaard uitgeschakeld. Kies in het instellingenvenster voor General en zet de schuif op Aan bij Stealth Mode. Wil je liever niet dat contactpersonen zien dat je online bent als je het venster van Texts hebt geopend, dan zet je de schuif op Uit bij Show people I’m online when Texts is focused.

Privacy

Uiteraard is het van belang om kritisch te zijn en blijven op het gebied van privacy. Neem dit altijd mee in de overweging en bij het kiezen van een unified messaging-dienst. Controleer op de website van de aanbieder hoe er wordt omgegaan met je gegevens. Texts fungeert alleen als doorgeefluik en slaat de berichten niet op een server op. De berichten worden versleuteld en direct gestuurd naar de individuele platformen. Het verdienmodel van de dienst is gebaseerd op het afsluiten van betaalde abonnementen, in plaats van het werken met data.

Franz

Een andere interessante app voor het werken met meerdere accounts is Franz. De app wordt ontwikkeld in Oostenrijk en is onder meer beschikbaar voor Windows en macOS. Ook deze app is gebaseerd op een abonnementsmodel. Je betaalt zo’n 3 euro per maand en mag dan 6 accounts toevoegen. Wil je meer accounts verbinden, dan betaal je 6 euro. Er is ook een gratis editie beschikbaar, waarmee je 3 accounts koppelt. Uiteraard beginnen we hiermee en stappen we pas over als we tevreden zijn.

Franz ondersteunt onder meer WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram en Discord. Bovendien kun je er zakelijke services aan koppelen, zoals Slack, Teams en Trello. Open de app en klik op Franz (linksboven in het venster). Kies vervolgens voor Services / Nieuwe service toevoegen. Klik op de dienst die je wilt toevoegen. Geef deze vervolgens een naam (als je de service wilt veranderen) en bepaal welke meldingen je wilt ontvangen. Franz ondersteunt ook badges, die aangeven hoeveel ongelezen berichten je hebt. Klik op Service opslaan. Het toevoegen van de diensten is vergelijkbaar met Texts, en het proces verschilt per dienst.

Franz biedt een overzichtelijke omgeving voor de verschillende accounts.

De opbouw

Rechts wordt de inhoud van de diensten getoond, terwijl je links toegang hebt tot de navigatiebalk van Franz. Via de balk kun je onder meer een nieuw account toevoegen. Ook kun je de meldingen van nieuwe berichten in één keer uitschakelen, als je tijdelijk niet wilt worden gestoord. Klik hiervoor op de knop met de alarmbel. Ook geeft de balk je toegang tot de algemene instellingen (die je ook opent via de toetscombinatie Ctrl+,).

Via de navigatiebalk kun je ook basisinstellingen voor de individuele accounts aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op een account dat je wilt aanpassen. Via het menu kun je vervolgens de meldingen voor dat specifieke account uitschakelen (Meldingen uitschakelen): handig als je een specifiek account wilt dempen. Ook kun je de geluiden uitschakelen (Audio uitschakelen). Worden de berichten niet correct geladen, dan moet je het account mogelijk geforceerd laten ‘refreshen’: kies dan voor Herladen. Hetzelfde bereik je via de toetsencombinatie Ctrl+R. Als je het account helemaal niet meer wilt gebruiken, kies je voor Service uitschakelen.

Via het menu onder de rechtermuisknop heb je extra opties.

Op de achtergrond

Franz wordt standaard geladen bij de start van Windows en het programma blijft op de achtergrond draaien, zelfs wanneer je het venster sluit. Je past deze standaardinstellingen aan via het instellingenvenster. Kies vervolgens voor de tab Instellingen en bekijk de sectie Algemeen. Wil je zo min mogelijk ‘last’ hebben van de aanwezigheid van de app, dan kies je ervoor om het programma naar het systeemvak te minimaliseren (optie Minimaliseer Franz naar systeemvak). Je ontvangt nog steeds berichten, maar de app neemt geen ruimte meer in op de Windows-taakbalk. Handig!

Minimaliseren? Minimalisme!

Hoeveel tijd slokt jouw digitale leven op?

Werkruimten

Ben je tevreden over de werking van Franz, dan kan het lonen om een betaald abonnement af te sluiten. Je krijgt daarmee namelijk de beschikking over het onderdeel Werkruimten. Hiermee kun je verschillende sets maken van accounts. Zo maak je bijvoorbeeld een set met zakelijke accounts en een andere set met accounts voor persoonlijk gebruik. Vervolgens kun je eenvoudig schakelen tussen de verschillende werkruimten, waarmee je dus telkens een specifieke set accounts laadt. Je hoeft hierdoor geen individuele accounts tijdelijk uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je overdag geen persoonlijke accounts wilt gebruiken.

Elke werkruimte bevat een specifieke set accounts.

WhatsApp: chats van derden? Binnenkort zullen steeds meer apps ‘van huis uit’ met elkaar kunnen communiceren. De Digital Markets Act (DMA) van de Europese Unie verlangt onder meer dat aanbieders van chatoplossingen ook koppelingen met derde partijen moeten ondersteunen. Ook het populaire WhatsApp ontkomt niet aan deze eis. De website WABetaInfo ontdekte in een bètaversie van WhatsApp een (nog niet werkend) venster waarin mogelijk gekoppelde chatdiensten worden getoond. Grote kans dus dat je binnenkort ook via WhatsApp met andere chatdiensten kunt communiceren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