ID.nl logo
Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven
© Roverto - stock.adobe.com
Huis

Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Cloudopslag wordt steeds meer de norm en voor een basisaccount hoef je geen euro uit te geven. Vanwege de opslagbeperkingen gebruik je waarschijnlijk verschillende clouddiensten, maar daardoor kan de boel al snel onoverzichtelijk worden. Waar stond wat ook alweer waar? Met het programma Air Explorer stroomlijn je het uploaden, downloaden en synchroniseren van al die gegevens in je verschillende cloudopslagdiensten.

Om niet meer het overizcht te verliezen welk document je bij welke opslagdienst gestald had, kun je werken met Air Explorer. In dit artikel laten we zien wat je er allemaal mee kunt:

  • Bestanden organiseren, ook tussen verschillende diensten
  • Bestanden zoeken
  • Back-ups en synchronisaties instellen
  • Gebruiken als FTP-server
  • Bestanden delen

Ook interessant voor als je helemaal in de cloud wilt werken: Wat zijn de beste gratis online kantoorsuites?

1 Air Explorer installeren

Download het installatieprogramma voor Air Explorer (Windows en macOS) om ermee aan de slag te gaan. Het is software die al jaren zijn nut heeft bewezen. De basisversie is gratis en bevat alle functies die je als thuisgebruiker nodig hebt. In de gratis versie vind je trouwens geen reclame en je wordt evenmin lastig gevallen door opdringerige berichten die je in de richting van de Pro-versie (eenmalig 42 dollar) pushen. Tijdens de installatie kun je allerlei talen kiezen, maar helaas geen Nederlands. Maar geen nood, want het installatieprogramma volgt de instelling van het besturingssysteem en opent het programma zelf toch in het Nederlands.

2 Accounts toevoegen

Het programma ondersteunt 43 belangrijke clouddiensten, waaronder OneDrive, Google Drive, Dropbox en SharePoint. Ze zijn verdeeld over vier tabbladen: Alle, Personal, Business en NAS. In het startvenster selecteer je de opslagdienst die je wilt verbinden met Air Explorer en dan moet je in die dienst de toegang uiteraard wel toestaan. Gaat het bijvoorbeeld om Google Drive, dan bevestig je met de gegevens van je Google-account. Voor ieder account dat je toevoegt, kun je een beschrijving typen en eventueel een andere schermnaam kiezen. Heb je de eerste cloudopslag toegevoegd, dan gebruik je de knop Add account en selecteer je de volgende dienst.

3 Cloud-Verkenner

Wanneer het account is toegevoegd, klik je op de knop Connect om met een opslagdienst te verbinden. Zo verbind je met alle onlinediensten waartussen Air Explorer het verkeer zal regelen. Daarna gebruik je de eerste knop linksboven (Verkennen) om in het linkerdeelvenster een online opslag te openen. In het rechterdeelvenster open je een andere opslagdienst. Het organiseren van de bestanden en mappen is net zo eenvoudig als in Verkenner of Finder. Om bijvoorbeeld bestanden van Google Drive naar Dropbox te kopiëren, sleep je ze van het ene venster naar het andere. Bestanden en mappen worden niet verplaatst, maar gekopieerd.

Meerdere accounts van dezelfde dienst Door in het tabblad op de plusknop te klikken, is het zelfs mogelijk om in een extra venster een derde account te openen, waardoor je de inhoud van drie opslagdiensten simultaan beheert. In principe is het zelfs mogelijk om meerdere accounts van dezelfde dienst met elkaar te verbinden. Op die manier zou je bijvoorbeeld meerdere Dropbox-accounts kunnen gebruiken en omzeil je het quotum van 2 GB gratis opslagruimte. Air Explorer ondersteunt deze mogelijkheid uitsluitend in de betaalde versie.

4 Samenwerking met Windows Verkenner

Door met rechts op een bestand te klikken, kun je deze bestanden kopiëren, knippen en plakken. Iedere keer wanneer je een bestand naar een andere opslag verplaatst of kopieert, volg je onderaan in het statusvak het verloop van deze opdracht en de snelheid van de actie. De Verkenner van Air Explorer werkt trouwens naadloos samen met Windows Verkenner. Je sleept bijvoorbeeld probleemloos vanaf het bureaublad een bestand naar Google Drive. Andersom gaat ook. Vanuit Air Explorer sleep je mappen en bestanden vanaf de online-opslag rechtstreeks naar je bureaublad of naar een lokale map op de harde schijf of ssd.

