Gratis software: de beste freeware-tips van maart 2018
Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.
Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.
Tip 01: Gevonden!
Geschikt voor: Chrome
Soms zoek je de contactgegevens van iemand op internet, maar zijn ze met geen mogelijkheid te vinden. Bedrijven verstoppen de mailadressen van hun medewerkers steeds vaker diep in de website. Begrijpelijk misschien, omdat het risico op spam groter wordt als je gemakkelijk te vinden bent. Maar het maakt het wel lastiger om contact met iemand te leggen. De plug-in Snov.io is in die gevallen ideaal. Nadat de extensie is geïnstalleerd in Chrome en je een gratis account hebt aangemaakt, kun je op iedere website Snov.io de opdracht geven om te zoeken naar mailadressen. Stel, je zoekt e-mailadressen van mensen bij Computer!Totaal. Je gaat naar Linkedin.com, zoekt op Computer!Totaal, en klikt in Sov.io op Find and Save. Vervolgens stelt het programma een lijst samen met alle gevonden adressen. Maar de extensie werkt ook op ieder andere willekeurige website. Sov.io is gratis zolang je je beperkt tot 100 mailadressen per maand.
©PXimport
Tip 02: Handige reparatiekit
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Als je Windows gebruikt loop je vroeg of laat tegen problemen aan. Programma’s die niet meer werken, vervelende pop-ups van per ongeluk geïnstalleerde malware, updates die niet meer willen installeren etc. Voor bijna elk probleem is een oplossing te vinden. Maar vaak is het vinden van die oplossing een enorme zoektocht. Het programma Windows Repair Toolbox heeft alle mogelijke oplossingen verzamelt in een overzicht. Erg aantrekkelijk ziet het er niet uit, maar het werkt wel heel handig. Stel een programma crasht: met een druk op de knop AppCrash krijg je meteen een overzicht van alle programma’s die onverwacht zijn gestopt en een analyse van wat er mis is gegaan. Last van ongewenste binnendringers? Klik op HitmanPro en het gelijknamige programma wordt gedownload en geopend, waarna het op zoek gaat naar malware.
Tip 03: Slimme lampjes
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Wie bedacht heeft dat de Shift-toets en de CapsLock zo dicht bij elkaar op een toetsenbord moeten worden geplaatst, had er vast geen rekening mee gehouden dat mensen vaak niet naar hun handen kijken als ze met een computer bezig zijn. Zit je iets te enthousiast te gamen, of tik je er flink op los in een tekstverwerker, dan gebeurt het regelmatig dat je per onGELUK OP DE CAPS LOck drukt. Veel fabrikanten plaatsen een lampje in de CapsLock-toets om aan te geven wanneer de functie actief is. Maar die valt niet echt op als je constant naar het scherm kijkt en niet naar beneden. Keyboard Lights is een simpel programmaatje dat die ergernis verhelpt. De software van Vovsoft laat in een klein venstertje op je bureaublad zien of de CapsLock, NumLock of ScrollLock actief is. Overzichtelijk en handig.
©PXimport
Tip 04: Veilig internetten
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Maak je weleens gebruik van een gratis hotspot in de trein, de snackbar of het koffietentje op de hoek, dan is het verstandig om een vpn te installeren. Kwaadwillenden liggen soms op de loer om via de open internetverbinding, die tegenwoordig in vrijwel alle winkels en restaurants wordt aangeboden, je wachtwoorden of persoonlijke gegevens te stelen. Door een vpn te gebruiken wordt het netwerkverkeer versleuteld en omgeleid. Op die manier zijn je data en identiteit veilig. Er zijn veel vpn-diensten, maar een goede gratis optie is Windscribe. De dienst kan als aparte applicatie worden geïnstalleerd, maar werkt ook als plug-in bij Chrome, Firefox of Opera. Na installatie kies je een server in bijvoorbeeld Amerika, Canada, Engeland, Spanje of Japan en kun je aan de slag. Met de gratis versie kun je 10 GB per maand via de vpn verbruiken. Voor meer moet je betalen.
