ID.nl logo
Gratis software: de beste freeware van mei 2018
© PXimport
Huis

Gratis software: de beste freeware van mei 2018

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Thuisbioscoop

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Nog niet zo heel lang geleden stonden de computerbladen vol met tips over hoe je het snelst de nieuwste films kon downloaden via BitTorrent. Maar het downloaden en branden van video’s behoort inmiddels tot het verleden. Downloaden is niet meer nodig dankzij diensten als Netflix en Amazon Prime Video, waarmee je films en series in hoge kwaliteit naar je woonkamer streamt. Maar niet iedere (legale) film staat op Netflix of Amazon. Soms moet je toch nog gebruikmaken van BitTorrent om trailers, alternatieve animatiefilms of docu’s te kijken. Met Soda Player hoef je niet te wachten terwijl je download binnendruppelt. Deze videospeler kan BitTorrent-bestanden meteen afspelen terwijl de film wordt binnengehaald. Soda Player ondersteunt alle formaten en codecs, en heeft een ingebouwde proxy server om je privacy te garanderen. Daarnaast kan automatisch ondertiteling worden toegevoegd, en kun je de film via een Chromecast of Apple TV meteen op je tv bekijken. Het programma werkt ontzettend eenvoudig. Je gaat naar een torrent-site, zoekt de juiste video, kopieert de magnet-torrent-link (vaak aangegeven met een magneetje) en plakt die in Soda Player. Klik vervolgens op Open en Soda Player begint meteen met streamen. Onderaan in beeld kun je eenvoudig de juiste ondertiteling selecteren.

©PXimport

Tip 02: Blik op de wereld

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

EarthTime is een erg handige tool als je veel vrienden of familie in het buitenland hebt. Het laat een actuele wereldkaart zien met informatie over meer dan 120.000 steden. Je ziet meteen waar het avond is en waar dag, hoe laat het is op verschillende plekken en of je vriend(in) lekker kan gaan zwemmen of beter een paraplu mee kan nemen. Voor die laatste optie moet je je wel eerst gratis registreren. Als je dat eenmaal hebt gedaan, vind je onder je account bij het tabblad API keys, een API-code. Kopieer de code, en klik vervolgens in EarthTime op Edit / Options. Open het tabblad Weather en plak de code in het vak naast API key. Na een aantal minuten kan de weerinformatie worden binnengehaald. Je kunt met het programma zelfs live zien waar de wolken hangen, maar dan moet je wel betalen (16,76 euro). Wil je een tijd afspreken met iemand in het buitenland: met de functie Edit / Alarms, kun je gemakkelijk een tijd instellen waarop je gewaarschuwd wilt worden.

Tip 03: Gamebibliotheek

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Steam, Uplay, Origin … bijna elke uitgever heeft tegenwoordig z’n eigen platform voor de distributie van games. Superhandig dat je de spellen gewoon online kunt kopen natuurlijk. Maar als je meerdere platformen op je pc hebt staan, wordt het er niet echt overzichtelijker op. Playnite verzamelt al je games en toont ze in één overzichtelijke bibliotheek. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, hoef je alleen maar aan te geven van welke platforms je gebruikmaakt en of Playnite alleen de geïnstalleerde of alle games moet weergeven. Vervolgens verzamelt de software zelf alle spellen en informatie (zoals afbeeldingen, samenvatting en genre). Vervolgens kun je de collectie filteren op bijvoorbeeld platform of uitgever, om het zoeken gemakkelijker te maken. Playnite kan de games zelf installeren en updaten. Het enige dat het programma niet kan, is in de winkel van de uitgevers kijken. Wil je bijvoorbeeld een spel uit de Steam-winkel kopen, dan moet je dus toch nog Steam gebruiken.

©PXimport

Tip 04: Anoniem surfen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We worden constant in de gaten gehouden. Adverteerders die ons surfgedrag meten, websites die onze gegevens opslaan, sociale media die contactgegevens pikken. Geen wonder dat steeds meer mensen verlangen naar anonimiteit. Naar een wereld waarin je niet steeds op je tellen hoeft te letten of over je schouder hoeft te kijken. Tails is een besturingssysteem dat gebouwd is met dat doel: het zorgt ervoor dat je volledig anoniem blijft op het internet. Geen blokkades, geen cookies, geen trackers. Je kunt vrij over het web dwalen zonder een spoor achter te laten. Het op Linux gebaseerde systeem is zo ontworpen dat het volledig vanaf een usb-stick of dvd kan draaien. Handig als je bijvoorbeeld achter een computer zit in een internetcafé en niet wilt dat anderen kunnen meekijken. Door je gegevens te versleutelen en geen gebruik te maken van de harde schijf van de pc waar je achter zit, zorgt het systeem ervoor dat je geen sporen achterlaat. De installatie van Tails is niet heel eenvoudig, maar gelukkig is er een handleiding.