5 Bestanden zoeken

Hoe meer cloudopslagdiensten je combineert, hoe groter het risico om het overzicht te verliezen. De knop Zoeken opent een venster waar je op naam, tijd, grootte en bestandstype kunt zoeken. Geef aan of je in een bepaalde cloud wilt zoeken of in alle opslagdiensten tegelijk. Filters helpen je om bestanden sneller te vinden. De geavanceerde zoekfunctie vertelt je welke bestanden voldoen aan de zoekcriteria en bij welke clouddienst ze staan. Bij ieder resultaat verschijnt de knop Map bekijken waarmee Air Explorer het pad naar het gevonden bestand toont. Je kunt in meerdere tabbladen zoekopdrachten beginnen.

6 Planner

Air Explorer heeft een planner waarmee je back-up- en synchroniseerroutines instelt. Klik op de knop Planner, en selecteer de bronmap en de doelmap. Je bepaalt de aard van de bewerking: Kopiëren, Synchroniseren of Als zip-bestand uploaden. Bijvoorbeeld: een map met belangrijke bestanden op de lokale harde schijf moet gesynchroniseerd worden met een map in de cloud. Vervolgens geef je aan of deze opdracht eenmalig, dagelijks, wekelijks of maandelijks moet gebeuren. Je bepaalt een tijdsstip en voor alle veiligheid laat je deze opdracht vastleggen in een logboek.

7 Video afspelen

Je hebt ook de mogelijkheid om video’s vanuit de cloud af te spelen. De video wordt dus niet eerst op je computer opgeslagen, maar hij wordt rechtstreeks vanuit de cloud afgespeeld in de mediaspeler op je computer. De meeste clouddrives, zoals Google Drive, OneDrive en Dropbox, ondersteunen de functie voor het afspelen van video. We raden aan om het gratis VLC te installeren. Air Explorer is geoptimaliseerd voor deze speler en zal die automatisch aanspreken als je in deze tool met rechts op een videobestand klikt en dan de optie Afspelen selecteert.

8 Upload- en downloadsnelheid

De download- en uploadsnelheid is uiteraard afhankelijk van de internetverbinding en de server die je aanspreekt. Met Air Explorer kun je de snelheidslimieten controleren om te vermijden dat de bandbreedte wordt opgeslorpt door een synchronisatieopdracht die in de achtergrond loopt. Bij elke overdracht lees je onderaan de transfersnelheid en zie je wanneer de opdracht is afgerond. Bij de Opties kun je de upload- en downloadlimieten vastleggen om de gebruikte bandbreedte binnen de perken te houden. Ook is het mogelijk om het maximum aantal simultane uploads en downloads vast te leggen.

9 Prullenbakken

Voor een aantal cloudaccounts (Google Drive, Mega, Box, Yandex en PCloud) heeft Air Explorer rechtstreekse ondersteuning toegevoegd voor de Prullenbak. Zo’n cloudprullenbak is een speciale map waar de cloudbestanden naartoe verhuizen wanneer je ze verwijdert. Dat betekent dat je deze bestanden ook heel gemakkelijk kunt herstellen. Open in Air Explorer bijvoorbeeld de map Trash van Google Drive en dan kun je met de rechtermuisknop op het bestand of de map in de Prullenbak klikken. Hierdoor kun je deze permanent verwijderen, herstellen of je kunt de Prullenbak volledig leegmaken.

Encryptie Alle cloudopslagdiensten hebben zo hun eigen veiligheidsvoorzieningen, maar als je Air Explorer gebruikt, is het veiliger om tijdens het transport ook deze gegevens te versleutelen. Deze optie is alleen beschikbaar in de Pro-versie. Daarvoor ga je naar het deelvenster van het account waarvan je de uploads wilt beveiligen en klik je op de knop Uploads versleutelen. Vervolgens moet je een wachtwoord invoeren voor de versleuteling. Bovendien zijn er opties om ook de namen van de bestanden en de namen van de mappen te versleutelen. Als je niet iedere keer het wachtwoord wilt typen, vink dan de optie Save Password aan.

10 FTP

Air Explorer kun je ook laten werken als FTP-client om bijvoorbeeld bestanden van je lokale opslag over te zetten naar de server waarop je website draait. Zo’n FTP-server toevoegen, verloopt heel eenvoudig. Weer klik je eerst op Accounts / Add account. Vervolgens kies je de optie FTP en dan moet je de inloggegevens invoeren van je FTP-account. Vervolgens verschijnt de inhoud van de FTP-map in een deelvenster, zodat je op dezelfde manier bestanden kunt uploaden en downloaden. Met de basisversie kun je verbinding maken met één FTP-account en bestanden synchroniseren.