Tip 05: Beknopt startmenu
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Er is veel verbeterd aan Windows 10 dankzij de grote herfstupdate (Fall Creators Update). Maar helaas ziet het startmenu er standaard nog steeds uit als een reclamefolder. Je kunt diep in de instellingen van het besturingssysteem duiken om allerlei aanpassingen te maken. Maar met Classic Shell kun je het menu ook terugbrengen naar hoe het eruit zag in de tijd van Windows 2000, XP en 7. Simpel en helder met één of twee kolommen die duidelijk al je programma’s laten zien. Tijdens de installatie geeft het programma je ook opties om Verkenner en Internet Explorer aan te passen, maar die mogelijkheden kun je gewoon overslaan. Na de installatie kun je meteen het uiterlijk van je startmenu kiezen: in de stijl van Windows XP of 7. Vervolgens kun je het menu nog meer naar je smaak instellen met sneltoetsen of ‘skins’ (een kleurenstijl). Wil je toch even het originele menu zien van Windows 10? Dat kan door op Shift te drukken en met de linkermuisknop op de startknop te klikken.
©PXimport
Tip 06: Allesspeler
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Kodi is onmisbaar voor elk entertainmentsysteem. Het programma begon ooit als XBMC, een mediaspeler voor de eerste Xbox en werd in één klap ontzettend populair. Kodi, zoals het systeem later werd genoemd, is inmiddels voor vrijwel elk platform beschikbaar en is de meest veelzijdige en gebruiksvriendelijke manier om media via je computer af te spelen. Met de mediaspeler kun je heel gemakkelijk je eigen muziek, films en foto’s vanaf een externe harde schijf, nas of pc op je televisie toveren. Maar het programma kan ook overweg met bijvoorbeeld Spotify, YouTube, podcasts en Nederland 24. De installatie wijst zichzelf en het toevoegen van nieuwe functies is niet moeilijk. Via zogenoemde add-ons kun je nog veel meer functies toevoegen, bijvoorbeeld programma’s om illegaal films en series te streamen. Hoe dat werkt, kun je hier lezen.
Tip 07: Knipsels
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Een van de meest gebruikte functies van een besturingssysteem is waarschijnlijk knippen en plakken. Je knipt een stuk tekst uit je browser en plakt het in Word, kopieert een internetadres naar een mailtje of plakt een plaatje van het web in Photoshop. Knippen en plakken is ontzettend handig, maar soms ben je met zoveel dingen tegelijk bezig dat je het overzicht kwijtraakt. ClipClip brengt dat overzicht weer terug. Elke keer als je een link, tekst of plaatje knipt of kopieert plaatst ClipClip het in een handig overzicht en bewaart ze eventueel in een mapje als je dat wenst. De informatie blijft daardoor altijd beschikbaar en kan op ieder moment worden bewerkt of opnieuw gebruikt. Ideaal als je vaak met tekst of afbeeldingen werkt.
©PXimport
Tip 08: Foto’s bewerken
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Ben je net lekker op vakantie geweest, moet je bij thuiskomst die honderden foto’s nog bewerken. Je schiet al in de stress als je eraan denkt. Gelukkig hoeft dat niet meer. ImBatch kan al je foto’s in één keer bewerken naar jouw wensen. Het gratis programma kent ontzettend veel mogelijkheden: van kleuren aanpassen, de grootte instellen en de naam veranderen, tot het aanpassen van alle exif-gegevens en het doorvoeren van effecten. Sleep de foto’s naar het linkervak, kies rechts een of meerdere bewerkingen onder Toevoegen taak en klik ten slotte links bovenin op de startknop. Vervolgens gaat ImBatch aan de slag. Dat scheelt je enorm veel tijd en een heleboel hoofdpijn.
Tip 09: Weg met die rommel!
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Sommige gratis programma’s installeren stiekem andere programma’s (zie kader ‘Niet te snel klikken’). Als je niet oplet, zit je zo opgescheept met vervelende browser plug-ins, irritante werkbalken of een opdringerig spelletje. Je kunt ze verwijderen via Apps en onderdelen (Windows 10), maar die functie werkt niet altijd even accuraat. Soms blijven mappen of bestanden achter. IObit Uninstaller pakt het beter aan. Dit programma grijpt ongewenste gasten bij de kladden en en zorgt ervoor dat ze volledig verdwijnen. IObit Uninstaller detecteert vervelende plug-ins en maakt het een stuk gemakkelijker om werkbalken te verwijderen. Het programma laat in een duidelijk overzicht zien welke software er allemaal is geïnstalleerd, en geeft daarbij meteen aan welke je nauwelijks gebruikt, of door welke browser ze worden gebruikt (als het een plug-in betreft). Verwijderen is enorm simpel: even de ongewenste software aanvinken en vervolgens op de knop Verwijderen drukken.
©PXimport
Tip 10: Rustig tikken
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Soms moet je je focussen. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief, opdracht of je scriptie bijvoorbeeld. Dan kun je geen afleiding gebruiken van Facebook, Twitter of schreeuwerige knoppen op je scherm. Je kunt natuurlijk Word beeldvullend maken en proberen je ogen van de taakbalk met verleidelijke snelkoppelingen af te houden. Maar zelfs de vele opties in de werkbalk van Word kunnen soms te veel zijn. Typora biedt dan een oase van rust. De tekstverwerker ziet er net zo minimalistisch uit als Notepad (het standaard kladblok in Windows), maar biedt veel meer opties. Je kunt bijvoorbeeld de Focus Mode inschakelen, die ervoor zorgt dat de zin of alinea waarin je werkt duidelijk zichtbaar is, maar dat de overige tekst wordt gedimd. Ook kent de tekstverwerker een nachtthema, dat de tekst een stuk vriendelijker voor je ogen maakt als het donker is. En als je Typora beeldvullend maakt, verdwijnen álle knoppen. Dat maakt het pas echt lekker rustig werken.
Tip 11: Wie wat bewaart ...
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS
Tijdens een middagje scrollen op je pc, of twitteren op je mobiel, kom je al snel een heleboel interessante artikelen, foto’s of video’s tegen. Je wilt ze allemaal graag bekijken, maar daar is helaas niet altijd tijd voor. Met Pocket kun je ze op een gemakkelijke en overzichtelijke manier bewaren voor later. Je kunt het programma onder andere installeren als plug-in in je browser. Zie je iets dat je wilt bewaren, dan klik je even op het Pocket-logo en klaar. Heb je ‘s avonds op de bank wel tijd om dat artikel van The New York Times te lezen, of om die ene YouTube-video te kijken? Dan kun je het er gemakkelijk bij pakken via de app op je mobiel of tablet. Pocket is op vrijwel alle platformen beschikbaar en alles wat je selecteert wordt ook meteen gesynchroniseerd op je pc, mobiel, tablet etc.
©PXimport
Tip 12: Naar je hoek
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Het besturingssysteem van Apple, macOS, kent een simpele functie die ontzettend populair is onder de gebruikers: interactieve hoeken. Daarmee kun je bijvoorbeeld instellen dat als je je muis naar rechtsonder beweegt, alle openstaande vensters aan de kant gaan en je het bureaublad te zien krijgt. Heel handig als je snel even iets op je bureaublad wilt openen. Je kunt nu hetzelfde doen op een Windows-pc dankzij het programma Hot Corners. Met de software kun je op dezelfde manier functies toewijzen aan de hoeken van je scherm. Bijvoorbeeld om je bureaublad te tonen of om snel het venster waarin je werkt te sluiten. Maar je kunt ook instellen dat een bepaald programma wordt geopend, zodra je met je muis in een bepaalde hoek gaat. Het lijkt misschien een onnodige toevoeging, maar tijdens de dagelijkse werkzaamheden kan het je heel veel frustratie en tijdsverspilling schelen.
©PXimport
Gevaarlijk?
Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiligingsprogramma. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiligingsprogramma een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of met een overijverig beveiligingsprogramma.
Niet te snel klikken
We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma ’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.
©PXimport