©PXimport

Tip 05: Nep-telefoon

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Met NoxPlayer tover je een complete Android-telefoon of -tablet op je pc. Met de software kun je (vrijwel) alles doen wat je ook op een Android-toestel zou doen, zoals apps downloaden via de Play Store, spellen spelen of Facebook checken. De emulator is vooral bedoeld voor mensen die graag mobiele games spelen, maar dat liever op een groot scherm met behulp van een toetsenbord en muis of joystick doen. Maar NoxPlayer is ook heel handig als je zelf een app hebt gemaakt en wilt controleren of alles goed werkt. Het gebruik van de emulator is even wennen. Muis en toetsenbord werken gewoon. Voor allerlei functies (zoals teruggaan naar het hoofdscherm, het geluid instellen of instellen van de gps) zijn er knoppen aan de zijkant geplaatst. Swipen doe je door de linkermuisknop in te houden en met de muis te vegen. Het beeld van Noxplayer past zich automatisch aan naar tablet- of telefoon-formaat, afhankelijk van de app. En als je wilt opscheppen over je skills bij het gamen, dan kun je ook het beeld van de emulator opnemen. Noxplayer maakt dan zelf een video aan, die je naar je vrienden kunt sturen.

©PXimport

Tip 06: boven, links, B, A

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zolang er games zijn, bestaan er manieren om vals te spelen. Vrijwel iedere game bevat codes, geheime routes of bugs, die ervoor zorgen dat je net iets sneller de winst binnenhaalt of zonder enige schade door een level heen komt. De cheats werden meestal ingebouwd door de ontwikkelaar, om het testen van de game wat gemakkelijker te maken. Een beroemde cheat is de Konami code, een bepaalde volgorde waarin je de knoppen van de joystick moest indrukken om in vrijwel ieder spel van Konami extra levens of mogelijkheden te krijgen. Voor iedere diehard gamer is er nu de CheatBook Database, een enorme collectie van 24.000 cheats voor games van de Nintendo 64 tot de PlayStation 4. De database is gemakkelijk te doorzoeken door in het zoekvenster de naam van het spel te typen. In de CheatBook Database zijn overigens niet alleen cheats te vinden, maar ook tips en handleidingen.

©PXimport

Tip 07: Sneltoetsen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als er zinnen of woorden zijn die je vaak typt, dan is QuickTextPaste misschien handig. In het programma kun je sneltoetsen koppelen aan tekst. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie van toetsen aan je naam toewijzen, zoals bijvoorbeeld: LinkerWindows-toets+F. In plaats van dat je nu steeds je naam onder een mail, brief of formulier moet typen, hoef je slechts op twee toetsen te drukken. Welke combinatie van toetsen wordt gebruikt, mag je helemaal zelf weten. QuickTextPaste werkt heel simpel: in het kader Tekst toevoegen typ je de tekst die je wilt toewijzen aan een sneltoets. Daarna kies je onder het vak Menu tekst een toetscombinatie. Naast dat het een heel nuttig programma is dat je veel tijd kan besparen, is QuickTextPaste ook nog eens heel klein: nog geen halve MB. Je hoeft QuickTextPaste ook niet te installeren, het werkt meteen. Onder Instellingen kun je aanvinken dat het programma meteen met Windows wordt opgestart en geef je aan of het back-ups moet maken van je sneltoetscombinaties.

Tip 08: Terug in de tijd

Geschikt voor: Chrome

Is het je weleens overkomen dat een website zomaar verdwenen bleek? Met internetarchief Wayback Machine kun je terug in de tijd reizen en die verdwenen site gewoon weer bekijken. Dat kan door het webadres in te vullen op deze website. Maar er is ook een meer gebruiksvriendelijke manier: een Chrome-plug-in. Na installatie verschijnt er een klein knopje naast de adresbalk van je browser. Klik je op de knop, dan kun je de website die je op dat moment bezoekt toevoegen aan het archief, of juist pagina’s uit het verleden bekijken. Ga maar eens naar www.nu.nl en klik in de plug-in op First Version. Je krijgt dan een geel met blauwe site te zien, die bijna pijn doet aan je ogen. Wayback Machine legt bij alle websites momenten vast. Boven in de browser zie je een tijdbalk waarin je andere vastgelegde momenten kunt kiezen. Zo kun je bij Nu.nl zien dat in maart 2003 de aanval op Bagdad groot nieuws was.