11 Delen

Om bestanden en mappen die ergens in de cloud staan te delen, hoef je niet meer naar de werkomgeving van die bepaalde clouddienst te gaan. Je kunt dat rechtstreeks vanuit Air Explorer doen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map die je wilt delen en selecteer de opdracht Deze koppeling delen. Er verschijnt een pop-up met de link naar het bestand. Je hebt dan twee opties: kopieer de koppeling naar het klembord zodat je deze in een bericht kunt plakken of verstuur de koppeling rechtstreeks per e-mail. Iedereen die over deze link beschikt, kan het bestand downloaden.

12 Android

Deze tool is ook beschikbaar als app voor Android via de Google Play Store. Net als Air Explorer voor Windows of macOS kun je er bestanden mee uitwisselen tussen verschillende cloudopslagdiensten. Ook hier werkt de tool met een multitab-interface, zodat je met verschillende cloudaccounts kunt werken. Bovendien is het mogelijk tegelijkertijd op je mobiele toestel en op je computer te werken. In de mobiele versie kun je ook automatische synchronisatie- en back-up-opdrachten instellen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo krijg je moeilijk bereikbare ramen streeploos schoon
© Edmond Varwijk
Huis

Zo krijg je moeilijk bereikbare ramen streeploos schoon

Vlekken en strepen op ruiten blokkeren het zonlicht. Schone ramen zorgen niet alleen voor meer daglicht ze veranderen de hele sfeer in huis. Hoe maak je ramen schoon die moeilijk bereikbaar zijn?

In dit artikel lees je:

  • Hoe een telescopsteel kan helpen bij het lappen van moeilijk bereikbare ramen.
  • Of zoiets echt goed werkt.
  • Wat een elektrische ruitenreiniger voor je kan betekenen.
  • Twee reviews van (al dan niet) handige hulpmiddeltjes.

Lees ook: Glashelder: de 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Weleens opgelet met hoe weinig hulpmiddelen professionals hun werk doen? Meer dan een sopje, een inwasser en een wisser is het in de basis niet. Met de inwasser, een handvat met bovenaan een brede lat waaromheen een zachte absorberende stof brengen ze het sop op het raam en weken het vuil los. Daarna halen ze met de trekker of raamwisser in enkele bewegingen het water en alle vuil van het glas, en klaar. Hooguit hebben ze de raamwisser in enkele breedtematen en brengen voor restwerk en kozijnen een microvezeldoek en een spons mee. Met deze middelen is lappen van de ramen ook goed zelf te doen, zeker wanneer je zonder verdere hulpmiddelen bij het raam kunt. Zit een raam op grotere hoogte of is gewoon te hoog, dan wordt het al snel moeilijker, en wanneer je kiest voor een trap of ladder, ook gevaarlijker.

Ramen wassen met een telescoopsteel

Wil je ook de ramen hoger dan de begane grond schoonmaken of zit een raam op een lastige plek, dan is een telescoopsteel een handig hulpmiddel. Zo'n telescoopsteel is instelbaar op verschillende lengtes, van drie of vier meter tot wel veertien meter, en voorkomt dat je op een wankele ladder moet gaan staan . De steel bestaat uit meerdere delen die los van elkaar uitgeschoven kunnen worden en vastgezet. Hierdoor is de steel altijd stabiel.

©Kislev

Een goede telescoopsteel is gemaakt van aluminium of carbon. Carbon is lichter, maar ook duurder en kwetsbaarder. Wie de telescoopsteel enkele malen per jaar gebruikt, is met een aluminium exemplaar prima af. Een goede telescoopsteel is echter meer dan alleen een stok met daarop een inwasser of wisser, en brengt ook water én schoonmaakmiddel op hoogte. De watertoevoer gaat daarbij liefst door de buis en moet ook tijdens het gebruik eenvoudig zelf af te sluiten zijn.

De telescoopsteel is compatibel met verschillende opzetstukken die stabiel en liefst onder een instelbare hoek op de telescoopsteel te zetten zijn. Voor het reinigen van ramen heeft een combinatie van een inwasser en een wisser de voorkeur, een borstel met ook haren aan de zijkanten is weer handig voor het schoonmaken van zonnepanelen, boeidelen en ramen wanneer deze heel vies zijn.

Oefening baart kunst

Voor dit artikel test ik de Aquascopic telescoopsteel tot 13,5 meter. Oefening baart kunst en dat geldt net als bij het ramenlappen ook bij het gebruik van een telescoopsteel. De telescoopsteel aansluiten gaat dankzij de Gardena-compatibele aansluiting erg eenvoudig en zonder water te lekken. Schoonmaakmiddel laat zich gedoseerd aan het water toevoegen.

©Edmond Varwijk

Ook al is de telescoopsteel gemaakt van lichtgewicht materiaal, in uitgeschoven staat is het een flink gewicht om op te tillen. Werk daarom altijd verticaal, schuif de steel in en uit, ga deze niet over de hele lengte optillen.

