Is een boek schrijven je grote droom? Deze apps helpen je op weg
Geplaatst: 6 maart 2024 - 08:33
Wesley Akkerman
Sommige mensen lopen al heel lang rond met het idee om een boek te schrijven. Alleen waar en hoe begin je? Wordt het fictie of non-fictie? Hoe werk je de personages het beste uit? En hoe houd je het overzicht en zorg je voor structuur? Wist je dat er apps zijn die je daarbij kunnen helpen? We bespreken vier handige schrijfhulpen.
Een boek schrijven is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Als je aan een aantal schrijvers vraagt wat hun geheim is, dan krijg je daar geen eenduidig antwoord op. Ze vertellen je hoogstens dat elk schrijverspad uniek is en dat het voor iedereen een ander proces is. Juist, daar hebben wij net zo veel aan als jij. Daarom kan het geen kwaad wat hulp in te schakelen. Als mensen niet kunnen helpen, dan zijn we aangewezen op programma’s. In dit artikel behandelen we vier apps die je helpen gestructureerd te schrijven.
Algemene tips
Over het algemeen hebben de applicaties in dit overzicht veel dezelfde functies. Daarom hebben we besloten om ons voornamelijk te concentreren op wat de desbetreffende app zo uniek maakt. Geen van de apps neemt je het werk uit handen, maar ze kunnen wel orde creëren waar chaos heerst. Je zult wel eerst zelf aan de slag moeten gaan met de basis van je boek. Daarbij moet je nadenken over een aantal cruciale zaken. Waar wil je dat je boek over gaat? Wat is volgens jou het belangrijkste om over te schrijven? Voor wie is het boek bedoeld? Ben je in staat je ideeën efficiënt uit te werken?
De antwoorden op deze vragen bepalen in hoeverre je in staat bent daadwerkelijk slagen te maken. Soms heb je meerdere ideeën, maar merk je dat je over één verhaal echt gepassioneerd bent. Dan weet je waarover je wilt schrijven. Aan de andere kant is het zo dat de vragen je op weg kunnen helpen als je nog twijfelt. Je hoeft in dit stadium geen ingewikkelde personages uit te werken, maar focus je gewoon op de basis. Dit zijn allerlei werkzaamheden die je verricht voordat je structuur aanbrengt. Denk ook alvast na over een begin, midden en eind en over de interessante conflicten die in je boek voorkomen.
Leer van de besten
Op een e-reader kun je talloze boeken verzamelen
ChatGPT: ideeën opdoen
Als je een beetje hulp kunt gebruiken vanwege een writer’s block, of omdat je niet snel tevreden bent over je eigen ideeën, raden we je aan ChatGPT te gebruiken. Dit is een app die kunstmatige intelligentie inzet om je verder op weg te helpen met je (gebrek aan) creativiteit. Je kunt deze chatbot om input vragen over personages en verhaallijnen. Je kunt zelfs een complete personageschets laten maken. Er wordt soms neergekeken op het gebruik van AI. Dat begrijpen we, maar je laten inspireren door de ideeën die voorbijkomen, kan geen kwaad. Eigenlijk is dit niets anders dan andermans werk lezen en daardoor het creatieve vuur in je laten aanwakkeren.
Misschien kom je op een briljant idee door een situatie, of denk je dat je een bepaald scenario scherper kunt uitschrijven. Je hoeft de ideeën natuurlijk niet letterlijk over te nemen (dat raden we ook af), maar je kunt ze wel gebruiken om je werk aan te sturen. Bovendien kan ChatGPT helpen met het herschrijven van passages. De chatbot kan in de basismodus al van dienst zijn, maar er zijn ook plug-ins beschikbaar waarmee je nog meer uit de kunstmatige intelligentie haalt. Je moet dan wel voor ChatGPT betalen.
Lees ook dit artikel: Meer doen met ChatGPT: 5 plug-ins en hoe je ze downloadt
Novelist: personages
Een andere gratis app is Novelist. Deze is vooral bedoeld voor aspirant-schrijvers, maar we zien niet in waarom veteranen de app links moeten laten liggen. Bij Novelist is het niet mogelijk om bestaande teksten in te voeren. Dus als je besluit de app te gebruiken, dan begin je vanaf een nulpunt. Ook is het niet de bedoeling dat je je complete boek in dit programma schrijft. Wat kun je er dan wel mee? Je kunt er vooral personages en conflicten mee uitschrijven.
Nadat je de app hebt gedownload voor Android of iOS, kun je je eerste boek toevoegen. Je kunt alvast een titel invoeren (maar klamp je daar niet aan vast), evenals een omschrijving van het boek. Dat hoeft niet, maar dat kan het onderwerp wel scherp in beeld houden. Vervolgens kun je beginnen met het uitwerken van een specifieke scène.