Tip 09: Gemakkelijk posten

Geschikt voor: Chrome

Het bijhouden van al je socialmedia-kanalen kan een flinke klus zijn. Even een foto op Instagram plaatsen, een verhaal op LinkedIn delen, hetzelfde stuk op Twitter zetten en ook nog even je Facebook-volgers op de hoogte stellen? Als je niet oppast wordt het zo een dagtaak. Dlvr.it maakt het een stuk eenvoudiger. Heb je een eigen site? Je kunt de rss-feed van je website toevoegen aan dlvr.it, en aangeven wanneer je artikelen moeten worden gedeeld en met welke sociale media. Maar je kunt ook tijdens het browsen meteen een site of foto delen. Na de installatie van de plug-in druk je in de site op de rechtermuisknop en kiest Add page to dlvr.it (of Add photo als het om een foto gaat). Je krijgt dan meteen een kader voorgeschoteld waarin je kunt instellen op welke sociale media je het bericht wilt delen (je kunt er meerdere selecteren) en wanneer het moet worden geplaatst. Dlvr.it is gratis als je niet meer dan drie sociale media platforms gebruikt, en niet meer dan tien verhalen per dag deelt. Wil je meer doen, dan betaal je 10 dollar per maand.

©PXimport

Tip 10: Hulp op afstand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedereen met een beetje verstand van computers wordt door de familie al snel getorpedeerd tot de persoonlijke helpdesk. Zodra een pc begint tegen te sputteren, word je opgebeld met de vraag of je misschien even wilt kijken. Met CloudBerry Remote Assistant kan dat gemakkelijk vanachter je eigen bureau. Het programma zorgt ervoor dat je iedere pc op afstand kunt bekijken of overnemen. Het enige wat je vader, moeder, oom of tante daarvoor hoeft te doen is de software op zijn of haar pc installeren. Zodra CloudBerry is gestart, vraagt het of je een pc wilt overnemen, of dat jouw pc overgenomen moet worden. Als het familielid in nood voor de tweede kiest, krijgt hij of zij een identificatienummer en pincode op het scherm te zien. Als jij dan op jouw pc die code in CloudBerry intikt, wordt meteen de versleutelde verbinding tot stand gebracht. Het werkt ontzettend eenvoudig en snel. Als je toegang hebt tot de andere pc, kun je met de persoon aan de andere kant chatten via een venster of praten via de microfoon.

Tip 11: Rust voor je ogen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Het blauwe licht van je monitor kan je flink in de problemen brengen. Het brengt je biologische klok in de war en heeft een negatief effect op de stofwisseling. Dus tenzij je er iets aan doet, zit je na een paar avonden doorwerken met flinke wallen onder je ogen. Daarnaast: van te lang naar een monitor kijken krijg je knallende koppijn. F.lux doet daar iets aan. Het past automatisch de kleuren en helderheid van je scherm aan aan het moment van de dag. Zodra de zon ondergaat, maakt f.lux automatisch je scherm warmer en minder fel. ’s Ochtends schroeft het programma de helderheid weer op, en past het zich aan aan het zonlicht. Het enige dat je hoeft te doen is na installatie je postcode invoeren in het programma. F.lux neemt het daarna over en past de kleuren automatisch aan.

©PXimport

Tip 12: Gemakkelijk delen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS, Chrome

Droplr is een erg handige tool om dingen mee te delen. Dat kan van alles zijn: links en afbeeldingen, screenshots en ook schermopnames. Je hoeft ze alleen maar naar het programma te slepen, en Droplr uploadt meteen het bestand en hangt er een korte link aan. Die link kun je eenvoudig delen met vrienden, collega’s of je volgers op Twitter, om de ontvangers zo toegang te geven tot jouw item. De objecten die je deelt, kun je onderbrengen in ‘boards’. Stel je hebt allemaal ontwerpen van een fiets die je wilt delen met je vrienden. Je zet alle afbeeldingen en video’s in een board, waarna je de complete collectie in één keer deelt met een link. Simpel en overzichtelijk. Heb je een screenshot of afbeelding opgeslagen, dan kun je er binnen Droplr gemakkelijk op schrijven of tekenen. Met de gratis versie van Droplr gelden er een aantal beperkingen. Je kunt 25 bestanden delen, maximaal 5 boards maken en een schermopname maken van 30 seconden. Wil je meer, dan betaal je minimaal 5,99 dollar per maand.

