ID.nl logo
Maak de beste presentatie zonder PowerPoint
© PXimport
Huis

Maak de beste presentatie zonder PowerPoint

Iedereen grijpt massaal naar Microsoft PowerPoint als er weer eens een presentatie moet worden gemaakt, maar er zijn genoeg andere programma’s en diensten waarmee je dat kunt doen. In dit artikel kijken we onder andere naar concurrenten als Prezi, Google Presentaties en Sway om de beste presentatie zonder Powerpoint te maken.

Tip 01: Prezi

Het bekendste alternatief voor PowerPoint is ongetwijfeld Prezi, een dienst waarmee je snel gelikte en interactieve presentaties kunt maken. Je kunt de dienst gratis gebruiken, maar dan is je presentatie wel door iedereen in te zien. Wil je meer privacy, dan moet je je portemonnee trekken. Ga naar www.prezi.com en klik op Get Started. Kies voor Basic en onder Start today for free klik je op Continue. Geef je naam en e-mailadres aan en kies een wachtwoord. Bevestig dat je geen robot bent door een vinkje voor I´m not a robot te zetten en klik op Create your free Basic account. Je kunt je ook aanmelden via Facebook door op or sign up with Facebook te klikken, maar dit is vanwege de verzamelwoede van Facebook wellicht geen goed idee.

©PXimport

Heb je geen ervaring met Prezi? Kies dan sjablonen met het label Novice

-

Tip 02: Sjabloon kiezen

Prezi vraagt je wat voor soort presentatie je wilt maken. Je hebt de keuze uit vijf opties. Je hoeft geen optie te selecteren, maar als je snel aan de slag wilt, is het slim om bijvoorbeeld voor H.R. / Training of Student te kiezen en op Next te klikken. Wil je een rondleiding, klik dan op de video Getting Started. Wil je meteen in het diepe duiken, dan kies je voor New presentation. Een nieuw browservenster wordt geopend van waaruit je je presentatie maakt. Onder elk sjabloon vind je een klein grafiekje met de tekst Novice, Skilled of Master. Kies Novice als je geen ervaring hebt met Prezi: deze sjablonen zijn simpeler dan de opties Skilled of Master. Zodra je op een sjabloon klikt, kun je het bekijken door op de pijltjes eronder te klikken. Wil je het sjabloon gebruiken, dan kies je voor Use this template.

©PXimport

Tip 03: De Prezi-werkwijze

Prezi werkt anders dan PowerPoint. Je navigeert door je slides (of dia’s, zoals PowerPoint het noemt) door ergens op te klikken, waardoor weer een andere dia geopend wordt. Op deze manier kun je heel veel informatie kwijt op één dia. Je navigeert steeds weer terug naar je hoofdscherm en selecteert een ander punt in je dia dat je vervolgens weer kunt uitvergroten. Klinkt ingewikkeld? Dat valt heel erg mee. Klik gewoon eens op een paar sjablonen en je snapt het concept binnen een paar minuten. In een presentatie kun je niet alleen tekst kwijt, ook video’s en afbeeldingen zijn makkelijk in te voegen. Links zie je een dia-overzicht zoals je dat gewend bent van PowerPoint. Als eerste is het handig om je presentatie een naam te geven. Klik linksbovenin op Untitled presentation, verander dit in een naam naar keuze en klik op OK. Volg de stappen rechtsonderin om het sjabloon aan te passen aan jouw wensen. Wil je meer informatie over hoe je een goede presentatie met Prezi maakt, dan vind je hier een heleboel informatie. Als je presentatie klaar is, klik je op Present rechtsbovenin.

©PXimport

Visme

Visme is een nieuwe dienst en bevindt zich op dit moment nog in de bèta-fase. Het heeft hetzelfde businessmodel als Prezi en hier kies je voor Basic als je het niet erg vindt dat je presentaties openbaar zijn. Wil je je privacy kunnen regelen, dan moet je tien dollar per maand op tafel leggen.

De vormgeving van Google Presentaties lijkt heel erg op die van PowerPoint

-

Tip 04: Google Presentaties

Ben je op zoek naar een gratis alternatief voor PowerPoint? Kijk dan eens naar Google Presentaties. De dienst is alleen online te gebruiken en onderdeel van Google Drive. Ga hiernaartoe en log in met je Google-accountgegevens. Heb je nog geen Google-account, maak er dan een aan, want zonder Google-account kun je de dienst niet gebruiken. Rechtsonder klik je op de grote plus om een nieuwe presentatie aan te maken. De vormgeving lijkt heel erg op een basisversie van PowerPoint en heeft dan ook het voordeel dat je als PowerPoint-gebruiker niet lang nodig hebt om het programma te snappen. Links zie je je dia’s. Voeg een dia toe door op Dia / Nieuwe dia te klikken. Bovenin klik je op Naamloze presentatie om de naam van je bestand te veranderen.

©PXimport

Wil je je presentaties een beetje mooier maken, dan kun je thema’s gebruiken

-

Tip 05: Thema kiezen

Wil je je presentaties een beetje mooier maken, dan kun je thema’s gebruiken. Hiervoor klik je rechts op een van de thema’s. Zie je de beschikbare thema’s niet, klik dan bovenin op de knop Thema. De thema’s zijn niet zo uitgebreid als de sjablonen in Prezi, maar zijn allemaal prima bruikbaar voor een professionele presentatie. Klik op Klik om een titel toe te voegen of kies voor Klik om een ondertitel toe te voegen om je slide met informatie te vullen. Onderaan kun je notities per slide invullen; dit kan je helpen tijdens je presentatie. Een overgang tussen twee dia’s maak je door bovenin op Overgang te klikken en als je een achtergrondafbeelding wilt instellen, dan kies je voor Achtergrond. Als je klaar bent, kies je voor Presentatie bekijken. Al je wijzigingen worden overigens automatisch opgeslagen.

©PXimport

Tip 06: SlideShare

SlideShare is een presentatiedienst van LinkedIn en bedoeld om presentaties te delen met anderen of presentaties van andere mensen te ontdekken. Heb je een goed idee of een interessant onderwerp waar je veel vanaf weet en wil je dit met de wereld delen? Dan meld je je via je LinkedIn-account aan. Om presentaties te bekijken, heb je geen account nodig. Klik gewoon op een presentatie en klik op de driehoekjes om door de presentatie te navigeren. De website doet erg denken aan YouTube en je kunt, net als bij de populaire videodienst, reageren op presentaties en contact opnemen met de makers van een presentatie. Je kunt SlideShare overigens ook prima gebruiken voor privé-presentaties. Zodra je een presentatie maakt, klik je op Upload en selecteer je Private op het volgende scherm. Onder Advanced Settings kies je achter Who can view de optie People with the secret link. Onder deze optie verschijnt nu een geheime koppeling die je met anderen kunt delen. Je kunt eventueel een wachtwoord aan je presentatie toevoegen.

©PXimport

Als twee druppels water: LibreOffice heeft heel veel weg van Microsoft Office – maar dan gratis

-

Tip 07: LibreOffice

Een regelrechte kloon van Microsoft Office is LibreOffice. En de naam geeft het al aan: het programma is volledig gratis. Ga hiernaartoe en klik op Download / LibreOffice Fresh. Je moet de laatste versie downloaden en installeren en daarna op Vertaalde Gebruikersinterface klikken om de Nederlandse vertaling van het programma te installeren. In tegenstelling tot Microsoft Office zijn alle programma’s vanuit één applicatie te starten. Open LibreOffice en klik op Impress Presentation. Kies een van de sjablonen en klik op Open om de presentatie te bewerken. Je moet overigens de taal nog even handmatig wijzigen bij de programmavoorkeuren. Klik op Languages en selecteer Dutch. Je moet het programma even opnieuw opstarten en alles is nu in het Nederlands te zien. Heb je hulp nodig bij het maken van je presentaties? Kijk dan op de handige hulppagina’s van LibreOffice. LibreOffice wordt goed bijgehouden en er verschijnen regelmatig updates.

©PXimport

Tip 08: Microsoft Sway

Microsoft heeft zelf ook een alternatief voor PowerPoint genaamd Sway. Het grootste verschil met PowerPoint is dat Sway geheel online te gebruiken is. Je hoeft je alleen maar aan te melden met je Microsoft-account. Je kunt een korte presentatie bekijken of meteen beginnen met een nieuwe presentatie door op Nieuwe maken te klikken. Sway heeft ook een aantal sjablonen beschikbaar als je inspiratie zoekt. Hiervoor klik je onder Beginnen met een sjabloon op een van de opties. De sjablonen zien er erg goed uit en door op het icoontje rechtsonder in beeld te klikken, zie je een horizontaal overzicht van al je dia’s. Sway geeft je bovendien tips voor een goede presentatie: waar moet je je hoofdpunt behandelen, waar moet je interesse kweken voor je presentatie enzovoort. Je kunt een presentatie exporteren als pdf-bestand of als Word-bestand. Gek genoeg kun je je presentatie niet als PowerPoint-bestand opslaan. Sway is meer bedoeld om snel een mooi uitziend document te maken dan dat je er live een presentatie mee gaat houden.

©PXimport

Je mist wel wat functies uit de desktopversie, maar PowerPoint Online voelt toch vrij volledig

-

Tip 09: PowerPoint Online

Als je gewoon een basisversie van PowerPoint wilt, maar de presentatie-opties van Sway te simpel vindt, dan kun je ook gewoon de gratis online versie van PowerPoint gebruiken. Je logt met je Microsoft-account in, kiest een van de sjablonen of maakt een nieuwe presentatie door op Nieuwe lege presentatie te klikken. Je kunt ook een bestaande PowerPoint-presentatie uploaden door bovenin op Presentatie uploaden te klikken. Zo werk je online aan je presentatie verder. Je mist uiteraard wel enige functies die je alleen in de desktopversie vindt, maar PowerPoint Online voelt desondanks als een vrij volledig programma. Je bestand wordt automatisch tussendoor opgeslagen in je OneDrive-account en als je het bestand weer wilt openen in de desktopversie van PowerPoint, dan klik je gewoon op Open in PowerPoint.

©PXimport

Swipe

Swipe is een interessante nieuwe manier waarmee je volledig online presentaties kunt maken. Je kunt koppelingen meteen delen met mensen en je publiek kan naderhand een waardering voor de presentatie geven. Swipe is geen vervanging voor PowerPoint, maar voor een korte presentatie die je via je browser of mobiele apparaten wilt laten zien kan het een goed alternatief zijn.

Tip 10: PowToon

Als je op zoek bent naar een unieke manier om je boodschap over te brengen, kijk dan eens naar PowToon. Dit is een dienst waarmee je zonder enige voorkennis mooie animatie-video’s en presentaties maakt. Klik op Start Now en meld je aan met je naam en e-mailadres of kies voor Sign up with Google, Facebook or LinkedIn. Als je je met je e-mailadres aanmeldt, moet je je adres bevestigen met een activeringsmailtje. Klik op een van de aangeboden opties @Work, 4Edu of Personal of klik op Skip and remind me later. Als je voor de eerste keer een animatievideo wilt maken, dan is het handig om op Customize a popular template te klikken. Weet je precies wat je wilt vertellen, dan ga je voor Start from scratch. Bij PowToon heb je een gratis optie met de beperking dat anderen je project ook kunnen inzien. Een maandabonnement waar je de privacy-instellingen kunt regelen is met 19 dollar per maand erg prijzig en eigenlijk alleen geschikt voor bedrijven.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.