Je kunt hier zo gedetailleerd zijn als je wilt; het gaat erom dat je op papier zet wat je in je hoofd hebt. Later kun je teruggaan om bepaalde zaken aan te passen. Verder is het mogelijk doelen in te stellen, zodat je een bepaald aantal woorden per dag haalt. Je kunt ook gebruikmaken van templates om een beter idee van een boekstructuur te krijgen.
Mystory.today: overzicht
Als dat een beetje te basaal klinkt, dan kun je wellicht beter uit de voeten met een app als Mystory.today. Dit is een applicatie waarin je een compleet boek kunt uitwerken. Binnen de app tref je een goede tekstverwerker aan. Deze heeft alleen de broodnodige functies waardoor je je niet kunt laten afleiden door onnodige onderdelen. Daarnaast is er een automatische opslagfunctie, waardoor je ook nooit je werk verliest. Heel fijn tijdens het schrijven, want dat is wederom een zorg minder.
En dan hebben we het nog niet eens over structuur gehad. Want als Mystory.today je ergens bij kan helpen, dan is het dat wel. Niet alleen kun je binnen de app hoofdstukken aanbrengen en direct aanpassen, ook zijn er aparte secties beschikbaar waarin je personages en plekken uitwerkt. Zo heb je altijd een compleet naslagwerk voor jezelf. Je kunt altijd even snel opzoeken hoe iemand zou reageren of waar iemand het beste in zou zijn. Bovendien is er een kurkbord beschikbaar met persoonlijke labels. Daarmee kun je heel snel specifieke informatie vinden. Je hebt alles in eigen beheer, dus je bent zelf verantwoordelijk voor die labels.
Ook interessant: Microsoft Office te duur? LibreOffice is een uitstekende gratis vervanger
LivingWriter: template
We kunnen ons goed voorstellen dat er een hoop op je af komt met een app als Mystory.today. Dan is de applicatie LivingWriter wellicht het beste alternatief. Dit is een van de jongste apps op deze lijst, maar vergis je niet: dit kan een extreem krachtige tool zijn. Voordat je begint met het uitwerken van je eigen verhaal, kies je een template uit die het beste bij je idee past. Je kunt kiezen uit fictie of non-fictie en je kunt aan de hand van de ideeën van andere schrijvers je eigen concepten uitwerken. Dat doe je dan in een basale tekstverwerker die precies genoeg opties biedt.
LivingWriter: verhaalbord
LivingWriter maakt onderscheid tussen hoofdstukken en scènes en biedt met de Story Elements-sectie een geweldig overzicht aan van personages, locaties en algemene notities. In de basis lijkt deze app op Mystory.today, maar wat betreft design kunnen beide apps niet verder van elkaar vandaan staan. LivingWriter oogt opgeruimder en overzichtelijker. Verder is het zo dat je met deze software doelen in kunt stellen, zodat je wekelijks een bepaald woordenaantal haalt. De app motiveert je dan om door te gaan wanneer je achterloopt en beloont je wanneer je een doel hebt behaald.
Uniek aan LivingWriter is het verhaalbord. Dit kun je tekstueel regelen en je kunt elementen verplaatsen als dat nodig is. Je kunt ook met contextdiagrammen werken. Dat klinkt een beetje abstract, maar daarmee visualiseer je connecties. Je kunt bijvoorbeeld een situatie in een blok plaatsen en daar personages en conflicten aan koppelen met interactieve lijnen. Zo kun je in elk geval voor jezelf duidelijk maken hoe personages elkaar ontmoeten, waar ze zijn als dat gebeurt en wat er ondertussen speelt, terwijl de ontmoeting plaatsvindt. Dat kost je niet al te veel tijd, energie en tekst.
Nog meer opties
Vanzelfsprekend zijn er meer opties. Zo is er Pluot. Met deze app werk je personages, scènes en locaties uit. Ook kun je een conflict en de uitkomst daarvan prettig in beeld brengen. Op die manier hoef je tijdens het schrijven nergens over te twijfelen.
Pure Writer is in de basis een no-nonsense en afleidingsvrije schrijversomgeving die het vooral moet hebben van zijn geavanceerde zoekbalk. Zo kun je binnen de tekst snel vinden wat je zoekt, en aanpassingen doen als die nodig zijn. Maar daarvoor kun je net zo goed in Word de toetscombinatie Ctrl+F gebruiken. Zoek je toch iets anders, dan is deze applicatie de overweging waard.
Powered by