Voor ramen op een tweede verdieping of hoger geldt dat het zeker de eerste keren  handig is de klus niet alleen te doen. De hulp kan dan de watertoevoer bedienen en wanneer de steel wordt ingekort, de interne slang terugtrekken. Schuif de steel ook niet volledig uit, door van elk deel zeker twintig tot dertig centimeter niet uit te schuiven wordt de steel steviger en daardoor gemakkelijker te gebruiken.

©Edmond Varwijk

Ook kun je makkelijker sturen en kracht zetten bij hardnekkige vlekken. Een opzetstuk dat gelijktijdig een inwasser en wisser is maakt het mogelijk te wisselen tussen wassen en reinigen zonder de steel in te schuiven. Doordat er meer water wordt gebruikt zullen de ramen op lagere verdiepingen ook nat worden. Werk daarom altijd van de ramen op de hogere verdiepingen naar beneden.

Uitstekend
Conclusie

De Aquascopic-telescoopsteel maakt het mogelijk ramen op grote hoogte en op lastig bereikbare plaatsen schoon te maken. Samen met de juiste opzetstukken is zowel voorboenen als inwassen en schoontrekken te doen bij ramen die anders vies blijven. Oefening baart echter kunst, verwacht niet meteen optimaal resultaat. De set is ook uitermate geschikt voor het schoonmaken van zonnepanelen en boeidelen.

Plus- en minpunten
  • Complete set voor reinigen op hoogte
  • Interne waterslang
  • Diverse opzetstukken
  • Gardena-compatibele aansluiting
  • Gebruik vergt oefening
  • Gewicht bij grote hoogte
  • Prijs bij grotere lengtes loopt flink op

Ruitenreiniger Kärcher Window Vac

De Kärcher Window Vac (WV 6) is een waterzuiger die na het inwassen van een raam, water en vuil direct opzuigt en in een intern reservoir opslaat. Dankzij de silicone zuigstrip gaat dit gemakkelijk én streeploos.

De Kärcher WV 6 heeft een accuduur van ongeveer 100 minuten, wat genoeg is om bij de meeste huizen alle ramen in één actie schoon te maken. Om het raam in te wassen, wordt een klein bouwpakketje van een (wel kleine maar goed bruikbare) inwasser met een miniatuur plantenspuit meegeleverd waarmee je één keer het raam besproeit met het schoonmaakmiddel en daarna met de inwasser wast.

©Edmond Varwijk

De Window Vac is niet specifiek geschikt om hoge of lastig bereikbare ramen te reinigen, maar dat verandert met de WV Extension-set. Deze set bestaat uit twee telescoopstelen van 60 tot 150 centimeter. Beide stelen zijn voorzien van een stabiel kliksysteem waarop aan de ene kant van de telescoopsteel de (opnieuw te kleine) inwasser en aan de andere de WV6-raamzuiger te bevestigen is. Omdat het sproeisysteem nu ontbreekt bij de inwasser, moet je deze in een bak met water en schoonmaakmiddel dompelen en kun je er daarna het raam mee inwassen.

Als aanvulling op de eigen lichaamslengte kan dit met de extensie-set vanaf de grond met ramen tot ongeveer 3 meter hoogte. Daarna wordt de tweede telescoopsteel gebruikt met daaraan de WV6 om in verticale strepen water en vuil van het raam te zuigen. De accu van de WV6 is daarbij groot genoeg om zonder tussentijds opladen meerdere ramen schoon te maken. Net boven het handvat wordt de resterende tijdsduur aangegeven. Omdat je juist geen druk moet zetten bij het opzuigen van het water van het glas, werkt het eigenlijk zeer goed.

©Edmond Varwijk

Behalve voor ramen op niet al te grote hoogte is de Window Vac bij uitstek ook geschikt om de ramen binnenshuis te reinigen. En dit geldt eveneens voor alle ramen op de hogere verdiepingen die van buiten niet met de Windows Vac, maar wel met een telescoopsteel te bereiken zijn. De lengte is traploos in te stellen, net als de hoek waarmee de Window Vac aan de WV Extension-set is bevestigd. De resultaten worden beter wanneer je de standaard inwasser vervangt door een stevigere met een breder blad.

©Edmond Varwijk

Wanneer en hoe vaak ramen zemen?

Het advies is eens per anderhalve maand of twee maanden de ramen te wassen. Dit geldt in elk geval voor de buitenkant, de binnenkant wordt normaliter minder snel vuil en hoeft dan ook minder vaak te worden gereinigd. Uitzonderingen zijn wanneer er in huis gerookt wordt of de afzuiging in de keuken minder goed werkt.

Eén keer per jaar wordt over het algemeen voor elk huis als minimum aangehouden, ook omdat vuil op de ramen uiteindelijk steeds hardnekkiger is om nog te verwijderen en uiteindelijk ook de kozijnen kan aantasten.

Uitstekend
Conclusie

De Window VAC raamzuiger maakt streeploos schoon zonder knoeien. Zelf is de Window VAC niet specifiek geschikt voor schoonmaken op grotere hoogte, met de Extension-set is die functionaliteit beperkt. Het is vooral ook handig voor het schoonmaken van ramen in huis, ook als die wel minder goed bereikbaar zijn zoals dakramen.

Plus- en minpunten
  • Werkt netjes door vuil water op te zuigen
  • Extension-set maakt gebruik tot 3 meter hoogte mogelijk
  • Ook ideaal voor gebruik bij ramen binnenshuis
  • Accuduur tot 100 minuten
  • Niet geschikt voor echt grote hoogtes
  • Fragiele inwasser
  • Werkt het best met Kärcher-schoonmaakmiddel
  • Moet opgeladen worden

De extension set is los verkrijgbaar

Breid hiermee de functies van je Window Vac uit

▼ Volgende artikel
Meerdere besturingssystemen op één pc met Workstation Pro
© monticellllo - stock.adobe.com
Huis

Meerdere besturingssystemen op één pc met Workstation Pro

Er zijn verschillende manieren om meerdere besturingssystemen op één pc te installeren en een multiboot-configuratie is er daar een van. Zo’n opzet is helaas complex, lastig en weinig flexibel. Met een virtualisatietool als Workstation Pro werkt dit eleganter en het is nu bovendien helemaal gratis voor persoonlijk gebruik.

In dit artikel leggen we uit hoe je meerdere besturingssystemen kunt draaien op één computer met behulp van VMware Workstation Pro:

  • Download VMware Workstation Pro
  • Zorg ervoor dat hardwarevirtualisatie ingeschakeld is
  • Installeer en configureer Workstation Pro
  • Creëer een virtuele machine met een bestaand vmdk-bestand of een iso-bestand
  • Optimaliseer en beheer je VM met snapshots, gedeelde mappen, en andere functies

Of ga aan de slag met de concurrent: Experimenteren zonder risico's: aan de slag met een virtuele machine

Wil je graag met een of meer Linux-distributies aan de slag of experimenteren met bijvoorbeeld een Windows-servereditie, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als het gebruik van meerdere computers geen optie is en de installatie van verschillende besturingssystemen elk op een aparte fysieke partitie (dual- of multiboot) je onaantrekkelijk lijkt – dat is begrijpelijk – dan is virtualisatie een logische keuze. Hierbij installeer je elk besturingssysteem in een afzonderlijke virtuele machine (VM), samen met de gewenste applicaties. Deze VM gebruikt de fysieke bronnen van je pc (het hostsysteem). Een VM beschikt over virtuele apparaten met vergelijkbare functionaliteit als fysieke hardware, maar biedt betere portabiliteit, beheersbaarheid en veiligheid.

Dankzij virtualisatie draai je eenvoudig meerdere besturingssystemen naast elkaar.

1 Hypervisors

De software die een VM beheert, heet een VM-manager of hypervisor. We onderscheiden twee hoofdtypes: type 1 (native of bare-metal) draait rechtstreeks op de hardware van de host, terwijl type 2 (hosted) boven op een bestaand besturingssysteem draait. Bekende type1-hypervisors zijn VMware ESXi (niet langer gratis) en Microsoft Hyper-V (ingebouwd in Windows Professional en hoger). Populaire type2-hypervisors zijn Oracle VM VirtualBox en (voor macOS) Parallels Desktop.

Toegegeven, type1-hypervisors gaan efficiënter om met de beschikbare bronnen en presteren beter doordat ze directe toegang tot de hardware hebben. Minder tussenlagen betekent ook minder aanvalsvectoren, wat de veiligheid ten goede komt. De installatie en het beheer zijn helaas complexer, wat deze hypervisors vooral geschikt maakt voor bedrijfsomgevingen. In dit artikel focussen we ons uitsluitend op een type2-hypervisor, omdat deze eenvoudiger te installeren en te gebruiken is.

Een type1-hypervisor (rechts) draait rechtstreeks op de hardware, zonder tussenliggend besturingssysteem.

2 Workstation Pro

Oracle VM VirtualBox is waarschijnlijk de populairste type2-hypervisor, omdat deze gratis en opensource is. Ook gratis voor persoonlijk gebruik is VMware Workstation Player, maar producent VMware (onderdeel van Broadcom) heeft dit onlangs vervangen door het meer professionele Workstation Pro, dat je voor niet-commercieel gebruik nu zonder beperkingen gratis kunt gebruiken. Voor macOS is er een vergelijkbare applicatie, VMware Fusion Pro, die nu eveneens gratis is voor persoonlijk gebruik.