©PXimport

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.

©PXimport

Niet te snel klikken

We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ga je op vakantie maar wil je toch weten wat er bij je voordeur gebeurt? Een slimme deurbel laat je ook als je niet thuis bent zien wie er voor de deur staat. Wij vonden een vijftal betaalbare exemplaren.

Met een slimme deurbel krijg je een seintje als er iemand aanbelt en kun je vaak ook terugzien wie er voor de deur heeft gestaan. Je kunt daarbij kiezen om de video's lokaal op te slaan, maar de hier besproken deurbellen bieden ook online opslag. En dat is handig, want zo kun je ook tijdens je vakantie in de gaten houden welke (ongenode) gasten er voor de deur staan.

D230S1

Wat handig is aan de Tapo D230S1, is dat hij wordt geleverd met een compacte gong die tevens functioneert als een internet tussenpunt. Hierin kun je een microSD-kaart plaatsen voor lokale opslag van videobeelden, wat betekent dat een abonnement voor cloudopslag niet strikt noodzakelijk is om beelden te bewaren. Mocht je toch liever de flexibiliteit van cloudopslag hebben, dan biedt TP-Link hiervoor een optionele dienst aan. De installatie is over het algemeen eenvoudig en hij werkt op een batterij, wat veel vrijheid geeft qua plaatsing zonder gedoe met bedrading. De beeldkwaliteit is voldoende voor het dagelijks gebruik en de deurbel is uitgerust met slimme detectiefuncties om je op de hoogte te stellen van activiteit voor je deur. Dit maakt het een goede keuze voor wie een complete set zoekt zonder direct vast te zitten aan maandelijkse kosten voor opslag.

Ring Video Doorbell Wired

De Ring Video Doorbell Wired is een van de meest budgetvriendelijke opties van Ring. Deze deurbel sluit je bedraad aan op je bestaande deurbelbedrading, Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen van batterijen of het leegraken ervan. De deurbel biedt 1080p HD-video en tweeweg-communicatie, zodat je met de bijbehorende app kunt praten met wie er voor de deur staat. Een belangrijk punt om te overwegen bij de Ring Video Doorbell Wired is dat voor de meeste functionaliteiten, waaronder het opslaan en terugkijken van videobeelden, een Ring Protect-abonnement nodig is. Zonder dit abonnement zijn de mogelijkheden vrij beperkt tot livebeeld en notificaties.

Arlo Essential 2 2K Video Doorbell

Deze draadloze videodeurbel van Arlo heeft focus op scherpe beeldkwaliteit en gebruiksgemak. De Arlo Essential 2 filmt in 2K resolutie, waardoor je een beter beeld krijgt dan met de meeste Full-HD-camera's. Een opvallend kenmerk is de 180 graden kijkhoek en de 1:1 beeldverhouding, waardoor je een volledig 'hoofd-tot-teen' beeld krijgt van je bezoekers en pakketjes op de grond. De installatie is bijzonder makkelijk en geheel draadloos. Voor het opslaan van opgenomen videobeelden maakt Arlo gebruik van een cloudgebaseerd systeem, waar je wel een abonnement voor nodig hebt.

Xiaomi Smart Doorbell 3

Ook deze deurbel filmt in 2K resolutie en heeft een indrukwekkende kijkhoek van 180 graden, waardoor je een breed overzicht krijgt van wat er voor je deur gebeurt. Een van de handige eigenschappen is de meegeleverde gong die ook functioneert als basisstation. Deze gong is uitgerust met een interne opslag van 64 GB, wat voldoende is voor de meeste gebruikers en maakt het overbodig om een apart cloudabonnement te nemen, iets wat overigens wel mogelijk is. De deurbel heeft een ingebouwde batterij die lang meegaat en is eenvoudig te installeren. Ook beschikt hij over AI-gestuurde persoonsdetectie, wat helpt om valse meldingen te verminderen.

Imou Doorbell 2S Kit

De Imou Doorbell 2S Kit is een draadloze videodeurbel met nachtfunctie Imou biedt een optionele cloudopslagdienst, maar je kunt de video's ook lokaal opslaan. De deurbel werkt op een ingebouwde, oplaadbare batterij, wat de installatie zeer eenvoudig maakt omdat je geen bedrading nodig hebt. De AI-gestuurde persoonsdetectie zorgt ervoor dat je geen ongewenste meldingen van beweging krijgt, dus niet bij elke langslopende kat.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen