Meer doen met ChatGPT: 5 plug-ins en hoe je ze downloadt
Heb je ChatGPT uitgespeeld? Dan kun je met verschillende plug-ins meer uit de chatbot halen. Je moet daarvoor wel door een aantal hoepels springen, maar in dit artikel leggen we haarfijn uit wat je daarvoor moet doen. Pak je creditcard er maar vast bij!
Om gebruik te kunnen maken van plug-ins voor ChatGPT, dien je een abonnement op ChatGPT Plus te hebben. Dat kost je maandelijks ongeveer 23 euro (inclusief btw). Maar dan ontgrendel je wel meer potentie en functionaliteit. Gebruik je de chatbot vaak? Dan kan dit waardevol zijn.
Wanneer je een plug-in voor ChatGPT gebruikt, dan maak je gebruik van externe diensten. Daardoor kun je een aantal interessante dingen doen. Je leert een taal, volgt een dieet of speelt een game. Je kunt zelfs een compleet verhaal in een specifieke stijl laten schrijven.
Maar je kunt ook een tafeltje reserveren bij een restaurant, reisvoorbereidingen treffen of ergens eten bestellen; de kunstmatige intelligentie doet het allemaal voor je. Met zo'n duizend plug-ins valt er genoeg te ontdekken. In dit artikel komen vijf voorbeelden aan bod en leggen we uit hoe je ze installeert.
Plug-ins installeren met ChatGPT Plus
Voordat we kunnen beginnen met het installeren van plug-ins voor ChatGPT, hebben we een abonnement op ChatGPT Plus nodig. Dat kost ongeveer 23 euro per maand, inclusief btw (je rekent af in dollars). Je gaat hiervoor naar de website van OpenAI, waar je een account kun aanmaken.
Na het inloggen zie je links in het menu de optie voor het upgraden naar ChatGPT Plus staan. Wanneer je daar op klikt, verschijnt er een pop-up in beeld waarmee je jouw keuze bevestigt. Vervolgens vul je je betaalgegevens in en abonneer je je op de dienst. Helaas is er geen gratis proefversie van ChatGPT Plus beschikbaar.
Voor het abonnement heb je een creditcard nodig. Heb je die niet, dan kun je helaas geen abonnement afsluiten. Er zijn geen alternatieve betaalopties beschikbaar.
Met een abonnement heb je toegang tot ChatGPT 4, inclusief plug-ins. Mogelijk moet je die nog activeren door links in het menu eerst op je e-mailadres en dan op Settings & Beta te klikken. Ga dan naar Beta features en zorg ervoor dat de schuifregelaar groen is en naar links staat.
Klik nu op GPT-4 bovenin en daarna op Plugins. No Plugins enabled is de volgende halte, zodat je daarna op Plugins store kunt klikken. Nu verschijnt er een nieuwe pop-up in beeld met allerlei plug-ins en een zoekveld. Installeren gaat simpel: daarvoor druk je op de groene Install-knop die bij een plug-in staat.
Heb je de plug-ins uitgekozen, dan keer je terug naar het hoofdscherm (je kunt de winkelpop-up sluiten). In het chatvenster zie je bovenin wat extra icoontjes staan. Klik op een icoon om een plug-in te gebruiken. Je kunt tot drie plug-ins tegelijkertijd gebruiken; je kunt ze omwisselen wanneer je wilt.
Vervolgens kun je ChatGPT gebruiken zoals je dat normaal doet. Je stelt een vraag of doet een voorstel, en de chatbot doet de rest. De AI zal altijd de plug-in laten zien die je op dat moment gebruikt. Mocht ChatGPT de plug-in niet selecteren, noem die naam dan even in je vraagstuk.
5 plug-ins voor ChatGPT
Nu we weten hoe we plug-ins voor ChatGPT opzoeken, installeren en gebruiken, is het tijd om naar vijf toffe opties te kijken. We proberen voor iedereen wat wils te presenteren. Om het volledige aanbod te bekijken, dien je dus eerst een abonnement af te sluiten.
Helaas kunnen we geen linkjes naar de opties geven. Wil je de onderstaande plug-ins downloaden of uitproberen, dan moet je ze even handmatig opzoeken via het zoekveld van de Plugins-store. Meestal kom je de plug-ins meteen tegen en kun je dus op die groene Install-knop drukken.
1 - AI Quest
Wellicht ken je deze games nog van vroeger: tekstavonturen. Dat zijn interactieve verhalen waarbij je vaak zelf invloed op het verloop uitoefent. Door daar kunstmatige intelligentie achter te plaatsen, bestaan er eindeloos veel variabelen en middelen, waardoor je je creatieve brein volop de ruimte kunt geven. Daar kun je het best AI Quest voor gebruiken. Je geeft de chatbot een naam, leeftijdsgroep, onderwerp en stijl mee. Vervolgens gaat het verhaal van start en komen er allerlei momenten voorbij waarop je het verloop van het avontuur richting kunt geven.
2 - ReviewReader
Als je op zoek bent naar een bepaald product op een website zoals Amazon, dan kan het soms een hele uitdaging zijn om de ervaringen van andere mensen te lezen. Een plug-in als ReviewReader (of een vergelijkbare optie) kan een hoop werk uit handen nemen. Je voert de link naar de productpagina op Amazon in het chatvenster nadat je de plug-in geactiveerd hebt, en laat de chatbot vervolgens alles voor je doen. Je krijgt dan een samenvatting van de ervaringen die mensen hebben achtergelaten, waardoor je dus heel snel weet waar je aan toe bent.
Calorie Coach
Veel mensen willen graag meer grip op hun dieet en eetpatronen hebben, en informatievoorzieningen kunnen daarbij helpen. Interactieve bronnen zijn in dit geval betere bronnen, omdat je specifieke producten kunt opzoeken en eventuele uitkomsten verder kunt specificeren. Uiteraard kun je hiervoor ook terecht bij een diëtist, voedingsdeskundige of sportbegeleider, maar een mooi startpunt kan zoals in veel gevallen kunstmatige intelligentie zijn. Een van de betere opties voor ChatGPT Plus is de plug-in genaamd Calorie Coach.
Podcast Search
Een andere overweldigende taak is het vinden van goede podcasts. Iedereen en z’n moeder heeft er tegenwoordig één, waardoor het landschap wat aan overzicht verliest. Bovendien zijn er verschillende aanbieders, met allerlei vormen van abonnementen. Een plek hebben waarbij je meteen een overzicht krijgt van podcasts over een bepaald onderwerp – ongeacht de dienst – is dan wel handig. Helaas heeft de plug-in Podcast Search geen toegang tot álle beschikbare informatie op het internet, maar dan nog is dit een ideaal startpunt voor het vinden van een nieuwe podcast.
What to Watch
Nog zo’n ding: niet weten waar je een bepaalde serie of film kunt kijken. Nu hebben we daar in Nederland wel handige websites voor, zoals Film.nl. Maar met een plug-in als What to Watch voor ChatGPT Plus kun je net even wat meer. Je krijgt wat meer context over de film of serie mee, inclusief links naar de platforms waarop die beschikbaar zijn. Als je wilt kun je hier ook seriesuggesties vandaan halen. Geef aan waar je graag naar kijkt en vraag wat daarop lijkt. What to Watch zoekt dan voor je uit wat daar het best bij past en geeft een samenvatting plus online beoordeling.
Bonus: Timeport
We hebben in dit artikel al een tekstavontuur aan bod laten komen, maar we willen je de plug-in Timeport niet onthouden. Met deze optie kun je virtueel door de tijd reizen en de reis volledig via tekst beleven. Vertel ChatGPT naar welk jaar je wilt afreizen en vervolgens krijg je een prachtig vormgegeven scène voorgeschoteld. Je leert over de omgeving en de personages die er leven, en kunt je volledig laten onderdompelen door de geschiedenis of toekomst. Bovendien is het verhaal interactief, en kun je met verschillende prompts interacteren met alles en iedereen.