In dit artikel richten we ons op het krachtige en flexibele Workstation Pro (versie 17.x). Extra functies die niet beschikbaar waren in Workstation Player zijn onder meer: meerdere VM’s tegelijk draaien, snapshots maken, VM’s klonen en virtuele netwerken configureren. Redenen genoeg dus om kennis te maken met Workstation Pro.

Workstation Pro: een krachtige hypervisor, nu ook gratis voor persoonlijk gebruik.

3 Systeemeisen

Workstation Pro is beschikbaar voor Linux en Windows. Wij installeerden dit op zowel Windows 11 Home als Pro, maar het kan ook op Windows 10 64 bit.

Voldoende geheugen is in elk geval nodig voor een vlotte werking: reken op minimaal 8 GB intern geheugen op de host. Tevens moet hardwarevirtualisatie zijn ingeschakeld. Dit controleer je snel vanuit het Taakbeheer (druk op Ctrl+Shift+Esc): ga naar Prestaties, klik op Processor in de linkerzijbalk en check of er Ingeschakeld staat bij Virtualisatie. Zo niet, dan moet je dit nog inschakelen in het UEFI/BIOS, bij een instelling als Intel VT-x, AMD-V, Virtualization Technology of Advanced CPU Configuration. Raadpleeg indien nodig je systeemhandleiding. Heb je dit voor elkaar, dan kun je in principe aan de slag.

Zorg dat hardware virtualisatie is ingeschakeld op je systeem.

4 Registratie

Om de gratis versie van Workstation Pro te downloaden en gebruiken, moet je je registreren op https://support.broadcom.com. Dit heeft de eerste keer wel wat voeten in de aarde: klik rechtsboven op Register, vul je e-mailadres en de captcha in, druk op Next en voer de verificatiecode uit het ontvangen e-mailbericht in. Klik op Verify & Continue en vul de gevraagde gegevens in, zoals naam en wachtwoord. Bevestig met Create Account. Klik rechtsboven op Login om je aan te melden met je e-mailadres en wachtwoord.

Klik vervolgens linksboven op Software / VMware Cloud Foundation / My Downloads. Vul in de zoekbalk workstation in en klik op VMware Workstation Pro. Selecteer VMware Workstation Pro 17.0 for Personal Use (Windows) en kies de recentste release, in ons geval 17.5.2. Selecteer I agree to terms and conditions en klik op het wolkicoontje om het exe-bestand (618 MB) te downloaden.

De eerste keer vraagt de dienst om extra informatie, zoals je adresgegevens. Vul deze in (met echte dan wel nepgegevens), selecteer I Agree en klik op Submit. Mogelijk moet je nu nogmaals de gewenste software selecteren, waarna je via het wolkicoontje de download eindelijk kunt voltooien.

Zorg dat je de juiste software en versie downloadt.

5 Installatie

Start de installatie met een dubbelklik op het gedownloade exe-bestand. Een wizard verschijnt. Druk op Next, accepteer de licentieovereenkomst en druk opnieuw op Next. Afhankelijk van je systeeminstellingen kan er een bericht verschijnen dat het Windows Hypervisor Platform moet worden ingeschakeld. Gebruik je Hyper-V-functies in Windows en wil je mogelijke compatibiliteitsproblemen vermijden, dan zet je best een vinkje bij Install Windows Hypervisor Platform (WHP) automatically. In het andere geval haal je het vinkje weg. Klik op Next, zodat je het installatiepad kunt instellen.

Eventueel plaats je een vinkje bij Enhanced Keyboard Driver, wat in sommige gevallen een betere toetsenbordmapping en -integratie oplevert. Laat het andere vinkje gerust staan en klik op Next. In het daaropvolgende venster kun je het vinkje weghalen bij Join the VMware Customer Experience Improvement Program. Klik op Next (2x) en rond af met Install en Finish. Wellicht is nu een herstart van je systeem vereist.

Voor compatibiliteit tussen Workstation Pro en Hyper-V-functies installeer je ook WHP: het Windows Hypervisor Platform.

6 Voorkeuren

De eerste keer dat je Workstation Pro opstart, verschijnt een venster waarin je een licentiesleutel kunt invullen, maar wij kiezen hier voor Use VMware Workstation 17 for Personal Use. Klik op Continue en Finish, waarna het hoofdvenster van de applicatie verschijnt, standaard met het tabblad Home geopend.

Hoewel de knop Create a New Virtual Machine verleidelijk oogt, is het goed om eerst Edit / Preferences te openen. Hier vind je veel opties. In de rubriek Workspace bepaal je via Browse waar je de virtuele machines standaard wilt installeren. Kies een locatie met voldoende vrije schijfruimte (een enkele VM kan snel tientallen GB in beslag nemen) en uit prestatie-overwegingen bij voorkeur niet op een netwerkshare. De optie Default hardware compatibility staat standaard ingesteld op Workstation 17.5.x, wat je het best zo laat, tenzij je bijvoorbeeld VM’s van een oudere installatie gebruikt.

We raden je aan alvast door alle rubrieken te bladeren, hoewel niet alle opties meteen relevant zullen zijn. Bij Hot Keys bijvoorbeeld kun je de sneltoetsen aflezen (en desgewenst aanpassen) waarmee je uit de omgeving van een VM ontsnapt (standaard Ctrl+Alt) en waarmee je in volledig scherm kunt werken (standaard Ctrl+Alt+Enter). Bevestig eventuele aanpassingen met OK.

Bekijk alvast welke opties je zoal kunt instellen. Dit komt naderhand zeker nog van pas.

7 Schijf voorbereiden

Tijd om een eerste VM te installeren. We gebruiken hiervoor een bestaand virtueel hardeschijfbestand, zoals deze vaak online te vinden zijn. Zo’n bestand (extensie .vmdk in VMware) bevat gegevens zoals het besturingssysteem, applicaties en gebruikersgegevens. Afhankelijk van de configuratie kan een virtuele schijf overigens meerdere vmdk-bestanden bevatten.

Een handige site met virtuele hardeschijfbestanden is www.osboxes.org. Klik op VM IMAGES en selecteer VMware Images. Hier kun je uit meer dan zestig Linux-distributies kiezen. Kies de gewenste distributie en release uit en download het bijbehorende VMware-schijfbestand. Zodra je het archief uitpakt, verschijnt het vmdk-bestand.

Om dit bestand om te zetten in een volwaardige VM heb je ook een configuratiebestand nodig (extensie .vmx). Dit bestand bevat instellingen zoals geheugen, aantal virtuele cpu’s, netwerkconfiguratie en informatie over welke virtuele schijf (vmdk-bestanden) de VM gebruikt. Dit verkrijg je als volgt: klik in Workstation Pro op Create a New Virtual Machine en selecteer Typical (recommended). Druk op Next en kies I will install the operating system later, zodat de VM initieel met een lege virtuele harde schijf wordt aangemaakt. Klik op Next en kies Linux bij Guest operating system. Bij Version selecteer je de juiste distributie, zoals CentOS 64-bit of Ubuntu 64-bit. Druk op Next, vul een Virtual machine name in en stel een geschikte locatie in. Klik op Next, stel Maximum disk size (GB) tijdelijk in op 1, kies Store virtual disk as a single file en bevestig met Next. Rond af met Finish.

De lege tijdelijke schijf van 1 GB vervangen we later door het echte vmdk-bestand.

8 Schijf koppelen

De VM verschijnt nu bovenaan de lijst, maar zonder de gegevens in het vmdk-bestand valt er niets mee aan te vangen. We koppelen de VM daarom aan het gedownloade vmdk-bestand. Selecteer de VM en klik op Edit virtual machine settings. Kies Hard Disk (SCSI) en verwijder de lege tijdelijke schijf door op Remove te klikken. Klik daarna op Add, kies Hard Disk en druk op Next. Laat het aanbevolen schijftype (waarschijnlijk SCSI) staan en klik opnieuw op Next. Selecteer Use an existing virtual disk, klik op Next en verwijs via Browse naar het gedownloade vmdk-bestand. Bevestig met Openen en Finish.

In het volgende venster kies je Keep Existing Format indien gevraagd. Sluit het configuratievenster af met OK, selecteer je VM en klik op Power on this virtual machine. Als alles goed is, verschijnt even later het Linux-aanmeldvenster met osboxes.org als gebruikersnaam (het standaardwachtwoord is eveneens osboxes.org, in qwerty-lay-out). Met Ctrl+Alt geef je de controle weer terug aan je hostsysteem.

Ubuntu is met succes virtueel geïnstalleerd.

9 Iso-bestand

Vanaf de volgende paragraaf vertellen we hoe je een VM daadwerkelijk gebruikt en beheert. Eerst leggen we uit hoe je een VM maakt zonder een kant-en-klaar vmdk-bestand. In dit geval start je met een schijfkopiebestand (meestal met extensie .iso). Dit bestand is een exacte kopie van een (optische) installatieschijf, en bevat alle gegevens en de structuur van de originele schijf, zoals mappen, bestanden en bestandssysteeminformatie. Zulke iso’s zijn onder meer te vinden op de officiële websites van Linux-distributies of op verzamelsites zoals www.distrowatch.com. Windows-iso’s (zonder activering beperkt in tijd) vind je op de Microsoft-website.

Distrowatch staat vol met allerlei schijfkopiebestanden van Linux-distributies.

10 Windows-installatie

Wij nemen hier Windows 11 als voorbeeld. Kies Create a New Virtual Machine en selecteer Typical (recommended). Kies Installer disc image file (iso). Verwijs met Browse naar het gedownloade iso-bestand en klik op Next. Stel de gewenste naam en locatie in en klik weer op Next. Bij Choose Encryption Type selecteer je gerust Only the files needed to support a TPM are encrypted […].

Vul een wachtwoord in (2x). Laat het vinkje bij Remember this password on this machine in Credential Manager staan. Klik op Next en stel de virtuele schijfgrootte in op bijvoorbeeld 80 GB. Zorg dat er geen vinkje staat bij de optie Allocate all disk space now om te vermijden dat deze ruimte meteen volledig wordt gereserveerd. Selecteer wel Store virtual disk as a single file. In het volgende venster verwijder je het vinkje bij Power on this virtual machine after creation en rond af met Finish.

Je VM wordt nu toegevoegd aan je VM-bibliotheek. Klik met rechts op de VM en kies Settings om te controleren of alle onderdelen correct zijn ingesteld. Je ziet hier onder meer opties als Network Adapter (NAT) en Trusted Platform Module.

Als alles er goed uitziet, klik dan op Power on this virtual machine. Zodra Press any key to boot from CD or DVD verschijnt, druk je snel op enkele willekeurige toetsen om de Windows-installatieprocedure te starten. Eventueel kies je hier Ik heb geen productcode. Na afloop en enkele automatische reboots kun je met je virtuele Windows-machine aan de slag.

Links: de setup van de virtuele Windows; rechts: de virtuele hardware van de vm.

11 VM-gebruik

Zoals aangegeven kun je meerdere VM’s tegelijk starten, zolang er voldoende systeembronnen op je host beschikbaar zijn. Elke VM opent dan op een apart tabblad. Een VM laat zich bedienen zoals een fysieke installatie, maar er zijn enkele extra functies beschikbaar. Vanuit de knoppenbalk bovenaan via het menu VM of vanuit het contextmenu van een actieve VM kun je je VM afsluiten (Power / Power off) of de huidige sessie stopzetten (Suspend) en later weer hervatten.

Met Capture Screen stuur je een schermafbeelding van het virtuele systeem naar het klembord van je host. Er is ook een knop waarmee je de toetscombinatie Ctrl+Alt+Del naar het virtuele systeem kunt sturen.

Bij virtuele Windows-installaties kun je de prestaties en sommige muis- en videofuncties optimaliseren. Meld je aan bij je virtuele systeem, klik met rechts op de VM-naam en kies Install VMware Tools. Gebeurt er niets, druk dan in je VM op Windows-toets+R, voer D:\setup.exe uit en volg de verdere instructies. Dit proces kan even duren.

Je kunt een virtuele machine pauzeren, afmelden en (netjes of abrupt) afsluiten.

12 VM-beheer

Een VM is ideaal voor experimenten zonder risico het systeem te beschadigen. Maak dan eerst een snapshot van het systeem. Vanuit het VM-menu kies je Snapshot / Take snapshot, vul een naam en beschrijving in, en bevestig met Take snapshot. Je kunt later meer snapshots nemen of dit automatiseren via Settings van je VM, op het tabblad Options bij AutoProtect. Om terug te keren naar een specifiek snapshot kies je in het menu VM de optie Snapshot / Snapshot Manager, selecteer je het gewenste snapshot en kies je Go To. Bevestig met Yes.

In het tabblad Options van het venster Virtual Machine Settings vind je nog andere nuttige functies, zoals Shared Folders, die je kunt inschakelen na de installatie van VMware Tools. Via de Add-knop kun je specifieke locaties op je hostsysteem toegankelijk maken voor je VM, maar je doet dit op eigen risico.

Je kunt ook een kloon maken van een (afgesloten) VM om deze makkelijk naar Workstation Pro op een andere fysieke machine te verplaatsen. Open het menu VM en kies Manage / Clone. Kies Volgende en geef aan of je de huidige status van je VM of een te selecteren snapshot wilt klonen. Je kiest het best Create a full clone en geeft dan een naam en locatie op. Dit creëert een vmdk-bestand dat je elders kunt gebruiken.

Voor nog geavanceerdere mogelijkheden van Workstation Pro kun je de pdf-handleiding van 369 pagina’s raadplegen.

Als het moet, kun je mappen op de host ook vanuit je virtuele machine benaderen.

Watch on YouTube